Information om antagningen till Norsk MGP 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Fram till den 18:e september tar norska NRK emot tävlingsbidrag till Norsk Melodi Grand Prix 2023. Om du vill ta chansen att få försöka tävla för Norge nästa år har du sommaren på dig att ta fram ett eller flera tävlingsbidrag.

 

Så blir Norsk MGP 2023

Varje år sedan år 2020 har NRK valt att ta tillbaka deltävlingar/heats inför själva finalavgörandet (mellan 2015 och 2019 var det bara finalkväll som gällde) och någon förändring kring detta verkar inte vara aktuell i år. Det innebär att det blir ett antal deltävlingar innan finalen men exakt hur många avslöjas inte än mer än att programmen är tänkta att sändas i januari och februari 2023. Vilka bidrag som väljs ut läggs i händerna på en jury, vilka kommer att få välja låtar som skickats in via antagningen, även om det kan komma att väljas in låtar som har bjudits in via s.k. specialinbjudningar till olika låtskrivare och/eller artister.

Om det blir direktkvalificerade bidrag som det har varit i 2020, 2021 och 2022 års Norsk MGP är ännu inte officiellt presenterat.

 

Var kan du skicka in bidrag?

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Deadline är satt till den 18:e september 2022.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av regelverket:

– NRK bjuder in vem som helst att skicka in låtar till Norsk MGP 2023, även om det uppmuntras att skicka in bidrag tillsammans med norska låtskrivare. Detta för att TV-bolaget i första hand vill prioritera och marknadsföra den norska musikscenen.

– För att ditt/era bidrag ska godkännas måste dessa vara 100% nyskrivna originalverk som du/ni äger all upphovsrätt till. NRK kommer inte ta ifrån upphovsrätten från låtskrivarna utan kräver bara att du/ni som gjort respektive låt godkänner att NRK får rätten att spela upp bidraget i sitt sammanhang.

– Ett bidrag måste kunna framföras på som mest 3 minuter. Demobidrag får dock vara längre än det men måste i så fall kunna kortas ned vid en eventuell tävlan.

– Observera att det är NRK som bestämmer när låtarna får släppas fritt på publika plattformar. Inför det får ingen inskickad låt ha framförts offentligt i något sammanhang, varken på analoga eller digitala plattformar. Inga bidrag får heller ha släppts offentligt före den 1:a september 2022 (detta är en EBU-regel som alla tävlingsländer måste följa).

– Alla som vill tävla som artister måste vara minst 16 år gamla (detta senast i april eller maj 2023). Någon övre åldersgräns saknas.

– NRK har bestämmanderätten till artistvalen även om det kommer att göras i samråd med respektive låtskrivare/team.

 


 

Kommentera