« Inför ESC Bulgarien 2021


INFÖR EUROVISION 2022. Vi presenterar gruppen Intelligent Music Project med bidraget ”Intention” som representerade Bulgarien i Eurovision 2022. De kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 7 av 17, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Bulgariens nationella uttagning.

 

Vem representerade Bulgarien i Eurovision 2022?

Foto & copyright: BNT
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Den bulgarisk-chilenska rockgruppen Intelligent Music Project såg dagens ljus år 2012 då den skapades av managern Milen Vrabevski. Genom åren har gruppen haft en rad olika medlemmar, främst på lead-sången, och nuvarande i den rollen är Ronnie Romero. Utöver honom består gruppen också av Bisser Ivanov, Slavin Slavcev, Ivo Stefanov, Dimitar Sirakov och Stoyan Yankulov. Den sistnämnde känner du kanske igen från Eurovision 2007 respektive 2013 då han tävlade ihop med Elitsa Todorova. Nu blir det hans tredje gång i tävlingen dock i ett annat sammanhang.

Bidraget som Intelligent Music Project tävlar med heter  “Intention” och den är gjord av tidigare nämnda Milen Vrabevski.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 valde Bulgarien både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval. Redan i slutet av november 2021 kom besked om artistvalet och en vecka senare släpptes också tävlingsbidraget. Det innebar att Bulgariens låt blev den första att släppas till årets Eurovision!

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Bulgariens tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Bulgarien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 
NEJ! FET-NEJ! Detta var precis det som jag fruktade när Måneskin vann ifjol, nämligen att Europa skulle drabbas av en plötslig önskan att skicka gamla avdankade rockgrupper till Eurovision i tron om att det nu är ”coolt” och ”inne” med rock igen. Och visst, det är rätt inne med rock igen – om det är ungdomlig, kaxig och utmanande rock. Detta är raka motsatsen! Bulgarien skickar här ett gäng avdankade gubbar med Iron Maiden-komplex som sjunger någon slags karaoke på halvtaskigt producerat komp. Detta har inte i 2022 att göra och det hade ALDRIG vunnit en nationell uttagning där allmänheten fått rösta. Nej, detta är min toa-paus för denna semfinal.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Här kan jag inte gissa något annat än absolut sist. Jag är ledsen, detta får inte sluta bättre än så.

 


 

Här så kommer min andra nolla i årets Eurovision! Bulgarien var första landet att släppa sin låt till årets tävling, och från minut 1 så har jag ogillat låten. Tyvärr Bulgarien 0 poäng från mig.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning är att Bulgarien kommer komma sist i den första semin. Ingen final, alltså. Låten är för tråkig och det är tyvärr en softare version av Måneskins låt som vann i fjol.

 


 


Europa drabbades av en rockvåg förra året och givetvis skulle det märkas av i årets tävling. Finland gick rätt väg. Bulgarien gjorde det omvända. Istället för modernt väljer man gubbrock. Jag är en rockare i själen och detta gör ont. Det är genuint bedrövligt. Den enda anledningen till ettan är att refrängen åtminstone försöker vara catchig.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Finns väl inte mycket att säga. En av årets mest lättippade låtar. Botten av semifinalen. Dock kanske inte sist då semifinal ett är svagare än på länge.

 Jag blir glad över att vi får en del rockmusik i årets startfält även om det inte blir lika mycket som det var efter Lordis seger 2006. Bulgarien tillhör en av mina personliga favoriter i år, även om de flesta fans verkar tycka att det här är ’sämst’. Jag hoppas att gruppen tar sig långt och att de ger järnet hela vägen i mål. För själva låten förtjänar att vara i final.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Ja, nu ska man återgå till verkligheten och säga att det nog inte kommer att gå hela vägen för Bulgarien i år. Men, jag vill också påminna om att Armenien lyckades ju kvala vidare 2013 med en rocklåt i den här stilen, så det kan gå även om mycket dessvärre talar för motsatsen.

 


 

Alltid lika härligt med ett rockbidrag och jag förväntar mig onödigt dramatisk pyro på scen. Förstår faktiskt inte varför Bulgarien blivit placerad sist i mångas listor. 8o-talsinfluerad rock brukar vara något alla kan lyssna på. Alltid trallvänlig och inte för ”hårt”. Kanske är det det som är problemet? Borde hända mer i låten än ett coolt litet gitarrsolo? Nä, i år tycker jag faktiskt inte den här låten får den kritik den förtjänar. Den är betydligt bättre än så.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag kan faktiskt tänka mig att personer som mig (40-plus) kommer digga detta och rösta för rock funkar alltid. Så vem vet…kanske blir en skräll.

 Denna låt fastnade jag direkt för när jag hörde den första gången i december. För att vara en låt som är ganska mycket inom standardmallen för rock, så tycker jag att den är välgjord med en stark produktion. Dessutom känner jag att det är en sån låt som lyfter upp mig på ett mentalt plan. Det är ju ofta musikens främsta uppgift, och framför allt rockmusikens i synnerhet, att ge lyssnaren energi. Budskapet hjälper nog också en hel del där, att med en god avsikt är det aldrig försent att hitta rätt i livet. Nog för att refrängen är lite svag jämfört med övriga delar av låten, men låten är så pass stark i sig att det inte gör så mycket. Denna låt vinner över mig redan vid första riffet och jag sätter den klaraste femman i år!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Så hur tror jag det kommer gå för Bulgarien? Helt åt pipsvängen är jag rädd för. Responsen från många tyckare har varit allt annat än god, och många verkar jättebesvikna på Bulgariens val i år, så till den grad att det blivit en trend av att göra narr av bidraget. Enda möjliga räddningsplankan skulle vara ett starkt scennummer, men jag får dessvärre vara mentalt förberedd på att Bulgarien åker ur, och kanske till och med kommer sist om det vill sig så illa.

 När jag hörde låten för första gången i december kände jag mest ett stort ”meh”. Låten går verkligen in genom mitt ena öra och ut genom det andra. Det här är ett tydligt exempel på en så pass anonym rocklåt att det inte ens är värt att kommentera. Jag är bara allmänt skitbesviken på Bulgariens bidrag i år.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Någon måste åka ut. Det här kommer att försvinna ur mängden. Det blir ingen finalplats för Bulgarien i år.

 Detta är old-school-rock som andas 80-90 tal. Lite gubbrock om man nu ska vara mer specifik. Det är inget fel på denna låten. Den är medryckande och jag ger den relativt höga poäng. Gillar den här typen av medryckande rocklåtar i retro-stil.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Rock-fansen kommer garanterat att sluta upp och ge Bulgarien sina stödröster. Men tyvärr kommer inte de rösterna att räcka för att det ska bli någon finalplats. Det känns rätt så givet såhär på förhand.

 


 


Bulgariens rocklåt är helt ok även om jag inte känner att det händer tillräckligt i låten. Allt beror nog på hur man lyckas få till det på scen. Det är en klassisk rocklåt, skönt riff och hade kunnat arras både för Ronny & Ragge som för The Poodles.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Denna är bland de svåraste att tippa. Det kan gå åt båda håll beroende på energin och kvaliteten live. Min gissning lutar tyvärr åt att de missar finalen, men tar de sig vidare hamnar de troligen ganska lågt i listan.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera