Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2019: ”Big Five”-länderna har lottat sina starthalvor

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2019. Under söndagen (12:e maj) genomförde de direktkvalificerade ”Big Five”-länderna och värdlandet Israel sina sista enskilda repetitioner i Expo Tel Aviv. På de efterföljande presskonferenserna fick varje lands artist sedan lotta vilken starthalva man ska tävla i under finalen. Här presenterar vi hur resultatet blev.

Notera att lottningen enbart gjordes för ”Big Five” och detta för att det sedan i mars stått klart att Israel får startnummer 14 i finalen. Israel är det enda land som lottat om ett exakt startnummer och detta för att tävlingsproducenterna inte ska kunna favorisera Israel när de sedan sätter startordningen.

 

Resultat av lottningen

Så här blev lottningen för ”Big Five”:

 

  • Andra halvan – Frankrike: Bilal Hassani – “Roi“
  • Andra halvan – Italien: Mahmood – “Soldi“
  • Andra halvan – Spanien: Miki – “La venda“
  • Andra halvan – Storbritannien: Michael Rice – “Bigger Than Us“
  • Första halvan – Tyskland: S!isters – “Sister“

 

Varför lottas det för finalen?

Sedan år 2013 är det tävlingsproducenterna för varje års tävling som sätter startordningen för såväl semifinalerna för finalen. Men lottning avgör först fördelning av länder i semifinalerna och dessa halvor och likaså för finalen. Första lottningen görs för värdlandet som fått ett exakt startnummer som ej kan bytas ut. Därefter får länderna i ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) lotta om de ska tävla i finalens första eller andra halva. Avslutningsvis sker även samma lottning för de länder som kvalar vidare till finalen från respektive semifinal, vars lottningar äger rum så snart resultatet är offentliggjort.

Efter att alla 26 länder lottat klart är det dags för tävlingsproducenterna att sätta finalstartordningen. De måste utgå ifrån hur länderna fördelats inom varje halva (dvs. inget land har rätt att byta halva) och värdlandet, i år Israel, får inte heller byta startnummer. I övrigt har producenterna rätt att sätta länderna inom varje halva såsom de vill, även om ordningen i slutändan ska godkännas av EBU:s Eurovisionchef Jon Ola Sand samt av referensgruppens ordförande.

Att hamna i första halvan innebär att man kommer att få ett startnummer mellan 1-13, och för den andra halvan blir det ett startnummer mellan 14-26. Men eftersom Israel redan tagit startnummer 14 så är det 15-26 som gäller.

Notering: Efter dagens lottning finns det nu 12 platser kvar i första halvan och 8 platser kvar i den andra halvan.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen