Sammanfattade Eurovision-nyheter, mars 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i mars 2022.

 

Alla tävlingsbidrag till årets Eurovision

Under mars månad blev alla årets 40 deltagarländer klara med sina artist- och bidragsval till Eurovision 2022. Så här ser uppställningen ut i de två semifinalerna respektive finalen.

OBS! Semifinalländerna listas enligt startordningen, övriga står i alfabetisk ordning.

 

Direktkvalificerade till finalen

Italien: Mahmood & Blanco – Brividi

Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn

Spanien: Chanel – SloMo

Storbritannien: Sam Ryder – Space Man

Tyskland: Malik Harris – Rockstars


Semifinal 1

01. Albanien: Ronela Hajati – Sekret

02. Lettland: Citi Zēni – Eat Your Salad” 

03. Litauen: Monika Liu – “Sentimentai

04.Schweiz: Marius Bear – Boys Do Cry

05. Slovenien: LPS – Disko

06. Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania

07. Bulgarien: Intelligent Music Project – Intention

08. Nederländerna: S10 – De Diepte

09. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul

10. Portugal: MARO – Saudade, saudade

11. Kroatien: Mia Dimšić – Guilty Pleasure

12. Danmark: Reddi – The Show

13. Österrike: LUM!X feat. Pia Maria – Halo

14. Island: Systur – Með hækkandi sól

15. Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together

16. Norge: Subwoolfer – Give That Woolf A Banana

17. Armenien: Rosa Linn – Snap

 

 

Semifinal 2

01. Finland: The Rasmus – Jezebel

02. Israel: Michael Ben David – I.M

03. Serbien: KonstraktaIn corpore sano

04. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – Fade To Black

05. Georgien: Circus Mircus – Lock Me In

06. Malta: Emma Muscat – I Am What I Am

07. San Marino: Achille Lauro – Stripper

08. Australien: Sheldon Riley – Not the Same

09. Cypern: Andromache – Ela

10. Irland: Brooke – That’s Rich

11. Nordmakedonien: Andrea – Circles

12. Estland: STEFAN – Hope

13. Rumänien: WRS – Llámame

14. Polen: Ochman – River

15. Montenegro: Vladana – Breathe

16. Belgien: Jérémie Makiese – Miss You

17. Sverige: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

18. Tjeckien: We Are Domi – Lights Off

 

 

Uppladdning inför Turin

I och med att uttagningarna är över går nu vårt fokus över från dessa till vad som händer fram till Eurovision i Turin. På väg dit kommer du att få ta del av följande saker:

 

Vi börjar med vår klassiska Panelens topplista som i år är lite förändrad då vi vill testa ett nytt koncept. Ifjol införde vi att vi rangordnar bidragen som tävlar och räknar ut vinnaren genom snittranking, vilket vi även kommer att göra den här gången. Skillnaden är att vi endast publicerar två topplistor under säsongen: en nu i mars och en med exakt en vecka kvar till finalen!

Den första topplistan publiceras endast en kort tid efter att samtliga 40 deltagarländer hade presenterat sina artist- och bidragsval till tävlingen. Var och en i panelen rangordnar alla dessa låtar utifrån ett just-nu-läge och sedan adderar vi rangordningarna och får ut en ‘just nu’-vinnare. Men, allt kan såklart justeras till den kommande listan som är den som räknas som årets slutresultat. Det vi bjuder på nu är således endast ett smakprov på vad vi tycker här och nu.

Totalresultat efter den första topplistan »

 

Enskilda panelmedlemmarnas val

 


Vår Schlagermagister Adrian kommer att köra en ny krönikeserie här på sajten under våren med temat Krig och fred i Eurovision. Delarna publiceras på måndagar och till dags dato är två delar publicerade, se nedan.

