Inför semifinallottningen i Eurovision 2022

EUROVISION 2022. Med strax över 100 dagar kvar till Eurovision 2022 kommer semifinalländerna att lottas in i de två semifinalerna. Allt äger rum vid en ceremoni i Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja i värdstaden Turin den 25:e januari som även blir startskottet för då staden officiellt tar över ansvaret efter Rotterdam.

 

För-grupperna innan lottningen

Lottningen går ut på att fördela in tävlingsländerna i de två semifinalerna. I Eurovision 2022 är det 36 länder som behöver kvala genom dessa program (resterande fem länder är direktkvalificerade till finalen) och för att göra en så rättvis fördelning som möjligt, och för att inte s.k. grannlandsröstning ska avgöra alla resultat, delas länderna först in i olika för-grupper baserat på röstningshistorik. Under lottningen splittras varje grupp i två delar där några länder får tävla i semi 1 och några i semi 2.

Nedan presenterar vi hur EBU:s röstningspartner Digame har gjort gruppfördelningen det här året.

 


Grupp 1:


 • Albanien
 • Kroatien
 • Montenegro
 • Nordmakedonien
 • Serbien
 • Slovenien

 


Grupp 2:


 • Australien
 • Danmark
 • Finland
 • Island
 • Norge
 • Sverige

 


Grupp 3:


 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Georgien
 • Israel
 • Ryssland
 • Ukraina

 


Grupp 4:


 • Bulgarien
 • Cypern
 • Grekland
 • Malta
 • Portugal
 • San Marino

 


Grupp 5:


 • Estland
 • Lettland
 • Litauen
 • Moldavien
 • Polen
 • Rumänien

 


Grupp 6:


 • Belgien
 • Irland
 • Nederländerna
 • Schweiz
 • Tjeckien
 • Österrike

 

 

 

Fakta om lottningen

Sedan Eurovision fick upplägget med två semifinaler för 15 upplagor sedan har EBU alltid låtit värdnationen hålla i en lottningsceremoni för att på ett rättvist sätt fördela in alla semifinalbidrag i de två semifinalerna. Undantag gjordes ifjol då lottningen som gjordes inför Eurovision 2020 blev oförändrad till 2021. Nu är det ju nytt år, nytt värdland och nya bidrag som ska tävla och då krävs en ny lottning på sin plats!

Själva ceremonin kommer att äga rum i Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja i värdstaden Turin den 25:e januari där både ansvariga för årets produktion liksom huvudpersoner från EBU kommer att medverka. Initialt var det sagt att Carolina di Domenico och Gabriele Corsi skulle vara programledare för eventet men bara två dagar inför meddelade Gabriele Corsi att han får ställa in sin medverkan på grund av att han har fått ett positivt svar på ett PCR-test. Om någon ersätter honom eller ej återstår att se.

Förutom själva lottningen är ceremonin också ett högtidligt tillfälle då borgmästaren i Rotterdam (fjolårets värdstad, reds.anm.), Ahmed Aboutaleb, officiellt överlämnar värdskapsansvaret till Stefano Lo Russo som är borgmästare i årets värdstad Turin.

 

Hur går lottningen till och vad blir dess resultat?

Under lottningen ska de 36 semifinalländerna lottas in i både semifinaler och semifinalhalvor (första eller andra starthalvan i respektive semifinal). Utöver det ska även de fem direktkvalificerade länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) tilldelas den semifinal respektive land ska rösta i.

Till en början blir lottningsresultatet endast en fördelning av länder som visar vilken dag som respektive land ska göra sin första scenrepetition i arenan in maj. Exempelvis får länderna som hamnar i den första semifinalens första starthalva infinna sig i Turin en tre-fyra dagar före de som tävlar i den andra semifinalens andra starthalva. Från och med någon gång i månadsskiftet mars/april omvandlas lottningsfördelningen till två startordningar som sätts av produktionsteamet i Italien. Startordningarna ska även godkännas av Eurovisions Executive Supervisor Martin Österdahl och sedan av referensgruppens ordförande Dr. Frank-Dieter Freiling.

 


 

Kommentera