Israel får startnummer 14 i finalen i Eurovision 2019

EUROVISION 2019. EBU har nu lottat finalstartnumret för värdlandet Israel, och resultatet blev nr 14 av 26. Själva lottningen genomfördes under 2019 års delegationsmöte som pågick i Tel Aviv mellan den 10:e och 11:e mars 2019.

 

Därför lottas värdlandets startposition

Anledningen till att värdlandets startnummer förutbestäms genom en egen lottning med exakt startnummer beror på att tävlingsproducenterna inte ska kunna gynna värdlandets placering i finalstartfältet. Värdlandet är således det enda land som får sitt exakta startnummer lottat, resterande länder som redan är i final eller som tar sig till final från semifinalerna får förvisso också genomgå en lottning, men detta bara om vilken starthalva de ska tävla i. Först därefter bestämmer tävlingsproducenterna startordningen.

 

Vad tror du om Israels chanser med ett startnummer precis i finalens mitt? Lyssna gärna på låten och säg vad du tror!

 

Fakta: Startnummer för tidigare värdländer

Nedan presenteras de fem senaste årens värdländers finalstartnummer:

 

  • 2018: Portugal – nr 8 av 26.
  • 2017: Ukraina – nr 22 av 26.
  • 2016: Sverige – nr 9 av 26.
  • 2015: Österrike – nr 14 av 26.
  • 2014: Danmark – nr 23 av 26.

 

Hur blir det med resterande finalister?

De direktkvalificerade (”Big Five”)

För de fem resterande direktkvalificerade länderna till finalen (de så kallade ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) väntar sin finallottning först i samband med att de enskilda repetitionerna i Tel Aviv eller strax innan/under semifinalerna sänds. De lottar då inte om exakta startpositioner utan endast om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva.

 

Semifinalister som röstas in

De totalt 20 länder som med hjälp av jury- och/eller tittarrösterna lyckas ta sig vidare från semifinalerna till finalen gör sin lottning direkt efter varje semifinals avgörande. Precis som för ”Big Five”-länderna väntas enbart lottning om det blir tävlan i den första eller andra starthalvan.

Först när alla kvalificerade semifinalländer har gjort sin lottning tar tävlingsproducenterna över och sätter ordningen för finalen. Den ordningen kommer att presenteras natten mot den 17:e maj.

 

Vi noterar…

…att i och med att värdlandet fick startnummer 14 finns det nu totalt 13 platser i första halvan (på startnr 1-13) och 12 platser i den andra halvan (på startnr 15-26).

 


 

Kommentera