DJ LUM!X & Pia Maria för Österrike i Eurovision 2022

Foto & copyright: ORF
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det blir den ihopsatta duon DJ LUM!X & Pia Maria som kommer att representera Österrike i Eurovision 2022. Detta offentliggjordes i under tisdagsmorgonen den 8:e februari.

Vi ska tillägga att det här valet har gjorts internt, vilket gäller både artist- och bidragsvalet.

 

Vilka är valda?

DJ LUM!X, eller Luca Michlmayr som han egentligen heter, är en 20-årig österrikisk DJ som på bara några år har lyckats få enorma framgångar i musikvärlden, inte minst att hans låtar har streamats över 700 miljoner (!) gånger världen över. En av hans största hits är låten Monster som han släppte ihop med Eiffel 65s Gabry Ponte som har streamats över 210 miljoner gånger och som har blivit både guld- och platinacertiferad. I likhet med den sången står det idag klart att LUM!X får sällskap på scenen i Turin av den 18-åriga singer/songwritern Pia Maria.

Tillsammans kommer LUM!X och Pia Maria att framföra bidraget låten ”Halo” som LUM!X själv är med och producerar.

 

Bidraget släpps i mars

Låten ”Halo” hållet just nu på att färdigställas och är därför inte officiellt släppt än. Vilket datum som blir släppdatum är inte heller sagt mer än att det sker i slutet av uttagningssäsongen.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

För sjätte året i rad har ORF valt att välja artist och bidrag internt. I december förra året gick producenten Eberhard Forcher ut i den österrikiska podden Merci, Chérie – Der Eurovision Podcast och berättade att ORF den här gången bad artister att skicka in demos varav fyra av låtarna gick vidare till en slags slutomröstning. Därefter talades det om att först tre av låtarna tog sig vidare och slutligen endast två. Därefter har ORF tagit beslut och deras val blev alltså DJ LUM!X featuring Pia Maria.

I början av februari gick Eberhard Forcher ut på sin egen Facebooksida och beskrev att sammanlagt 30 artister hade deltagit i internvalprocessen, däribland Gary Lux som representerade Österrike i Eurovision 1985 och 1987 samt som bakgrundssångare vid ytterligare fyra tillfällen (1983, 1984, 1993 och 1995).

 

Nedåtgående trend två upplagor i rad

Efter att Conchita Wurst tog hem Österrikes andra seger genom tiderna år 2014 hade Österrike flera konsekventa finalplaceringar varav en av dessa blev ett brons 2018 med Cesár Sampsons ”Nobody But You”. Men i de senaste två Eurovisionerna (2019 och 2021) har Österrike misslyckats att ta sig till Eurovision-finaler. Frågan är om årets artist ska bryta den trenden?

 


 

Kommentera