Sammanfattade Eurovision-nyheter, juni 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i juni 2022.

 

Panelens Second Chance Contest

Efter att Eurovision 2022 avgjordes genomför vi nu under sommaren vår egen Second Chance Contest där vi korar det bästa andraplacerade bidraget i vinterns nationella uttagningar. Förutom det har även några av oss skribenter fått göra egna val där vi också korar varsin vinnare.

Nedan är de projekt vi genomför i sommar. Alla startfält finns tillgängliga nu medan datumet framför varje projekt indikerar när resultatet släpps.

 

Resultat: Panelens Second Chance Contest »

4 juli: Hollac16s favoriter »

7 juli: Katjas favoriter »

 

12 juli: Lukas’ favoriter »

19 juli: Markus’ favoriter »

24 juli: Robbans favoriter »

 

 

Eurovision 2023

Det har gått ungefär 1,5 månad sedan gruppen Kalush Orchestra tog hem segern för Ukraina i Eurovision 2022 och redan nu har arbetet med den kommande upplagan anno 2023 påbörjats även om en del inte ser ut som det brukar göra. Vi går igenom vad som har hänt.

 

Ukraina vann 2022 – men får INTE arrangera 2023

Natten mot den 15:e maj 2022 avgjordes finalen i Eurovision 2022 där det blev Kalush Orchestra med bidraget “Stefania” som vann för Ukraina. Efter att landet stod värd efter sina två tidigare segrar, både 2005 respektive 2017, skulle det nu ha blivit ett tredje arrangemang även om det har varit mycket osäkert gällande det säkerhetspolitiska läget sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari 2022. TV-bolaget UA:PBC har dock velat arrangera tävlingen och de satte bland annat ihop en arbetsgrupp för ändamålet. Men i mitten av juni 2022 bekräftade EBU att tävlingen inte kan äga rum i Ukraina 2023. Istället inleds samtal med Storbritannien, som kom på andra plats i finalen 2022.

 

Därför får inte Ukraina värdskapet

Med beslutet om att inte tilldela Ukraina värdskapet kom en del kritik, inte minst från Ukraina själva, om beslutet. Därför gick EBU själva ut med en förklaring som publicerades den 23:e juni. I den står det bland annat att en stor del handlar om säkerhetsaspekten där det är högst oklart när kriget kommer att ta slut. Det går därför inte att motivera att det tusental personer som kommer att besöka Eurovision 2023 (både de som arbetar i produktionen och andra besökare) kan ta sig till Ukraina på ett säkert sätt. Det har heller inte varit möjligt att flytta tävlingen till en stad nära gränsen till ett annat land.

Detta har gjort att EBU beslöt att det är omöjligt att hålla tävlingen i Ukraina 2023 och att frågan därför måste gå vidare till nästa part.

 

Flera uttrycker sin besvikelse över EBU:s Ukraina-besked

Polska TV-bolaget TVP har gått ut med ett uttalande angående EBU:s besked om att flytta Eurovision 2023 från Ukraina till ett annat land. Bland annat tycker de att EBU ska tänka om detta ett varv till, vilket är i likhet med vad flera artister och kulturpersoner i Ukraina däribland landets tre ESC-vinnare tycker (Ruslana, Jamala och Oleh Psiuk (från Kalush Orchestra)). Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har uttryckt att han anser att Ukraina borde få stå värd för 2023 års tävling.

EBU gick ut med ett förtydligande varför Ukraina inte får arrangera. Läs mer om det i denna artikel.

 

Tidigare gånger då ESC har ägt rum i annat land än vinnarländer

Även om det är ovanligt så har det förekommit i Eurovisions historia att vinnarländer av olika skäl inte har kunnat ta på sig värdskapsrollen för det kommande året. Dessa tillfällen har före 2023 varit:

1957: finalen ägde rum i Frankfurt i Tyskland trots att Schweiz vunnit året innan. Att Schweiz inte fick arrangera tävlingen igen (de arrangerade 1956) berodde mycket på att vid den här tiden saknades regeln om att värdskapet i första hand går till fjolårets vinnarland. Den regeln tillkom först ett par år senare.

1960 & 1963: två finaler som ägde rum i London i Storbritannien, vilket var en följd av att Nederländerna respektive Frankrike hade vunnit respektive arrangerat nyligen varför de av ekonomiska skäl inte kunde ta hand om värdskapet dessa två år.

1972 & 1974: två finaler som ägde rum i Edinburgh respektive Brighton i Storbritannien, den här gången efter det att Monaco samt Luxemburg tackat nej till att arrangera efter sina segrar. I Monacos fall handlade det främst att de inte kunde arrangera av logistiska skäl medan det i Luxemburgs fall handlade om att landet hade vunnit två år i rad och det luxemburgska TV-bolaget inte hade råd att arrangera två tävlingar i följd. Det kan tilläggas här att Storbritannien arrangerade även 1977 års final även om de då arrangerade efter sin seger med Brotherhood of Man 1976.

1980: finalen ägde rum i Haag i Nederländerna efter att Israel vunnit två år på raken. I likhet med Luxemburgs fall handlade det även här om ekonomiska skäl som stoppade det israeliska nationella TV-bolaget att kunna arrangera ytterligare en tävling i följd. Även Spanien och Storbritannien (som blev tvåa respektive sjua i finalen 1979) tillfrågades av EBU men båda avböjde att vara värdnation den gången.

 

Brittiska städer visar intresse för ESC 2023

Knappt hade beskedet landat om att Ukraina inte längre är aktuell för värdskapet av ESC 2023 förrän ett flertal städer runt om i Storbritannien har gått ut med uppgifter om att de gärna står värd för nästa års tävling.

De städer som just nu visar intresse är (enligt uppgifter) Aberdeen, Belfast, Birmingham (som senast var värd när Storbritannien hade värdskapet 1998), Brighton (som stod värd för ESC 1974), Cardiff, Edinburgh (som stod värd för ESC 1972), Glasgow, Leeds, Liverpool, London (som stått värd för ESC ett antal gånger förut), Manchester, Sheffield och Wolverhampton.

Vilken värdstad som det sedan blir avgörs först och främst huruvida BBC väljer (eller inte väljer) att tacka ja till EBU:s bud om att bli värdland för Eurovision 2023 efter att de valde att flytta tävlingen från Ukraina. Därefter behöver också en ESC-värdstad uppfylla vissa krav gällande bl.a. arenans kapacitet, närhet till internationell storflygplats samt logistik och säkerhet.

Det är oklart när vi kan förvänta oss ett besked i frågan men förmodligen senast i höst.

 

Information som vi inväntar

Då produktionen av 2023 års tävling befinner sig i ett tidigt skede är det än så länge en hel del detaljer som inte är kända. Förutom att vi saknar uppgifter om värdnation, värdstad och arena är det heller inte sagt huruvida upplägget med två semifinaler kommer att bestå eller vilket/vilka tävlingsdatum som är aktuella. Detta och mer information kommer bli känt inför tävlingen, däremot är det inte sagt när.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 30:e juni hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2023. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

  • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
  • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
  • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

Danmark Dansk Melodi Grand Prix 2023

Finland UMK 2023

Israel – Internval

Italien – Festival di Sanremo 2023

Nederländerna bidragsantagning pågår

Norge Norsk Melodi Grand Prix 2023

Polen

San MarinoUna voce per San Marino

Spanien Benidorm Fest

Sverige Melodifestivalen 2023

Tyskland

Ukraina**

Österrike

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2022 eller början av 2023 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2023.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

Melodifestivalen 2023

Redan i februari i år gick SVT:s produktionspartner Live Nation ut till alla som hade köpt biljetter till Melodifestivalen 2022 med information om att deras biljetter per automatik flyttas över till Melodifestivalen 2023. Det innebär att vi redan nu vet att det kommer att bli en turné för Melodifestivalen som kommer att besöka 6 olika städer runt om i landet kommande vinter, samt att den kommer att pågå genom fyra deltävlingar, en semifinal och en avslutande finalsändning. Detta är såklart förutsatt att inget justeras, exempelvis om det skulle bli en ny våg av coronavirus i vinter.

 

Vilka städer besöks?

Utifrån beskedet i vintras ser turnéplanen 2023 ut som följer:

Göteborg (deltävling 1, 4:e februari)

Linköping (deltävling 2, 11:e februari)

Lidköping (deltävling 3, 18:e februari)

Malmö (deltävling 4, 25:e februari)

Örnsköldsvik (semifinal, 4:e mars)

Stockholm (final, 11:e mars).

 

Men mer än så är inte känt…

Under juni månad har vi inväntat SVT:s släpp av regelverket för Melodifestivalen 2023, men till och med den sista i månaden hade inget sådant släpp ägt rum. Förhoppningsvis dyker reglerna istället upp i juli så att alla låtskrivare som vill skicka in bidrag ska kunna förbereda sig i god tid.

Vi återkommer med mer information om antagning och regelverk när detta har släppts!

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har i likhet med SVT börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu:

 

Danmark: Enligt uppgifter har DR uttryckt att det förbereds för en Dansk Melodi Grand Prix även nästa år, men det har inte sagts något mer om dess form, regler eller var i Danmark som den är tänkt att äga rum. Vi återkommer med fler besked senare under säsongen. De två senaste Eurovisionerna har Danmark misslyckats med att få en finalplats i Eurovision (man var senast i final i Tel Aviv 2019).


Finland: Finska Yle har gått ut med regelverket för sin kommande UMK-final som är planerad att äga rum i februari 2023. Mellan den 1-5 september kan de som är intresserade att skicka in tävlingsbidrag anmäla sitt intresse via en digital antagning. Mer information om detta har vi samlat i denna artikel.


Israel: I vanliga fall har Israel på senare år använt sig av olika talangtävlingar för att hitta sin nästa Eurovision-representant, senast då man använde sig av X Factor där Michael Ben David vann. Men till nästa år verkar planerna istället gå till internval. Via en uppdatering på TV-bolaget KAN:s Facebooksida står det att en kommitté kommer att ansvara för att välja ut den artist som ska representera Israel i Eurovision 2023, men hur tävlingsbidraget ska utses är inte känt.


Italien: Fjolårets (2022 års) värdnation Italien fortsätter i vanlig ordning med sin Festival di Sanremo som nästa år avgörs för 73:e året i ordningen! TV-bolaget Rai har officiellt meddelat att man även till nästa år tänker hämta sin Eurovision-representant från den uttagningen även om vinnaren har rätt att tacka nej till att åka till Eurovision. 2023 års uttagning är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari med totalt 25 tävlingsbidrag.


Nederländerna: Sedan i slutet av maj pågår en bidragsantagning för nederländska AVROTROS som pågår fram till den 31:a augusti, dvs. över hela sommaren 2022. Därefter kommer en kommitté att lyssna igenom alla inskickade låtar men hur valet går vidare därefter låter vi än så länge vara osagt.


Norge: NRK har börjat förbereda för Norsk Melodi Grand Prix 2023 som även den här gången är planerad att ha deltävlingar/heats inför finalen med planerade sändningsdatum i januari och februari månad. Exakt hur många bidrag som tas ut i tävlan liksom om några av dessa blir direktkvalificerade till finalen är inte officiellt. Däremot vet vi att det pågår en antagning som håller öppet fram till den 18:e september. Mer info om den finns samlat i denna artikel.


San Marino: Efter att Achille Lauro vann 2022 års Una voce per San Marino, som var San Marinos nystartade uttagning till Eurovision Song Contest, uttalade sig TV-bolaget SMRTV att uttagningen är planerad att få en andra upplaga under 2023. Mer info än så har ännu inte kommunicerats från SMRTV, så vi återkommer när vi har fått fler svar.


Spanien: RTVE återinförde i år den tidigare nedlagda Benidorm Fest som uttagningsmodell till Eurovision Song Contest och det är planerat för en fortsättning även under nästa år. Mer information är planerat att presenteras vid ett senare tillfälle.

 

 

Övriga nyheter

Albanien öppnar antagningen till FiK 61

Redan i början av juni öppnade det albanska TV-bolaget RTSH antagningen till den kommande upplagan av Festivali i Këngës som den här gången blir den 61:a upplagan i ordningen. För närvarande kan intresserade artister och låtskrivare skicka in bidrag, däremot saknas ett datum för sista ansökningsdag. Dessutom framgår det inte huruvida RTSH är intresserade eller ej av att tävla i Eurovision 2023. Mer information om Albaniens uttagning lär följa under året.

Det har heller inte sagts något gällande när som FiK kommer att äga rum, även om programmet vanligtvis brukar äga rum antingen strax före eller efter julhelgen. Varje år sedan 2003 (inför ESC 2004) har RTSH använt sig av FiK som nationell uttagning till Eurovision Song Contest.

 

Andorra tackar nej till comeback i Eurovision 2023

14 juni. TV-bolaget RTVA i Andorra har för ett 14:e år på raken valt att tacka nej till att delta i Eurovision Song Contest. Den här gången saknas dock en anledning, i alla fall utifrån det besked som har lämnats till ESCToday.com.

Andorra tävlade i Eurovision mellan 2004 och 2009 men lyckades under dessa år aldrig kvala in från semifinal till final. Det gör att landet är det enda tävlingsland som aldrig deltagit som tävlingsnation i en ESC-final.

 

…men Slovakien har inte stängt dörren för en Eurovision-comeback – än

Tidigare i juni gick slovakiska RTVS ut till ESCToday.com med besked om att bolaget inte avser att återkomma till Eurovision 2023. Men ett par dagar senare kommer nya besked. För efter att den tjeckiska fansidan Eurocontest.cz har varit i kontakt med RTVS är nu beskedet att bolaget kommer att ta ett beslut tidigast i augusti. Oavsett har alla bolag möjlighet att tänka över sitt tävlande då EBU inte går ut med någon deltagarlista förrän tidigast någon gång i höst.

Slovakien deltog i Eurovision under 1990-talet innan man hoppade av men gjorde en oväntad comeback 2009. Efter det tävlande landet även 2010, 2011 och 2012, men vid inga av dessa tillfällen tog man sig till final. Slovakien hoppade därefter av tävlingen igen och har inte visat intresse för att återkomma till Eurovision Song Contest.

 

Christer Björkman fick medalj av Carl XVI Gustaf

På sitt Instagramkonto har den tidigare Melodifestivalproducenten Christer Björkman lagt upp en bild på den medalj som han mottog av Sveriges kung Carl XVI Gustaf nu i juni. Det handlar om medaljen av 8:e storleken som han har tilldelats.

 


 

Kommentera