Sammanfattade Eurovision-nyheter, april 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i april 2022.

Alla nationella uttagningar till årets tävling är sedan länge avslutade och under den vårmånad som följde har bevakningen istället handlat om uppladdningen inför Turin.

 

Inför Eurovision 2022

Under april månad har vi tyckt till och betygsatt årets 40 tävlingsbidrag i Eurovision Song Contest, och i tillägg har vi också spekulerat vad vi tror att resultaten kommer att bli utan att ha facit. Nedan är alla publicerade delar i serien:

 

Direktkvalificerade


Semifinal 1


Semifinal 2

 

Andra Inför-serier

Förutom vår nedräkning har det under månaden gått att se och ta del av andra sidors och TV-kanalers nedräkningar till Rotterdam. Se listan nedan:

Schlagerpinglans nedräkning med dagliga presentationer.

Schlagerprofilernas poddcast som i varje avsnitt bjuder in gästtyckare. Lyssna gärna på avsnitt 1avsnitt 2 och på avsnitt 3.

Schlagervännernas poddcast som även de bjuder in olika gästtyckare. Lyssna gärna på avsnitt 1, avsnitt 2 och avsnitt 3.

Norges ’Adresse Torino’ där Marte Stokstads fasta expertpanel tillsammans med en extra gästtyckare och en ny Folkets jury för varje avsnitt bedömer startfältet. Hittills har avsnitt 1 och avsnitt 2 släppts.

Finlands ’Viisukupla – Eurovisionsbubblan’ där duon Katri Norrlin och Märta Westerlund tillsammans med två ESC-experter samt två ytterligare gästtyckare i varje program bedömer startfältet. Första avsnittet har släpps, se det via denna länk (OBS! inloggning krävs).

Islands Alla leið där delegationschefen Felix Bergsson, en fast panel och två gästtyckare (som byts ut i varje program) bedömer låtarna. Hittills släppta avsnitt är avsnitt 1, avsnitt 2 och avsnitt 3.

Tysklands ESC Songchecks där både panel- och tittarröster korade deras topplista. Sammanlagt finns fyra avsnitt ute att se (avsnitt 1, avsnitt 2, avsnitt 3 och avsnitt 4).

 

Eurovision Pre Partyn

Efter två års frånvaro i coronapandemin har de efterlängtade förfesterna Eurovision Pre Partyn återuppstått! Sammantaget blev det fem fester den här säsongen där ett flertal av artisterna som medverkar i årets startfält samt en del gästartister från tidigare års tävlingar och uttagningar medverkade. Nedan har vi sammanställt allt från festerna:

Barcelona Eurovision Party »

London Eurovision Party »

Israel Calling »

Eurovision in Concert »

PrePartyES »

 

 

Senaste inför Turin

Med mindre än två veckor kvar innan det är dags för sändningar från Eurovision 2022 i Turin har nu arbetet i arenan Pala Alpitour gått in i en ny fas. Så här har det sett ut under april.

 

Repetitionerna har startat

Den sista april inleddes de enskilda repetitionerna i PalaOlimpico i Turin. Du kan följa allt via vår repetitionsblogg som uppdateras dagligen fram till den 7:e maj. Därefter kommer vi såklart fortsätta att bevaka repetitionerna men då i form av genrep och direktsändningar.

 

Datumen att hålla koll på är:

30 april – 7 maj: Enskilda repetitioner (för varje land) på scenen i Turin

 8 maj: Invigningsfesten i Turin

 9 maj: Två genrep inför semifinal 1

10 maj: Ett genrep och sedan direktsändning av semifinal 1

 11 maj: Två genrep inför semifinal 2

12 maj: Ett genrep  och sedan direktsändning av semifinal 2 (här tävlar Sverige)

 13 maj: Två genrep inför finalen

14-15 maj: Ett genrep och sedan direktsändning av finalen där vinnaren koras (natt mot 15:e maj)!

 

Biljettsläpp

I början och slutet av april genomfördes två biljettsläpp till årets Eurovisions alla genrep och direktsändningar. Vid det första släppet den 7:e april sålde allt slut nästan direkt, men det var då bara en bråkdel av biljetter som hade släppts. Vid det andra släppet, den 28:e april, sålde biljetterna till finalen slut tämligen omgående medan det fortfarande (i skrivande stund, 30:e april 2022) finns biljetter kvar till bägge semifinalernas genrep och direktsändningar. Se mer på den officiella biljettsajten.

 

Sveriges kommentatorer och poängpresentatör

Den 12:e april stod det klart att Sveriges Television kommer att skicka duon Edward af Sillén och Linnea Henriksson som kommentatorer till Eurovision Song Contest. Det blev samma dag känt att artisten Dotter, som tidigare tävlat i Melodifestivalen, kommer att bli Sveriges poängpresentatör i finalen.

Sveriges radio kommer att skicka Carolina Norén som kommentator, ett jobb hon har haft varje år sedan 1999.

 

Eurovisions mellanakter

Under april månad har några av de mellanakter som ska uppträda i semifinalsändningarna bekräftats.

I den första semifinalen kommer artisten Diodato, som skulle ha representerat Italien i Eurovision 2020, att uppträda och förutom honom blir det även ett discoframträdande med The Dance of Beauty som utgörs av låtskrivaren Dardust, DJ Benny Benassi, det brittiska bandet Sophie and The Giants och dirigenten Sylvia Catasta.

I den andra semifinalen är det hittills endast känt att gruppen Il Volo, som kom på tredje plats i Eurovision 2015 med ”Grande Amore” kommer att uppträda.

Det är ännu inte bekräftat vem eller vilka som kommer att uppträda som mellanakter i finalen.

 

Annat som rör årets Eurovision

Eurovision-teamet startar podcast

Eurovision.tv gick i början av månaden ut med den roliga nyheten att de kommer att starta en podcast som uppvärmning till årets Eurovision i Turin. Det är Steve Holden som kommer att leda podcasten där han bjuder in aktuella och spännande gäster till programmet. Det första avsnittet släpps den 8:e april och kommer att finnas tillgänglig på en rad olika plattformar.

Det första avsnittet släpptes den 8:e april och finns att lyssna på här. Fler avsnitt har efter det släppts och det kommer att släppas ännu fler under våren.

 

TikTok blir officiell partner till årets Eurovision

14 april. En av de många samarbetspartners i årets Eurovision blir den välkända appen TikTok som med sina miljarder användare världen över nu också ska sprida officiell Eurovision-anda! Genom TikTok kommer Eurovision.tv att lägga ut mer exklusivt material från såväl repetitioner som genrep och även direktsändningarna. Exempelvis kommer man att kunna följa semifinalerna och finalens direktsändningar samt ta del av de första individuella repetitionerna i arenan.

 

Spanien sänder Eurovision från biografer

TV-tittare i Spanien som vill uppleva Eurovision tillsammans med fler kommer att ha möjlighet att se årets Eurovision via biografer runt om i landet. Det är femte gången som detta äger rum, första var i Eurovision 2018.

 

Munskyddskrav i PalaOlimpico

De som ska vara på plats i Turin för att se Eurovision på plats i PalaOlimpico kommer att behöva använda godkända munskyddd, i det här fallet så kallade FFP2-masker, när de är i arenan. Det finns även munskyddskrav ute i övriga italienska samhället bland annat i kollektivtrafiken men även många andra inom- och utomhusplatser.

 

Eurovision Village tillbaka

Efter två upplagor i rad (inräknat 2020) återkommer nu Eurovision Village till värdstaden igen med aktiviteter för alla som pågår parallellt med själva tävlingen.

Årets Eurovision Village kommer att vara placerad i Parco del Valentino i Turin och kommer att hålla öppet mellan den 7:e och 14:e maj. Enligt Eurovision.tv kommer varje dag att ha sitt tema däribland med olika artistuppträdanden. Utöver det kommer det att finnas storbildsskärmar för den som vill följa livesändningarna från PalaOlimpico den 10:e, 12:e och 14:e maj.

Ett Eurovision Village är allmänhetens plats under Eurovision Song Contest med många intressanta och spännande händelser som äger rum parallellt med tävlingen. Ifjol och 2020, då Rotterdam var värd, kunde man p.g.a. coronapandemin inte anordna någon fysisk Eurovision Village men det kommer att bli av i år!

 

Michael Ben David uppträder i Turin

Efter en tids ovisshet har nu det israeliska TV-bolaget KAN fått till ett avtal med två bevakningsföretag gällande livvaktsskydd under Eurovision 2022. Det innebär att den israeliska ESC-delegationen med Michael Ben David i huvudrollen kan åka som planerat till Turin och uppträda på plats i arenan som det var planerat.

Tidigare under månaden har det varit ovisst om resan skulle kunna bli av eller ej med anledning av en pågående myndighetsstrejk som bland annat tillhandahåller livvakter. Av säkerhetsskäl får inte den israeliska ESC-delegationen åka till Eurovision utan att ha med sig livvakter och om den här saken inte hade löst sig hade Michael Ben David troligen fått ställa in sin resa till Turin och förmidligen fått uppträda via sitt live-on-tape-framträdande.

 

Samya programleder ‘Eurovision Backstage’

28 april. Ifjol var det den nederländska journalisten Samya Hafsaoui som programledde serien Eurovision Backstage för de nederländska tittarna när tävlingen befann sig i Rotterdam. Nu ett år senare har Eurovision.tv bjudit in henne att medverka som programledare för årets Eurovision Backstage från Turin.

Det kommer enligt uppgift att bli dagliga inslag på Eurovision.tv:s YouTube-kanal med start den 30:e april!

 

Uppsnacksprogram inför Eurovision i SVT

I samband med att årets Eurovision drar igång kommer SVT att sända ett uppsnacksprogram från Turin i Italien med Farah Abadi som programledare. Programmet kommer att sändas en timme innan den första semifinalen sänds. Vad det verkar som nu blir det bara den sändningen och inget inför semifinal 2 eller finalen.

 

Omröstningar

Några av de officiella omröstningar som fansajter och andra genomför har fått sina resultat. Så här ser det ut:

OGAE

Det internationella Eurovision-nätverket OGAE:s Eurovisionklubbar har under våren röstat och det blev ett jämnt slutresultat när toppstriden skulle koras. Så här blev slutresultatet i topp 5:

 1. Sverige, 393p
 2. Italien, 387p
 3. Spanien, 294p
 4. Nederländerna, 218p
 5. Storbritannien, 204p

 

The Euro Jury

Sajten Eurovoix’ omröstning som både hade med jury- och publikröstning korade sin vinnare. Så här blev topp 5:

 1. Sverige, 437p
 2. Storbritannien, 400p
 3. Italien, 389p
 4. Spanien, 312p
 5. Nederländerna, 297p

 

 Wiwi Jury

Sajten Wiwibloggs egen omröstning där 18 personer olika länder och med olika musiksmaker gav följande topp 5:

 1. Sverige
 2. Spanien
 3. Nederländerna
 4. Albanien
 5. Grekland

INFE-omröstningen

Det blev Spaniens och deras representant Chanel med låten “SloMo” som vann årets INFE-omröstning. INFE (som står för International Network of Fanclubs of Eurovision) har låtit sina klubbar runt om i Europa röstat och efter att sista gruppen hade röstat klart såg topp 5 ut så här:

 1. Spanien, 140p
 2. Italien, 127p
 3. Sverige, 112p
 4. Nederländerna, 104p
 5. Albanien, 79p

 

 

Övriga nyheter

Jerevan blir värdstad för Junior Eurovision 2022

Den 11:e december kommer Armeniens huvudstad Jerevan att stå värd för Junior Eurovision Song Contest. Det blir andra gången som landet är värdnation och den här gången är det efter att TV-bolaget AMPTV tillfrågats av EBU efter landets seger i 2021 års final. Tävlingsplatsen blir Karen Demirtjan-komplexet, vilken även användes i JESC 2011 då Armenien senast stod värd för tävlingen.

Det finns ännu ingen officiell deltagarlista för tävlingen även om strax under tio länder sägs ha bekräftat sitt deltagande.

 

48 år sedan Sveriges första ESC-seger

Den 6:e april uppmärksammades det att det var exakt 48 år sedan som popgruppen ABBA vann Eurovision Song Contest för Sverige med låten Waterloo” i Brighton i Storbritannien. Detta var stort i och med att det var Sveriges första seger i tävlingen och samtidigt början för ABBA:s storslagna internationella succé som är minst lika stor idag som den var på 1970-talet.

ABBA är fortfarande mycket populära i Eurovision-kretsen, bland annat lyckas “Waterloo” allt som oftast ta sig in runt plats 20 på fansens topp 250-lista som släpps varje nyårsafton.

 

Utöver ABBA:s seger 1974 är det…

…38 år sedan Herreys vann Eurovision 1984 med Diggi-Loo Diggi-Ley

…31 år sedan Carola vann Eurovision 1991 med ”Fångad av en stormvind”

…23 år sedan Charlotte Nilsson (numera Perrelli) vann Eurovision 1999 med ”Take Me To Your Heaven”

…10 år sedan Loreen vann Eurovision 2012 med ”Euphoria”

…7 år sedan Måns Zelmerlöw vann Eurovision 2015 med ”Heroes”

 

Cornelia Jakobs åker på sommarturné

Under slutet av maj och en stor del av sommaren kommer Sveriges Eurovision-representant Cornelia Jakobs att åka på turné i Sverige. Enligt turnéschemat startar allt på Furuvik i Gävle den 21:a maj och avslutas i Kackelstugan på Öland den 26:e augusti. Däremellan kommer Cornelia Jakobs bland annat att uppträda på Gröna Lund i Stockholm, Liseberg i Göteborg och på en rad andra festivaler som äger rum i sommar.

 

Kanada gör sin egen Eurovision nästa år

Efter säsongspremiären av American Song Contest i USA, alltså den amerikanska versionen av Eurovision Song Contest, har EBU lämnat besked att även Kanada kommer att göra sin egen version av tävlingen. I likhet med den amerikanska versionen blir det delstater/provinser och territorier som kommer att medverka i tävlingen. Exakt utformning är inte känd ej heller när den ska sändas mer än att det är planerat att ske någon gång under 2023.

 


 

Kommentera