Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Cypern NF 2021

Cypern NF 2023 »


CYPERNS UTTAGNING. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC utsåg Cyperns artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom ett internval.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Internval (artist och bidrag)
  • Uttagningsdatum:
  • 9 mars 2022 (artist och bidrag)
  • Artist:
  • Andromache
  • Låt:
  • ”Ela”
  • Låtskrivare:
  • Alex Papaconstantinou, Arash, Robert Uhlmann, Viktor Svensson, Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, Geraldo Sandell, Giorgos Papadopoulos och Yll Liamani

Artist och tävlingsbidrag presenterades officiellt den 9:e mars även om tävlingsbidraget släpps officiellt den 10:e mars.

 

Vem är Andromache?

Andromache, eller Andromachi Dimitropoulou som hon egentligen heter, föddes i Mannheim i Tyskland den 12:e oktober 1994 och är uppväxt i Pyrgos i Grekland. Hon är artist och låtskrivare som för närvarande är signad till skivbolaget Panic Records. Publikt slog Andromache igenom publik 2015 i och med sin medverkan i grekiska The Voice och två år senare släppte hon sin debutsingel ”To Feggari” som sedan har följts upp med en rad singlar, inte minst “Na Soun Psema” som blev en stor succé.

Härnäst väntar ett Eurovision-äventyr för Andromache i Turin!

 

Stort låtskrivarteam bakom bidraget

Bidraget som Andromache ska tävla med i Turin har valts ut genom en intern urvalsprocess och under säsongen har det gått rykten om en mängd olika artister som sägs ha varit aktuella för tävlan. Det var dock först nu under onsdagseftermiddagen den 9:e mars som TV-bolaget CyBC officiellt presenterade artist- och bidragsvalet.

Teamet bakom ”Ela” består till grunden av den svensk-grekiska låtskrivaren Alex Papaconstantinou (som tidigare gjort Eurovision-låtar för Grekland, Azerbajdzjan och Cypern). Hans kompanjon från 2009, Arash, har också varit med samt Robert Uhlmann och Viktor Svensson som också känns igen från tidigare låtar. Resterande teammedlemmar på låtskrivarsidan är Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, Geraldo Sandell, Giorgos Papadopoulos och Yll Liamani.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen