Tyskland byter uttagningsstrategi inför Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi har nåtts av besked att den tidigare inplanerade fortsättningen för internval för Tyskland inte blir av till 2022. Istället har TV-bolagen ARD/NDR valt att gå tillbaka till att låta publiken vara med och rösta fram Tysklands artist och tävlingsbidrag via en nationell final!

 

Vad har hänt?

Det var i mars i år (2021) som Tyskland bekräftade sitt fortsatta Eurovision-deltagande samtidigt som det också meddelades att man skulle fortsätta med internval ett år till. Metoden skulle likna den man hade använt de två senaste åren vilket är ett liknande upplägg som Schweiz har med en publikpanel samt en expertjury som tillsammans får rösta fram en vinnare. Efter att den nyheten presenterades har det varit tyst från den tyska delegationen – fram tills nu.

 

Hur blir det nya tävlingsupplägget?

Istället för ett internval blir det en nationell final som har fått namnet Unser Lied für Turin som är planerad att äga rum i mars 2022.

Startfältet kommer att utses från en nationell antagning som pågår fram till 30:e november (alla bidrag skickas in via denna länk) och från den utser en expertjury som kommer att bestå av ett antal personer som arbetar vid en rad olika radiostationer som är anslutna till ARD tillsammans med den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast. De kommer först att göra ett preliminärt urval om cirka 25-30 låtar innan finalstartfältet om fem bidrag väljs ut.

Även om den första fasen innehåller endast juryröstning är det utlovat att i själva finalsändningen kommer publiken att få vara med och rösta. Däremot saknas uppgifter om det blir uppdelning mellan jury/tittare eller om det bara blir tittarröstning.

 

Tävlingsregler

De krav som ARD/NDR har satt upp vid antagningen är:

– Förutsatt att man är 16 år eller äldre finns det inga hinder att delta i uttagningen.

– Den här gången måste man ansöka med både artist och tävlingsbidrag, och artisten/gruppen som framför låten måste själva vara med och ansöka.

– Tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet originalverk (dvs. ej cover/plagiat) som inte har offentliggjorts på publika plattformar före den 1:a september 2021.

– Bidraget ska kunna framföras på som mest 3 minuter.

– Maximalt 6 personer tillåts per scenframträdande.

 

Några saker som INTE är krav:

– Tyskt medborgarskap är inte ett krav vilket gäller både låtskrivare och artister. Därmed är alla välkomna att skicka in låtar och framföra dem i tävlingen.

– Tävlingsbidrag får framföras på valfritt/valfria språk och musikgenre/r.

 

Om du har några frågor eller funderingar om antagningen samt om det uppstår tekniska problem vid ansökningsprocessen, mejla till esc-support@bildergarten.tv

 

Fakta: Tysklands placeringar de senaste åren

Tyskland har inte haft det lätt i Eurovision under många år nu. 2010 tog förvisso Lena hem landets andra seger genom tiderna och sedan följde två år med topplaceringar (eller i alla fall inom topp 10) innan resultaten långsamt började att dala igen. Med undantag för den fjärdeplats som Michael Schultes You Let Me Walk Alone fick i Lissabon 2018 har Tyskland uteslutande hamnat under plats 20 varenda år sedan 2013 varav två av dessa gånger blev det sistaplats (2015 och 2016) och ytterligare tre gånger på näst sista plats (2017, 2019 och 2021). Det bör tilläggas att i de två senaste upplagorna (2019 respektive 2021) har Tyskland inte fått ihop ett enda poäng från tv-tittarna!

Ifjol, 2021, var det Jendriks ”I Don’t Feel Hate” som representerade Tyskland och då slutade det med en näst sistaplats med endast 3 poäng. Så här såg hans framträdande ut:

 


 

Kommentera