161 miljoner såg Eurovision 2022

EUROVISION 2022. EBU har nu sammanställt hur många människor som såg Eurovision 2022 i Turin, antingen via TV eller digitalt.

 

Betydligt färre mot året innan

Sammanlagt var det 161 miljoner som såg hela eller delar av de tre sändningarna den 10:e, 12:e och 14:e maj, vilket har sammanställts utifrån olika statistikbaser i de olika länderna. Däremot kan vi säga att siffran är betydligt lägre mot bara ett år sedan då 183 miljoner såg programmen. Detta trots att flera länder som t.ex. Italien, Spanien och Storbritannien hade sina bästa tittarsiffror på många år inklusive att programmet nådde en större andel av den yngre publiken (15-24 år) och att Eurovision är fortsatt populärt i sociala medier.

 

Vad beror tappet på?

Tappet på nästan 20 miljoner tittare på bara ett år beror istället på att EBU har valt att inte räkna in tittarsiffrorna i Ryssland (som inte fick tävla) samt Ukraina. Ett år tidigare stod dessa länder för cirka 15 procent av tittarna! EBU har heller inte valt att räkna med tittarsiffror i Albanien, Azerbajdzjan, Israel, Kroatien, Malta, Makedonien, Nordmakedonien och San Marino då dessa länder saknar mätningar av TV-siffror.

Däremot kan det tilläggas att via Eurovision.tv:s olika sociala medier streamades sändningarna och där visades klipp och program cirka 280 miljoner gånger. Kanske valde fler att se Eurovision via datorn, surfplattan eller mobilen istället för i traditionell TV.

 


 

Kommentera