Lägesrapport februari 2021: Alla nationella uttagningar till Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Vi har nått mer än halvvägs in på uttagningssäsongen till Eurovision 2021 och fler länder har hunnit göra sina val. Dock har majoriteten av startfältet fortfarande kvar artist- och/eller bidragsval att välja ut eller presentera och för att du ska få koll på läget hur alla länder ligger till just nu ger vi dig en sammanfattning om detta.

Notera att de besked som lämnats gäller hur det såg till och med den 28:e februari 2021.

 

Länder som är helt klara med artist- och bidragsvalet


Albanien: Anxhela Peristiri – ”Karma”

Den 21:a, 22:a och 23:e december 2020 höll TV-bolaget RTSH i Albanien i sin uttagning Festivali i Këngës 59. Efter två semifinaler fick en jury utse vilka bidrag de ville se i finalen och väl där fick samma jury också kora vinnaren som blev Anxhela Peristiri med låten Karma“. Vi får se om detta blir slutversionen av låten eller om den görs om inför Rotterdam.

 

Cypern: Elena Tsagrinou – ”El Diablo”

I slutet av november 2020 blev det cypriotiska TV-bolaget CyBC klar med sitt internval av såväl artist som bidrag. Valet på sångerskan Elena Tsagrinou som idag är signad vid skivbolaget Panik Records, som haft med Eurovision att göra förut både för Grekland och Cypern.

När artisten meddelades i november presenterades även att Elena får med sig bidraget “El Diablo”. Däremot dröjde det till den 24:e februari innan låten släpptes officiellt. Den officiella musikvideon finns för närvarande endast att se via skivbolaget Panic Records hemsida, men den kommer att göras officiell på YouTube inom kort.

Låten är gjord av kvartetten Jimmy Thörnfeldt (som även fick med fem bidrag i Melodifestivalen), Laurell Barker (som fick med två bidrag i Melodifestivalen), Thomas Stengaard och Oxa. Det är låtskrivare vana från Eurovision förut exempelvis för Danmark, Schweiz och Tyskland.

 

Finland: Blind Channel – ”Dark Side”

För tionde året på raken utsåg Finland sin representant till Eurovision Song Contest via Uuden Musiikin Kilpailu, eller Tävlingen för ny musik som den heter på svenska. Årets startfält utgjordes av sju bidrag,  vilka presenterades officiellt den 13:e januari, och själva finalen avgjordes i en TV-studio i Tammerfors lördagen den 20:e februari med hjälp av 25% internationell juryröstning och 75% tittarröstning. De röstande länderna kommer själva att tävla i årets Eurovision, med undantag för en amerikansk jury som bjöds in som en av jurygrupperna.

Efter att juryn och tittarna hade röstat klart var det rockgruppen Blind Channel med låten Dark Side som stod som segrare i finalen och som därmed blir Finlands representant i Rotterdam. Förutom resan fick vinnaren också ta emot Minna Viitalähtäs glittriga snöglob som är den prispokal som delades ut. I och med att det var tioårsjubileum för UMK hade Yle valt att ta fram en prispokal för att uppmärksamma detta. Det kan tilläggas att gruppen vann överlägset resterande bidrag i startfältet!

 

Frankrike: Barbara Pravi – ”Voilà”

Efter ett år med internval återgick France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Däremot var det inte tal om en större uttagning likt Destination Eurovision, utan det blev en finalkväll med 12 tävlingsbidrag där en tiomannajury tillsammans med tv-tittarna fick rösta fram en vinnare. Efter att rösterna lagts samman blev det Barbara Pravi med låten Voilà som vann och som därmed får representera Frankrike i Eurovision 2021.

Då Frankrike tillhör ”Big Five” slipper Barbara Pravi kvala genom semifinalerna och kan därför redan nu börja finslipa på finalframträdandet i Rotterdam den 22:a maj.

