Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Schweiz NF 2021

Schweiz NF 2023 »


SCHWEIZ’ UTTAGNING. Det schweiziska TV-bolaget SRG SSR har bekräftat Schweiz’ deltagande i Eurovision 2022 samt att man kommer att välja artist och tävlingsbidrag genom ett internval.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Internval (artist och bidrag)
  • Uttagningsdatum:
  • Inte känt
  • Artist:
  • Inte känt
  • Låt:
  • Inte känt
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS beslöt under våren 2021 för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. I samband med att nyheten släpptes startade en liknande ansökning som Tyskland hade för att rekrytera sin panel och likt den kommer ett första test att avgöra vilka personer som ska få ingå i juryn.

De två jurygrupperna kommer dels att bestå av en rekryterad publikpanel och av musikexperter som tillsammans röstar fram en vinnarlåt som får tävla för Schweiz i Eurovision 2022. Metoden har använts varje år sedan 2019 och har hittills varit mycket framgångsrik!

 

Hur funkar antagningen?

Alla som vill skicka in bidrag ska ladda upp dessa digitalt på srf.ch/eurovision. Ansökningsperioden är igång från och med den 1:a september kl. 12:00 till och med den 15:e september kl. 12:00. Klockslagen är räknade enligt schweizisk tid (vilket är samma som Sverige).

– Kom ihåg att det är bara den/de person/er som äger upphovsrätten till ert bidrag som får ladda upp låten och man får maximalt ladda upp fem bidrag (räknat per låtskrivare)!

– När ni laddar upp bidrag på plattformen godkänner ni även regelverket (SRG SSR:s och EBU:s regelverk) och att ingenting hindrar låten från att kunna tävla för Schweiz i Eurovision 2022. Exempel på saker som kan strida emot är så kallade tredjepartskontrakt.

 

Hur ser regelverket ut?

Inför att antagningen till uttagningen öppnar har nu regelverket släppts. Så här ser det ut i sammanfattad form:

Via bifogad länk finns regelverket att läsa på en rad olika språk.

 

Tävlingsbidrag

– Tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform, och absolut inte före den 1:a september 2021.

– SRG SSR önskar att låten är en modern och internationell låt som har ett starkt och tydligt budskap.

– På scenen ska låten kunna framföras på som mest 3 minuter.

– Bidraget får framföras på valfritt språk.

– Alla former av politiskt och rasistiskt innehåll samt ord som uppmanar till våld förbjuds. Även sådana gestikuleringar är förbjudna att använda.

 

Låtskrivare

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag, däremot kommer bidrag som är gjorda av schweiziska medborgare och/eller personer som är bosatta i Schweiz att prioriteras vid ev. tie-break. Samma gäller för artister.

– Ett undantag från “vem som helst” är kommersiella, ideella och religiösa organisationer och stiftelser som inte tillåts att skicka in bidrag.

 

Artist

– För att få tävla för Schweiz som artist är lägsta deltagarålder 16 år (senast den 1:a maj 2022). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Maximalt 6 personer tillåts delta på scenen per scenframträdande. Detta inkluderas alla huvudsångare, ev. bandmedlemmar, körsångare och dansare.

– Det är SRG SSR som har vetorätt gällande vilken artist som ska framföra vinnarlåten i tävlingen. Låtskrivaren/na kan dock föreslå en artist eller ge förslag på artist.

– Sånginsatser ska förekomma, men exakt hur mycket sägs inte.

– Det går bra att skicka in låten utan en färdig artist, men i dessa fall ska en s.k. demosångare förekomma.

– Den artist som blir vald att representera Schweiz i Eurovision 2022 kommer att behöva skriva på ett bindande kontrakt att genomföra detta till 100 procent.

 

Övrigt

– Den låt som vinner omröstningen och den artist som blir utvald att representera Schweiz med detta bidrag kommer att behöva göra sig tillgänglig för repetitioner, promotion etc. från och med tidigast i januari 2022 fram till Eurovision Song Contest 2022 är avgjord.

– SRG SSR har vetorätt i utformningen av scenframträdandet.

– Alla försök till manipulation av resultatet eller oegentligheter med juryn kan leda till att ens inskickade låt blir diskvalificerad.

– Diskvalificering kan även uppstå i de fall att ett tävlingsbidrag inte uppfyller regelverket eller där någon part brutit mot detta.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen