Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2022: Finalens startordning har presenterats

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2022. Efter två avgjorda semifinaler står det klart vilka 25 länder som kommer att göra upp som segern i årets Eurovision Song Contest. Under natten mot fredagen den 13:e maj blev också finalens startordning känd.

Ordningen som nu har släppts ser ut som följer:

 

 

01. Tjeckien

02. Rumänien

03. Portugal

04. Finland

05. Schweiz

06. Frankrike

07. Norge

08. Armenien

09. Italien

10. Spanien

11. Nederländerna

12. Ukraina

13. Tyskland

 

14. Litauen

15. Azerbajdzjan

16. Belgien

17. Grekland

18. Island

19. Moldavien

20. Sverige

21. Australien

22. Storbritannien

23. Polen

24. Serbien

25. Estland

 

 

Så sattes startordningen

Efter var och en av de två semifinalerna fick finalisterna lotta om de skulle tävla i finalens första eller andra starthalva. Även fyra av “Big Five”-länderna (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland) fick genomföra samma lottning medan värdnationen Italien (också ”Big Five”-land) hade fått sitt startnummer tilldelat genom en separat lottning som gav ett direkt startnummer. Därefter tog producenterna för årets tävling över och satte startordningen.

Producenterna har i stort sett fått fritt spelrum att sätta finalländerna i vilken ordning de vill, dock under förutsättning att inget land får byta starthalva och att värdlandets startposition ej kan ändras. Innan startordningen publicerades har den även godkänts av tävlingens Executive Supervisor Martin Österdahl och därefter av referensgruppens ordförande Dr. Frank-Dieter Freiling.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen