Sammanfattade Eurovision-nyheter, november 2021

Foto & copyright: ValeriaLu/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i november 2021.

 

Junior Eurovision 2021


Årets final i Junior Eurovision Song Contest kommer att gå av stapeln i La Seine Musicale i Paris i Frankrike söndagen den 19:e december. Totalt är det 19 länder som deltar i denna upplaga, vilket är sju fler jämfört med året innan. Samtliga länder har hunnit välja/presentera sina artist och tävlingsbidrag – hela sammanställningen finns på vår samlingssida om Junior ESC 2021.

Nedan är några av de nyheter som har aktualiserats gällande denna tävlingsupplaga.

 

Strikt hälsoprotokoll tillämpas i arenaområdet

På grund av den fortsatta coronapandemin kommer även JESC att få använda sig av ett så kallat strikt coronapandemiprotokoll. Det innebär bland annat att alla delegationer hålls från varandra som en isolerad bubbla och för att ens få komma in på tävlingsområdet måste var och en oavsett om man tillhör delegation, personal eller presskår var 48:e timme genomgå ett coronatest var för att få fortsätta ha sin ackreditering aktiv. Om testet visar positivt kommer vederbörande att få sättas i karantän medan om det visar negativt är man välkommen tillbaka in området.

 

Inga live-on-tape i TV-studios

För artisterna kommer det däremot inte att bli några förinspelade live-on-tape-versioner i TV-studios som det var ifjol, utan tanken är att alla 19 artister ska kunna uppträda på plats i La Seine Musicale under alla repetitioner, genrep och under själva direktsändningen. Om någon däremot skulle bli sjuk, eller om en eller flera i en delegation insjuknar, kommer produktionen att visa landets officiella musikvideo. Om artisten skulle hinna genomföra minst en scenrepetition inför finalen kommer den repetitionen att visas.

 

Vilka regler gäller för publiken?

Enligt senaste nytt kommer publik att tillåtas i arenan om än under vissa strikta former. Exempelvis måste alla bära munskydd från inpasseringen till utpasseringen och man måste även följa vissa hygienregler som att tvätta händerna, hålla social distansering och undvika kontakt med andra personer.

För att ens få komma in i arenan måste alla som är 12 år eller äldre kunna styrka att man antingen är dubbelvaccinerad mot covid19 (och kan verifiera detta med ett “Passe Sanitaire”) eller att man kan visa upp ett negativt covid19-testresultat som inte är äldre än 72 timmar. Om man har haft covid19 kan man även använda ett intyg som styrker att man tillfrisknat inom en period av minst 11 dagar till maximala 6 månader.

 

Förändrad sändningstid

Den franska produktionen har tagit beslut om att flytta tillbaka sändningsstarten en timme, vilket i korthet innebär att finalen startar klockan 16:00 istället för 17:00 (som det var ifjol). I övrigt blir sändningen på en söndag vilket det har varit alla år sedan 2016. Anledningen att Junior Eurovision sänds på en eftermiddag och dessutom på en söndag är för att anpassa till målgruppen, åren innan dess (2003-2015) sändes finalerna på lördagskvällar.

 

Öppnings- och mellanakter

Några av de akter som kommer att uppträda i finalen som gästartister är bland andra DJ-duon Ofenbach vilka kommer att stå bakom öppningsnumret i programmet. Dessutom kommer fjolårsvinnaren Valentina att göra ett uppträdande och sångerskan Barbara Pravi, som i våras blev tvåa i stora Eurovision, kommer att uppträda med sin låt ”Voilà”. Alla 19 tävlande kommer också att få göra ett gemensamt uppträdande som går under årets tema Imagine.

 

Invigningsfest med lottning

Det är även bekräftat att den officiella invigningsfesten hålls på Luciadagen, dvs. 13:e december, under ledning av Charlee Moss, som är dotter till Marie Myriam (Frankrikes senaste Eurovision-vinnare). Under öppningsceremonin kommer en officiell lottning att genomföras som avgör vilket land som får inleda respektive avsluta finalen samt vilken startposition som värdnationen kommer att ha. Därefter får tävlingsproducenterna besluta vilka startnummer som de resterande 16 länderna kommer att få.

 

 

Eurovision 2022


Värdland, värdstad och värdarena

Det tog 139 dagar från det att gruppen Måneskin hade vunnit Eurovision 2021 till dess att italienska TV-bolaget RAI tillsammans med EBU utsett Turin till värdstad och PalaOlimpico till värdarena för Eurovision 2022. Att det blev just Turin är bland annat att RAI och EBU anser att staden har de bästa förutsättningarna för att kunna stå värd, inte minst visade de upp ett bra arrangemang som värdstad för de olympiska vinterspelen 2006 där de har en arena (PalaOlimpico) som har alla möjligheter att kunna ta hand om ett värdskap i storlek av en Eurovision Song Contest.

Valet av värdstad avgjordes genom budgivning, en process som inleddes i början av juli 2021 med intresseanmälningar. Totalt visade 17 städer/regioner intresse och dessa fick fram till början av augusti på sig att inkomma med fördjupande bud. Efter en första genomgång sades 11 städer kvarstå i tävlingen och därefter gick lokal italiensk media ut och sade att fem av dessa städer hade fått besök av representanter för EBU och RAI. Sedan var det länge tyst om någon stad hade fått uppdraget och först den 8:e oktober dök det officiella beskedet upp.

 

Tävlingsform och datum

Upplägget för tävlingen blir återigen två semifinaler och en final där alla länder, utom “The Big Five” (dvs. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland), behöver kvala genom semifinalerna. I och med att ett av de länder som alltid är direktkvalificerade också är värdnation blir det inga fler länder, utöver “Big Five”, som får fribiljetter till finalen, på liknande sätt som det var efter Tysklands seger i Oslo 2010.

De två semifinalerna kommer att äga rum tisdagen den 10:e maj och torsdagen den 12:e maj medan finalen hålls lördagen den 14:e maj.

 

Biljettsläpp senare i vinter

På grund av coronapandemin är det ännu inte känt om PalaOlimpico kommer att kunna ta in publik och i så fall i vilken mängd. Ett sådant besked om detta kommer att bli känt senare. I vanliga fall kan arenan ta in mellan 13 000 och 15 000 personer vid en konsert, vilket är beroende på hur scenen är placerad. Produktionen har heller inte meddelat om det kommer att finnas tillgång till parkettplatser eller om dessa åter kommer att användas som Green room-yta (som det var i fjolårets tävling).

När det gäller hela produktionen är det ännu inte känt huruvida coronapandemins restriktioner kommer att bestå eller plockas bort till 2022. Däremot har EBU hintat till alla fans som vill resa till Turin att man ska kolla upp att det inte finns några reserestriktioner för att kunna vara på plats. En liten hint om hur det kan bli är att du kan beställa hem munskydd med Turin-loggan på från den officiella shoppen på Eurovision.tv.

 

 

Presenterad deltagarlista


Efter många månader med rykten, bekräftelser och spekulationer blev det i oktober i år känt att 41 länder som kommer till start i Turin i nästa års Eurovision. På listan återfinns samtliga länder som deltog ifjol och Armenien och Montenegro som gör comeback!

 

Semifinalisterna

36 länder behöver kvala genom semifinalerna där 20 av dem (tio från varje semifinal) kommer att kvala vidare till finalen den 14:e maj. Länderna som behöver genomgå kvalet är:

Albanien • Armenien • Australien • Azerbajdzjan • Belgien • Bulgarien • Cypern • Danmark • Estland • Finland • Georgien • Grekland • Irland • Island • Israel • Kroatien • Lettland • Litauen • Malta • Moldavien • Montenegro • Nederländerna • Nordmakedonien • Norge • Polen • Portugal • Rumänien • Ryssland • San Marino • Schweiz • Serbien • Slovenien • Sverige • Tjeckien • Ukraina • Österrike

Övriga länder (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) är direktkvalificerade till finalen den 14:e maj.

 

Semifinalfördelning/lottning

Någon gång i vinter kommer den så kallade semifinalfördelningen/lottningen att genomföras. Det innebär att de 36 länderna här ovanför med hjälp av lottning fördelas in i de två semifinalerna. I och med att det är ett jämnt antal länder kommer respektive semifinal att ha 18 tävlande länder per program.

Det är i skrivande stund inte känt vilket datum som fördelningen/lottningen kommer att äga rum. Tidigare år (2008-2020) har den alltid ägt rum i januari eller februari.

 

 

Melodifestivalen 2022


Arbetet med nästa års Melodifestival är i full gång, bland annat har SVT nu i november presenterat alla 28 bidrag till startfältet och dessutom har det officiella biljettsläppet ägt rum.

