Eurovision 2022: Il Volo blir mellanakt i semifinal 2

Foto & copyright: RAI
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION 2022. Den första mellanakten för den andra semifinalen i årets Eurovision Song Contest har bekräftats. Det handlar om gruppen Il Volo som blev trea för Italien i Eurovision 2015.

Vad för låtar de kommer att framföra är inte kända, däremot får nu trion en ny chans att stå på Eurovision-scenen och underhålla publiken och fansen, den här gången utom tävlan. Det har sagts att det ska bli ett slags specialnummer i den andra semifinalen den 12:e maj vilket nog många ser fram emot!

 

Fler uppträdanden under ESC-veckan

Sedan tidigare har det blivit känt att Diodato, som skulle ha representerat Italien i Eurovision 2020 (tävlingen som senare ställdes in p.g.a. coronapandemin), kommer att uppträda i den första semifinalen. Utöver detta kommer det att bjudas på ett slags diskoframträdande av Dardust, Benny Benassi + Sophie & The Giants.

Ytterligare uppträdanden lär presenteras inom en snar framtid.

 

Vilka är Il Volo?

Il Volo är en italiensk operapopgrupp beståendes av tenorerna Piero Barone (född 24:e juni 1993 i Naro på Sicilien) och Ignazio Boschetto (född 4:e oktober 1994 i Bologna) samt barytonen Gianluca Ginoble (född 11:e februari 1995 i Roseto degli Abruzzi). Gruppen bildades under 2009 då de medverkade i TV-programmet Ti Lascio Una Canzone där de kallade sig för I Tre Tenorini, men under 2010 bytte de namn till det nuvarande namnet.

 

Albumsläpp med succé

Samma år som de antog sitt nya gruppnamn släppte de sitt första gemensamma musikalbum som kort och gott fick namnet Il Volo. Albumet spelades för övrigt in i Abby Road Studios i London och var fyllt med såväl covers som egenskrivna låtar. Rätt snabbt efter det hade släppts gick det upp på topplistor och det blev också en internationell succé där det togs upp i flera stora TV-shower. Gruppen gjorde då också en internationell satsning och det ledde till att låtarna hamnade på olika länders topplistor.

2012 följde Il Volo upp den tidigare succén med sitt nästa album som främst hade låtar på italienska men det förekom också låtar på spanska och engelska. Samma december uppträdde de vid Nobels fredspriskonsert och året därpå släpptes ett julalbum med klassiska julsånger på olika språk. Det följdes sedan upp med en ny nordamerikaturné och i Italien.

 

Succé även i Eurovision

År 2015 deltog gruppen för första gången i Sanremofestivalen. De tävlade i Campioni-kategorin (dvs. välkända artister) med låten ”Grand amore” som hade text och musik av Ciro Esposito och Francesco Boccia. På plats i Wien, där Eurovision ägde rum det året, var Il Volo en av förhandssnackisarna och de fick till och med gå ut sist av alla i finalen där det sedan slutade med en tredjeplats. Men, hade endast tittarröstning avgjort saken hade det varit Italien som stått värd för Eurovision 2016!

 

Vad har hänt efter Eurovision?

Hösten 2015 släppte Il Volo sitt nästa album som omgående gick upp på förstaplatsen på topplistorna i Italien men även på billboard över klassiska album och latinopop. Även det här albumet kom att bli platinacertifierat. 2019 ställde Il Volo upp en gång till i Sanremofestivalen och tävlade då med låten Musica che resta som slutade med en tredjeplats med cirka 26% av rösterna. Vinnaren blev istället Mahmood som kom på andra plats i Eurovision – och som i år åter är Italiens representant i tävlingen (tillsammans med artistkollegan Blanco)!

 


 

Kommentera