Saker som väntar hos oss inför Eurovision 2022

PANELEN TIPSAR. Nu under våren går vår bevakning från nationella uttagningar över till bevakning av Eurovision Song Contest. Närmast handlar det om allt som händer inför tävlingen däribland vår tävlingsguide med kommentering men även topplistor, krönikor och mycket annat skoj!

PS: Utöver det som nämns här kan andra överraskningar dyka upp längs vägen!

 

Panelens topplista

Vi börjar med vår klassiska Panelens topplista som i år är lite förändrad då vi vill testa ett nytt koncept. Ifjol införde vi att vi rangordnar bidragen som tävlar och räknar ut vinnaren genom snittranking, vilket vi även kommer att göra den här gången. Skillnaden är att vi endast publicerar två topplistor under säsongen: en nu i mars och en med exakt en vecka kvar till finalen!

Den första topplistan publiceras endast en kort tid efter att samtliga 40 deltagarländer hade presenterat sina artist- och bidragsval till tävlingen. Var och en i panelen rangordnar alla dessa låtar utifrån ett just-nu-läge och sedan adderar vi rangordningarna och får ut en ’just nu’-vinnare. Men, allt kan såklart justeras till den kommande listan som är den som räknas som årets slutresultat. Det vi bjuder på nu är således endast ett smakprov på vad vi tycker här och nu.

 

När publiceras topplistorna?

Vi publicerar den första topplistan den 30:e mars då du får först se varje enskild panelmedlems lista och därefter en totaltabell.

 

 

Signerat Schlagermagistern

Vår Schlagermagister Adrian kommer att köra en ny krönikeserie här på sajten under våren med temat Krig och fred i Eurovision. Delarna publiceras på måndagar och till dags dato är två delar publicerade, se nedan.

Del 1: Love Love, Peace, Peace »

Del 2: Det kalla kriget och Berlinmurens fall »

 

Oddscheck

På måndagar gör vi även veckovisa avstämningar i hur spelbolagen för närvarande gissar utgången av årets tävling. Vi utgår ifrån vad de olika spelbolagen säger och ger er både totala översikter och snittresultat. Under mars och april kör vi detta en gång i veckan, och i samband med repetitionsstart kommer detta att intensifieras då mycket kan hända när saker och ting börjar repeteras på den riktiga scenen i värdstaden.

 

• Inför Eurovision

Med start den 15:e april kommer vi att publicera vår klassiska Inför-guide med allt vad du behöver veta om årets 40 tävlingsbidrag. Förutom faktaöversikt om såväl artisten och tävlingsbidraget samt hur urvalet gjordes för att utse detta kommer vi att betygsätta, kommentera och spekulera resultatet.

Nytt för i år är att delarna publiceras tre gånger om dagen. Vi återkommer med mer information när projektet närmar sig sin start.

Läs mer »

 

Bevakning under Eurovision

Vi kommer såklart även att bevaka allt som har med tävlingen att göra så snart som det är dags för den. Vi börjar med repetitionsbloggen som startar upp då repetitionerna drar igång, vilket borde vara runt månadsskiftet april/maj (exakt datum saknas än). Dessutom kommer vi att bevaka så mycket vi hinner och kan med de kringevents som äger rum samt genrepen och direktsändningarna. Inför varje program kommer vi även att gissa och tycka till om startfälten och inför finalen försöker vi gissa vilket land som kommer att vinna.

Mer information om vår Eurovision-bevakning i maj kommer senare.

 

Andra händelser

American Song Contest

Under våren kommer vi även att följa den amerikanska versionen av Eurovision Song Contest, American Song Contest, där 56 bidrag tävlar om segern. Vi kommer inte att kommentera så mycket kring själva tävlingen mer än att vi uppdaterar om vilka som tävlar i varje program, länkar till låtar och resultat. Programmen sänds på måndagar med final den 9:e maj (dagen före den första semifinalen i Eurovision Song Contest).

Som känt publicerar även SVT alla avsnitt i sin Play-kanal, dock två dagar efter sändningen i USA. Man plockar bland annat bort alla reklampauser samt textar sändningarna.

Läs mer »

 

 

• Best of Nationella 2022

Avslutningsvis ska vi också tipsa er om ett projekt som vi kommer att publicera resultatet av efter Eurovision men där vi har satt igång det redan nu. Det handlar om vårt Best of Nationella 2022 där vi i panelen går igenom bidrag som tävlade i de nationella uttagningarna men inte nådde hela vägen fram till Turin.

I 2022 års uttagningssäsong var det 28 av 40 länder (drygt 70 procent av startfältet) som hade någon form av uttagning där jury- och/eller tittarröstning fick välja bland två eller fler bidrag som alla var aktuella att skickas som representanter till Eurovision 2022. Lika många bidrag hamnade på andra plats och förutom de var det också många fler bidrag som heller aldrig nådde hela vägen till Turin. Det är låtar som en eller flera av oss i panelen har uppskattat mycket och som vi vill hylla!

Projekten går således ut på att var och en av våra skribenter, i det här fallet Hollac16, Katja, Lukas, Markus och Robban, har fått lyssna igenom bidragen som tävlat och sedan valt ut en favoritlåt från varje land. Varje skribent har bara kunnat välja ett bidrag per land och det får inte ha varit vinnaren eller tvåan, den senare då vi gör ett gemensamt projekt där vi korar det bästa andraplacerade bidraget från uttagningarna. Här nedan hittar du säsongens aktuella projekt:

Panelens Second Chance Contest »

Hollac16s favoriter »

Katjas favoriter »

Lukas’ favoriter »

Markus’ favoriter »

Robbans favoriter »

 

När presenteras resultaten?

Resultaten presenteras ett par veckor efter Eurovision 2022 har avgjorts och kommer att bestå av både personliga topplistor samt en jämförelse där vi ställer land mot land och röstar fram om vinnaren var bäst eller om tvåan/panelskribentens val var bäst.

 


 

Kommentera