 

Antagningen, urvalet och artistpresentationerna

Mellan den 27:e augusti och 17:e september fanns möjligheten att skicka in tävlingsbidrag. Genom antagningen inkom 2 530 bidrag, vilket är en minskning jämfört med de två senaste årens antagningar. Därefter har SVT:s urvalsjury gjort sitt urval om att ta ut 14 bidrag bland de inskickade låtarna likväl att Melodifestivalredaktionen också har valt ut sina 14 bidrag till startfältet. För att göra det extra spännande har Melodifestivalredaktionen valt att presentera startfältet i två omgångar, med en första artist- och bidragspresentation om 14 bidrag som blev kända den 26:e november. Resterade tävlingsbidrag skulle egentligen ha publicerats den den 1:a december, men då namnen av misstag läckte ut i Melodifestivalens app valde SVT att istället publicera namnen sent på kvällen den 30:e november.

Se hela sammanställningen av artister och bidrag i denna artikel.

 

Andra chansen blir semifinal

En annan stor nyhet för 2022 är att SVT har valt att ersätta Andra chansen med en semifinal. Fortfarande kommer det att vara bidragen som hamnar på tredje och fjärde plats i de fyra deltävlingarna som kommer att tävla om de fyra sista finalbiljetterna, men till skillnad mot förr blir det inte längre några dueller. Istället delas bidragen in i två grupper om fyra bidrag och sedan får tittarna rösta vidare två favoritlåtar per grupp. Inom varje grupp tävlar bidragen individuellt. Således blir det den första gången sedan 2006 som bidragen inte tävlar i duellform!

I övrigt är tävlingsupplägget, som SVT har beskrivit det, sig likt med fyra deltävlingar á sju bidrag per program där totalt åtta bidrag, två bidrag per sändning, röstas direkt till final medan treorna och fyrorna röstas till semifinalen. Finalen får sedan 12 tävlande varav åtta är ettor och tvåor i deltävlingarna och fyra kommer från semifinalen. Däremot har SVT inte kommenterat om det blir telefon- och appröstning som avgör programmen likväl om internationella jurygrupper kommer att vara med och rösta i finalen.

 

Värdstäder

Den 7:e september gick SVT ut med nyheten att Melodifestivalen 2022 planeras att gå ut på turné, som det varit alla år sedan 2002, med undantag från fjolårets (2021) upplaga. De städer som kommer att få besök är Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm. I samband med att turnéplanen presenterades sade SVT att de är positiva till att en turné kan äga rum samtidigt som de har respekt för att coronapandemin fortfarande pågår och att planerarna därför kan komma att justeras. I oktober kunde dock Live Nation bekräfta att publik kommer att tillåtas i arenorna och några veckor efter det startade även biljettförsäljningen.

 

Programledare

Samma dag som värdstäderna blev kända gick SVT också ut med att Oscar Zia blir ensam programledare för hela turnén. SVT har även tagit in Farah Abadi som backstagereporter, där hon kommer att följa artisternas väg genom tävlingen. Fler namn kan bli aktuella även om inget ännu är officiellt presenterat.

 

Ny tävlingsledning

Efter 20 år som bland annat producent för Melodifestivalen valde Christer Björkman att tacka för sig efter den senaste upplagan. Från och med 2022 är det tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och hennes team tar över produktionsansvaret för Melodifestivalen. Karin Gunnarsson har arbetat i Melodifestivalen sedan 2017 och successivt tagit över producentrollen från Christer för varje år som har gått, och nu är det fullt ut som gäller.

 

 

Fler planerade nationella uttagningar


Förutom Sverige är det en rad länder som ska tävla 2022 som redan nu har gått ut med sina planer för den kommande säsongen. Så här såg informationsflödet ut fram till 30:e november:

 

Besked om hela/delar av länders urvalsplaner

Albanien: TV-bolaget RTSH fortsätter att välja ut Albaniens representant tävlingsbidrag genom Festivali i Këngës, som denna gång fyller 60 år! Många uppgifter kring årets sändningar saknas, men i november fick vi i alla fall veta att sändningarna kommer att äga rum den 27:e, 28:e och 29:e december samt vilka artister som kommer att tävla om segern. Namnen på tävlingsbidragen släpps inom de närmaste veckorna men det är oklart exakt vilket datum som gäller.


Australien: Kommer att göra sitt val genom Eurovision – Australia Decides som får tio tävlande i en final som avgörs den 26:e februari. I oktober tillkännagav TV-bolaget SBS de första tre finalisterna och i november blev ytterligare tre artister klara för tävlan. Vi inväntar presentationer för de sista fyra finalisterna samt hela startfältets respektive tävlingsbidrag.


Belgien: TV-bolaget RTBF har internt valt ut sångaren Jérémie Makiese som sin representant. Det är oklart hur/när låten väljs ut eller presenteras.


Bulgarien: Bulgariska BNT har bekräftat att de internt har valt ut rockgruppen Intelligent Music Project med bidraget “Intention” att representera Bulgarien i Eurovision 2022. När  deras tävlingsbidrag kommer att släppas är dock inte känt men enligt Eurovision.tv kommer mer information att släppas inom kort.


Cypern: Enligt ESCToday.com planerar CyBC att göra ett internval. Det har florerat en del rykten om olika artister men inget som ännu har konkretiserats.


Danmark: Även nästa år avgör DR i Danmark sitt artist- och bidragsval till Eurovision genom Dansk Melodi Grand Prix. Finalen är planerad att äga rum i Herning den 5:e mars med Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Åtta bidrag förväntas tävla och dessa väljs ut från en nationell antagning som avslutades i oktober. Exakt när startfältet kommer att presenteras är dock oklart.


Estland: TV-bolaget ERR startade sina sändningar av Eesti Laul 2022 redan nu i november 2021 och blev därmed först ut för säsongen 2022 att påbörja sin nationella uttagning! Totalt är det 40 bidrag som genom fyra heats tävlar om 20 semifinalplatser. I respektive sändning utser tv-tittarna tre bidrag och en jury två bidrag som får tävla vidare i sändningarna i vinter. Än så länge tävlar samtliga bidrag i musikvideoform men när det väl är dags för semifinalsändningarna kommer artisterna att uppträda live.

Det första och andra heatet har redan avgjorts, vilket innebär att 10 av 20 bidrag är klara för semifinaler, och den 4:e respektive 11:e december kommer det tredje och fjärde heatet att äga rum där ytterligare tio bidrag kvalar in till semifinalerna.

Mer information om Estlands uttagning har vi sammanställt här.


Finland: Det blir en fortsättning med UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) som uttagning för att avgöra Finlands representant till nästa års Eurovision. Det är ännu oklart hur omfattande uttagningen blir nästa år, men vad det ännu verkar kommer det att fortsätta att vara olika artister som framför varsitt bidrag. TV-bolaget Yle hade en antagning igång under 6 dagar i september och från den kommer tävlingsbidragen att väljas ut. Sedan tidigare är det sagt att startfältet ska presenteras i januari och den 26:e februari kommer finalen att äga rum i arenan Logomo i Åbo, den här gången med publik på plats i arenan!


Frankrike: Efter succén ifjol då Frankrike fick sin bästa placering sedan 1991 (!) har France Télévisions valt att fortsätta med den nationella finalen C’est vous qui décidez som uttagning. Exakt omfång av finalen är inte känt mer än att man i slutet av juni släppte ett regelverk och öppnade en antagning som sedan avslutades i slutet av oktober. Vilka som ska medverka i programmet är ännu inte presenterat.


Georgien: Den 14:e november presenterade TV-bolaget GPB att de internt valt ut gruppen Circus Mircus som sin representant till Eurovision 2022. Exakt hur tävlingsbidraget ska väljas ut eller när deras tävlingsbidrag ska presenteras är däremot inte känt.


Grekland: Mycket tyder på att det blir ett grekiskt internval även till nästa års Eurovision, bland annat gick TV-bolaget ERT i mitten av november ut med en lista på fem artister vilka påstås tävla om att bli Greklands nästa Eurovision-representant. När själva valet görs är oklart liksom när det slutgiltiga valet meddelas.


Irland: För första gången sedan 2015 kommer Irland att låta publiken vara med och rösta fram artist och bidrag till Eurovision. Detta sedan den mindre finalen i Late Late Show återuppstår. Landets delegationschef, Michael Kealy, medverkade nyligen i ett avsnitt i podden The Euro Trip där han bland annat meddelade att det mest troliga finaldatumet blir fredagen den 21:a januari nästa år, även om det datumet ännu inte är helt spikat.


Island: Även Island går tillbaka till sin uttagning, i det här fallet Söngvakeppnin, som får upplägget om två semifinaler á tio bidrag där fyra av dessa kvalar in till den avgörande finalen. Semifinalerna är planerade att äga rum den 19:e och 26:e februari medan finalen äger rum den 5:e mars.


Israel: Efter internvalet ifjol går israeliska KAN tillbaka till ett större uttagningsformat, i det här fallet X Factor som både kommer att välja artist och tävlingsbidrag. När alla kvalomgångar och liveuppträdanden är avklarade kommer en finalfyra att ha blivit utsedd vilka då tävlar om att få representera Israel i Eurovision 2022. Finalisterna kommer att framföra originalbidrag tilltänkta Eurovisionen och i den avgörande finalen får vinnaren med sig sitt tävlingsbidrag till Turin. Första programmet sändes den 30:e oktober och därefter har ytterligare sändningar genomförts under veckorna som följt (och som följer).


Italien: Värdnationen fortsätter med sin klassiska Festival di Sanremo som kommer att ha 24 tävlande. Nytt för året är att två av platserna kommer att gå till jokrar från Giovani-uttagningen som avgörs i december. Startfältet till jokerfinalen kommer att bestå av 12 artister som presenterades i slutet av november.

I övrigt är det känt att Sanremo-veckan kommer att pågå mellan den 1:a och 5:e februari nästa år där artisterna får uppträda både med respektive tävlingsbidrag men även med covers innan det sedan blir en final där vinnaren koras. I vanlig ordning är Eurovision-tävlan bara ett erbjudande vilket gör att vinnaren får själva besluta om denne vill tävla för Italien eller ej i maj 2022.


Kroatien: TV-bolaget HRT har sedan i september bekräftat att det blir en fortsättning på uttagningen Dora. En antagning hölls sedan öppen mellan den 25:e oktober och 25:e november, därefter kommer får jury välja ut 14 bidrag till startfältet (samt fyra reservbidrag) vilka senare kommer att tävla om segern. Finalen är planerad att hållas i staden Opatija i februari och kommer att avgöras med hjälp av jury- och tittarröstning.


Lettland: LTV går tillbaka till den publika uttagningen Supernova och håller en öppen antagning fram till början av december för intresserade artister och låtskrivare. Inget ytterligare om själva tävlingsupplägget har kommenterats.


Litauen: LRT i Litauen förbereder ytterligare en upplaga av Pabandom iš Naujo. Under 2021 blev det en något nedbantad version, men till 2022 kommer det att bli några fler i program, i alla fall tre heats, två semifinaler och en final. Startfältet är ännu inte presenterats, men det är sagt att maximalt 36 artister kommer att tas ut i tävlan. Hur många som sedan kommer till start återstår att se, men då själva antagningen avslutades i november borde vi få ett svar på den frågan inom de närmaste månaderna.

En nyhet för 2022 års upplaga är att LRT kommer att stötta samtliga tävlande ekonomiskt till sina scenframträdanden. Detta genom att alla får dela på en specifik pott med pengar som är avsedda för just scenframträdande.


Malta: Efter två säsonger med X Factor och en säsong med internval återgår TV-bolaget TVM/PBS till att välja Maltas artist och tävlingsbidrag genom MESC (Malta Eurovision Song Contest). Startfältet kommer att utgöras av 22 tävlande som först får genomgå en semifinal vilket sedan följer en final med 16 av artisterna. Sändningsdatumen är ännu inte presenterade men en antagning för intresserade låtskrivare och artister pågår fram till mitten av december.


Montenegro: I början av oktober blev det officiellt att Montenegro återvänder till Eurovision efter två upplagor (varav en inställd) och samma månad presenterade TV-bolaget RTCG att artist och bidrag kommer att väljas genom en öppen tävling. I första skedet hålls en antagning igång fram till december och därefter får en jury lyssna och poängsätta de inskickade låtarna. Vad som händer därefter är inte känt, men mycket tyder på att det slutar med ett internval.


Nederländerna: Strax efter att Nederländerna hade fullgjort sitt värdskap av Eurovision 2021 gick TV-bolaget AVROTROS ut med en inbjudan till intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Vad som händer därefter mer än att valet ska genomgå en kommitté på 6 personer är inte känt. Antagningen pågick under sommaren 2021 och efter det har ingen mer information släppts.


Norge: NRK har beslutat att fortsätta med upplägget om fem heats inför den avgörande finalen i Norsk MGP. Det innebär att uttagningen nu för ett tredje år är utökad inför finalavgörandet. Fram till mitten av september hölls en antagning öppen och utifrån den och eventuella specialinbjudningar har startfältets 21 bidrag valts ut.

NRK har hintat om ett par förändringar i upplägget, bland annat att Siste sjansen återuppstår (som användes senast 2011) vilket innebär att Heat 5 försvinner och att samtliga tävlingsbidrag presenteras (och släpps för offentlig spelning) vid ett och samma tillfälle istället för att vara uppdelat vecka för vecka. Annars är det känt att programmen kommer att sändas på lördagar mellan den 15:e januari och 19:e februari från H3 Arena i Fornebu, och att publik kommer att tillåtas att vara på plats (vilket inte var aktuellt ifjol).


Polen: Det är ännu oklart huruvida det polska TV-bolaget TVP kommer att göra en intern eller publik uttagning 2022. Enligt det regelverk som släpptes i början av hösten framgår det att urvalet till viss del kommer att tas ut av en kommitté men det senare beslutet kommer enligt ESCToday.com att tas vid ett senare tillfälle. Fram till den 20:e november kunde i alla fall intresserade låtskrivare skicka in tävlingsbidrag. Vad som händer därefter kommer vi såklart att följa upp!


Portugal: TV-bolaget TVP fortsätter att välja artist och bidrag genom Festival da Canção som även nästa år kommer att bestå av två semifinaler om 20 tävlande varav hälften tar sig vidare till en final. Nytt för året är att antalet platser från den s.k. öppna antagningen ökade från två till fyra, medan resterande platser gick till inbjudna låtskrivare som får ta fram ett eget bidrag och en artist till låten (om låtskrivaren inte själv vill framföra sitt eget bidrag).

I november presenterade RTP namnen på de 20 låtskrivarna som kommer att ha med tävlingsbidrag, däremot presenteras själva låtarna och artistvalen vid ett senare tillfälle.


Rumänien: Efter två år med internval (eller delvis internval 2020) har det rumänska TV-bolaget TVR beslutat sig för att återinföra uttagningen Selecţia Naţională på heltid inför 2022. Planen den här gången är att uttagningen genomgår flera olika steg som innefattar juryurval, onlineröstning, semifinal och final. Den 26:e november öppnade en bidragsantagning och den förblir öppen till och med den 19:e december. Därefter startar processen att utse startfältet som pågår fram till början av mars.


San Marino: Den helt nya och mycket omfattande uttagningen Una voce per San Marino väntar San Marinos val anno 2022. Det kommer nämligen att bli en storslagen final med 18 tävlande som avgör vilken artist med tillhörande bidrag som får representera landet i Turin. Halva finalstartfältet kommer att bestå av så kallade etablerade artister medan den andra hälften blir nykomlingar vilka får genomgå en egen kvaluttagning innan själva finalen äger rum.

SMRTV har offentliggjort personerna som kommer att välja ut vilka nio artister från nykomlingskategorin som ska få tävla i den stora finalen. Dessa personer är artisten Roberta Faccani, artisten och musikproducenten Emilio Munda, musikproducenten och basisten Roberto Costa och musikproducenten Steve Lyon.


Schweiz: Likt den succé Frankrike gjorde i Rotterdam gjorde även Schweiz då landet tog medaljplats för första gången sedan 1993 (!) och till 2022 är det dags att hitta nästa kandidat. Varje år sedan 2019 har Schweiz använt sig av modellen att utse artist och bidrag internt och så blir fallet även till 2022. Till sin hjälp har samlingsbolaget SRG SSR rekryterat en större publikpanel samt en expertjury som tillsammans får rösta fram en vinnarlåt. När vinnaren meddelas är ännu inte känt.


Serbien: Det blir en nationell uttagning som kommer att välja ut artist och bidrag för Serbien 2022. Fram till den 1:a december tar TV-bolaget RTS emot tävlingsbidrag och därefter ska en kommitté på uppdrag av RTS utse startfältet. Initialt talades det om att uttagningen Beovizija åter var aktuell, men förra månaden kom allt fler uppgifter om så inte längre verkar vara fallet.


Slovenien: Inför 2020 införde slovenska RTVSLO ungdomsuttagningen EMA Freš som en slags jokeruttagning inför EMA. Den uttagningen återupplivas nu till 2022 samtidigt som även EMA-uttagningen går från bara finalavgörande till att få två semifinaler inför finalen, samt att några av bidragen kommer att komma från nykomlingstävlingen EMA Freš. Vid en antagning som har hållits inkom 127 bidrag, vilka en jury har fått ta del av och välja ut startfälten från.

Uttagningen EMA Freš’ första fas startade den 29:e november och kommer sedan att pågå fram till den 24:e december. I den fasen tävlar 24 bidrag i dueller som avgör vilka 14 bidrag som sedan tar sig till de två kvalfinalerna i januari. I dessa går sedan fyra bidrag vidare till EMA där 16 bidrag väntar.

De totalt 20 bidragen som får tävla i EMA delas sedan upp i två semifinaler och totalt är det 12 av dessa låtar som kommer att kvala in i finalen där vinnaren koras.


Spanien: Med flera Eurovision-bakslag i rad gör spanska RTVE om sin uttagning inför 2022. Det nya blir att de tar tillbaka Benidorm Fest, som lades ned 2006, som kommer att bli ny uttagning där 12 bidrag fördelade på två semifinaler kommer att tävla om finalplatserna. Totalt är det 6 bidrag som tar sig till final och resultatet avgörs av både jury- och tittarröstning. Själva bidragsantagningen förlängdes två veckor men är sedan den 10:e november avslutad.

I den kommitté som gör själva urvalet till startfältet finns bland andra tre välkända namn från den spanska musikbranschen: J Cruz, som låtskrivare och artist med en rad samarbeten med olika artister, Tony Sánchez-Ohlsson, låtskrivare och musikproducent som har tävlat i den spanska uttagningen förut och fått med två låtar för Spanien i Eurovision och Zahara, som är en känd indiemusiker och författare. Sammanlagt kommer juryn att kunna välja bland 886 inskickade låtar.


Storbritannien: Inför 2022 har BBC i Storbritannien fått till ett samarbetsavtal med skivbolaget TaP Music som man avser hämta artist och tävlingsbidrag från. Om det sedan blir ett internval eller om det blir någon slags final/uttagning återstår att se. Storbritannien var en av de sista länderna som bekräftade sitt deltagande i Eurovision 2022.


Tjeckien: Inför nästa år satsar TV-bolaget Česká televize (ČT) åter på en onlineuttagning, med skillnaden att artisterna som väljs ut spelar in liveframträdanden i en TV-studio som blir det underlag till själva omröstningen. Efter en antagning hade mer än 150 bidrag skickats in där en jury fick uppgiften att utse startfältet.

En omröstning mellan å ena sidan internationell jury och å andra sidan internationell och nationell publik kommer att avgöra resultatet. ČT planerar att presentera startfältet den 6:e december och en dag senare öppnar själva onlineröstningen som är igång fram till den 15:e december. Därefter sammanställs alla röster och redan den 16:e december är det sagt att resultatet ska bli offentliggjort.


Tyskland: Tyska TV-bolagen ARD/NDR hade tänkt att fortsätta med internvalsmodellen där man i likhet med Schweiz’ uttagning skulle låta en publikpanel samt expertjury lyssna igenom låtar och sedan rösta fram en vinnare. I början av november ändrades dock dessa planer sedan ARD/NDR meddelade att det istället blir en nationell final under namnet Unser Lied für Turin som avgör Tysklands val till Turin.

Under hela november har låtskrivare och artister från hela världen kunnat skicka in tävlingsbidrag. Nu när antagningen är avslutad övergår ansvaret till en jury bestående av personer från ARD-radiostationer tillsammans med den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast som ska få utse fem bidrag som får tävla. Finalen är planerad att äga rum i mars 2022.


Ukraina: TV-bolaget UA:PBC kommer att fortsätta med uttagningen Vidbir, som landet haft sedan många år tillbaka. 2022 gör de den dock i egen regi eftersom samarbetet med den privata kanalen STB är avslutat.


Österrike: I den österrikiska Eurovision-podden Merci, Chérie – Der Eurovision Podcast presenterade producenten Eberhard Forcher delar av hur Österrike kommer att välja artist och bidrag till Eurovision 2022. Det ska återigen handla om ett internval, men den här gången har ett 20-tal artister fått skicka in demos där sedan fyra akter valdes ut till en slutomröstning. Antalet tävlande har därefter reviderats till tre och det har även sagts att valet troligen meddelas i januari, men ett mer exakt datum saknas.

 

Länder där vi inväntar besked

Några länder hade till och med 30 november inte gått ut med någon officiell information gällande hur och när de ska välja artist och tävlingsbidrag. Det gäller:

  • Armenien
  • Azerbajdzjan
  • Moldavien
  • Nordmakedonien
  • Ryssland

 

 

Övriga nyheter


Årets Topp 250-omröstning pågår ett tag till

Den 8:e november öppnade sajterna Songfestival.be och ESC Radio omröstningen till årets Eurovision Topp 250-omröstning. Om du ännu inte har skickat in din topp 10 genom historien har du chansen fram till söndagen den 5:e december kl 23:59. Du skickar in topplistan via denna länk.

Själva omröstningen är en inofficiell fansomröstning som går ut på att alla som vill sammanställer sin favoritlista på tio bidrag som tävlat i Eurovision mellan åren 1956 och 2021*. Ens placeringar omvandlas sedan till poäng enligt klassisk Eurovision-skala (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng) och när omröstningen är över slås alla resultat samman. Bara de 250 bidrag som har fått högst totalpoäng hamnar på årets lista. Slutresultatet förväntas presenteras i ESC Radio på nyårsafton.

Alla år sedan 2012 har Loreens Euphoria varit ohotad etta på topplistan och i år kan det bli ett tionde år – om inte fansen har fått någon annan favorit.

* Du kan även ta med bidrag som skulle ha tävlat i den inställda upplagan år 2020.

 

Final i #EurovisionAgain

Den 20:e november var det avslutningsfinal för årets säsong av fanseventet #EurovisionAgain där hängivna fans tillsammans med EBU har lyckats ordna med tillfälliga publiceringar på YouTube av tidigare avgjorda Eurovisioner. Av upphovsrättsskäl har dessvärren en rad av sändningarna tagits ned igen, vilket inte gäller sändningar från 2004 och framåt (tack vare att EBU själva är med och äger upphovet för alla tävlingar från det året). Nedan är de Eurovision-år som visades 2021:

PS: Arrangörerna planerar att återkomma med eventet under nästkommande år.

 

Monaco planerar Eurovision-comeback 2023

Tidningen L’Observateur de Monaco skrev en artikel under november om att furstendömet Monaco har avsatt 100 000 euro (strax över 1 miljon svenska kronor) i sin statsbudget för att kunna tävla i Eurovision Song Contest 2023. I det här fallet skulle ett deltagande ske i samarbete mellan staten och TV-bolaget TMC. Det är lång tid kvar tills det är dags för 2023 års tävling så vi får se om det kan bli eller blir en comeback då eller ej.

Monaco har tidigare tävlat i Eurovision mellan 1959 och 1979, varpå landet drog sig ur tävlan och återkom igen först 2004, och de deltog även 2005 och 2006. Därefter har furstendömet tackat nej att återvända år efter år.

 

Australien vann OGAE Song Contest 2021

Den 1:a november stod det klart att Australiens Tones and I med låten “Fly Away” hade vunnit OGAE Song Contest 2021. På andra plats hamnade Finlands Erika Vikman med “Syntisten pöytä”  och trea blev Storbritanniens Joel Corry feat. MNEK med “Head and Heart”. Hela resultatet finns sammanställt här.

OAGE Song Contest är en fansomröstning där de anslutna OGAE-klubbarna väljer ut varsin låt från respektive land som inte får vara äldre än 12 månader. Låtarna ska dessutom framföras på ländernas officiella språk. OAGE-klubbarna har sedan genom traditonell omröstning bestämt vilken låt som ska vinna.

 

American Song Contest 2022 har fått sitt startdatum

TV-bolaget NBC i USA, som producerar den amerikanska versionen av Eurovision Song Contest, gick i mitten av november ut med uppgifter om att premiärsändningen av den första upplagan av American Song Contest kommer att starta den 21:a februari 2022. Exakt vilka datum som sedan följer är något oklart, däremot har Eurovision.tv sagt att tävlingsupplägget blir tre kvalificeringsomgångar följt av två semifinaler och sedan en avgörande final.

I sändningarna är det tänkt att var och en av de 50 delstaterna i USA, fem amerikanska territorier och huvudstaden Washington, D.C. kommer att tävla med varsin originallåt. Ett antal bidrag röstas sedan vidare genom de olika kvalificeringsomgångarna tills bara vinnaren återstår. Hur många bidrag som tävlar i varje omgång är inte känt.

Det är ännu inte bekräftat var i USA som sändningarna kommer att ske, ej heller om vinnarstaten blir arrangör av någon kommande upplaga (eller om den delen spelar mindre roll).

 


 

Kommentera