#EurovisionAgain – ESC 1992

EUROVISION AGAIN. I väntan på att nästa Eurovision-säsong drar igång är evenemanget #EurovisionAgain tillbaka där man tack vare TV-bolags arkiv ger fansen möjligheten att återuppleva tidigare avgjorda upplagor av Eurovision Song Contest. Lördagen den 21:a augusti sändes den tredje delen som handlade om Eurovision 1992.

 

Fakta: Eurovision 1992


Eurovision 1992 ägde, tack vare Carolas seger i Rom 1991, rum i Sverige, närmare bestämt i Malmö. Det var Sveriges tredje Eurovision-arrangemang och för lika många gånger ägde tävlingen rum i en ny stad (tidigare hade det varit Stockholm respektive Göteborg som fått uppdraget). Finalen hölls på Malmö Isstadion något som utmärkte sig på scenen var att den var utformad som ett vikingaskepp. Startfältet bestod av de 22 länder som tävlat året innan samt Nederländerna som gjorde comeback. Deltagarlistan slog därmed nytt rekord!

Denna upplaga kom att bli den sista då Jugoslavien representerades som ett land i tävlingen, detta sedan flera delrepubliker valt att göra sig fria, däribland Slovenien och Kroatien. I den jugoslaviska uttagningen var det därför bara en uttagning inom Serbien och Montenegro om vilken artist man skulle skicka, och dessa två länder skulle komma att återkomma senare i tävlingen, om än som en union 12 år senare.

Sverige stod som sagt värd för tävlingen men något imponerat resultat blev det inte då ”Imorgon är en annan dag” kom näst sist med bara nio poäng. Istället var det Storbritannien som var en av favoriterna till segern med artisten Michael Ball. Han lyckades också ta upp Storbritannien till topplaceringar efter några års bottenresultat. Grannen Irland var dock ett snäpp vassare och deras artist Linda Martin vann med låten ”Why Me” som var gjord av Johnny Logan. Han lyckades därmed ta hem ännu en Eurovision-seger, varav de två första var som artist och nu som låtskrivare! Ytterligare ett engelskspråkigt land kom trea, nämligen Malta.

Mer fakta om 1992 års final går att ta del av här.

 

Startfältet

Följande länder deltog i Eurovision 1992 (med tillhörande artister och bidrag). De presenteras i startordning:

 • 01. Spanien: Serafín – “Todo esto es la música” 
 • 02. Belgien: Morgane – “Nous, on veut des violons” 
 • 03. Israel: Dafna Dekel – “Ze Rak Sport”
 • 04. Turkiet: Aylin Vatankoş – “Yaz Bitti” 
 • 05. Grekland: Cleopatra – “Olou tou kosmou i Elpida”
 • 06. Frankrike: Kali – “Monté la riviè” 
 • 07. Sverige: Christer Björkman – “Imorgon är en annan dag”
 • 08. Portugal: Dina – “Amor d’água fresca” 
 • 09. Cypern: Evridiki – “Teriazoume”
 • 10. Malta: Mary Spiteri – “Little Child”
 • 11. Island: Heart 2 Heart – “Nei eða já” 
 • 12. Finland: Pave Maijanen – “Yamma, yamma” 
 • 13.Schweiz: Daisy Auvray – “Mister Music Man” 
 • 14. Luxemburg: Marion Welter & Kontinent – “Sou fräi” 
 • 15. Österrike: Tony Wegas – “Zusammen geh’n” 
 • 16. Storbritannien: Michael Ball – “One Step Out of Time” 
 • 17. Irland: Linda Martin – “Why Me?”
 • 18. Danmark: Kenny Lübcke & Lotte Nilsson – “Alt det som ingen ser” 
 • 19. Italien: Mia Martini – “Rapsodia” 
 • 20. Jugoslavien: Extra Nena – “Ljubim te pesmama” 
 • 21. Norge: Merethe Trøan – “Visjoner” 
 • 22. Tyskland: Wind – “Träume sind für alle da” 
 • 23. Nederländerna: Humphrey Campbell – “Wijs me de weg” 

 

PS: Sändningen fanns initialt tillgänglig på YouTube, men av rättighetsskäl finns den inte längre publicerad på Eurovision.tv:s kanal.

 

Resultat


Så här blev resultaten i #EurovisionAgain vs. riktiga finalen. Inom parentes anges röster/poäng bidragen fått.

 

#EurovisionAgain (21/8 2021)

 • 1. Italien (5 999p)

 • 2. Irland (4 932p)

 • 3. Storbritannien (4 845p)


 • 4. Island (3 718p)
 • 5. Grekland (3 606p)
 • 6. Israel (3 245p)
 • 7. Frankrike (3 083p)
 • 8. Cypern (2 969p)
 • 9. Malta (2 640p)
 • 10. Nederländerna (2 533p)
 • 11. Jugoslavien (1 970p)
 • 12. Norge (1 891p)
 • 13. Portugal (1 814p)
 • 14. Danmark (1 810p)
 • 15. Finland (1 489p)
 • 16. Sverige (1 289p)
 • 17. Tyskland (1 242p)
 • 18. Spanien (1 137p)
 • 19. Luxemburg (1 083p)
 • 20. Turkiet (1 046p)
 • 21. Österrike (940p)
 • 22. Belgien (823p)
 • 23.Schweiz (751p)

 

Riktiga finalen (9/5 1992)

 • 1. Irland (155p)

 • 2. Storbritannien (139p)

 • 3. Malta (123p)


 • 4. Italien (111p)
 • 5. Grekland (94p)
 • 6. Israel (85p)
 • 7. Island (80p)
 • 8. Frankrike (73p)
 • 9. Nederländerna (67p)
 • 10. Österrike (63p)
 • 11. Cypern (57p)
 • 12. Danmark (47p)
 • 13. Jugoslavien (44p)
 • 14. Spanien (37p)
 • 15.Schweiz (32p)
 • 16. Tyskland (27p)
 • 17. Portugal (26p)
 • 18. Norge (23p)
 • 19. Turkiet (17p)
 • 20. Belgien (11p)
 • 21. Luxemburg (10p)
 • 22. Sverige (9p)
 • 23. Finland (4p)

 

Kommentar: Den här gången ville de röstande i #EurovisionAgain och jurygrupperna som tog fram det riktiga finalresultatet 1992 ha olika vinnare. De som röstade i #EurovisionAgain hade hellre sett Italien vinna även om Irland och Storbritannien fick behålla sina pallplatser om än med minus en plats. Malta blev förvisso också på topplistan men bara som nionde favorit. Annars är det mesta sig likt mellan resultaten i toppen, med undantag för att Cypern tar plats i topp 10 medan Österrike faller i botten. Det är också roligt att se att #EurovisionAgain uppskattade både Sveriges och Finlands bidrag som lämnar bottenplatserna och hamnar någonstans i mitten. Det är nog kanske ett bevis på att “Yamma, yamma”  såväl som ”Imorgon är en annan dag” håller än idag.

Vi vill även påminna om att under hösten 2020 gjorde vi vår serie Retrovision där vi bland annat tyckte till om låtarna som tävlade 1992. Du kan se våra resultat av den omröstningen i denna artikel.

 

Vad går #EurovisionAgain ut på?


Syftet med arrangemanget är att låta fansen få återuppleva tidigare avgjorda Eurovisioner och dela sina tankar om uppträdandena och showen i sociala medier. Efteråt genomförs en inofficiell omröstning där alla har möjlighet att rösta på sina favoritbidrag innan omröstningen avslutas och en inofficiell vinnare koras.

EBU äger inga rättigheter till de Eurovisioner som sändes före år 2004. Därför har arrangörerna fått tillfråga de TV-bolag som hade hand om respektive upplaga om att få spela upp programmen igen. Streamingen sker via Eurovision.tv:s YouTube-kanal och därefter får programmen ligga kvar men endast under en begränsad tid – med undantag för vissa upplagor.

Årets säsong av #EurovisionAgain kommer att sändas den tredje lördagen i månaden fram till november. Därefter tar projektet en paus för att inte krocka med de nationella uttagningarna och Junior Eurovision-finalen.

 


 

Kommentera