SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen ESC 2016 – Die Entscheidungsshow. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Schweiz nationella uttagning 2016 skilde sig inte nämnvärt från hur SRG SSR valt artist och bidrag de senaste årens upplagor. Det innebar således att de nationella TV-bolagen i landet fick själva anordna egna uttagningar för att sedan skicka vidare bidrag till en gemensam juryföreställning som i slutändan inbringade en nationell final.

De lokala uttagningarna började tidigt under hösten 2015 där var och ett av TV-bolagen (tysk- och rätoromanska TV-bolagen SRF/RTR, franskspråkiga RTS och italienskspråkiga RSI) själva fick välja format. I vilket fall som helst landade det i att totalt 19 bidrag gick vidare, vilka möttes i Expert Check. I det momentet fick en jury bestående av representanter för de olika bolagen se bidragen framföras live och sedan utse sina favoriter. Juryn skulle dock välja tre bidrag från SRF/RTR, två bidrag från RTS och ett bidrag från RSI. Däremot fick ett reservbidrag tas ut då en av finalisterna hade haft sitt bidrag publicerat före den 1 september 2015, vilket strider mot tävlingsreglerna. Expert Check ägde rum i början av december 2015.

Den 13:e februari ägde den slutgiltiga nationella finalen rum i arenan Bodensee Arena i Kreuzlingen. Finalen avgjordes genom 50% juryröstning och 50% telefonröstning.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Schweiz’ uttagning blev Rykka med bidraget ”The Last of Our Kind”, som Rykka (Christina Maria Rieder) hade gjort tillsammans med Mike James, Jeff Dawson och Warne Livesey.

I Eurovision 2016 blev Schweiz lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 18:e plats (av 18 länder) med 28 poäng. Detta var Schweiz’ fjärde sistaplacering i semifinalerna.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-13

 • Programledare:
 • Sven Epiney

 • Plats:
 • Bodensee Arena, Kreuzlingen

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Vincent Gross –Half a Smile” (Auditionversion)
 2. Bella C – Another World” (Auditionversion)
 3. Kaceo – Disque d’or” (Auditionversion)
 4. Theo –Because of You” (Auditionversion)
 5. Rykka – ”The Last of Our Kind” (Auditionversion)
 6. Stanley Miller – Feel the Love” (Auditionversion)

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Rykka – ”The Last of Our Kind”
 2. Kaceo – ”Disque d’or”
 3. Vincent Gross – ”Half a Smile”
 4. Theo – ”Because of You”
 5. Bella C – ”Another World”
 6. Stanley Miller – ”Feel the Love”

Slutkommentar: Schweiz har haft det lite knackigt på sistone och mycket beror nog på ett rätt knapert artistutbud i alplandet. Även om den schweiziska finalen i år har rätt småsköna låtar så tycker jag att sångprestationerna är tämligen släta – en del artister verkar rent av otränade. Klart bästa låten är ”The last of our kind”, som är den enda som verkligen passar i ESC 2016. Tyvärr är Rykka alldeles för otränad för att faktiskt kunna bära låten, men hon har ju en månad på sig att öva upp sig. Då kan det nog låta riktigt bra rent av. Kanske så bra att det blir final i Stockholm! Men i övrigt är det ont om låtar som sätter sig på minnet, med undantag av det svängiga bandet Kaceo – som dock inte har en minsta chans att vinna i Stockholm. Två bidrag är närmast identiska (Vincents & Theos), Bellas bidrag låter som en bortklippt Disneysång, och Stanleys som en 10 år gammal Scotts låt. Enda vinnaren i det här startfältet är Rykka.


  


 1. Rykka – ”The Last of Our Kind”
 2. Kaceo – ”Disque d’or”
 3. Vincent Gross – ”Half a Smile”
 4. Theo – ”Because of You”
 5. Bella C – ”Another World”
 6. Stanley Miller – ”Feel the Love”

Slutkommentar: Inser att när jag gjort min topplista att jag och Adrian har exakt likadan topplista. Jag tycker att Schweiz inte har någon riktigt bra låt som är lämpad för ESC. De borde göra om hela spekataklet och hoppas på att det har tillkommit någon bra låt som skulle kunna representera landet. Alla låtar går att tralla på men det är ingen som har det där lilla extra som gör att jag går igång på någon låt.


 


 1. Kaceo – ”Disque d’or”
 2. Rykka – ”The Last of Our Kind”
 3. Theo – ”Because of You”
 4. Stanley Miller – ”Feel the Love”
 5. Vincent Gross – ”Half a Smile”
 6. Bella C – ”Another World”

Slutkommentar: Detta är väldigt svårt att tippa och jag tror att det kan gå lite hur som helst. Det är egentligen ingen låt som sticker ut värst mycket, förutom gruppen Kaceo. De får också min topplacering på listan. Det är originellt, kul och man blir på gott humör. Eurovision behöver ett mindre seriöst bidrag varje år, och jag har inget emot om det kommer från Schweiz i år. De andra bidragen känns som en ljummen soppa där ingen riktigt tar för sig. Vi har en låt som är lite halvfärdig, två låtar som låter likadant, en halvbra danslåt och en tråkig Disney-ballad.


 


 1. Bella C – ”Another World”
 2. Rykka – ”The Last of Our Kind”
 3. Theo – ”Because of You”
 4. Vincent Gross – ”Half a Smile”
 5. Stanley Miller – ”Feel the Love”
 6. Kaceo – ”Disque d’or”

Slutkommentar: Seriöst Schweiz, vad det här det som var de ”bästa” låtarna i Expert Check-rundan? När man kan nynna på melodier som har snotts från andra låtar och texter som är mer smöriga än vad den mest smörigaste sångaren i världen kan hitta på så blir jag bara förbannad. Fruktansvärt dåligt startfält måste jag säga att det är. De enda två som sticker ut (positivt sett) är Bella C och Rykka som ändå har någorlunda okej låtar. Det är synd att inte gruppen Timebelle ställde upp i år istället för de hade behövts!


  


 1. Rykka – ”The Last of Our Kind”
 2. Bella C – ”Another World”
 3. Vincent Gross – ”Half a Smile”
 4. Theo – ”Because of You”
 5. Kaceo – ”Disque d’or”
 6. Stanley Miller – ”Feel the Love”

Slutkommentar: En smått, trevlig final detta. Jag anser att mina tre främsta favoriter har potential att göra bra ifrån sig på en ESC-scen i maj. Rykka ställer upp med den modernaste låten i detta startfältet, Bella C har nästa James Bond-theme och kanske kommande ESC-bidrag för Schweiz medan Vincent Gross lär bli en stor tonåringsidol ifall han vinner. Den låt som är mest originell är kanske Kaceo med ”Disque d’or”. En dark horse i detta finalstartfält kan komma att bli Theo . Stanely Miller’s låt fungerar fint på dansgolvet 🙂 Spännande ska det bli att få se vem som vinner detta.

 

 

Resultat


Det blir Rykka med låten ”The Last Of Our Kind” som tävlar för Schweiz i Stockholm i maj. Det stod klart i Schweiz nationella final den 13:e februari. Så här såg framträdandet ut i finalen:

 

Hela resultatet

I finalen tävlade 6 artister som dels framträdde med sitt tävlingsbidrag samt framförde en coverlåt. Därefter fick publiken och juryn tillsammans kora en segrare. Hur poäng/röster fördelade sig mellan låtarna avslöjades inte mer än hur bidragen placerade sig från första till sista plats:

 1. Rykka – ”The Last of Our Kind”
 2. Bella C – ”Another World”
 3. Vincent Gross – ”Half a Smile”
 4. Stanley Miller – ”Feel the Love”
 5. Theo – ”Because of You”
 6. Kaceo – ”Disque d’or”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


     


Ganska mesig låt som den är i liveversionen ovan tycker jag – men det kan nog bli bättre senare när låten fått en bättre musikvideo och man kan se sammanhanget bättre. Får återkomma mer senare om denna låt.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera