Repetitioner inför Eurovision 2022 – dag 6

SCENREPETITIONER. Torsdagen den 5 maj fortsatte den andra omgången scenrepetitioner i PalaOlimpico i Turin där semifinalbidragen fick ytterligare en chans till enskilda repetitioner inför de kommande genrepen och direktsändningarna. Här följer en sammanfattning av dagens repetitioner inklusive en oddscheck!

Den här dagen blev en intensiv repetitionsdag som inleddes med att Island, Norge och Armenien i semifinal 1 fick repetera följt av de sju första bidragen i semifinal 2. Därefter blev det en kortare paus innan det var dags för direktkvalificerade ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) att genomföra sina första scenrepetitioner.

 

Repetitionsupplägget

Reglerna för den andra repetitionsomgången är att varje land får maximalt 20 minuter till godo på scenen samt kortare tider både innan och efter gällande t.ex. Viewing Room. Varje lands delegation håller också i en kortare pressträff med presskåren. Presskåren kunde följa repetitionerna från storbildsskärm eller online, men när det däremot var dags för ”Big Five” stängde dock presscentret igen och alla klipp lades istället ut via TikTok.

Vi följde de första repetitionerna online och de sammanfattningar vi skriver om här kommer från våra intryck av scennumren såsom de var under dagens repetitioner. I slutet har vi som vanligt även gjort en oddscheck för att se om det har blivit några förändringar (eller hur stora förändringar det har blivit) gällande semifinalbidragen.

Mycket nöje!

/ESC-Panelen

 

Dagens repetitioner

Tyskland: Malik Harris – “Rockstars“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för dagen var Tysklands Malik Harris och hans ”Rockstars” som har med sig flera instrument på scenen, däribland ett piano. I den musikvideo som släpptes i samband med den tyska uttagningen bjöds det på mycket känslor och gissningvis kan vi nog räkna ut att det kan bli mycket av den varan även här i liveframträdandet.

Till skillnad från övriga i Big Five ligger Tyskland just nu relativt långt ner i oddsen, runt plats 20-25.

 

Spanien: Chanel – “SloMo“

Foto & copyright: EBU (fotografens namn saknas)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sedan Chanel vann i den spanska uttagningen i januari har hon gång på gång uppträtt med sin ”SloMo” i alla möjliga sammanhang och av bilderna som släppts verkar det kunna bli något liknande även den här gången. Hon har med sig tre manlig dansare och två kvinnliga dansare på scenen som hjälper till att få ut låtens budskap.

Spanien tillhör just nu toppfavoriterna (enligt oddsen).

 

Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Efter fjolårets brakförlust då Storbritannien nollades av såväl jurygrupperna som tv-tittarna har man tagit nya tag i år med att välja ut sångaren Sam Ryder. Och av bilderna som släppts kommer det att bli en hejdundrande scenshow den 14:e maj med en jättestor bubbla som enligt uppgifter är gigantiskt stor. I musikvideon satte han på en stol och flög runt i världen men det verkar inte vara aktuellt just i år.

Storbritannien tillhör just nu toppfavoriterna (enligt oddsen).

 

Italien: Mahmood & Blanco – “Brividi“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Värdnationen Italien, som är extremt favorittippade till att ta hem segern i år, repeterade som land nummer 2 av de direktkvalificerade, den här gången endast med Mahmood då Blanco hade en konsert i en annan stad. Mahmood var dock inte ensam på scenen utan hade med sig en stand-in.

Av de bilder som har släppts kommer det att bli ett intimt nummer med mycket rök på scenen. Idag bar Mahmood en lång rock och solglasögon vilket således är en annan stil än hur det var 2019 då han tävlade med ”Soldi”.

Sedan tidigare är det känt att Italien går ut som nummer 9 av 25 i finalstartordningen, ett startnummer som de har fått genom en lottning.

 

Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Bland de direktkvalificerade länderna var Frankrike först ut att få repetera idag. Deras låt framförs av Alvan & gruppen Ahez och är inte på franska utan på bretonska (det gör att det inte är en enda låt som framförs på franska i årets upplaga). Utifrån bilder som har släppts kommer det mesta att vara sig likt från hur det såg ut i den nationella finalen i vintras. Det finns bland annat ett stort podium som används på scenen och ljussättningen går i grönt. Det kommer tydligen vara höga bastoner i låten och en del pyroteknik.

Frankrike ligger just nu topp 10 i oddsen.

 

San Marino: Achille Lauro – “Stripper“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för semifinalbidragen idag var San Marinos representant Achielle Lauro. Det är svårt att beskriva själva numret men om du gillar halvnakna gitarrister, gallerburar, en ”levande tjur” (en maskin alltså och inte en riktig tjur), pyroteknik och en låt som heter ”Stripper” – ja då kommer du älska det här. Det är lite Måneskin möter Ola Salo adderat med hundra, typ.

 

Malta: Emma Muscat – “I Am What I Am“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Efter att Emma Muscat vann MESC-uttagningen på Malta bytte hon låt från ”Out of Sight” till ”I Am What I Am”, som är gjord av henne själv, Dino Medanhodžić (som tidigare gjort flera Melodifestivalbidrag bland annat för Dotter), Julie Aagaard och Stine Kinck. Numret börjar med pianospel som sedan övergår i någon slags gospel innan Emma slutligen vandrar ut på den lilla mittscenen där hon får sällskap av fyra dansare. Numret sitter och Emma levererar bra.

 

Georgien: Circus Mircus – “Lock Me In“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Circus Mircus vill liva upp stämningen i arenan med sin humorlåt. Och visst det blir lite småroligt men det blir också väldigt mycket fokus på nästan ingenting. Här överanvänds också LED-vägg och LED-golv till maximalt inklusive ljusrigg som far runt över scengolvet. Det är både konst och konst-igt på samma gång.

 

Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vi bjuds på mycket dramatik i den andra semifinalen och en av dessa nummer framförs av Nadir Rustamli för Azerbajdzjan. Landet var sist ut att släppa sitt tävlingsbidrag och då det gjordes i musikvideoform är det först nu som vi får se hur numret blir. I vart fall kan vi utlova ett dramatiskt nummer där en trappa ingår. Det kan låta märkligt men det blir väldigt coolt. Och Nadirs sångröst finns det inget att klaga på!

 

Serbien: Konstrakta“In corpore sano“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Efter Israel ska vi lära oss hur man tvättar händerna, eller snarare är det detta som sångerskan Konstrakta gör i olika omgångar under tre minuter. Förutom det får vi handdukstork, handduksdans och en lektion i hälsa på både serbiska och latin. Det är ett spexigt nummer som känns mycket som en slags konstinstallation.

 

Israel: Michael Ben David – “I.M”

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Israels Michael Ben David har fått (o)turen att starta som låt nummer 2 i semifinal 2, men det är något han inte bryr sig om. Eller det märks att här är det fullt fokus på en sak och det är att visa vem man är. Med sig på scenen har han fyra dansare, först två som kommer in i början och sedan två till efter en stund. Här använder man också LED-golvet till att skapa olika effekter såsom en catwalk.

 

Finland: The Rasmus – “Jezebel“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Efter ett avslut kommer en inledning, nämligen The Rasmus som får inleda hela semifinal 2. Och de gör det med rockmusik och en överrock samt en massa stora ballonger som lyfts in på scenen. Med andra ord blir det direkt en partystämning i arenan!

 

Armenien: Rosa Linn – “Snap“

Foto & copyright: EBU (fotografens namn ej utskriven)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Armenien får avsluta den första semifinalen och gör det med ett visuellt snyggt nummer med en låt som har en mycket bra refräng. Eller snarare den sätter sig på en gång och den kommer nog att funka vart man än är. Rummet är uppbyggt med papper och består av både en vägg, lampor, en säng och en stol. På väggen lyfter artisten Rosa Linn bort vissa pappersdelar som då får fram olika händelser, t.ex. ett Eurovision-hjärta. Låten avslutas sedan på baksidan av rummet och då kommer scenens vattenfall till en bra användning.

 

Norge: Subwoolfer – “Give That Woolf A Banana“

Foto & copyright: EBU (fotografens namn ej utskriven)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Subwoolfer levererar som de alltid har gjort ända sedan de vann Norsk MGP i vintras. Här finns väl ingenting att klaga på då man får allt man kan tänka sig, från enkla barnramsor till maffigt pyro. Vad mer behöver man en sen tisdagskväll innan läggdags?

 

Island: Systur – “Með hækkandi sól“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Island bjuder in till en vacker och stillsam countryballad. Det är hög mysfaktor på låten och systrarna framför låten på ett bra sätt och även om det på ytan kan uppfattas lite som en anonym låt blir det väldigt bra. Skulle säkerligen kunna få mycket jurypoäng.

 

 

Oddscheck

Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen just nu placerar bidragen i semifinal 1 och semifinal 2.

 

Aktuell ställning

Inom parentes står placering vid föregående mätning, där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Den tidigare mätningen gjordes den 4:e maj.

Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

 

Semifinal 1

#01 (01). Ukraina

#02 (02). Grekland

#03 (03). Nederländerna

#04 (04). Norge

#05 (05). Armenien

#06 (07). Portugal

#07 (06). Albanien

#08 (08). Moldavien

#09 (09). Schweiz

#10 (10). Lettland


#11 (11). Litauen

#12 (12). Österrike

#13 (13). Island

#14 (14). Kroatien

#15 (15). Danmark

#16 (16). Slovenien

#17 (17). Bulgarien

 

 

 

 


 

 

Semifinal 2

#01 (01). Sverige

#02 (02). Polen

#03 (03). Australien

#04 (04). Finland

#05 (05). Estland

#06 (06). Serbien

#07 (07). Belgien

#08 (08). Cypern

#09 (09). Tjeckien

#10 (10). Malta


#11 (11). Azerbajdzjan

#12 (13). San Marino

#13 (12). Rumänien

#14 (16). Israel

#15 (14). Montenegro

#16 (15). Georgien

#17 (17). Nordmakedonien

#18 (18). Irland

 

Kommentarer

I den första semifinalen har det under dagen rört på sig en del under dagen men när vi nu under kvällen (strax efter kl 21.00) sammanfattar är den enda förändringen att Portugal och Albanien har bytt plats med varandra.

Även i den andra semifinalen är läget nästintill oförändrat sedan förra mätningen även om San Marino och Israel har gjort varsitt uppsving medan Rumänien, Montenegro och Georgien har tappat varsin placering.

 


 

Kommentera