Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2022: Diodato blir mellanakt i semifinal 1

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto & copyright: Giuseppe Gradella
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION 2022. Nu står det klart att sångaren Diodato kommer att uppträda som mellanakt i den första semifinalen den 10:e maj.

Artisten själv blev för två år sedan vinnaren av Festival di Sanremo vilket innebar att han skulle ha fått representerat Italien i Eurovision Song Contest 2020. Som alla vet blev den tävlingen sedan inställd på grund av coronapandemin och hur det skulle ha gått för Diodato och hans ”Fai rumore” kommer vi därför inte att få reda på. Men, nu som sagt två år senare kommer Diodato att få uppträda på Eurovision-scenen om än att det blir utom tävlan.

Vi ska tillägga det att under pandemin blev ”Fai rumore” en stor hit i Italien och innan spelbolagen avslutade oddsen för säsongen 2020 låg Italien bland de låtar som rangordnades högst. Här kan du också se vad vi tyckte om det italienska bidraget som skulle ha tävlat i (den inställda) Eurovision 2020.

 

Vem är Diodato?

Antonio Diodato, här mer känd som Diodato, föddes i Aosta i Italien den 30:e augusti 1981.

Publikt debuterade han 2013 med låten E Forse Sono Pazzo, som året därpå ledde till att han fick delta i nykomlingsklassen i San Remo-festivalen. Där kom han tvåa med låten Babilonia”. Ytterligare två år senare var Diodato signad till ett skivbolag och började nu ge ut musik på allvar, vilket han också har fortsatt med samtidigt som han också har turnerat runt och synts till på en rad olika scener.

2020 ställde Diodato åter upp i San Remo-festivalen, och denna gång fick han tävla i den etablerade klassen tillsammans mot 23 andra artister. Bidraget han tävlade med hette “Fai Rumore” som han gjorde tillsammans med Edwyn Roberts. Efter en lång tävlingsvecka lyckades han bli framröstad till den avgörande omgången där han sedan utsågs till vinnare med 39,3% av rösterna. Han vann då över den tidigare Eurovision-representanten Francesco Gabbani (som fick 33,9% av rösterna).

Bidraget gjorde Diodato ihop med Edwyn Roberts.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen