Kalush Orchestra representerar Ukraina i Eurovision 2022

Foto & copyright: UA:PBC
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION 2022. Efter Alina Pashs avhopp från att bli Ukrainas representant i Turin i maj har nu det nationella TV-bolaget UA:PBC internt valt ut tvåan Kalush Orchestra med bidraget ”Stefania” som hennes ersättare.

 

Vad har hänt?

Den 12:e februari vann Alina Pash och bidraget “Tini zabutykh predkiv” den ukrainska uttagningsfinalen Vidbir genom att få högsta poängen från juryn och näst högsta poängen av tittarna. Men bara några dagar efter finalen kom beskedet att Alina hade hoppat av uppdraget efter den mediestorm som rullat på om kring hennes tidigare resemönster.

Beskedet innebar att Ukraina stod utan en representant i tävlingen, men under tisdagen den 22:a februari blev detta fixat då UA:PBC bekräftade att de internt valt ut Kalush Orchestra med bidraget “Stefania“ som ny representant. Bidraget och artisten tävlade precis som Alina Pash i Vidbir-finalen den 12:e februari där det slutade med en andraplats, och trots att det inte gav seger då får de ändå representera Ukraina i Turin. Detta för att UA:PBC hade möjlighet att välja bland samtliga finalister i startfältet när de gjorde sitt val.

Så här såg gruppens framträdande ut i finalen:

 

Så var finalen

Efter förra årets internval av gruppen Go_A (som vann senaste upplagan av Vidbir) var UA:PBC tillbaka med just uttagningen Vidbir. Den här gången gjordes dock produktionen i egen regi då samarbetet med den privata kanalen STB hade upphört tidigare under 2021. Upplagan blev en något nedbantad historia då de tidigare semifinalprogrammen hade tagits bort och ersatts av en enda finalkväll med åtta tävlande. Sedan var det upp till jury- och tittarröstning att avgöra resultatet och kora en vinnare.

Både juryn respektive tv-tittarna rangordnade bidragen från första till sista plats där vinnaren fick 8 poäng, tvåan 7 poäng osv. nedåt 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Sedan lades poängerna samman och vinnaren blev den som fått högst totalpoäng. Bägge parter hade Alina Pash, Kalush Orchestra och Wellboy som favoriter, dock i olika ordning där Alina vann hos juryn medan Kalush Orchestra vann tittarnas röster. Detta gjorde att det blev väldigt jämnt och i slutändan skilde det endast 1 poäng mellan ettan och tvåan respektive tvåan och trean.

Vi ska även tillägga att på grund av tekniska problem fick gruppen Cloudless ta om sitt bidrag igen efter att alla åtta bidrag hade framförts, men trots det räckte det inte till mer än en sistaplats.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

  1. Alina Pash – Tini zabutukh predkiv (8 + 7 = 15p)
  2. Kalush Orchestra – Stefania (6 + 8 = 14p)
  3. Wellboy – Nozzy Bossy (7 + 6 = 13p)
  4. Roxolana – GIRLZZZZ (3 + 5 = 8p)
  5. Our Atlantic – Moia Liubov (5 + 2 = 7p)
  6. Barleben – Hear My Words (4 + 3 = 7p)
  7. Michael Soul – Demons(2 + 1 = 3p)
  8. Cloudless – All Be Alright (1 + 2 = 3p)

 

Notering: Alina Pash vann således finalen men kommer inte att representera Ukraina. Jobbet har som vi nu berättat om istället gått till Kalush Orchestra.

 


 

Kommentera