Del 1: Love Love, Peace, Peace »

Del 2: Det kalla kriget och Berlinmurens fall »

 


På måndagar gör vi även veckovisa avstämningar i hur spelbolagen för närvarande gissar utgången av årets tävling. Vi utgår ifrån vad de olika spelbolagen säger och ger er både totala översikter och snittresultat. Under mars och april kör vi detta en gång i veckan, och i samband med repetitionsstart kommer detta att intensifieras då mycket kan hända när saker och ting börjar repeteras på den riktiga scenen i värdstaden.

 


Med start den 15:e april kommer vi att publicera vår klassiska Inför-guide med allt vad du behöver veta om årets 40 tävlingsbidrag. Förutom faktaöversikt om såväl artisten och tävlingsbidraget samt hur urvalet gjordes för att utse detta kommer vi att betygsätta, kommentera och spekulera resultatet.

Nytt för i år är att delarna publiceras tre gånger om dagen. Vi återkommer med mer information när projektet närmar sig sin start.

Läs mer »

 

Övrig uppladdning

Eurovision Pre Partyn

Under slutet av mars hölls säsongens första Eurovision Pre Party i Barcelona i Spanien och i april är flera fester inplanerade. Se följande datum:

3 april: London Eurovision Party »

  • Var: Hard Rock Hotel i London, Storbritannien
  • Värdar: SuRie & Paddy O’Connell

5-8 april: Israel Calling »

  • Var: Festen hålls över flera dagar i Israel, bland annat med en konsert i Tel Aviv den 7:e april.

9 april: Eurovision in Concert »

  • Var: AFAS LIVE i Amsterdam, Nederländerna
  • Värdar: Edsilia Rombley & Cornald Maas

15 & 16 april: PrePartyES »

  • Var: Sala La Riviera i Madrid, Spanien
  • Värd: Krista Siegfrids

 

Bevakning under Eurovision

Vi kommer såklart även att bevaka allt som har med tävlingen att göra så snart som det är dags för den. Vi börjar med repetitionsbloggen som startar upp då repetitionerna drar igång, vilket borde vara runt månadsskiftet april/maj (exakt datum saknas än). Dessutom kommer vi att bevaka så mycket vi hinner och kan med de kringevents som äger rum samt genrepen och direktsändningarna. Inför varje program kommer vi även att gissa och tycka till om startfälten och inför finalen försöker vi gissa vilket land som kommer att vinna.

Mer information om vår Eurovision-bevakning i maj kommer senare.

 

 

Andra händelser som vi följer/tycker till

Under våren kommer vi även att följa den amerikanska versionen av Eurovision Song Contest, American Song Contest, där 56 bidrag tävlar om segern. Vi kommer inte att kommentera så mycket kring själva tävlingen mer än att vi uppdaterar om vilka som tävlar i varje program, länkar till låtar och resultat. Programmen sänds på måndagar med final den 9:e maj (dagen före den första semifinalen i Eurovision Song Contest).

Som känt publicerar även SVT alla avsnitt i sin Play-kanal, dock två dagar efter sändningen i USA. Man plockar bland annat bort alla reklampauser samt textar sändningarna.

Läs mer »

 


Avslutningsvis ska vi också tipsa er om ett projekt som vi kommer att publicera resultatet av efter Eurovision men där vi har satt igång det redan nu. Det handlar om vårt Best of Nationella 2022 där vi i panelen går igenom bidrag som tävlade i de nationella uttagningarna men inte nådde hela vägen fram till Turin.

I 2022 års uttagningssäsong var det 28 av 40 länder (drygt 70 procent av startfältet) som hade någon form av uttagning där jury- och/eller tittarröstning fick välja bland två eller fler bidrag som alla var aktuella att skickas som representanter till Eurovision 2022. Lika många bidrag hamnade på andra plats och förutom de var det också många fler bidrag som heller aldrig nådde hela vägen till Turin. Det är låtar som en eller flera av oss i panelen har uppskattat mycket och som vi vill hylla!

Projekten går således ut på att var och en av våra skribenter, i det här fallet Hollac16, Katja, Lukas, Markus och Robban, har fått lyssna igenom bidragen som tävlat och sedan valt ut en favoritlåt från varje land. Varje skribent har bara kunnat välja ett bidrag per land och det får inte ha varit vinnaren eller tvåan, den senare då vi gör ett gemensamt projekt där vi korar det bästa andraplacerade bidraget från uttagningarna. Här nedan hittar du säsongens aktuella projekt:

Panelens Second Chance Contest »

Hollac16s favoriter »

Katjas favoriter »

Lukas’ favoriter »

Markus’ favoriter »

Robbans favoriter »

 

När presenteras resultaten?

Resultaten presenteras ett par veckor efter Eurovision 2022 har avgjorts och kommer att bestå av både personliga topplistor samt en jämförelse där vi ställer land mot land och röstar fram om vinnaren var bäst eller om tvåan/panelskribentens val var bäst.

 

Andra nyheter gällande Eurovision 2022

Biljettsläpp den 7:e april

I samband med att startordningarna till semifinalerna offentliggjordes i slutet av mars kom EBU med besked att biljetter till Eurovisions genrep och direktsändningar släpps den 7:e april. Enligt uppgifter kommer biljettförsäljningen att ske via den officiella biljettpartnern TicketOne med start den 7:e april. På grund av fortsatta coronapandemiregler i Italien är just nu oklart hur många biljetter som säljs den här gången. Däremot står det klart att det kommer att kunna vara publik på plats vid såväl genrepen som direktsändningarna i PalaOlimpico.

 

Italienska produktionen startade scenbygget

Så tidigt som i mitten av mars påbörjade scenbygget och allt som hör till inför årets Eurovision. Tidigare år har scenbygget oftast startat 6 veckor inför sändningarna men den här gången blev det närmare åtta veckor före! När scenbygget väl är över kommer produktionen att testa all teknik och ev. blir det även s.k. stand-in-genrep där andra personer får gestalta de 40 nummer som kommer att visas i TV i maj innan de riktiga artisterna anländer till Turin.

Det är ännu inte sagt när de enskilda repetitionerna drar igång men det är inte orimligt att tänka sig att de startar i månadsskiftet april/maj.

 

Delegationsmöte i Turin

Under måndagen och tisdagen den 14-15 mars ägde det så kallade delegationsmötet rum i årets värdstad Turin där alla deltagarländer överlämnade information om sina respektive artist- och bidragsval till tävlingen. Förutom det informerades det om en hel del saker om produktionen, arenan med mera. Bland annat lottades värdlandets startnummer.

En sak som blev officiellt under mötet var att Ukrainas artist Kalush Orchestra kommer att dyka upp till tävlingsstart oavsett om det blir live på scenen eller genom ett förinspelat så kallad live-on-tape-version. Värdbolaget Rai har gått ut med att alla deadlines har hållits och den ukrainska delegationen har också bekräftat sin närvaro vid tävlingen.

Rai har även beslutat om att ‘fred’ ska vara ett tema under tävlingen.

 

Flera inför-serier i vår

Finland, Norge och Tyskland har aviserat om att de kommer att fortsätta med sina olika inför-serier i TV till Eurovision Song Contest.

I Norge blir det i år serien ’Adresse Turino’ där Marte Stokstad kommer att guida tittarna och en publik genom de 40 bidrag som tävlar. Hon är dock inte själv i programmet utan får med sig en expertpanel som utgörs av Stian “Staysman” Thorbjørnsen, Ingeborg Heldal och Kevin Vågenes samt en fjärde jurymedlem som byts ut i varje program. Dessutom kommer man att ha med en s.k. “folkets jury” som också får bedöma låtarna. Inspelningarna av sändningarna sker den 4:e, 5:e och 6:e april vid NRK Marienlyst i Oslo. Det är ännu inte känt vilka datum som TV-sändningarna sker, men troligen inte lång stund efter inspelningarna.

I Finland fortsätter Yle med det nyinstiftade konceptet ’Viisukuplan’ där Katri Norrlin och Märta Westerlund kommer att guida tittarna genom ett antal sändningar. Förutom de kommer även Eurovision-experterna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen vara med i serien, och det är sagt att det ska tillkomma artistgäster som ännu inte är presenterade. I år kommer Yle kunna ta in en mindre mängd publik i studion vilket man inte kunde ifjol p.g.a. coronapandemin. Inspelningarna sker i Böle i Helsingfors den 8:e och 9:e april och sänds sedan inför tävlingen börjar.

I Tyskland kommer sajten Eurovision.de att köra konceptet ’ESC-Songchecks’ med programledarna Alina Stiegler och Stefan Spiegel som kommer tillbaka efter att ha varit pausat ifjol (dock visades alla reaktionsvideos då men inget mer). Den här gången blir det sammanlagt fyra avsnitt som sänds den 20:e till 23:e april (ett om dagen).

 

Parco del Valentino blir Eurovision Village

Mellan den 7:e och 14:e maj kommer Eurovision Village att sättas upp i och omkring Parco del Valentino i värdstaden Turin. Där kommer allmänheten kunna ta del av Eurovision på olika sätt, bland annat med olika aktiviteter och man kommer även kunna följa alla tre direktsändningar från storbildsskärmar. I år liksom förra året organiseras det hela med lokala covid19-regler.

 

OGAE Poll är igång

I slutet av mars startade årets OGAE Poll som innebär att de Melodifestivalklubbar runt om i världen som är anslutna till OGAE-nätverket är med och röstar fram sin vinnare i årets Eurovision. Först ut var Frankrikes Eurovision-klubb som gav sin 12:a till värdnationen Italien och sin 10-poängare till Sverige!

Ytterligare klubbresultat kommer att publiceras framåt våren och vem som vinner, ja det avgörs senare. Men du kan följa med hela rösträkningen här.

 

Vidbir-klippet visas om Kalush Orchestra inte kan tävla i Turin

Även i år har EBU gjort en regel om att alla tävlingsbidrag ska förinspelas i en TV-studio, en s.k. live-on-tape, som kan användas ifall ett lands artist inte kan vara på plats i Turin under Eurovision. Däremot har EBU nu valt att göra ett undantag från regeln vilket gäller Ukraina, och det har att göra med de händelser som just nu äger rum i landet gör det svårt/nästintill omöjligt att få till en inspelning. Om Kalush Orchestra inte kan vara på plats live på scenen i Turin kommer deras uppträdande från den nationella uttagningen Vidbir att visas istället.

 

Övriga nyheter

Barbara Dex Award ersätts med nytt pris

Från och med i år har den belgiska fansajten Songfestival.be beslutat att inte längre anordna omröstningen Barbara Dex Award som har gått ut på att fansen får rösta fram den artist de ansåg hade tråkigast scenkläder på sig i tävlingen. Istället vill sajten få in förslag från sina följare om ett nytt liknande pris, men istället för den ‘häcklande’ tonen ska årligen hylla en artist som hade de mest anmärkningsvärda kläderna.

Under våren kommer det att hållas nomineringsförslag och omröstningar gällande vilket val som ska bli aktuellt innan man i slutet av april korar ett av nomineringsförslagen till det nya priset.

Om du vill bidra med förslag kan du skicka in dessa här, dock kommer alla förslag som har med det tidigare namnet att göra inte tas med.

 

Alla röstningsresultat i Melodifestivalen 2022

Efter att alla sändningar i årets Melodifestival var avgjorda och släppte SVT all sekretess och offentliggjorde de enskilda resultaten och siffrorna från programmen. Här har vi gjort en sammanställning utifrån den officiella resultatlistan som SVT har gått ut med.

 

Eurovision-CD:n släpps i april

21 mars. För den som vill köpa hem den officiella CD-skivan med årets Eurovision-bidrag kommer att kunna göra det från och med den 22:a april. Skivan går att köpa från t.ex. Cdon.com där den just nu kostar 259 kronor. Prisuppgiften kan komma att justeras i framtiden.

Förmodligen kommer Eurovision-DVD:n att släppas senare i sommar.

 

 


 

Kommentera