Repetitioner inför Eurovision 2022 – dag 7

SCENREPETITIONER. Fredagen den 6 maj fortsatte den andra omgången scenrepetitioner i PalaOlimpico i Turin där det nu var dags för de sista elva semifinalbidragen att få en ytterligare chans till enskilda repetitioner inför de kommande genrepen och direktsändningarna. Här följer en sammanfattning av dagens repetitioner inklusive en oddscheck!

De bidrag som repeterade har startnummer 8-18 i den andra semifinalen, däribland Sveriges Cornelia Jakobs som gick ut näst sist för dagen.

 

Repetitionsupplägget

Reglerna för den andra repetitionsomgången är att varje land får maximalt 20 minuter till godo på scenen samt kortare tider både innan och efter gällande t.ex. Viewing Room. Varje lands delegation håller också i en kortare pressträff med presskåren. Presskåren kunde följa repetitionerna från storbildsskärm eller online.

Vi följde repetitionerna online och de sammanfattningar vi skriver om här kommer från våra intryck av scennumren såsom de var under dagens repetitioner. I slutet har vi som vanligt även gjort en oddscheck för att se om det har blivit några förändringar (eller hur stora förändringar det har blivit) gällande semifinalbidragen.

Mycket nöje!

/ESC-Panelen

 

Dagens repetitioner

Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut i semi 2 är gruppen We Are Domi som efter sin seger i den tjeckiska uttagningsfinalen i vintras har gjort om en del i sitt nummer. Bland annat använder de större delen av scenen till olika instrument och DJ-bås och så är det en annan ljussättning. Det är en partylåt som får avsluta semifinalen och det gör de med bravur!

 

Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Två saker som är bra att känna till med Cornelia Jakobs framträdande i Eurovision är att mycket är likt som det var i Melodifestivalen men ändå finns det en del skillnader. Bland annat är hon på den större delen av scenen istället för den lilla scenen (möjligen för att det inte kommer att vara någon publik framför scenen) och att hon går ett helt varv runt sin rekvisita istället för att sjunga refrängen efter halva varvet osv. I övrigt är det fler bilder där man zoomar ut i arenan och där scenen får en större ljussättning mot innan. Och så blir det pyro!

Under repetitionen var det dock en hel del tekniska problem som var utanför den svenska delegationens styrning, Cornelia lyckades dock genomföra två repetitioner idag.

Det som också kan tilläggas med Sveriges framträdande att det är den enda där kameran är helt fokuserad på artisten som om åskådaren satt precis bredvid Cornelia och fick höra det hon har att säga.

 

Belgien: Jérémie Makiese – “Miss You“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Belgien bjuder på modern popmusik i år som framförs av Jérémie Makiese. I framträdandet har han med sig fyra dansare på scenen som tillsammans hjälper till att få fram budskapet i låten. Det är bra framfört men man hade önskat lite mer.

 

Montenegro: Vladana – “Breathe“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Precis efter Polen är det Montenegros tur och här tycker vi att det är lite märkligt att produktionen har lagt två väldigt snarlika låtar och framträdanden efter varandra. Mycket av det Polen har med i sitt nummer är även med i Montenegros nummer (minus regnet och blixtrarna). Men det är samma känsla och ljussättning. En sak vi noterar är att Vladana sjunger en del av låten på montenegrinska även om resten av låten sjungs på engelska.

 

Polen: Ochman – “River“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

En av favoriterna i startfältet är Ochman som tävlar för Polen och här kan man säga att det är en artist som lever upp till förväntningarna. Numret de har skapat är en dramatisk ballad som innehåller regn & regnljud, blixtar och dunder. Ochman sjunger väldigt bra och han får också hjälp av fyra dansare på scenen. Det här är en låt som kan gå väldigt långt.

 

Rumänien: WRS – “Llámame“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Från den nationella finalen i vintras har WRS och hans dansare inte gjort så många ändringar mer än att de har bytt kläder. Här kan man säga att det handlar om dans och att man får dansa med vem man vill. Och det blir just mycket dans, särskilt i refrängen.

 

Estland: STEFAN – “Hope“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Estland har en westernlåt och vad passar bättre än att man också har lite westerntema på låten i framträdandet? Det är precis vad Stefan har gjort. Han är själv på scenen med sin gitarr och springer runt mellan den lilla och stora scenen – men det spelar inte så stor roll för det funkar bra. Låten är bra och blir bättre med framträdandet.

 

Nordmakedonien: Andrea – “Circles“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

En som har valt att vara ensam på scenen är Nordmakedoniens representant Andrea som framförallt tar hjälp av LED-vägg och golv för att skapa sitt framträdande. Som det såg ut under repetitionen blev det ganska bra men det finns inte så mycket mer att berätta här.

 

Irland: Brooke – “That’s Rich“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

I vintras då Brooke vann Irlands uttagning hölls finalen i en mindre TV-studio. Man har därför fått göra om numret något vilket bland annat har inbegripigt att hon nu får med sig två dansare till, utöver de som var med i den irländska finalen, samt en hel del grafik i LED-väggen och golvet. Helhetsmässigt ser det bra ut och Brooke sjunger väldigt bra.

 

Cypern: Andromache – “Ela“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Cyperns Andromache har tagit med sig ett gigantiskt snäckskal som har byggts upp med en mitt och två delar som sluter det, fast ändå inte. I numret har hon med sig två dansare som först inte riktigt syns till men får en betydande roll i refrängen. Här har teamet gjort om en del i framträdandet sedan föregående repetition och det blev en och annan teknisk miss här och var. Men i övrigt satt allt som det skulle.

 

Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Först ut för dagen var Australiens Sheldon Riley som verkligen bjuder in till ett dramatiskt uppträdande, vilket också blir en kontrast till det nummer som San Marino bjuder på strax innan. Här är allt fokus på Sheldon som i början har sin mask på sig som han i slutet av numret tar av sig. Numret inbegriper även två trappor varav den ena aldrig används.

 

 

Oddscheck

Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen just nu placerar bidragen i semifinal 1 och semifinal 2.

 

Aktuell ställning

Inom parentes står placering vid föregående mätning, där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen sedan den tidigare mätningen (vilken gjordes den 5:e maj).

Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

 

Semifinal 1

#01 (01). Ukraina

#02 (02). Grekland

#03 (03). Nederländerna

#04 (04). Norge

#05 (05). Armenien

#06 (06). Portugal

#07 (07). Albanien

#08 (08). Moldavien

#09 (10). Lettland

#10 (09). Schweiz


#11 (12). Österrike

#12 (11). Litauen

#13 (13). Island

#14 (14). Kroatien

#15 (15). Danmark

#16 (16). Slovenien

#17 (17). Bulgarien

 

 

 

 


 

 

Semifinal 2

#01 (01). Sverige

#02 (02). Polen

#03 (03). Australien

#04 (04). Finland

#05 (05). Estland

#06 (06). Serbien

#07 (07). Belgien

#08 (09). Tjeckien

#09 (08). Cypern

#10 (11). Azerbajdzjan


#11 (10). Malta

#12 (12). San Marino

#13 (13). Rumänien

#14 (14). Israel

#15 (16). Georgien

#16 (15). Montenegro

#17 (18). Irland

#18 (17). Nordmakedonien

 

Kommentarer

I den första semifinalen är de enda ändringarna att Lettland och Schweiz respektive Österrike och Litauen har bytt plats med varandra. Annars, inga ändringar.

I den andra semifinalen är det några fler justeringar, men bara små. Det handlar om att Tjeckien och Cypern, Malta och Azerbajdzjan, Georgien och Montenegro samt Irland och Nordmakedonien har bytt plats med varandra. För Azerbajdzjans del innebär det att landet nu listas inom topp 10 medan Malta åker ut topp 10 samt att Irland inte längre är jumbo.

 


 

Kommentera