Då släpps biljetter till Eurovision 2022

EUROVISION 2022. EBU har nu officiellt meddelat när och hur biljetter till Eurovision 2022 kommer att släppas.

Enligt uppgifter kommer biljettförsäljningen att ske via den officiella biljettpartnern TicketOne med start den 7:e april. På grund av fortsatta coronapandemiregler i Italien är just nu oklart hur många biljetter som säljs den här gången. Däremot står det klart att det kommer att kunna vara publik på plats vid såväl genrepen som direktsändningarna i PalaOlimpico.

 

Bra att kolla upp innan du reser till Turin

Den som vill köpa biljett och vara på plats bör även kolla upp så att inga resebegränsningar finns från det land du reser ifrån till Italien. Från Sverige ska det i dagsläget inte vara några problem, även om man som resenär måste kunna visa upp ett s.k. Green pass, dvs. ett bevis på att man antingen är vaccinerad mot covid19 eller att man inom de senaste 6 månaderna har tillfrisknat från covid19 eller kunna visa upp ett PCR-/antigen-test som bevisar att man inte är smittad av covid19 vid sin ankomst till landet. Detta gäller alla resenärer utom barn under 6 år. Kan man inte bevisa detta kan man bli tvungen att självisolera sig i upp till fem dygn.

Dagen före avresa behöver även detta formulär fyllas i och skickas in.

Det kan även förekomma lokala restriktioner som exempelvis munskyddskrav eller vaccineringskrav för att kunna gå in på museer och liknande. Informationen kan självklart komma att justeras om lägena förändras.

 

Vilka datum gäller?

Nedan är de datum som gäller för respektive genrep och direktsändning (tiderna anges enligt CEST – centraleuropeisk sommartid):

 

– 9 maj: SEMI 1: jurygenrep (kl 21:00)

– 10 maj: SEMI 1: matinégenrep (eftermiddag)

– 10 maj: SEMI 1: direktsändning (kl 21:00)

 

– 11 maj: SEMI 2: jurygenrep (kl 21:00)

– 12 maj: SEMI 2: matinégenrep (eftermiddag)

– 12 maj: SEMI 2: direktsändning (kl 21:00)

 

– 13 maj: FINALEN: jurygenrep (kl 21:00)

– 14 maj: FINALEN: matinégenrep (eftermiddag)

– 14 maj: FINALEN: direktsändning (kl 21:00)

 

Vad är vad?

Jurygenrepen

Ett jurygenrep i Eurovision är som en direktsändning även om inget av det som händer på plats går ut i någon TV-sändning (om än att programmen bandas)*. Istället kan det ses som en slags generalrepetition inför det som komma skall dagen därpå. Däremot är en sak på riktigt och det är att de jurygrupper som har rösträtt sätter sina poäng även om inga resultat avslöjas förrän senare. Med anledning av att halva resultatet blir klart under jurygenrepen behöver alla artister leverera till 100 procent.

I sändningen repeteras allt, från den inledande öppningsakten via tävlingsbidragen, omröstningen och mellanakter. Man repeterar även momenten gällande ’vilka tio som har gått till final’ (i semifinalerna) respektive ’vem som har vunnit’ (i finalen) – men ingen av dessa resultat är på riktigt.

* Skulle något haverera i direktsändningen är det jurygenrepens inslag som används som reserv.

 

Matinégenrepen

Matinégenrepen äger rum på eftermiddagarna timmarna innan direktsändning och är endast familjeföreställningar som inte betygssätts eller kommenteras av någon part. Dessa repetitioner kan därför ses som en slags sista generalrepetition inför de stundande avgörandena. Precis som i jurygenrepet körs varje sändning igenom som om det vore en direktsändning, men inga resultat avgörs här. Därför kan artisterna ta det ganska lugnt på scenen även om de såklart ska bjuda publiken på show!

 

Direktsändningarna

De avgörande stunderna är direktsändningarna som går ut i TV och i etern över hela världen. Det är då som tittarna får vara med och rösta vars resultat läggs samman med jurygruppernas poäng. I semifinalprogrammen är det de tio länderna som fått högst totalpoäng (räknat per semifinal) som kvalar vidare till finalen och i själva finalens direktsändning koras årets Eurovisionvinnare.

 


 

Kommentera