EUROVISION 2022. Inför den stundande tävlingsveckan i Turin fick respektive tävlingslands artist två inbokade tillfällen att repetera sitt scenframträdande i PalaOlimpico innan det är dags för själva genrepen och direktsändningarna. Här har vi samlat allt från repetitionstillfällena som ägde rum mellan den 30:e april och 7:e maj.

 

Datum då repetitionerna ägde rum

Första omgången (avklarade)

  • 30 april: Bidrag med startnr 1-9 i semi 1.
  • 1 maj: Bidrag med startnr 10-17 i semi 1.
  • 2 maj: Bidrag med startnr 1-9 i semi 2.
  • 3 maj: Bidrag med startnr 10-18 i semi 2.

Andra omgången (avklarade)

  • 4 maj: Bidrag med startnr 1-13 och 15 i semi 1.
  • 5 maj: Bidrag med startnr 14, 16 & 17 i semi 1 och 1-7 i semi 2.
    Därefter repeterade Italien inkl. resterande “Big Five”-länder för första gången.
  • 6 maj: Bidrag med startnr 8-18 i semi 2.
  • 7 maj: Italien & resterande ”Big Five”-länder repeterade igen.

 

 

 

Upplägg

Repetitionstillfälle 1

Vid det första repetitionstillfället fick varje lands artist möjlighet att scenrepetera sitt framträdande under 30 minuter. Utöver det gjordes konsultationer backstage med såväl in-earing, Viewing room och hår- och sminkavdelningen, samt sociala medier-inspelningar med Eurovision.tv. Varje artist medverkade också vid ett s.k. Meet & Greet som var en slags mindre presskonferens. Presskåren fick inte följa dessa repetitioner live utan hänvisades till klipp upplagda på TikTok.

 

Repetitionstillfälle 2

Vid det andra repetitionstillfället fick respektive lands artist möjlighet att scenrepetera sitt nummer under maximala 20 minuter. Innan och efter gjordes konsultationer backstage men under en kortare tid. Dagen avslutades också med presskonferenser med respektive tävlande.

Vid dessa tillfällen fick presskåren vara i presscentret och/eller följa repetitionerna digitalt. Däremot ägde presskåren inte tillträde till arenan, vilket de tidigare år har fått möjlighet till.

 

 

Eurovision 2022: Repetitioner dag 8

SCENREPETITIONER. Lördagen den 7 maj fick värdnationen Italien samt resterande ”Big Five”-länder (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland) göra sin andra och sista enskilda scenrepetition inför kommande genrep och direktsändningar. Vid detta tillfälle var det samma spelregler som för semifinalländernas andra omgång, dvs. max 20 minuter på scenen per land.

Repetitionsordningen som sattes upp utgick ifrån fördelningen som gjordes vid semifinallottningen i januari, där Frankrike och Italien som extraröstar i semifinal 1 fick inleda medan Storbritannien, Spanien och Tyskland som extraröstar i semifinal 2 fick uppträda därefter. Efteråt klipper EBU:s team ihop kortare smygklipp som läggs ut i etern.

I och med att repetitionerna nu är avklarade har alla 40 länders tävlande fått repetera vid minst två tillfällen vardera.

 

Tyskland: Malik Harris – “Rockstars“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för dagen och för alla 40 länders enskilda reptitioner blev Tysklands Malik Harris som har valt att göra mer som en slags studiospelning på scenen. Han sitter själv på scenen först vid ett piano för att sedan gå runt till ett elektroniskt piano och sedan en gitarr. Det finns även andra instrument på scenen som står uppställda på scenen men inte används.

Låten kan beskrivas som en midtempolåt med både pop- och hiphop-inslag. Malik sjunger bra och gör ett bra framträdande.

PS: Vid den efterföljande presskonferensen lottades Tyskland att starta i den första halvan av finalen. Det innebär ett startnummer mellan 1 och 13, dock ej nummer 9 (som Italien har tilldelats).

 

Spanien: Chanel – “SloMo“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vi noterar direkt en förändring i Chanels nummer och det är att de har lagt på en liten flamenco-aktig ton i början och mitt i låten. Annars är numret sig ganska likt från de uppträdanden som Chanel har gjort sedan hon vann Benidorm Fest i januari. Men det märks att här har teamet steppat upp något. Dansen är stensäker och det här ett nummer att räkna med. Numret avslutas också med ett maffift eldpyro från taket och golvet.

PS: Vid den efterföljande presskonferensen lottades Spanien att starta i den första halvan av finalen. Det innebär ett startnummer mellan 1 och 13, dock ej nummer 9 (som Italien har tilldelats).

 

Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det brittiska framträdandet i årets Eurovision är uppbyggt i en slags burliknande rekvisita som blinkar med hjälp av en massa lampor. I centrum står Sam Ryder och sjunger sin låt, även om man mot slutet släpper ned väggarna och därmed öppnar buren. Med sig på scenen har han ett par till musiker och på slutet får han också med sig en elgitarr.

Allt satt röstmässigt, däremot kan man se en hel del studiopersonal i bild, inte minst då burens väggar ska tas ned.

PS: Vid den efterföljande presskonferensen lottades Storbritannien att starta i den andra halvan av finalen. Det innebär ett startnummer mellan 14 och 25.

 

Italien: Mahmood & Blanco – “Brividi“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Italien har gjort som Sverige gjorde vid senaste segern. Man vinner med en stark upptempolåt och året därpå gör man totalt genrebyte till det mest intima och nakna. Då pratar vi såklart inte naken i bokstavlig mening utan en väldigt avskalad och intim ballad.

Här är det förhandsfavoriterna Mahmood & Blanco som framför sin ”Brividi”. Mahmood är klädd i någon slags kostym och slips medan Blanco är mer klädd i något motsvarande fast inte riktigt samma. De har även med sig en pianist på scenen.

Vid förra repetitionen kunde inte Blanco medverka på grund av att han befann sig på annan plats för en konsert. Idag medverkade han i alla fall och både han och Mahmood gjorde strålande insatser. Italien tillhör toppfavoriterna hos både spelbolag och flera fansomröstningar och det är inte märkligt. Det här skulle kunna bli ett värdnations bästa placeringar på många, många år.

Italien har tilldelats startnummer 9 av 25 i finalen. Detta har gjorts genom en egen lottning då landet är värdnation för årets Eurovision.

 

Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Av det vi fick se idag gör Alvan & Ahez ett liknande nummer som i den nationella finalen i vintras. Det är ett slags häftigt landskap som går i en grön ljussättning där man också har byggt upp en piedestal som Ahez använder medan Alvan står vid sina instrument hela tiden.

Gruppen framträder i svarta och guldiga kläder. Vi kunde också se lite rök på scenen och brinnande tunnor (lite som Medina gjorde när de tävlade i årets Melodifestival). De har även med sig en dansare som främst rör sig framför Alvan under numret.

I år är det första gången sedan 2011 som Frankrike inte sjunger på franska, i det här fallet bretonska (ett keltiskt språk som talas av ca 200 000 personer). Och ja, Frankrike har sjungit delvis på engelska också mellan de här åren men här räknar vi bara franskssjungna låtar.

PS: Vid den efterföljande presskonferensen lottades Frankrike att starta i den första halvan av finalen. Det innebär ett startnummer mellan 1 och 13, dock ej nummer 9 (som Italien har tilldelats).

 

Schemat för dagen

Alla tider var med reservation för ev. förändringar. De är angivna enligt centraleuropeisk sommartid (CEST).

  • 10.00-10.20 – Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn
  • 10.25-10.45 – Italien: Mahmood & Blanco – Brividi
  • 10.50-11.10 – Storbritannien: Sam Ryder – Space Man
  • 11.15-11.35 – Spanien: Chanel – SloMo
  • 11.40-12.00 – Tyskland: Malik Harris – Rockstars

 

 

Eurovision 2022: Repetitioner dag 7

SCENREPETITIONER. Fredagen den 6 maj fick länderna med startnummer 8-18 i den andra semifinalen göra en andra repetitionsomgång inför kommande genrep och direktsändningar. Den här gången fick varje land 20 minuters scenrepetitionstid innan det väntas möte i Viewing room och därefter en avslutande pressträff.

Presskåren gavs möjlighet att bevaka repetitionerna via en onlinestream, antingen digitalt eller om man befann sig i presscentret på plats i Turin och efter varje repetition klipper EBU:s team ihop kortare smygklipp som läggs ut i etern.

 

Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut i semi 2 är gruppen We Are Domi som efter sin seger i den tjeckiska uttagningsfinalen i vintras har gjort om en del i sitt nummer. Bland annat använder de större delen av scenen till olika instrument och DJ-bås och så är det en annan ljussättning. Det är en partylåt som får avsluta semifinalen och det gör de med bravur!

 

Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Två saker som är bra att känna till med Cornelia Jakobs framträdande i Eurovision är att mycket är likt som det var i Melodifestivalen men ändå finns det en del skillnader. Bland annat är hon på den större delen av scenen istället för den lilla scenen (möjligen för att det inte kommer att vara någon publik framför scenen) och att hon går ett helt varv runt sin rekvisita istället för att sjunga refrängen efter halva varvet osv. I övrigt är det fler bilder där man zoomar ut i arenan och där scenen får en större ljussättning mot innan. Och så blir det pyro!

Under repetitionen var det dock en hel del tekniska problem som var utanför den svenska delegationens styrning, Cornelia lyckades dock genomföra två repetitioner idag.

Det som också kan tilläggas med Sveriges framträdande att det är den enda där kameran är helt fokuserad på artisten som om åskådaren satt precis bredvid Cornelia och fick höra det hon har att säga.

 

Belgien: Jérémie Makiese – “Miss You“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Belgien bjuder på modern popmusik i år som framförs av Jérémie Makiese. I framträdandet har han med sig fyra dansare på scenen som tillsammans hjälper till att få fram budskapet i låten. Det är bra framfört men man hade önskat lite mer.

 

Montenegro: Vladana – “Breathe“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Precis efter Polen är det Montenegros tur och här tycker vi att det är lite märkligt att produktionen har lagt två väldigt snarlika låtar och framträdanden efter varandra. Mycket av det Polen har med i sitt nummer är även med i Montenegros nummer (minus regnet och blixtrarna). Men det är samma känsla och ljussättning. En sak vi noterar är att Vladana sjunger en del av låten på montenegrinska även om resten av låten sjungs på engelska.

 

Polen: Ochman – “River“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

En av favoriterna i startfältet är Ochman som tävlar för Polen och här kan man säga att det är en artist som lever upp till förväntningarna. Numret de har skapat är en dramatisk ballad som innehåller regn & regnljud, blixtar och dunder. Ochman sjunger väldigt bra och han får också hjälp av fyra dansare på scenen. Det här är en låt som kan gå väldigt långt.

 

Rumänien: WRS – “Llámame“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Från den nationella finalen i vintras har WRS och hans dansare inte gjort så många ändringar mer än att de har bytt kläder. Här kan man säga att det handlar om dans och att man får dansa med vem man vill. Och det blir just mycket dans, särskilt i refrängen.

 

Estland: STEFAN – “Hope“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Estland har en westernlåt och vad passar bättre än att man också har lite westerntema på låten i framträdandet? Det är precis vad Stefan har gjort. Han är själv på scenen med sin gitarr och springer runt mellan den lilla och stora scenen – men det spelar inte så stor roll för det funkar bra. Låten är bra och blir bättre med framträdandet.

 

Nordmakedonien: Andrea – “Circles“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

En som har valt att vara ensam på scenen är Nordmakedoniens representant Andrea som framförallt tar hjälp av LED-vägg och golv för att skapa sitt framträdande. Som det såg ut under repetitionen blev det ganska bra men det finns inte så mycket mer att berätta här.

 

Irland: Brooke – “That’s Rich“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

I vintras då Brooke vann Irlands uttagning hölls finalen i en mindre TV-studio. Man har därför fått göra om numret något vilket bland annat har inbegripigt att hon nu får med sig två dansare till, utöver de som var med i den irländska finalen, samt en hel del grafik i LED-väggen och golvet. Helhetsmässigt ser det bra ut och Brooke sjunger väldigt bra.

 

Cypern: Andromache – “Ela“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Cyperns Andromache har tagit med sig ett gigantiskt snäckskal som har byggts upp med en mitt och två delar som sluter det, fast ändå inte. I numret har hon med sig två dansare som först inte riktigt syns till men får en betydande roll i refrängen. Här har teamet gjort om en del i framträdandet sedan föregående repetition och det blev en och annan teknisk miss här och var. Men i övrigt satt allt som det skulle.

 

Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Först ut för dagen var Australiens Sheldon Riley som verkligen bjuder in till ett dramatiskt uppträdande, vilket också blir en kontrast till det nummer som San Marino bjuder på strax innan. Här är allt fokus på Sheldon som i början har sin mask på sig som han i slutet av numret tar av sig. Numret inbegriper även två trappor varav den ena aldrig används.

 

Schemat för dagen

Alla tider var med reservation för ev. förändringar. De är angivna enligt centraleuropeisk sommartid (CEST).

  • 10.00-10.20 – Australien: Sheldon Riley – Not the Same
  • 10.25-10.45 – Cypern: Andromache – Ela
  • 10.50-11.10 – Irland: Brooke – That’s Rich
  • 11.15-11.35 – Nordmakedonien: Andrea – Circles
  • 11.40-12.00 – Estland: STEFAN – Hope
  • BREAK
  • 13.05-13.25 – Rumänien: WRS – Llámame
  • 13.30-13.50 – Polen: Ochman – River
  • 13.55-14.15 – Montenegro: Vladana – Breathe
  • 14.20-14.40 – Belgien: Jérémie Makiese – Miss You
  • 14.45-15.05 – Sverige: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
  • BREAK
  • 15.35-15.55 – Tjeckien: We Are Domi – Lights Off

 

 

Eurovision 2022: Repetitioner dag 6

SCENREPETITIONER. Torsdagen den 5 maj blev en intensiv repetitionsdag som inleddes med att bidragen med startnummer 14, 16 och 17 i den första semifinalen samt de sju första bidragen i den andra semifinalen fick få repetera sin andra gång i arenan. Vid dessa repetitioner fick varje land 20 minuters scenrepetitionstid innan det väntades möte i Viewing room och därefter en avslutande pressträff.

Efter detta ställdes arenan i ordning för att låta värdnationen Italien samt resterande direktkvalificerade länder (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland), få repetera på scenen. Dessa fem länder repeterade enligt reglerna som var i första omgången för semifinalisterna, vilket innebar att onlinestreamingen var stängd presskåren och alla sammanfattande klipp läggs ut på TikTok.

Repetitionsordningen för de direktkvalificerade var enligt hur länderna hade lottats att extrarösta i semifinalerna. Det innebar att Frankrike och värdnationen Italien, som extraröstar i den första semifinalen, fick vara först ut medan Storbritannien, Spanien och Tyskland, som extraröstar i den andra semifinalen, fick avsluta repetitionsdagen.

 

Tyskland: Malik Harris – “Rockstars“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för dagen var Tysklands Malik Harris och hans ”Rockstars” som har med sig flera instrument på scenen, däribland ett piano. I den musikvideo som släpptes i samband med den tyska uttagningen bjöds det på mycket känslor och gissningvis kan vi nog räkna ut att det kan bli mycket av den varan även här i liveframträdandet.

Till skillnad från övriga i Big Five ligger Tyskland just nu relativt långt ner i oddsen, runt plats 20-25.

 

Spanien: Chanel – “SloMo“

Foto & copyright: EBU (fotografens namn saknas)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sedan Chanel vann i den spanska uttagningen i januari har hon gång på gång uppträtt med sin ”SloMo” i alla möjliga sammanhang och av bilderna som släppts verkar det kunna bli något liknande även den här gången. Hon har med sig tre manlig dansare och två kvinnliga dansare på scenen som hjälper till att få ut låtens budskap.

Spanien tillhör just nu toppfavoriterna (enligt oddsen).

 

Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Efter fjolårets brakförlust då Storbritannien nollades av såväl jurygrupperna som tv-tittarna har man tagit nya tag i år med att välja ut sångaren Sam Ryder. Och av bilderna som släppts kommer det att bli en hejdundrande scenshow den 14:e maj med en jättestor bubbla som enligt uppgifter är gigantiskt stor. I musikvideon satte han på en stol och flög runt i världen men det verkar inte vara aktuellt just i år.

Storbritannien tillhör just nu toppfavoriterna (enligt oddsen).

 

Italien: Mahmood & Blanco – “Brividi“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Värdnationen Italien, som är extremt favorittippade till att ta hem segern i år, repeterade som land nummer 2 av de direktkvalificerade, den här gången endast med Mahmood då Blanco hade en konsert i en annan stad. Mahmood var dock inte ensam på scenen utan hade med sig en stand-in.

Av de bilder som har släppts kommer det att bli ett intimt nummer med mycket rök på scenen. Idag bar Mahmood en lång rock och solglasögon vilket således är en annan stil än hur det var 2019 då han tävlade med ”Soldi”.

Sedan tidigare är det känt att Italien går ut som nummer 9 av 25 i finalstartordningen, ett startnummer som de har fått genom en lottning.

 

Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Bland de direktkvalificerade länderna var Frankrike först ut att få repetera idag. Deras låt framförs av Alvan & gruppen Ahez och är inte på franska utan på bretonska (det gör att det inte är en enda låt som framförs på franska i årets upplaga). Utifrån bilder som har släppts kommer det mesta att vara sig likt från hur det såg ut i den nationella finalen i vintras. Det finns bland annat ett stort podium som används på scenen och ljussättningen går i grönt. Det kommer tydligen vara höga bastoner i låten och en del pyroteknik.

Frankrike ligger just nu topp 10 i oddsen.

 

San Marino: Achille Lauro – “Stripper“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för semifinalbidragen idag var San Marinos representant Achielle Lauro. Det är svårt att beskriva själva numret men om du gillar halvnakna gitarrister, gallerburar, en ”levande tjur” (en maskin alltså och inte en riktig tjur), pyroteknik och en låt som heter ”Stripper” – ja då kommer du älska det här. Det är lite Måneskin möter Ola Salo adderat med hundra, typ.

 

Malta: Emma Muscat – “I Am What I Am“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Efter att Emma Muscat vann MESC-uttagningen på Malta bytte hon låt från ”Out of Sight” till ”I Am What I Am”, som är gjord av henne själv, Dino Medanhodžić (som tidigare gjort flera Melodifestivalbidrag bland annat för Dotter), Julie Aagaard och Stine Kinck. Numret börjar med pianospel som sedan övergår i någon slags gospel innan Emma slutligen vandrar ut på den lilla mittscenen där hon får sällskap av fyra dansare. Numret sitter och Emma levererar bra.

 

Georgien: Circus Mircus – “Lock Me In“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Circus Mircus vill liva upp stämningen i arenan med sin humorlåt. Och visst det blir lite småroligt men det blir också väldigt mycket fokus på nästan ingenting. Här överanvänds också LED-vägg och LED-golv till maximalt inklusive ljusrigg som far runt över scengolvet. Det är både konst och konst-igt på samma gång.

 

Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vi bjuds på mycket dramatik i den andra semifinalen och en av dessa nummer framförs av Nadir Rustamli för Azerbajdzjan. Landet var sist ut att släppa sitt tävlingsbidrag och då det gjordes i musikvideoform är det först nu som vi får se hur numret blir. I vart fall kan vi utlova ett dramatiskt nummer där en trappa ingår. Det kan låta märkligt men det blir väldigt coolt. Och Nadirs sångröst finns det inget att klaga på!

 

Serbien: Konstrakta“In corpore sano“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Efter Israel ska vi lära oss hur man tvättar händerna, eller snarare är det detta som sångerskan Konstrakta gör i olika omgångar under tre minuter. Förutom det får vi handdukstork, handduksdans och en lektion i hälsa på både serbiska och latin. Det är ett spexigt nummer som känns mycket som en slags konstinstallation.

 

Israel: Michael Ben David – “I.M”

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Israels Michael Ben David har fått (o)turen att starta som låt nummer 2 i semifinal 2, men det är något han inte bryr sig om. Eller det märks att här är det fullt fokus på en sak och det är att visa vem man är. Med sig på scenen har han fyra dansare, först två som kommer in i början och sedan två till efter en stund. Här använder man också LED-golvet till att skapa olika effekter såsom en catwalk.

 

Finland: The Rasmus – “Jezebel“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Efter ett avslut kommer en inledning, nämligen The Rasmus som får inleda hela semifinal 2. Och de gör det med rockmusik och en överrock samt en massa stora ballonger som lyfts in på scenen. Med andra ord blir det direkt en partystämning i arenan!

 

Armenien: Rosa Linn – “Snap“

Foto & copyright: EBU (fotografens namn ej utskriven)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Armenien får avsluta den första semifinalen och gör det med ett visuellt snyggt nummer med en låt som har en mycket bra refräng. Eller snarare den sätter sig på en gång och den kommer nog att funka vart man än är. Rummet är uppbyggt med papper och består av både en vägg, lampor, en säng och en stol. På väggen lyfter artisten Rosa Linn bort vissa pappersdelar som då får fram olika händelser, t.ex. ett Eurovision-hjärta. Låten avslutas sedan på baksidan av rummet och då kommer scenens vattenfall till en bra användning.

 

Norge: Subwoolfer – “Give That Woolf A Banana“

Foto & copyright: EBU (fotografens namn ej utskriven)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Subwoolfer levererar som de alltid har gjort ända sedan de vann Norsk MGP i vintras. Här finns väl ingenting att klaga på då man får allt man kan tänka sig, från enkla barnramsor till maffigt pyro. Vad mer behöver man en sen tisdagskväll innan läggdags?

 

Island: Systur – “Með hækkandi sól“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Island bjuder in till en vacker och stillsam countryballad. Det är hög mysfaktor på låten och systrarna framför låten på ett bra sätt och även om det på ytan kan uppfattas lite som en anonym låt blir det väldigt bra. Skulle säkerligen kunna få mycket jurypoäng.

 

Schemat för dagen

Alla tider var med reservation för ev. förändringar. De är angivna enligt centraleuropeisk sommartid (CEST).

  • 10.00-10.20 – Island: Systur – Með hækkandi sól
  • 10.25-10.45 – Norge: Subwoolfer – Give That Woolf A Banana
  • 10.50-11.10 – Armenien: Rosa Linn – Snap
  • 11.15-11.35 – Finland: The Rasmus – Jezebel
  • 11.40-12.00 – Israel: Michael Ben David – I.M
  • BREAK
  • 13.05-13.25 – Serbien: KonstraktaIn corpore sano
  • 13.30-13.50 – Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – Fade To Black
  • 13.55-14.15 – Georgien: Circus Mircus – Lock Me In
  • 14.20-14.40 – Malta: Emma Muscat – I Am What I Am
  • 14.45-15.05 – San Marino: Achille Lauro – Stripper
  • BREAK
  • 15.35-16.05 – Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn
  • 16.15-16.45 – Italien: Mahmood & Blanco – Brividi
  • 16.55-17.25 – Storbritannien: Sam Ryder – Space Man
  • 17.35-18.05 – Spanien: Chanel – SloMo
  • 18.15-18.45 – Tyskland: Malik Harris – Rockstars

 

 

Eurovision 2022: Repetitioner dag 5

SCENREPETITIONER. Onsdagen den 4 maj inleddes den andra repetitionsomgången för semifinalbidragen och först ut var länderna med startnummer 1-13 och 15 i den första semifinalen. EBU hade valt att låta Grekland repetera denna dag även om Island egentligen startar före de i startordningen.

Varje lands artist hade 20 minuters scenrepetitionstid innan det väntades möte i Viewing room och därefter en avslutande pressträff. Den här gången hade presskåren möjlighet att följa repetitionerna från en onlinestreaming eller direkt via skärmar i arenan, medan Eurovision.tv:s team sedan har klippt ihop kortare smygklipp från respektive repetition.

 

 

Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Amanda Georgiadi Tenfjord är själv på scenen tillsammans med en massa stolar på golvet. Hon bär en ljus klänning och genom låten vandrar omkring i stol-landskapet som genom landskapet förändras. Det kan verka som något märkligt men det blir väldigt bra då numret är stilrent. Sånginsatsen går inte heller att klaga på. Hennes nummer har skapats av Fokas Evangelinos, känd från att tidigare ha skapat ESC-nummer.

 

Österrike: LUM!X feat. Pia Maria – “Halo“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Österrikes duo använder sig av en ljusrigg, DJ-bord, rök och eld i framträdandet. Låten är en partylåt och det kommer förmodligen att vara partystämning men då krävs också en publik som kan dansa och sjunga med. Som det är nu blir det lite tråkigt men det beror som sagt på att det är en arenalåt.

 

Danmark: Reddi – “The Show“

Foto & copyright: EBU (fotografens namn ej utskrivet)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det blir ös och glam när Reddi från Danmark spelar på scenen i PalaOlimpico – även om låten börjar som en pianoballad för att sedan växa snabbt till en rocklåt. Här bjuds det på pyro flera gånger, särskilt sluttonerna där det blir en bra ljudeffekt. Det är ett energiskt nummer vilket är bra.

 

Kroatien: Mia Dimšić – ”Guilty Pleasure”

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Under dagens repetition hade Mia Dimšić problem med sin in-earing vilket gjorde att musiken låg lite före eller efter hela tiden. Detta påverkade såklart sången något men det är en bra låt för det. I övrigt har Mia Dimšić gjort ett antal justeringar i sitt nummer, däribland att hon har bytt scenkläder, tagit in ytterligare två dansare, gitarren åker av i halvtid och halva låten sjungs på kroatiska.

 

Portugal: MARO – “Saudade, saudade“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

MARO har valt att stå på den lilla scenen mitt i tillsammans med sina körsångare. De står som i en cirkel och sjunger till varandra. Till skillnad från i den nationella uttagningen i vintras står de upp istället för att de sitter ned på varsin stol. En annan justering är att det är lite nya kameravinklar i numret jämfört med tidigare.

Tidigare idag fick vi besked att en person i den portugisiska delegationen har testat positivt för covid19 och har isolerats. Alla andra i Portugals delegation slipper karantänen så länge de bär munskydd. Här ser vi att minst en i kören har munskydd medan övriga inte har de. Men de står istället med avstånd från varandra.

Portugal fick avsluta repetitionsdagen även om MARO har startnummer 10.

 

Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det har funnits två versioner av Zdob și Zdub & Frații Advahovs låt här; en i mer folkmusikversion och en mer rockig version. Här är det den senare som används i tävlingen. Totalt är det 6 personer på scenen i numret varav fyra är från Zdob și Zdub. En spelar trummor, en sjunger och två spelar elgitarr medan Frații Advahov spelar dragspel och fiol. I större delen av numret står de på den stora scenen medan sångaren i Zdob și Zdub och Frații Advahov springer i slutet ned på den mindre scenen samtidigt som en del av scenen öppnar sig. Kan bli en häftig effekt.

 

Nederländerna: S10 – “De Diepte“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

S10 gör ett väldigt enkelt och nedskalat framträdande på scenen. Hon använder inga laserstrålar som det varit i några tidigare framträdanden utan här är bara fokuseringen på ljussättningen. Kläderna är lite som Sveriges Cornelia Jakobs men på ett annat sätt och sånginsatsen perfekt. Man kan enkelt säga så här: Nederländerna är att räkna med bland länderna som kan tänkas komma topp 10 i finalen. Det är inte omöjligt om Nederländerna får arrangera igen redan 2023.

 

Bulgarien: Intelligent Music Project – “Intention“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Bulgariens rockgrupp går verkligen all-in för sitt framträdande med både sång, gitarr, synt och trummor. Samt såklart en massa pyroteknik. Det är coolt men det är också frågan hur långt det ska räcka. I repetition 2 och 3 var de mer fokuserade.

 

Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det finns flera anledningar till varför Ukraina är så pass favorittippade som de är men en sak är att de har ett väldigt effektivt scenframträdande som är mer uppstyrt än vad det var i Vidbir i vintras. De har också valt ett tydligt tema i låten med att inleda och avsluta med soluppgång och solnedgång. Sedan kan det bli lite väl många element i låten men det märks att de är sammansvetsade.

 

Slovenien: LPS – “Disko“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Som låtens titel säger blir det också disko på scenen med LPS även om det i vissa stunder känns mer som något annat. För att vara konkreta kan vi säga att det var inte den bästa repetitionen vi har sett idag. Vi hoppas såklart att det blir bättre till de kommande genrepen och direktsändningen nästa vecka.

 

Schweiz: Marius Bear – “Boys Do Cry“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Marius Bear från Schweiz har gjort ett väldigt intimt nummer där han är själv på scenen och med hjälp av olika animationer på väggar och golv sprids låtens budskap ut. En bra grej med Schweiz’ låt är att budskapet i låten kommer fram utan att man skriver det i pannan på folk. Sedan vet vi att det är många ballader i startfältet men Marius gör det här bra. Stämningen känns väldigt mycket 50/60-tal samtidigt som det är modern låt. Det är en mysig stämning. Sånginsatsen är mycket bra.

 

Litauen: Monika Liu – “Sentimentai

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vid dagens repetitioner gjorde Monika Liu olika varianter av framträdanden men de mesta hade likheterna i att hon stod still på samma ställe och sjöng sin låt i tre minuter. Det funkar det också. Man försökte sig på olika ljussättningar också alltifrån blått ljus till solljus. De har också gjort några projektioner som gör att Monika syns bredvid sig själv som en tvilling. Vi fick även under någon sekund se en kameraperson i bild som förmodligen inte skulle synas i bild.

 

Lettland: Citi Zēni – “Eat Your Salad”

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det blir mycket spex när Citi Zēni drar igång sitt framträdande tidigt på tidagskvällen. Mycket av såsom numret framfördes i Supernova i vintras är kvar här med skillnaden att sångaren inte sjunger vissa ord i den inledande meningen. Annars som sagt mycket glädje om än kanske lite väl naivt. Idag bar för övrigt bandmedlemmarna kläder i den italienska flaggans färger (röd, grön och vit)

 

Albanien: Ronela Hajati – “Sekret”

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sedan föregående repetition har Ronela Hajati ändrat scenkläder, vilket man kan se på bilden här ovanför. På scenen har hon med sig fem dansare varav fyra män och en kvinna som tillsammans hjälper till att få fram låtens budskap. Det är en kaxig framtoning men också ödmjuk som inleder den första semifinalen.

 

Schemat för dagen

Alla tider var med reservation för ev. förändringar. De är angivna enligt centraleuropeisk sommartid (CEST).

  • 10.00-10.20 – Albanien: Ronela Hajati – Sekret
  • 10.25-10.45 – Lettland: Citi Zēni – Eat Your Salad
  • 10.50-11.10 – Litauen: Monika Liu – “Sentimentai
  • 11.15-11.35 – Schweiz: Marius Bear – Boys Do Cry
  • 11.40-12.00 – Slovenien: LPS – Disko
  • BREAK
  • 13.05-13.25 – Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania
  • 13.30-13.50 – Bulgarien: Intelligent Music Project – Intention
  • 13.55-14.15 – Nederländerna: S10 – De Diepte
  • 14.20-14.40 – Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul
  • BREAK
  • 15.35-15.55 – Kroatien: Mia Dimšić – Guilty Pleasure
  • 16.00-16.20 – Danmark: Reddi – The Show
  • 16.25-16.45 – Österrike: LUM!X feat. Pia Maria – Halo
  • 16.50-17.10 – Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together
  • 17.15-17.35 – Portugal*: MARO – Saudade, saudade

 

* Portugal fick en justerad repetitionstid och samma dag gick EBU ut med uppgifter om att en av landets delegationsmedlemmar hade testat positivt för covid19. Övriga delegationsmedlemmar behövde inte gå i karantän, däremot måste samtliga bära munskydd inne och utanför arenaområdet.

 

 

Eurovision 2022: Repetitioner dag 4

SCENREPETITIONER. Tisdagen den 3 maj repeterade länderna som har startnummer 10-18 i den andra semifinalen. Varje land fick maximalt 30 minuter till godo på scenen och både innan och efter fick delegationerna konsultationer backstage, bland annat i Viewing Room.

Nytt för i år är att den första repetitionsrundan hålls stängd för presskåren, både vad det gäller tillgång till arenan och presscentret. Istället uppdaterar Eurovision.tv från sin liveblogg och släpper ut kortare klipp via sitt konto på TikTok med sammanfattningar av ländernas repetitioner på och bakom scenen. Vi kommenterar därför utifrån vad vi får till oss från dessa källor.

Efter den här dagens repetitioner avslutades den första repetitionsomgången för de 35 semifinalländerna.

 

Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för dagen, och även i semifinal 2, var Tjeckiens We Are Domi som verkligen (om man får tolka bilderna rätt) har gjort en riktigt pampig låt som får avsluta semifinalerna. Det är mycket ljuseffekter och den här låten kommer alla att bli glada av. Det var även Dominika Haškovás födelsedag denna repetitionsdag.

 

Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Enligt de bilder som har släppts verkar det som att Cornelia Jakobs kommer att köra på samma typ av framträdande och scenkläder som det var i Melodifestivalen. Hon har även med sig skärmen i bakgrunden. Det som är nytt är att hon kommer att stå på den större delen av scenen under numret och det kommer dessvärre heller inte vara publik precis framför (som det var i Melodifestivalen). Men i övrigt är det riktigt bra!

 

Belgien: Jérémie Makiese – “Miss You“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Jérémie Makiese, som var den första artisten att bli klar för tävlan i årets Eurovision, är här klädd i en silverjacka och jeans. Med sig på scenen har han fyra dansare som hjälper till att få fram låtens budskap. Enligt de bilder som har släppts kommer det även att bli en häftig effekt i den delen av scenen där vattnet är.

 

Montenegro: Vladana – “Breathe“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Från ett dramatiskt nummer direkt över till nästa, här kommer Vladana för Montenegro som bjuder på scenrök och starka känslor. Även det här framträdandet går i en blåaktig belysning. Tydligen gjorde Montenegros team olika klädprover idag inför kommande repetition.

 

Polen: Ochman – “River“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Polens Ochman kommer att köra ett minst sagt dramatiskt nummer på scenen som går i en slags blåaktig belysning. Med sig på scenen har han dansare som är klädda i olika tyger som rör sig runt honom. Sångmässigt går det inte att klaga på något.

 

Rumänien: WRS – “Llámame“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rumäniens representant WRS har enligt bilder som släppts inte gjort jättemånga ändringar i sitt nummer. Han har kvar sina fyra dansare varav två kvinnor och två män som alla går klädda i rött och svart. Mitt i numret verkar det bli ett klädbyte för WRS.

 

Estland: STEFAN – “Hope“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Stefan har lämnat cowboyarna bakom scenen och är den här gången själv när han framför sin ”Hope” på den stora scenen i Turin. Numret börjar på den lilla mittscenen och avslutas sedan på den stora scenen. Enligt bilderna som har släppts utstrålar Stefan mycket glädje!

 

Nordmakedonien: Andrea – “Circles“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Nordmakedoniens Andrea är till skillnad från irländska Brooke helt själv på scenen där man använder sig av LED-skärmen för att få till låtens dramatiska effekt. Av klippet som har släppts på TikTok låter det mycket bra.

 

Irland: Brooke – “That’s Rich“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Repetitionsdagen inleddes med Irlands första repetition på scenen i PalaOlimpico och här har scennumret fått sig en uppdatering sedan den irländska nationella finalen. Förvisso inte så märkligt med tanke på att den finalen avgjordes på en liten scen i en TV-studio jämfört med scenen i Turin. Nåväl, här har Brooke också fått med sig två dansare till. En ytterligare nyhet i numret är att det är ett pampigt pyro i refrängen.

 

Schemat för dagen

Alla tider var med reservation för ev. förändringar. De är angivna enligt centraleuropeisk sommartid (CEST).

  • 10.00-10.30 – Irland: Brooke – That’s Rich
  • 10.40-11.10 – Nordmakedonien: Andrea – Circles
  • 11.20-11.50 – Estland: STEFAN – Hope
  • 12.00-12.30 – Rumänien: WRS – Llámame
  • BREAK
  • 13.40-14.10 – Polen: Ochman – River
  • 14.20-14.50 – Montenegro: Vladana – Breathe
  • 15.00-15.30 – Belgien: Jérémie Makiese – Miss You
  • BREAK
  • 16.00-16.30 – Sverige: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
  • 16.40-17.10 – Tjeckien: We Are Domi – Lights Off

 

 

Eurovision 2022: Repetitioner dag 3

SCENREPETITIONER. Måndagen den 2 maj fortsatte repetitionerna i PalaOlimpico i Turin, den här gången var det dags för länderna som har startnummer 1-9 i den andra semifinalen. Varje land fick maximalt 30 minuter till godo på scenen och både innan och efter fick delegationerna konsultationer backstage, bland annat i Viewing Room.

Nytt för i år är att den första repetitionsrundan hålls stängd för presskåren, både vad det gäller tillgång till arenan och presscentret. Istället uppdaterar Eurovision.tv från sin liveblogg och släpper ut kortare klipp via sitt konto på TikTok med sammanfattningar av ländernas repetitioner på och bakom scenen. Vi kommenterar därför utifrån vad vi får till oss från dessa källor.

 

Cypern: Andromache – “Ela“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Cypern är ett av de länder i år som inte hade någon publik uttagning utan man släppte endast sin låt i musikvideoform. Därför har det varit svårt att veta hur låten skulle framföras live men det vet vi nu. Sångerskan Andromache har förutom ett stort snäckskal som bakgrund även med sig två dansare på scenen som tillsammans ska få fram budskapet i låten. Snäckskalet används även som en slags projektor för olika ljuseffkter.

 

Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Till skillnad från ifjol kan Australiens representant vara på plats i värdstaden (förra året gick det inte p.g.a. reserestriktioner i pandemin) vilket är roligt. Vad bilder och klipp som har släppts visar kommer det att bli ett snarlikt framträdande som det var i den nationella finalen i vintras, med skillnaden att det blir mer dramatiskt, mer effekter och ännu mer känslor.

 

San Marino: Achille Lauro – “Stripper“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Om det är någon i semifinal 2 som verkligen går all-in för fest och skoj är det Achille Lauro som tävlar för San Marino. Här sparar man inte in på något, tvärtom blir det mer pyro, eld, gitarrer, gallerburar och till och med en ej levande tjur på scenen. Svårt att sammanfatta men det lär bli en ögonöppnare den 12:e maj!

 

Malta: Emma Muscat – “I Am What I Am“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Emma Muscat får till skillnad från i MESC-uttagningen sällskap på scenen av fyra dansare och ett piano. Hon har även bytt scenkläder till en glittrlig paljettklänning. Enligt bilder som har släppts verkar numret börja på den stora scenen för att sedan avslutas på den lilla scenen i mitten.

 

Georgien: Circus Mircus – “Lock Me In“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Georgien verkar av bilder som släppts inte ta ut humorsvängarna helt och hållet i sitt scenframträdande. Istället står alla medlemmarna i Circus Mircus kvar på sina ställen på scenen och kör sin låt fullt ut. Det är synd för här hade det kunnat blivit något mer intressant än vad det är just nu. Vi får se om de justerar något till nästa repetition.

 

Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Azerbajdzjan var sist ut med att presentera sitt tävlingsbidrag till årets Eurovision och det skedde endast genom ett musikvideosläpp. Det är således först nu som vi får se vilket slags scenframträdande som är tänkt, och i det här fallet är det Nadir Rusamli på en stor trappa tillsammans med en dansare. Trappan ser lite ut som en slags teaterscen.

 

Serbien: Konstrakta“In corpore sano“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Konstrakta har inte ändrat så mycket i sitt nummer från uttagningen i vintras. Hon sitter ned under numret på en stol och tvättar händerna och runt sig har hon sina körsångare som står beredda med varsin handduk. Varför liksom ändra i ett vinnande koncept?

 

Israel: Michael Ben David – “I.M”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det har sedan ett par veckor tillbaka varit något osäkert om Michael Ben David ska kunna resa till Turin eller ej med anledning av saknad av livvaktsskydd. Men tack och lov löste sig detta och nu är han och teamet på plats i Turin där han idag har genomfört sin första scenrepetition. Sedan Michael Ben David vann X Factor Israel och därmed rätten att representera Israel i årets Eurovision har både låten och nu också en del av framträdandet gjorts om. Istället för att ha två manliga och två kvinnliga dansare med sig på scenen är det bara manliga dansare nu.

 

Finland: The Rasmus – “Jezebel“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Utifrån de bilder som har släppts verkar The Rasmus köra på ett liknande scenframträdande som de gjorde i UMK-finalen i vintras. Man använder således en stor del av scenen till sitt framträdande. Nytt är att det är stora bollar som hänger lite varstans runt scenområdet

 

Schemat för dagen

Alla tider var med reservation för ev. förändringar. De är angivna enligt centraleuropeisk sommartid (CEST).

  • 10.00-10.30 – Finland: The Rasmus – Jezebel
  • 10.40-11.10 – Israel: Michael Ben David – I.M
  • 11.20-11.50 – Serbien: KonstraktaIn corpore sano
  • 12.00-12.30 – Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – Fade To Black
  • BREAK
  • 13.40-14.10 – Georgien: Circus Mircus – Lock Me In
  • 14.20-14.50 – Malta: Emma Muscat – I Am What I Am
  • 15.00-15.30 – San Marino: Achille Lauro – Stripper
  • BREAK
  • 16.00-16.30 – Australien: Sheldon Riley – Not the Same
  • 16.40-17.10 – Cypern: Andromache – Ela

 

 

Eurovision 2022: Repetitioner dag 2

SCENREPETITIONER. Söndagen den 1 maj fortsatte repetitionerna i PalaOlimpico i Turin, den här gången med länderna som har startnummer 10-17 i den första semifinalen. Varje land fick maximalt 30 minuter till godo på scenen och både innan och efter fick även delegationerna konsultationer backstage, bland annat i Viewing Room.

Nytt för i år är att den första repetitionsrundan hålls stängd för presskåren, både vad det gäller tillgång till arenan och presscentret. Istället uppdaterar Eurovision.tv från sin liveblogg och släpper ut kortare klipp via sitt konto på TikTok med sammanfattningar av ländernas repetitioner på och bakom scenen. Vi kommenterar därför utifrån vad vi får till oss från dessa källor.

 

Armenien: Rosa Linn – “Snap“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Armeniens Rosa Linn har av bilderna som släppts byggt upp sitt nummer som ett slags rum. I musikvideon som släpptes i slutet av mars var det ett flygande hus men det verkar det alltså inte bli den här gången. Kan nog i likhet med Norge bli ett lekfullt nummer som avslutar den första semifinalen den 10:e maj.

 

Norge: Subwoolfer – “Give That Woolf A Banana“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Av de bilder som släppts har Subwoolfer och deras team gjort om numret lite. De är fortfarande lika anonyma som alltid med såväl ”Keith” och ”Jim” som bär sina kostymer och vargutstyrslar, likaså dansarna som är klädda i gult och svart. Skillnaderna här är att dansarna är närmre Subwoolfer och DJ Astronaut står på en diamantformad plattform bakom Subwoolfer. Det bjuds också på den del pyro i numret.

 

Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Grekland har i år valt, utifrån bilderna som släppts, att inte ha några Green screens-effekter utan endast artisten på scenen omgärdad i ett blått ljuslandskap och fallande stolar (?). Enligt uppgifter blir det väldigt dramatiskt!

 

 

Island: Systur – “Með hækkandi sól“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Systur som tävlar på Island har enligt vad bilderna som släppts visar fortsatt att ha uppställningen att systrarna stå lite snett framifrån varandra på scenen. De har också med sig sin bror som spelar trummor. Var och en spelar också gitarr eller elgitarr. Bidragets titel anspelar på soluppgång och det temat passar ju perfekt till scenen som också har ett sol-tema!

 

Österrike: LUM!X feat. Pia Maria – “Halo“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

I det här numret kommer LUM!X och Pia Maria att bjuda in hela arenan och alla tv-tittare till dans. Som bilden här ovanför visar står de i en stor ljusring som lyser upp i neonfärger under numret, kanske lite som det var i den officiella musikvideon. Dessutom blir det pyro med både eld och rök. Vi får se sen hur det blir, här verkar det vara upp till dans!

 

Danmark: Reddi – “The Show“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Danmarks Reddi verkar av uppdateringar och bilder inte spara på något under sitt scenframträdande. Det blir ballad, rock och inte minst pyro! Numret verkar gå i någon slags neonblå ton.

 

Kroatien: Mia Dimšić – ”Guilty Pleasure”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Även Kroatiens Mia Dimšić har av bilder som publicerats idag valt att göra en del förändringar i sitt nummer. Exempelvis har hon nu flera dansare på scenen (i Dora-finalen hade hon bara en dansare) och dessutom har det skett ett klädbyte från kostym till klänning. I övrigt inväntar vi TikTok-klippet med framträdandet.

 

Portugal: MARO – “Saudade, saudade“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Utifrån klippet och bilder som har släppts från Portugals framträdande idag går det att se att MARO har valt att göra ett par förändringar i sitt scenframträdande jämfört med hur det såg ut i den portugisiska nationella finalen. Då valde hon och hennes kör på scenen att sitta ned på stolar medan nu står alla upp och kören står också i en ring framför henne istället för att hon har två körsångare på varje sida om sig.

 

 

Schemat för dagen

Alla tider var med reservation för ev. förändringar. De är angivna enligt centraleuropeisk sommartid (CEST).

 

 

Eurovision 2022: Repetitioner dag 1

SCENREPETITIONER. Lördagen den 30 april inleddes årets scenrepetitioner i PalaOlimpico i Turin med att länderna som hade startnummer 1-9 i den första semifinalen fick repetera en första gång. Varje land fick maximalt 30 minuter till godo på scenen och både innan och efter fick delegationerna konsultationer backstage, bland annat i Viewing Room.

Nytt för i år är att den första repetitionsrundan hålls stängd för presskåren, både vad det gäller tillgång till arenan och presscentret. Istället uppdaterar Eurovision.tv från sin liveblogg och släpper ut kortare klipp via sitt konto på TikTok med sammanfattningar av ländernas repetitioner på och bakom scenen. Vi kommenterar utifrån vad vi får till oss från dessa källor.

 

Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för denna repetitionsdag är Moldaviens Zdob și Zdub & Frații Advahov som med sin glada “Trenulețul“ kliver in på scenen och kör fullt ös. För nu vet vi att det är rockversionen som kommer att användas, vilket framgår i de klipp som har släppts. Däremot saknar man en del av den lekfullhet som fanns i musikvideon då sångaren bara får gå runt med sig själv medan övriga bandmedlemmar står kvar på samma ställe i stort sett hela tiden. Men de har i alla fall roligt, det ser vi.

 

Nederländerna: S10 – “De Diepte“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Häromdagen kunde vi läsa om att Nederländernas team haft en del tekniska problem med det framträdande som gjordes som stand-in-rehearsal tidigare i april (när man testar numret med en annan person än den riktiga artisten). Huruvida problemen har löst sig eller ej vet vi inte men utifrån de bilder som har släppts kommer det i likhet med Schweiz bli ett avskalat nummer med S10 som enda person på scenen. I ett klipp som har släppts idag kände sig S10 nöjd så här långt i alla fall.

 

Bulgarien: Intelligent Music Project – “Intention“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Bulgarien var först ut att presentera sin låt för årets säsong, vilket skedde redan i början av december förra året. Först nu får vi se exakt hur numret kommer att bli och vad bilder visar kommer det att bli pyro! I musikvideon var det betydligt fler personer med men nu verkar det bara vara fem personer på scenen.

 

Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vi kan börja med att berätta att Kalush Orchestra är på plats i Turin och kommer således att kunna medverka på scenen i de sändningar som de kommer att uppträda i, först och främst som startnummer 6 i den första semifinalen. Deras uppträdande idag som kan ses i de korta klipp som har släppts verkar deras framträdande vara väldigt likt det som de gjorde i Vidbir i vintras. Med andra ord, gillade du uppträdandet då kommer du att gilla deras framträdande nu i Turin.

 

Slovenien: LPS – “Disko“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sloveniens LPS har som bilden visar valt att göra om sitt scenframträdande från den slovenska nationella finalen. De har bland annat tagit in en stor discokula på scenen där bandets trummis huserar och gitarristerna har ställt sig till höger om sångaren. Det här med discokula är ju intet nytt i det här sammanhanget, men med tanke på låtens titel hade det varit märkligt om just den hade uteblivit. Kläderna sägs också gå i retrostil inspirerat av låtens genre.

 

Schweiz: Marius Bear – “Boys Do Cry“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Lite som väntat väljer Schweiz att köra på ett avskalat scennummer, nog än mer avskalat i år jämfört med Gjon’s Tears nummer förra året (som ju för övrigt belönades med en tredjeplats). Det är nog inte så märkligt med tanke på låtens tema och tankarna bakom låten. Vad vi har läst oss till gick dagens repetition mycket bra för Schweiz.

 

Litauen: Monika Liu – “Sentimentai

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Som bilden visar har Monika Liu från Litauen valt att behålla samma klänning som hon hade i den litauiska uttagningen i vintras. Vi har inte sett något klipp än från framträdandet, men enligt uppgifter ska det ha varit tekniska problem för den litauiska delegationen att just nu få till det framträdande som de önskar. Självklart hoppas vi att allt löser sig framöver under repetitionerna. Av backstagebilder verkar hon vara helt ensam på scenen, vilket hon också var när hon vann den nationella finalen på hemmaplan för några månader sedan.

 

Lettland: Citi Zēni – “Eat Your Salad”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Lettlands Citi Zēni verkar enligt de klipp vi har fått se inte gjort så mycket nytt i sitt nummer sedan den lettiska nationella Supernova-finalen i vintras. Det är glädje och spex på scenen när de vill nå ut med sitt budskap att äta sallad/grönt. Och på tal om grönt kommer tydligen årets Green room att gå i grönskans tecken.

 

Albanien: Ronela Hajati – “Sekret”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Albanien inleder årets Eurovision med ett dramatiskt nummer med Ronela Hajati i centrum omgiven av fyra dansare och sedan ytterligare en dansare. Som bilden visar blir det halvnaket på scenen och det har även utlovats en del pyro som start på tävlingen.

 

 

Schemat för dagen

Alla tider var med reservation för ev. förändringar. De är angivna enligt centraleuropeisk sommartid (CEST).

  • 10.00-10.30 – Albanien: Ronela Hajati – Sekret
  • 10.40-11.10 – Lettland: Citi Zēni – Eat Your Salad
  • 11.20-11.50 – Litauen: Monika Liu – “Sentimentai
  • 12.00-12.30 – Schweiz: Marius Bear – Boys Do Cry
  • BREAK
  • 13.40-14.10 – Slovenien: LPS – Disko
  • 14.20-14.50 – Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania
  • 15.00-15.30 – Bulgarien: Intelligent Music Project – Intention
  • BREAK
  • 16.00-16.30 – Nederländerna: S10 – De Diepte
  • 16.40-17.10 – Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera