Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

2023 får Kanada sin egen upplaga av Eurovision

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN INFORMERAR. EBU har precis gått ut med nyheten att nästa land som får sin egen upplaga av Eurovision Song Contest blir Kanada.

 

Vad har hänt?

För snart tre år sedan blev det känt att ett team bestående av Christer Björkman, Anders Lennhof och Ola Melzig som bekräftade att de tillsammans med Peter Settmans bolag Brain Academy planerade att lansera Eurovision i USA. Formatet var i planeringsstadiet tänkt som en slags kombination av Melodifestivalens och Eurovisions upplägg med kvalprogram och final med skillnaden att det blir delstater och territorier istället för länder som tävlar i musikalisk anda. Sagt och gjort, ifjol blev det klart att formatet skulle bli av och under våren 2022 avgörs den första upplagan!

 

Kanada näst på tur

Näst på tur att få sin egen Eurovision-tävling är USA:s granne Kanada som från och med 2023 kommer att lansera Eurovision Canada. Upplägget blir snarlik USA:s version med att delstater tävlar mot varandra, däremot är det i Kanadas fall endast tio provinser som deltar. Exakt hur upplägget blir är dock inte helt känt mer än att det är sagt att det ska bli olika kvalificeringsprogram innan ett finalavgörande. Det har heller inte sagts när under 2023 som tävlingen kommer att äga rum.

 

Fakta: Kanadas provinser

De tio provinser som utgör dagens Kanada är:

– Alberta

– British Columbia

– Manitoba

– New Brunswick

– Newfoundland och Labrador

– Nova Scotia

– Ontario

– Prince Edward Island

– Québec

– Saskatchewan

 

Ontario är den provins i landet som idag har flest invånare (ca 14,22 miljoner) medan Prince Eward Island har cirka 154 300 invånare. Totalt sett har Kanada ett invånarantal på 36,87 miljoner. Utöver de tio provinserna ingår även territorierna Yukon, Nunavut och Northwest Territories.

 

Kommentera gärna vad du tycker om detta!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen