Auditionveckor i Una voce per San Marino (januari 2022)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I december 2021 genomfördes den första auditionveckan för San Marinos nya uttagning till Eurovision 2022 och nu i januari kommer ytterligare två auditionveckor äga rum för de resterande personerna som ansökt om att få delta.

 

Hur kommer detta gå till?

Enligt det schema som har lagts ut på programmets hemsida kommer det att pågå auditions dagligen mellan den 3:e och 11:e januari på Teatro Titano i San Marino. Det finns både förmiddagstider som eftermiddagstider och utifrån schemat är inte alla tider ännu tagna vilket skulle kunna öppna upp för fler att söka. Respektive sökande får 12 minuter tillgodo på scenen att genomföra ett framträdande inför juryn som består av Roberta Faccani, Emile Munda, Roberto It Costs, Steve Lyon och Mimmo Paganelli.

Det är ännu oklart huruvida auditionen kommer att filmas och/eller publiceras redan nu eller om det eventuellt sker vid ett senare tillfälle.

 

Så kommer San Marino välja artist och bidrag 2022

I början av april 2021 släppte TV-bolaget SMRTV en kommuniké med planerade TV-program för 2021, där man bland annat meddelade att det skulle bli ett nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Den nya uttagningen har fått namnet Una voce per San Marino och kommer att ha upplägget om en finalkväll om 18 tävlande varav en hälft består av etablerade artister och en hälft om nykomlingar/rookies. Finalen är planerad att äga rum lördagen den 19:e februari 2022 i Teatro Nuovo i Dogana där alla tävlande framför varsin originallåt tilltänkt Eurovision 2022 och sedan får en jury avgöra vem som ska vinna.

Inför finalen ska startfältet utses genom två olika processer. Enligt det regelverk som släppts framgår det att vem som helst i världen som är minst 16 år gammal (senast den 10:e januari 2022) har möjlighet att ansöka om att delta i tävlingen, även om minderåriga behöver ha målsmans tillstånd för att få medverka i tävlingen.

 

Så utses de etablerade artisterna

SMRTV kommer att bjuda in artister i den etablerade kategorin, vilka både kan vara kända och okända namn från hela världen. Var och en av dessa kommer att framföra varsin låt tilltänkt Eurovision. Dessa artister kommer inte att behöva genomgå de kvalprogram som nykomlingarna behöver göra.

 

Så utses nykomlingarna

Den här processen är den längsta i serien och genomgår tre steg: auditions, kvalheats och kvalfinal.

 

Auditions

Ett större antal personer har på tävlingens hemsida ansökt om att delta i uttagningen. De artister vars ansökningar har godkänts kommer sedan i omgångar att få åka till San Marino för att genomgå en audition kallad Academy & Casting-runda. Den går ut på att deltagarna får visa sina kunskaper och får chans till övning innan var och en gör ett slutprov för en examinator. Baserat på slutprovet avgörs det sedan vilka artister som ska få tävla vidare i uttagningen. Rundan hålls på Teatro Nuovo i San Marino och är planerade att äga rum mellan den 13:e och 17:e december 2021 respektive 3:e till 11:e januari 2022.

 

Kvalheats och kvalfinalen

De artister som juryn tyckt bäst om får mellan den 9:e och 13:e februari komma tillbaka till San Marino för nya uppträdanden på Teatro Titano. Det blir sammanlagt fem stycken kvalheats och en avgörande kvalfinal där 16 tävlande ska bli nio finalister. Juryns finalval får sedan möta de sedan tidigare inbjudna etablerade artisterna i en final där San Marinos representant till Eurovision 2022 koras.

 


 

Kommentera