« Inför ESC Slovenien 2021

Inför ESC Slovenien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Vi presenterar gruppen LPS med bidraget ”Disko” som representerade Slovenien i Eurovision 2022. De kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 5 av 17, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Sloveniens nationella uttagning.

 

Vem representerade Slovenien i Eurovision 2022?

Foto & copyright: David Lotrič Banović / RTV Slovenia
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Musikgruppen LPS står för Last Pizza Slice och är en slovensk popgrupp som bildades år 2018 av Filip Vidušin, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek och Žiga Žvižej. Gruppmedlemmarna hade vid den tidpunkten den gemensamma nämnaren att de alla studerade vid samma skola.

Gruppen ställde i år upp i den slovenska uttagningen till Eurovision där de som nykomlingar fick gå via tävlingen EMA Freš där de lyckades ta sig till kvalfinalen och bli en av fyra akter som fick tävla i EMA. Därefter röstades de vidare till finalen och blev vinnare med sin låt “Disko” efter att ha fått näst högst totalpoäng från juryerna samt den högsta summan från tittarna.

Bidraget har gruppen gjort gemensamt.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Slovenien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen EMA 2022. Allt började dock i november och december 2021 med nykomlingsuttagningen EMA Freš, som var tillbaka efter sin paus under säsong 2021, där 24 artister mellan 16 och 29 år som inte hade gett ut mer än tre låtar kommersiellt fick delta. De möttes i dueller och veckofinaler till dess 14 hade röstats kvar. I januari 2022 hölls sedan en kvalfinal där fyra av artisterna vann.

Dessa artister fick sedan göra ytterligare 16 artister (som hade valts ut från en nationell antagning) sällskap i själva EMA-tävlingen som var uppdelad på två semifinaler och en final. Varje semifinal hade tio tävlande där jury- och tittarröstning avgjorde 6 finalister per program. I finalen tävlade sedan 12 bidrag om segern där en kombination av olika jurygrupper tillsammans med tv-tittarna fick rösta fram vinnaren.

Det kan noteras att vinnaren var en av de fyra akter som hade valts ut från EMA Freš.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Sloveniens tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Slovenien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 


Detta är dåligt, det är jag helt medveten om. Detta har inte en suck i konkurrensen och tillhör definitivt bottenträsket på min lista. Men jag måste ändå säga att det finns en skön nostalgisk känsla i låten, det där 70-tals soundet som lite påminner om Forbes. Jag kan personligen känna att det är behagligt att lyssna på och jag kan förstå varför den vann den slovenska uttagningen. Men samtidigt är detta förstås inget som man hänger i julgranen, och jag hoppas att Slovenien snart kommer tillbaka på fötterna igen – för det luktar sistaplats i år också.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag har inget annat att säga än att detta bidrag har bokat in sig på botten-3 i sin semifinal. Allt annat än det hade varit en stor skräll.

 


 

Var skall jag börja nånstans? Jag är nog en av de få i panelen som gillar låten. Jag kan chockartat sätta på låten när jag får feeling till det. Men kommer Slovenien vinna i år? Nej! Tyvärr riktar det åt sista plats. Men jag skall njuta av erat ”Disko” ni ska bjuda på.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Vad tror jag om Sloveniens chanser? Kommer dom ta sig till final? Nej. Låten är för tråkig för tittarna och kommer glömmas av för lätt.

 Snacka om att det blir en tuff start på tävlingen. Det kommer krävas en hel del tålamod att ta sig igenom tisdagskvällen. Här har vi ett praktexempel på varför. Jag har inget positivt att säga om det överhuvudtaget. Jag hade kunnat gå in på hur det är föråldrat, hur slovenska är ett tråkigt språk, hur det är monotont, hur sångaren verkar chockad över att ens stå på scen, hur jag hellre satt en skruvmejsel i öronen. Men jag tänker inte ta upp det. Jag säger bara att det blir noll poäng för Slovenien.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Kan den gå vidare ironiskt? Kanske. Semifinal ett är fruktansvärt svag överlag och tio låtar ska trots allt till final. Men jag ser ändå ingen väg som leder till en slovensk finalplats.

 Först är det roligt att en webbjoker, eller vad man nu ska kalla vad EMA Freš-bidragen är, vinner en Eurovision-uttagning. Synd bara att låten känns väldigt anonym. Eller snarare den ÄR väldigt anonym för den här tävlingen och tyvärr blir också framträdandet i videon ganska intetsägande. Detta till trots att bandet verkar trivas bra på scenen. Jag hoppas att de gör om numret till Turin för om det är på exakt samma sätt som i EMA då kommer nog både jury och tittarna att säga ’tack för visat intresse men det räckte inte hela vägen’ till Slovenien redan i semifinalen.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Om inte ens Ana Soklič kunde kvala vidare förra året med sin magiska ”Amen” är jag 100 procent övertygad om att LPS kommer att få göra samma sorti med sin ”Disko”. Egentligen med den enda anledningen att låten är på tok för anonym i det här startfältet. Sedan kan man tillägga här att det knappast gynnar Slovenien att de har Ukraina och sedan en rad andra förhandsfavoriter precis efter sig i startordningen…

 


 

Trevlig liten melodi som sjungs på sitt hemspråk av en sympatisk kille men var är själva diskot? Det här blir lite för mycket av ett skolframträdande. Säger inte att man måste skicka toppmoderna produktioner jämt men det här känns väldigt off för den här tiden. För det är väl ändå inte så att jag missat att disko börjat få en revival?????

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tyvärr kommer resten av Europa också tycka detta nästan är lite barnsligt och lämna kvar bidraget i semifinalen. Jag är fortfararande förvånad över att detta bidrag vann i hemlandet.

 Slovenien går in på disco/funk-spåret precis som Lettland, men tar en mycket mer återhållsam approach och förlitar sig inte alls på provokation och chockverkan, vilket jag tycker är rätt så skönt. Det finns vissa saker som bryter av, såsom den plötsliga tempoväxlingen innan låten plockar upp sig själv igen mot slutet, men i övrigt så stannar det hela på ett något mediokert betyg. Förutom de sakerna blir låten ganska anonym. Det är nog rätt uppenbart att man försöker ta efter Daði Freyr och The Roop, men det man faller på är att man saknar såväl lättsamheten hos Daði Freyr som självironin hos The Roop.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag vet inte om det är värt att att nämna, men jag gör det i alla fall: Slovenien är det land som tävlat längst i ESC-historien utan att nå topp 5, och jag tror knappast detta skulle ändra på den saken. Antagligen är det just denna anonymitet som spelar in (man saknar ett billigt shock and awe-trick), för det är i princip ingen vad jag kan se som ser ens tillstymmelsen till en finalchans för Slovenien. Även oddsmässigt nappar de i botten.

 Ärligt talar tycker jag Slovenien fått oförtjänt dålig kritik i år. Disko är en tämligen catchig & classy låt. Det är lätt att ryckas med och den är onekeligen väldigt dansvänlig. Dessutom framförs den på slovenska. Vad är problemet?

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Som sagt, jag tycker låten fått oförtjänt dålig kritik. Som läget ser ut nu lutar det visserligen åt att Slovenien kommer att åka ut. Men om LPS verkligen får till framträdandet så kan de mycket väl skrälla. Det har hänt förr. Blir det någon vinst? Absolut inte, men jag tror definitivt Slovenien kan knipa en finalplats.

 Denna 70-tals-disco/funk-låten känns inte som någon genre som passar in på denna ungdomliga grupp. Sångaren är söt, men han känns alldeles för blyg och valpig. Låten i sig är ingen höjdare. Den har några intressanta toner och tempoväxlingar, men själva grundstrukturen är rätt så platt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror inte man kommer någon vart med detta. Det blir till att tröstäta en sista pizza-slice på hotellrummet för Sloveniens LPS skulle jag tro.

 


 


Detta är för mig årets bottenskrap! Kanske är den bara för slätstruken och grå, för även om den är funky och skön i rytmen maler det bara på. Huvudsångaren lyfter inte låten utan sjunger låten igenom i samma tonläge och då vill man bara placera huvudet på kudden, göra ett toabesök eller gå och fylla på bubblet och fixa jordgubbarna medan detta pausbidrag gjort sitt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Slovenien har i år inte en chans att hävda sig bland de andra bidragen och behöver skärpa till sig för att kunna fajtas med övriga länder.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera