Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Portugal NF 2020

Portugal NF 2022 »


PORTUGALS UTTAGNING. TV-bolaget RTP har bekräftat att Portugal ska utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 via den 55:e upplagan av Festival da Cançao!

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Festival da Cançao (artist och bidrag)
 • Uttagningsdatum:
 • ? februari/mars: Semifinal 1
 • ? februari/mars: Semifinal 2
 • ? februari/mars: Finalen
 • Artist:
 • Inte valt
 • Låt:
 • Inte valt
 • Låtskrivare:
 • Inte valt

Enligt det regelverk som RTP publicerat kommer 2021 års Festival da Cançao att bestå av två semifinaler och en final vilka är planerade att äga rum i februari och mars månad, exakta datum saknas ännu. 20 bidrag kommer att väljas ut, vilka fördelas på tio per semifinal där sedan topp fem i varje semifinal röstas vidare till finalen.

Semifinalomröstningen kommer att delas lika mellan jury- och tittarröstning där varje part delar ut poängsummor som sedan slås samman. Bidragen med högst totalpoäng går vidare till finalen, de övriga åker ut. Samma röstningsmodell används sedan för finalröstningen, med skillnaden att det då är regionala jurygrupper som röstar. Skulle det bli oavgjort på någon placering är det låten som rankats högst av tittarna som placerar sig högst.

 

Hur utses bidragen?

RTP har valt att behålla modellen med att bjuda in låtskrivare på förhand vilka sedan får uppdraget att ta fram varsitt tävlingsbidrag och en artist som ska framföra låten i tävlingen. Två platser reserveras dock för så kallade jokrar vilka denna gång kommer från en allmän antagning som hålls igång fram till 25:e november 2020.

Om du är intresserad ska du i så fall skicka in ditt bidrag (som ljudfil i mp3- eller wav-format) samt information om låtskrivarnas bakgrund (namn, nationalitet, bostad, födelsedatum och kontaktuppgifter) till följande adress: festivaldacancao@rtp.pt

 

Regelverk

Alla låtskrivare, både de som väljs internt samt externt, måste följa samma regelverk:

– Bidraget måste vara ett nyskrivet originalverk som ska kunna framföras på som mest 3 minuter.

– För den allmänna antagningen finns krav på att låtskrivarna måste inneha portugisiskt medborgarskap och/eller vara permanentbosatta i Portugal.

– Låttexten får inte innehålla politiska och/eller kommersiella och/eller religiösa meddelanden, ej heller uppmana till våldsamheter, brott, hat eller all form av diskriminering.

– Språkvalet är fritt, dvs. det finns inga krav på att låtarna ska framföras på portugisiska.

– Respektive artist måste vara som yngst 16 år. Däremot saknas en övre åldersgräns.

– Man får vara som mest 6 personer på scenen, räknat per framträdande. Detta gäller inklusive huvudsångare, körsångare och dansare.

– Förinspelad körsång är tillåten så länge all huvudsång görs live. Dessutom får inte körsången användas för att “överrösta” huvudsången.

– Det är RTP som har all rätt att bestämma allt kring hur programmen, framträdandena etc. ska se ut. De har också all rätt att diskvalificera alla som bryter mot tävlingsreglerna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen