Ingen Melodifestival på turné 2022

MELODIFESTIVALEN 2022. Nya omständigheter kring publikrestriktioner som har återinförts p.g.a. coronapandemin, särskilt just nu med anledning av den nya omikron-varianten som sägs vara väldigt smittsam, tvingas SVT i sista stund justera kring Melodifestivalen. Tävlingen blir dock av som tänkt – men inte på turné.

 

Vad har hänt?

Den 7:e september 2021 gick SVT ut med nyheten att Melodifestivalen 2022 planeras att gå ut på turné, som det varit alla år sedan 2002 med undantag från fjolårets (2021) upplaga. De städer som kommer att få besök är Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm. I samband med att turnéplanen presenterades sade SVT att de är positiva till att en turné kan äga rum samtidigt som de har respekt för att coronapandemin fortfarande pågår och att planerna därför kan komma att justeras, inte minst nu med spridningen av den nya varianten omikron. I oktober kunde Live Nation bekräfta att publik kommer att tillåtas i arenorna och några veckor efter det startade även biljettförsäljningen.

Inför julen presenterades dock Folkhälsomyndigheten och Sveriges regering nya restriktioner för bl.a. publika evenemang som bland annat kräver vaccinpass och anpassning för att kunna hålla avstånd mellan olika sällskap. Enligt tidningen Aftonbladet, som samma månad var i kontakt med olika branschpersoner, skulle en turné som inte kan ta in fullsatt arena vara ekonomiskt ohållbar för medarrangörerna. Då hade ingen av parterna, vare sig Live Nation eller SVT kommenterat något om huruvida turnén kan bli av som planerat eller om man får ta till en reservplan.’

Nu i mitten av januari står det däremot klart att Melodifestivalen blir av – men inte på turné.

 

Hur blir det istället?

Som sagt har SVT bekräftat att turnén ställs in på de orter som skulle ha fått besök av tävlingen och flyttar istället in i en arena i Stockholm, alltså på ett liknande sätt som det var i 2021 års tävling (som enbart hölls i Annexet i Stockholm). Vilken arena det handlar om är ännu inte bekräftad.

 

Live Nation: Kan bli samma turnéstäder 2023

Via Instagram kommenterar Live Nation, som är biljettåterförsäljare till Melodifestivalen, att deras ambition är att kunna genomföra samma Melodifestivalturné fast 2023. Därför utesluter de inte att det kan bli samma städer då som det var tänkt nu och att i bästa fall kommer köpta biljetter 2022 att gälla även 2023. Men – inget är officiellt beslutat än. Alla som har köpt biljetter kommer inkom kort att kontaktas via mejl för mer information.

När det gäller årets (2022 års) Melodifestival har Live Nation sagt att biljetter till dessa sändningarna kommer att säljas separat och att det finns en fortsatt förhoppning om att kunna genomföra finalen med en större publik – om restriktionerna då tillåter det. Exakt hur många biljetter som kommer att kunna säljas beror dels på hur stor arenan är och utifrån de restriktioner som råder. Maxantalet per sändning kan i rådande situation inte bli mer än 500.

 

Tävlingsdatumen

De datum som Melodifestivalen äger rum är kvar sedan tidigare. De är:

  • 5 februari: deltävling 1
  • 12 februari: deltävling 2
  • 19 februari: deltävling 3
  • 26 februari: deltävling 4
  • 5 mars: semifinalen
  • 12 mars: finalen

 


 

Kommentera