Zdob și Zdub & Frații Advahov representerar Moldavien i Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under lördagseftermiddagen den 29:e januari anordnade moldaviska TV-bolaget TRM en s.k. liveaudition där 28 artister fick uppträda inför en jury. En kort stund senare meddelade juryn valet om vilken artist som de har valt som Moldaviens representant till Eurovision 2022.

 

Vem valde juryn?

Den som juryn valde blev gruppen Zdob și Zdub & Frații Advahov med bidraget ”Trenulețul”.

Gruppen Zdob și Zdub känner nog många igen från förr då de har representerat Moldavien i det här sammanhanget inte mindre än två gånger förut. De ställde upp första gången år 2005, då Moldavien debuterade i tävlingen, med låten Boonika bate doba som slutade sexa i ESC-finalen. Det är landets hittills näst högsta placering genom tiderna. Sedan kom de tillbaka igen 2011 då de tog sig till en 12:e plats i finalen med låten So lucky. Nu är de alltså tillbaka en tredje gång för Moldavien och den här gången tillsammans med bröderna Advahov (Frații Advahov).

I klippet nedan kan du se deras officiella musikvideo:

 

Resultatet

Nedan presenterar vi hur bidragen placerade sig enligt juryns rangordning (med klipp från auditionen):

 

Resterande bidrag i startfältet slutade oplacerade. Dessa var i alfabetisk ordning efter artist (med klipp från auditionen):

 

Bakgrund: Så gjordes artist- och bidragsvalet

Tidigare gick TRM ut med uppgifter om att de hade planer på att anordna uttagningen Selecţia naţională för att utse Natalia Gordienkos (fjolårets moldaviska Eurovision-representant, reds.anm) efterträdare för Moldavien i Eurovision Song Contest. Finalen var planerad att äga rum den 5:e mars där jury- och tittarröstning skulle få utse en vinnare för landet i Turin. Inför finalen skulle också en liveaudition äga rum där en jury skulle få nominera ett antal bidrag som sedan skulle få tävla i den nationella finalen.

Men dagen innan auditionen ägde rum kom nya besked från TRM. För på grund av landets pågående eskalerande covid19-situation anser de att det inte längre är motiverat att arrangera en finalkväll, detta till trots att det är många veckor kvar till dess finalen skulle ha ägt rum. Däremot ägde auditionen rum om än att urvalsjuryn nu fick uppdraget att endast nominera en av de tävlande och dess bidrag som i sin tur kommer att bli Moldaviens representant i Turin.

 


 

Kommentera