« Inför ESC Montenegro 2019


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Vladana med bidraget ”Breathe” som representerade Montenegro. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 15 av 18, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Vladana?

 

Vladana Vučinić, här känd under sitt förnamn, föddes den 18:e juli 1986 i Podgorica i Montenegro (dåvarande Titograd i Jugoslavien). Hon är artist och låtskrivare som tidigt intresserade sig för musiken något som hon också har studerat under skoltiden.

År 2003 deltog Vladana i en musiktävling i hemlandet som blev starten på hennes musikkarriär och 2005 och 2006 tävlade hon även i Eurovisionuttagningen Montevizija även om det inte blev seger någon av dessa gånger. Efter det har hon fortsatt att ge ut musik och runt 2009 började hon även ge ut engelska låtar. Hon har även arbetat med mode.

Strax efter årsskiftet till 2022 stod det klart att hon kommer att representera Montenegro i Eurovision Song Contest med bidraget “Breathe” som hon har gjort ihop med veteranen Darko Dimitrov (som nu får med sitt 12:e Eurovisionbidrag genom tiderna).

Hur valde Montenegro till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 valde Montenegro både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval.

I oktober 2021 meddelade montenegrinska RTCG sin comeback till tävlingen (efter att senast ha medverkat 2019) och öppnade en nationell antagning för låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Samtidigt sades det att det inte skulle bli någon publikuttagning utan valet skulle läggas i händerna på en urvalsjury som genom poängsättning skulle rösta fram en vinnare.

Strax efter att 2021 blivit 2022 kom besked om vilket val som hade gjorts även om det sedan dröjde ytterligare två månader innan låten släpptes officiellt.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Montenegro tänker rätt men gör fel här. Tyvärr. Man har en idé till en riktigt snygg Balkanballad – det märks i låtens själva stomme. Men utförandet är tyvärr amatörmässigt skulle jag säga. Man lyckas inte få till låttexten, kompet eller tempot – och tyvärr kommer inte artisten till rätta här heller. Det blir liksom pannkaka av allt ihop, vilket är synd för det finns en grund här som hade funkat bra. Jag saknar de vackra balkanballaderna, och Montenegro hade definivt kunnat producera en sådan med detta. Men jag antar att jag får vänta ännu ett år för en sådan.


.

Här har vi en klassisk ballad från Montenegro. Jag tycker om låten, kan lyssna på låten utan att tycka att den är jobbig. Vladana har en underbar röst. Kommer Montenegro att skrälla in sig i final?


.

Så Montenegro tänkte att man skulle skapa en Balkanballad, men på engelska. Istället för att satsa fullt ut på ett kort, så delar man upp det på ett märkligt sätt och för mig faller det platt. Montenegro är ändå landet som gett oss ”Adio”, som i mitt tycke är en av de bästa Balkanballaderna någonsin. De spelar inte ens i samma liga om man skulle dra en jämförelse. De har dessutom samarbetat med sina grannländer innan och gjort bra musik, så det är inte att de är helt inkompetenta. Men med denna låt framstår de som det. För mig är detta riktigt tråkigt och emot allt en Balkanballad ska vara. Jag lyssnar hellre på ”Igranka”.


.

Då har vi kommit fram till den andra semifinalens tredje bästa låt på min topplista – Montenegro. Det är för det första underbart att Montenegro är tillbaka och lika roligt är det att de skickar en Balkanballad till tävlingen. Det här är en genre som jag gillar och som vi numera får alldeles för lite av, det borde vara minst två eller tre i varje startfält 🙂

Oavsett så blir jag glad av den här låten och jag håller tummarna för att det ska gå bra för Vladana även om jag någonstans inser att det kommer att bli tufft. Genren är som sagt var inte lika stark som den en gång i tiden var, men allt kan ju hända…


.

Detta är nog den enda låten i tävlingen som jag känner mig genuint berörd av. På gränsen till tårar, speciellt när hon tar i för kung och fosterland mot slutet. Kan verkligen känna med henne och alla andra människor i världen som upplevt detta helvete även kallad Corona.


.

Montenegro är tillbaka i tävlingen och gör det med ett sound vi känner igen därifrån, en helylle balkanballad, förvisso på engelska denna gång. Jag hade förvisso föredragit att ha låten på montenegrinska för att få den rätta känslan, men den lyckas ändå innehålla det sound jag kan förknippa med många ballader från Balkanområdet. Det är tungt, dramatiskt, berörande och allvarsamt. Det är förvisso ingen ”Bistra Voda” (Bosnien-Hercegovina 2009), men ändå i det lite bättre häradet bland låtar som ”Kruna” (Serbien 2019) och ”Moj Svijet” (Montenegro 2014).


.

Välkommen tillbaka Montenegro. Landet gör det som det är bäst och skickar en balkanballad. På engelska…

Alltså det här är alldeles undermåligt för min smak. Vi har hört det här förut och i betydligt bättre arrangemang. Breathe är ungefär lika intressant som portionskåpmat som legat i kylskåpet i två dygn. Gäsp.


.

Montenegro är tillbaka i tävlingen igen efter att hoppat av efter upplagan år 2019 med ett litet break. Denna dramatiska låten är tillägnad sångerskans mamma som dog i sviterna av Covid-19 förra året. Och med vetskapen av det budskapet är det svårt att inte bli berörd här. Men faktum är att jag tycker låten är alldeles för lam och anonym. Blir inte det minsta intresserad av att höra den igen och det är inget gott tecken. Jag som annars brukar vara ett stort fan av balkan-ballader. Om man nu kan kalla den för det, då en balkan-ballad för mig ska sjungas på sitt originalspråk.


.

Som en person som älskar Balkanballader, både lugna och något upptempo, tycker jag givetvis om detta. Säger som min kollega Hollac16, att det borde finnas flera sådana låtar i varje semi. Låten har mycket av vad en låt behöver, en skör början och därefter får den växa till ett fyrverkeri. Däremot är den slutliga produktionen lite tunn och jag hade önskat att den framfördes på landets egna vackra språk, vilket gör att bidraget snarare lutar till nåt halvt poäng lägre.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
26,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag kan tyvärr inte se Montenegro i finalen i år, och där verkar jag ha både spelbolag och fans med mig. Här är det tyvärr en placering i bottenträsket som väntar.


Min gissning är att Montenegro kan ta sig till en final men det kommer att bli på gränsen här också. känns som att Montenegros största konkurrent i denna semifinal är Cypern och Azerbajdzjan.


Jag tror inte ens deras grannländer Serbien och Nordmakedonien kan rädda dem till final. Bättre lycka nästa gång.Här skulle jag jättegärna vilja hålla upp den gröna skylten, men tyvärr tror jag det blir sorti för låten ganska snabbt. Jag bygger det på att Montenegro tidigare haft svårt att nå fram med sina låtar i tävlingen och när de år 2018 prövade detta sound gick det inte alls. Jag hoppas innerligt att jag har fel i min gissning.


Framför hon detta som den powerkvinnan hon är så tror jag det går galant.


Montenegro går onekligen in i tävlingen med ändå ganska hög ambitionsnivå i år, där man tävlar med en stil som är lätt att känna igen, som är stor i närområdet, och även tagit hjälp av både låtskrivare och producenter från hela Balkan. Det har ändå varit ett drag som lyft landet, åtminstone till lite högre höjder där med bland annat ”Adio” och ”Moj Svijet”. Oddsen talar dock emot att landet går vidare, men jag tror det kommer vara en fråga om millimeter, i och med att de närmsta grannarna Serbien och Nordmakedonien är med i semin, och säkert kommer skjuta till poäng åt Montenegros håll.Montenegro har bara gått till final två gånger, och någon tredje blir inte i år. Konkurrensen är för hård och låten är helt enkelt för anonym. Bättre lycka 2023!


Sympatirösterna lär nog inte hagla in lika tätt som de kommer göra för Ukrainas bidrag i den första semin. Montenegros ballad är alldeles för anonym och tråkig för att den ska ta sig vidare till final. Man har endast kvalat in dit två gånger tidigare på sina 11 försök.


Det är möjligt att sångerskan kan trollbinda lyssnarna med detta känslosamma bidrag, men att komma efter Polen och ett sådan starkt bidrag kommer troligen göra att man missar finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera