Här är startfältet i Dansk MGP 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Danska TV-bolaget DR har nu i början av februari offentliggjort de åtta bidrag med tillhörande artister som kommer att tävla i Dansk MGP 2022, där en av dem kommer att bli framröstad som Danmarks representant i Eurovision 2022.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist. Låtarnas studioversioner finns att lyssna på här.

 • Confessions – ”Hallelujah”
 • Låtskrivare: Jon Nørgaard, Moh Denebi, Nikolaj Pellegrini, Patrick Dalton, Rachel Furner

 • Der Var Engang – ”En skønne dag”
 • Låtskrivare: Claus Reenberg, Emma Pi, Rasmus Hedeboe

 • Fuld Effekt – ”Rave med de hårde drenge”
 • Låtskrivare: Alexander Scott Dyrbye, Claus Waldorff Thomsen, Kasper Bruhn Nielsen, Zachary Rune Dyrbye

 • Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go”
 • Låtskrivare: Benjamin Rosenbohm, Julie Aagaard, Katrine Brixen, Mikkel Martinus Sørensen

 • Juncker – ”Kommet for at blive”
 • Låtskrivare: Christian Juncker

 • Morten Fillipsen – ”Happy Go Lucky”
 • Låtskrivare: Kasper Holm Larsen, Morten Fillipsen, Rasmus Rydahl

 • Patrick Dorgan – ”Vinden suser ind”
 • Låtskrivare: Daniel Scheffmann, Jeppe Kronback, Ole Bjørn Heiring Albertsen, Patrick Dorgan

 • Reddi – ”The Show”
 • Låtskrivare: Chief 1, Ihan Haydar, Julia Fabrin, Remee Jackman, Siggy Savery

 

 

Återkommande artister

Startfältet innehåller bland andra två artister som i barnåldern deltog i juniorupplagan av Dansk MGP och som nu i vuxen ålder deltar i stora Dansk MGP. Det handlar om Emma Pi och Morten Fillipsen. Dessutom är några artister som tävlat förut men som i år ställer upp som låtskrivare tillbaka, däribland 2020 års Dansk MGP-vinnare Benjamin Rosenbohm (som även tävlar som låtskrivare i svenska Melodifestivalen) och Cheif 1 som tävlade 2021 med Thomas Buttenschøn.

 

Mer fakta om finalen

I augusti 2021 bekräftade DR fortsättningen för uttagningen Dansk MGP och att även 2022 års uttagning avgörs under en finalkväll. DR höll sedan igång en nationell antagning och utifrån den och från eventuella specialinbjudningar valdes åtta bidrag ut.

Årets final blir den första på två år som allokeras ut på annan ort än huvudstaden och som planeras att få arenapublik! Finalen kommer nämligen att äga rum i Jyske Bank Boxen i Herning lördagen den 5:e mars med duon Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. DR har även avslöjat att fjolårets danska representant, duon Fyr & Flamme, kommer att medverka i sändningen som inbjuden gästartist.

 

Nytt röstningssystem

Inför finalen har DR presenterat en ny Dansk MGP-app som kommer att kunna användas om man befinner sig i Danmark (den är således geografisk begränsad). Appen släpps den 18:e februari och tio dagar senare, alltså från och med den 28:e februari, kan man använda appen för att rösta på sina favoriter. Dagarna innan finalen kan man rösta högst 1 gång per dag medan man under finalsändningen ska kunna rösta maximalt två gånger per röstningsomgång.

Upplägget i övrigt är att finalen avgörs i två rundor, först där de åtta låtarna framförs varpå appröstningen och tittarnas SMS-röstning vägs samman där topp 3 går vidare till en avgörande omgång. Därefter nollställs tidigare resultat och en ny röstningsomgång med app- och SMS-röstning påbörjas som nu korar en vinnare. Det blir således 100% tittarröster som avgör vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska representera Danmark i Eurovision 2022.

 


 

Kommentera