 

Grekland: Stefania – ”Last Dance”

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten “Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Efter det spekulerades det länge och väl hur tävlingsbidraget hade eller inte hade valts ut och efter många interna diskussioner kunde TV-bolaget ERT i Grekland presentera Stefanias nya låt som har fått titeln ”Last Dance”. Den ska enligt samma uppgifter vara gjord av fjolårets låtskrivarteam dvs. Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn och låtskrivarensemblen ARCADE (som ej ska förväxlas med 2019 års vinnarlåt med samma titel). ,Enligt Eurovision.tv:s kalender ska bidraget släppas officiellt den 10:e mars.

 

Irland: Lesley Roy – ”Maps”

Irland var tidiga med att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2021, däremot dröjde det till december 2020 innan det stod klart att TV-bolaget RTÉ ger Lesley Roy en chans till att representera den gröna ön i Rotterdam. Det sades initialt att låten Maps – vars titel presenterades i mitten av februari – skulle släppas efter nyår, men drygt en månad senare kom beskedet att låten istället släpps i början av mars, men även det kom att justeras då låten släpptes officiellt den 26:e februari.

Låtskrivarna bakom bidraget är Lesley själv tillsammans med en rad välkända namn: Lukas Hällgren, Philip Strand, Normandie, Deepend och Emelie Eriksson vid Baggpipe Studios i Stockholm. En av dessa har i alla fall haft med ett antal bidrag i svenska Melodifestivalen och tävlat som låtskrivare bakom Schweiz 2019!

 

Island: Daði & Gagnamagnið – ”10 Years”

För första gången sedan 2005 slopar Island att hålla en nationell uttagning till Eurovision Song Contest. I det här fallet blir det fjolårets stora förhandsfavorit Daði Freyr och gruppen Gagnamagnið som fått äran att representera Island en gång till. Inför fjolårets (2020 års) upplaga var de stora favoriter till segern och när tävlingen sedan ställdes in blev de trots allt vinnare i flera inofficiella Eurovision-omröstningar, däribland vår omröstning.

Artistbeskedet lämnades redan i slutet av oktober 2020 och den 13:e mars är det planerat att tävlingsbidraget ska släppas officiellt i ett specialinsatt TV-program i RÚV. Bidraget som valts ut heter ”10 Years” och sägs handla om Daði och hans fru Árný som har varit tillsammans i tio år och hur deras kärlek har vuxit under den tiden.

 

Israel: Eden Alene – ”Set Me Free”

Sedan den 23:e mars 2020 har det varit känt att Israel kommer att representeras av sångerskan Eden Alene i Eurovision 2021. Hon blev först utvalda att tävla för Israel i Eurovision 2020 med låten “Feker libi” men sedan tävlingen ställdes in på grund av coronavirusets framfart över världen ges hon en ny chans att få tävla.

Under hösten 2020 hölls en antagning för att hitta ett nytt tävlingsbidrag. Initialt hade TV-bolaget KAN ett intresse av att göra en större bidragsuttagning men det slutade med att det blev endast onlineröstning. Från antagningen valdes nio demobidrag ut där publiken fick rösta fram två låtar och sedan fick en jury rösta fram ett wildcard. Dessa tre bidrag spelades in med Eden på sång och lades ut på nytt för en ny omröstning i januari 2021. Efter att den hade avslutats stod det klart att låten Set Me Free blir Eden Alenes tävlingsbidrag i Rotterdam 2021. Låten vann omröstningen med god marginal mot övriga låtar och detta trots att det i efterhand visade sig vara den låt som juryn hade valt att komplettera finalstartfältet med!

 

Kroatien: Albina – ”Tick-tock”

I juni 2020 bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerade att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Efter en antagningsperiod hade en expertkommitté valt ut 14 bidrag som fick tävla i en finalkväll där regionala jurygrupper och procentuell tittarröstning avgjorde resultatet. Inför finalen meddelades det ett par nyheter, bland annat att finalen skulle hållas i en studio utan publik, att varje framträdande fick ha max fem personer på scenen och all körsång skulle vara förinspelad, även om viss live-körsång förekom på scenen. Dessutom ströks regeln om vilka språk artisterna fick sjunga på vilket öppnade upp för ett större val.

Såväl juryerna som publiken hade samma vinnare, vilket var sångerskan Albina med låten Tick-tock som därmed får representera Kroatien i Eurovision 2021.

 

Litauen: The Roop – ”Discoteque”

Litauens uttagning Pabandom iš naujo blev anno 2021 en något förkortad historia då uttagningen endast bestod av två heats, en semifinal och final. Totalt var det 21 artister som deltog varav alla, utom gruppen The Roop, behövde kvala för att nå finalen. The Roop var istället tack vare sin seger ifjol direktkvalificerade. Alla program avgjordes med hjälp av en studiojury (som byttes ut mellan varje program) och tv-tittarna.

I finalprogrammet blev det den direktkvalificerade gruppen som fick högst totalpoäng med sitt bidrag Discoteque och som därmed blir Litauens representant även det här året.

 

Moldavien: Natalia Gordienko – ”Sugar”

Mitt under industrisemestern 2020 gick Moldaviens 2020-artistval Natalia Gordienko ut och bekräftade på sin Instagram att hon har fått förnyat förtroende att representera Moldavien i Eurovision 2021. Natalia har tidigare tävlat för Moldavien 2006 med bidraget ”Loca” och hon vann nu senast den moldaviska nationella finalen 2020 med bidraget ”Prison”. Efter det dröjde det en månad in på 2021 tills det nationella TV-bolaget TRM kunde bekräfta artistvalet och den 4:e mars blir det världspremiär för bidraget ”Sugar” som är gjord av trion Dimitris Kontopoulos, Philipp Kirkorov och Sharon Vaughn.

 

Nordmakedonien: Vasil – “Here I Stand”

För mer än ett år sedan (sett ur perspektiv i skrivande stund) stod det klart att Vasil skulle representera Nordmakedonien i Eurovision Song Contest. Efter att ha varit en del av bakgrundskören till Tamara Todevskas “Proud” på plats i Tel Aviv 2019 skulle det vara hans tur att få stå längst fram i rampljuset på Eurovisionscenen. Senare under vintern valdes låten “You” ut som tävlingsbidrag och allt såg ut att vara klart för tävlan i Rotterdam då coronaviruset kom i vägen och satte stopp för hela tävlingen.

Nu ett år senare har TV-bolaget MRKTV fattat beslut om att låta Vasil få fortsätta sin Eurovision-resa till Rotterdam. Den här gången heter låten “Here I Stand” och den har valts ut efter en nationell bidragsantagning. Låten är gjord av Vasil själv tillsammans med Borche Kuzmanovski och Davor Jordanovski. Eftersom låten inte släpptes i februari kommer den att släppas nu i mars.

 

Norge: TIX – ”Fallen Angel”

Till sitt 60-årsfirande ifjol (2020) valde NRK att utöka Norsk MGP med heats inför finalen, något som senast synts till vid 2014 års tävling. 2021 års Norsk MGP är samma upplägg kvar men med några skillnader, exempelvis utökades finalstartfältet från 10 till 12 bidrag och dessutom infördes en wildcardtävling där ett av de utslagna bidragen fick tävla om att få en finalplats. I övrigt var halva startfältet så kallade direktkvalificerade bidrag och den andra hälften hade tillsatts av publiken genom fem heats + wildcardtävlingen.

Finalen innehöll tre moment; först där alla tolv bidrag framfördes innan publiken fick rösta vidare en topp 4 och sedan en topp 2. I den avgörande delen av finalen blev det en duell mellan KEiiNO med ”Monument” och TIX med Fallen Angel”, dvs. de två bidrag som publiken gillat bäst och ur den gick TIX vinnande och blir därmed Norges representant i Eurovision 2021!

 

Serbien: Hurricane – ”Loco Loco”

Även Serbien har valt att behålla sin 2020-artist, i det här fallet gruppen Hurricane. Nyheten såg ut att vara klar redan i början av sommaren 2020 och sedan även i november 2020, men det var först i mitten av december 2020 som TV-bolaget RTS kunde ge ett slutgiltigt besked om detta. Det var länge oklart om även tävlingsbidraget skulle utses internt och i slutet av februari blev detta bekräftat i och med att låttiteln ”Loco Loco” blev allmänt känd. Bidraget släpps i mars.

Hurricane utgörs av trion Sanja Vučić, Ivana Nikolić och Ksenija Knežević. Ifjol vann de den serbiska Eurovisionuttagningen med sitt bidrag Hasta la Vista och i år får de alltså tävla på nytt även om det blir med en annan låt.

 

Slovenien: Ana Soklič – ”Amen”

I samband med att Eurovision 2020 skulle ha avgjorts gick slovenska TV-bolaget RTVSLO i Slovenien ut med nyheten att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Ana Soklič att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling ville hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag, och den 13:e juli samma år öppnade RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget. Efter att den möjligheten stängdes den sista september redovisades att totalt 191 låtar hade skickats in, vilket sägs vara ett nytt slovenskt rekord.

Därefter hölls diskussioner om hur tävlingsbidraget skulle utses. Det talades om att hålla en mindre final, men bara veckor inför den skulle äga rum meddelade RTVSLO att finalen ställs in och att valet sker internt. Den låt som slutligen utsågs heter Amen och den har Ana Soklič varit med och gjort tillsammans med låtskrivarna Bojan Simončič och Žiga Pirnat. Låten offentliggjordes i det EMA-program som var tänkt att hållas den 27:e februari. Det är värt att notera att låten har samma titel som Österrikes låt kommer att ha!

 

Spanien: Blas Cantó – ”Voy a quedarme”

Ganska omgående i samband med att EBU meddelade att Eurovision 2020 skulle ställas in kom spanska RTVE med besked att de valde att behålla sångaren Blas Cantó som sin artist till årets Eurovision. Efter det togs olika låtar fram och valdes ut till RTVE som sedan beslutade att bidraget skulle väljas ut av publiken i en mindre omröstning samt final. Totalt valdes två låtar ut, ”Memoria” och ”Voy a quedarme”, som presenterades i början av februari. Själva finalen hölls den 20:e februari där Voy a quedarme blev framröstad till Blas Cantós tävlingsbidrag. Det var bara publiken som fick rösta och detta genom telefon, SMS, via en app och onlineröstning. Finalen bjöd förutom på tävlingsbidrag även på gästframträdanden av kända spanska artister.

Då Spanien tillhör ”Big Five” slipper Blas Cantó kvala genom semifinalerna och kan därför redan nu börja finslipa på finalframträdandet i Rotterdam den 22:a maj.

 

Tjeckien: Benny Cristo – ”Omaga”

I maj 2020 bekräftade tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) att deras artistval till Eurovision 2020, alltså Benny Cristo, kommer att få representera Tjeckien i Eurovision 2021. Ett halvår senare uttalade sig den förre tjeckiske delegationschefen Jan Bors om att Benny har varit med och tagit fram ett antal potentiella tävlingsbidrag och att ett val skulle göras. Strax efter nyår kom besked att bidragsvalet görs internt, vilket gör det första året på tre år där bidraget ej utses av publiken (och ej heller artisten).

Själva tävlingsbidraget som slutligen valdes heter Omaga och bidraget släpptes officiellt den 16:e februari.

 

Tyskland: Jendrik Sigwart – ”I Don’t Feel Hate”

I början av juli ifjol kunde den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber bekräfta till sajten ESC Kompakt att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 återigen skulle komma att väljas ut via ett internval. Metoden förblev densamma som året innan, dvs. att en rekryterad publikpanel och en expertjury fick tillsammans avgöra en vinnare istället för att hålla en nationell uttagning/final där tv-tittarna får vara med och bestämma.

Själva omröstningen pågick under en större del av andra halvåret 2020, och enligt uppgifter skulle slutvalet vara gjort i december. Först den 6:e februari meddelades artistvalet, som blev artisten Jendrik Sigwart, och den 25:e februari släpptes hans tävlingsbidrag I Don’t Feel Hate.

Då Tyskland tillhör ”Big Five” slipper Jendrik Sigwart kvala genom semifinalerna och kan därför redan nu börja finslipa på finalframträdandet i Rotterdam den 22:a maj.

 

Ukraina: Go_A – ”Shum”

Det blev ingen nationell uttagning i Ukraina 2021, utan gruppen Go_A som vann 2020 års Vidbir har kontrakterats en gång till att representera Ukraina i Eurovision Song Contest. I april 2020 gjorde gruppens sångerska Kateryny Pawłenko en intervju med hemsidan 1+1 där hon sade att gruppen hittills har förberett cirka fem nya låtar, där man sedan vill att publiken ska få rösta fram vinnarlåten.

Någon final hölls aldrig då efter att nyheten om att bidragsvalet lagts helt och hållet i händerna på en jury. Inför deras val presenterade Go_A tre låtar och sedan fick jurymedlemmarna rösta på den låt som de gillat bäst. Deras val föll på bidraget Shum som är gjord av Taras Shevchenko, Kateryna Pavlenko och Ihor Didenchuk. Juryn utgjordes av 2016 års Eurovision-vinnare Jamala, artisten och musikproducenten Yevhen Filatov och låtskrivaren Ruslan Kvinta. Dessutom finns två representanter för ukrainska TV-bolaget UA:PBC, i det här fallet Yaroslav Lodygin och Dmytro Khorkin.

 

Österrike: Vincent Bueno – ”Amen”

Österrike var tidigt ute att bekräfta att Vincent Bueno skulle få tävla igen för landet i Eurovision 2021. Detta skedde redan den 26:e mars 2020 då ORF bekräftade det hela till ESCToday.com. Sedan dess har det varit ont om uppdateringar, det senaste beskedet som är nu är att Vincents tävlingsbidrag heter ”Amen” och låten släpps förmodligen i mars. Det är värt att notera att låten har samma titel som Sloveniens låt!

 

 

Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)


Estland: Eesti Laul 2021

Estlands TV-bolag ERR bekräftade så tidigt som i mars 2020 att de ville delta i Eurovision 2021, men det var först i september 2020 som det officiella regelverket släpptes och i samma veva att antagningsperioden påbörjades. Denna avslutades i början av november och totalt hade 156 bidrag skickats in. De godkända bidragen skickades snabbt vidare till en urvalsjury som sedan fick välja ut 24 bidrag, vilka sedan kom att fördelas till de två semifinalerna som sedan ägde rum i Saku Suurhall den 18:e och 20:e februari. Från semifinalerna kvalificerade sig 12 bidrag vidare till finalen som även den hålls i Saku Suurhall, fast det blir först avgjort den 6:e mars. Vilka bidrag som tävlar om segern kan du se och lyssna på här »

 

Portugal: Festival da Canção 2021

Portugals uttagning till Eurovision Song Contest är än en gång Festival da Cançao, och likt de senaste årens upplagor får den två semifinaler och en final. Hittills har bägge semifinalerna avgjorts vilket innebär att finalens startfält om tio bidrag nu har tagits fram. Finalen hålls den 6:e mars och finalbidragen kan du lyssna på här »

Inför tävlingen bjöd TV-bolaget RTP in 18 låtskrivare till programmet som vardera fick ta fram en låt och en artist till startfältet. Utöver dem hölls en allmän antagning där två bidrag valdes ut. Startfältets 20 bidrag fördelades ut i de två semifinalerna via lottningsmetoden och sedan fick jury och tittarna rösta fram sina favoriter i bägge programmen. Även finalen kommer att ha jury- och tittarröstning som resultat, med skillnaden att det nu är regionala jurygrupper.

 

Sverige: Melodifestivalen 2021

Melodifestivalen har nu i februari avgjort sina fyra deltävlingar och i och med det har nu också samtliga bidrag släppts officiellt.

I deltävlingarna har tv-tittarna genom app- och telefonröstning röstat fram åtta bidrag som gått direkt till final och ytterligare åtta bidrag som kvalat in som treor och fyror, som kommer att få en ny chans att ta sig till final genom Andra chansen. I det programmet, som avgörs den 6:e mars, kommer bidragen att mötas i dueller där ett bidrag per duell går vidare till finalen. Även dessa resultat avgörs av tv-tittarna. Därefter möts de 12 finalbidragen den 13:e mars där tv-tittarna tillsammans med internationella jurygrupper röstar fram Sveriges representant till Eurovision 2021.

Resultatet för vilka bidrag som kvalat vidare till respektive moment är:

 

Röstats vidare till final från deltävlingarna (i alfabetisk ordning):

 

 

Kvalar via Andra chansen (i duellordning):

Duell 1

 

Duell 2

 

Duell 3

 

Duell 4

 

 

Kommande publika nationella uttagningar (val för artist och/eller tävlingsbidrag)


Danmark: Dansk MGP 2021

Danska TV-bolaget DR (Danmarks Radio) kunde redan under våren 2020 meddela att man skulle genomföra en ny omgång av Dansk MGP för att utse Danmarks artist och bidrag till Eurovision 2021. Först i oktober släpptes tävlingsreglerna och dessa gick det att utläsa att uttagningen blir åter en finalkväll där åtta tävlingsbidrag kommer att göra upp om segern ackompanjerandes till en liveorkester. Finaldatumet är satt till den 6:e mars och programledare för finalen är duon Martin Bryggmann och Tina Müller.

Nytt för året är att finalen flyttas från en storslagen arena till Studio 5 vid DR Byen (DR:s högkvarter) i Köpenhamn, men i likhet med ifjol får publiken stanna utanför sändningsstudion och istället se programmet i TV-rutan. En annan nyhet är att det är den första Dansk MGP-finalen sedan 2008 som bara kommer att avgöras med hjälp av tittarröstning!

Den 10:e februari meddelade DR vilka artister och bidrag som utgör finalstartfältet och samma dag släpptes även studioversionerna. Finalens startordning är också presenterad.

 

Italien: San Remo-festivalen

Den 71:a upplagan av San Remo-festivalen är planerad att hållas mellan den 2:a och 6:e mars, vilket är första gången som den hålls så pass sent på året. Trots pågående coronapandemin är det enligt uppgifter tänkt att tävlingen ska ha levande orkester och publik på plats, och för att det ska gå igenom har man också flyttat fram sändningarna en månad från februari till mars. Det har förekommit diskussioner om hur publikfrågan ska kunna aktualiseras eller inte vilket framförallt beror på de restriktioner som finns i Italien under den pågående coronapandemin, i det här fallet att det är inte tillåtet med publik på plats vid vissa evenemang i Italien. Dessvärre har produktionen fått ge med sig och ingen publik utöver den nödvändiga produktionspersonalen och de tävlande artisterna kommer att tillåtas vara på plats vid sändningsplatsen.

Planeringen har varit i full gång i flera månader, men det var först den 12:e oktober 2020 som italienska RAI bekräftade att man åter avser att välja artist (och förhoppningsvis också tävlingsbidraget) till Eurovision Song Contest via den uttagningen. Regeln är fortfarande att den vinnande artisten får frågan om att tävla för Italien i Eurovision 2021. Skulle vinnaren av något skäl tacka nej får RAI välja någon annan internt. Hela startfältet meddelades officiellt i slutet av december 2020, vilket skedde i samband med att Giovanni-finalen avgjordes.

Då Italien tillhör ”Big Five” slipper den som vinner San Remo-festivalen (eller den artist som Italien väljer att skicka till Eurovision 2021) att kvala genom semifinalerna i Rotterdam.

 

 

Internval: Länder som skickar sitt 2020-artistval men som ännu inte har officiellt släppt/presenterat nytt tävlingsbidrag


Australien: Montaigne

Så tidigt som i april 2020 kom australiska SBS med nyheten att de pausar sin publika uttagning Australia Decides ett år för att istället satsa på ett internval, i det här fallet sångerskan Montaigne som vann 2020 års uttagning. Under hösten 2020 började Montaigne att förbereda den kommande låten, något hon i oktober 2020 diskuterade på sin Twitch-kanal. I januari kunde Montaigne via sina sociala medier bekräfta att ett tävlingsbidrag har valts ut men det har inte sagts någonting om var, när eller hur låten kommer att släppas.

 

Azerbajdzjan: Efendi

Ganska snabbt efter att Eurovision 2020 ställdes in var det flera länder som lämnade beskedet att de skulle ge sin 2020-artist en chans till att få tävla i Eurovision 2021. Ett av dessa länder var Azerbajdzjan vars TV-bolag bekräftade att de än en gång tänker tävla med sångerskan Samira Efendi. Efter det har det varit relativt tyst om hur tävlingsbidraget ska utses, men i januari kom besked att intresserade låtskrivare har möjlighet att skicka in låtar till Efendi. Deadline var först 19:e januari men förlängdes till och med 1:a februari.

Enligt senaste uppgifter kommer även tävlingsbidraget att väljas ut internt och väljs av någon slags kommitté utifrån de inskickade låtarna. Avslöjandet sker någon gång i mars.

 

Belgien: Hooverphonic

Belgien var också tidiga med att behålla sitt 2020-artistval, i det här fallet gruppen Hooverphoic. Beskedet kom redan den 23:e mars 2020, men det var först under hösten som det började röra på sig mer. Bland annat kom uppgifter att de har valt ut grundmaterial för sin Eurovision-resa och att de även bytt sångerska. Detta sedan bandets tidigare sångerska Luka Cruysberghs har valt att go solo. Ersättare för henne blir sångerskan Geike Arnaert som tidigare var en del av gruppen under 1990- och början av 2000-talet.

Vi har ännu inte fått mer information om tävlingsbidraget men i och med att vi är i slutet av uttagningssäsongen lär det inte dröja allt för lång tid innan låten presenteras.

 

Bulgarien: Victoria

Ett tredje land som var ute redan i mars 2020 med att bestämma artistval är Bulgarien som åter tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag ser även den ut att bli en intern historia och inte omöjligen att låten kan komma från den låtskrivarcamp som anordnades i mitten av augusti i Bulgarien. Vid denna tillställning samlades en hel del välkända låtskrivare och artister för att tillsammans skapa musik ihop. Oavsett har Victoria låtit meddela att den kommande Eurovision-låten för 2021 släpps någon gång i mars 2021.

Inför valet av tävlingsbidrag har Victorias team utlovat att fansen ska få tycka till bland potentiella låtar som Victoria släpper i sin kommande EP. Låtarna släpptes i mitten av februari och finns att lyssna på här. Exakt hur valet sedan ska göras är oklart, men efter att mer än tiotusen personer lämnat in sina åsikter är teamet redo för att göra ett val.

 

Georgien: Tornike Kipiani

Den 19:e mars 2020 kunde ESCToday.com bekräfta att Georgiens nationella TV-bolag GPB har valt att behålla sångaren Tornike Kipiani som sitt artistval till Eurovision 2021. Han vann den georgiska Idol-uttagningen 2020 och skulle ha tävlat för Georgien i Eurovision 2020 med bidraget Take Me As I Am. Hur arbetet med det nya tävlingsbidraget går är inte känt men i februari kom uppgifter om att det nya tävlingsbidraget hade spelats in. Vad låten heter, vem/vilka som gjort text och musik och när den förväntas att officiellt släppas framgår ej nu mer än att det blir någon gång nu i mars.

 

Lettland: Samanta Tīna

I mitten av maj kom lettiska TV-bolaget LTV med beskedet att de internt valt ut sångerskan Samanta Tīna att ännu en gång representera Lettland i Eurovisionen. Först mot slutet av året kom beskedet att det inte blir någon uttagning för att utse ett tävlingsbidrag, utan Samanta meddelade kort och gott att hennes nya tävlingsbidrag redan är valt. Enligt uppgifter ska Samanta ha valt ut sin låt bland elva olika låtar, flera av dessa gjorda vid ett låtskrivarcamp som anordnades 2020. Bidraget släpps officiellt den 12:e mars.

Det kan noteras att det är första gången någonsin i Lettlands Eurovisionhistoria som både artist och tävlingsbidrag utses internt. Alla tidigare år har valet gjorts via en publik uttagning/final som åren 2000-2012 hette Eirodziesma, 2013 och 2014 hette Dziesma och 2015-2020 hette Supernova. Självklart kan någon av dessa uttagningar återkomma igen vid senare tillfälle men 2021 slopades i vart fall den publika delen i Lettland.

 

Malta: Destiny

Precis som Lettland blev Malta klara med sitt val till Eurovision 2021 redan i maj 2020, och även här valde man artisten som skulle ha tävlat 2020 som var sångerskan Destiny. I slutet av oktober 2020 ville TV-bolaget TVM få in förslag från låtskrivare på låtar och alla som var intresserade kunde skicka in förfrågan per mejl. Sedan dess har vi inte hört något mer från Malta, men i och med att uttagningssäsongen i år går mot sitt slut lär låten släppas någon gång inom de närmaste veckorna.

 

Nederländerna: Jeangu Macrooy

Värdlandet Nederländerna fortsatte med internval till Eurovision 2020 och valde då ut sångaren Jeangu Macrooy som representant med låten Grow“. Ganska direkt efter att EBU tvingats ställa in 2020 års tävling meddelade värdlandet till ESCToday.com att de än en gång skulle ge Jeangu förnyat förtroende att tävla för Nederländerna 2021, oavsett om Eurovision skulle hållas av Nederländerna eller i något annat land. Sedan i maj 2020 har det stått klart att Nederländerna själva fått förnyat förtroende av EBU att behålla tävlingen till 2021 varför Jeangu kommer att uppträda i finalen på hemmaplan. Han kommer för övrigt att ha startnummer 23 av 26 i finalen, något som bestämdes i en lottning under mars 2020 och som inte byts ut till 2021.

Det nya bidraget har valts ut av en kommitté där bl.a. artisten själv sitter med. Det är sagt att låten, vars titel ännu är hemlig, ska släppas den 4:e mars.

 

Rumänien: Roxen

I slutet av mars 2020 kom ytterligare ett internvalsbesked i form av sångerskan Roxen som bekräftade att hon har tackat ja att stå kvar som Rumäniens representant till Eurovision 2021. Först nu efter årsskiftet kom besked om att även tävlingsbidragen kan komma att väljas internt. Det är Roxen själv som i sina sociala medier delar med sig av viss kryptisk information om att hon och hennes team den senaste tiden har fokuserat att hitta rätt låt till Eurovision och att de nu kan ha gjort. Vad den nya låten heter har däremot inte avslöjats, men i och med att den inte släpptes i februari kommer den att släppas i mars.

 

San Marino: Senhit

Samtidigt i maj ifjol då Eurovision 2020 skulle ha pågått för fullt kunde det sanmarinska TV-bolaget SMRTV bekräfta att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Senhit som sin representant till Eurovision 2021. Sedan dess har sångerskan varit ute på en digital resa som en slags uppladdning inför ett nytt äventyr i Rotterdam, och först i slutet av februari hade en låt valts ut. Det nya bidraget skulle initalt ha presenterats den 23:e februari, men presentationen har skjutits upp till den 8:e mars.

 

Schweiz: Gjon’s Tears

Metoden att låta en expertjury tillsammans med en rekryterad publikpanel gav bra resultat för Schweiz i Eurovision 2019 då landet fick sin första topp 10-placering på närmare 14 (!) år och sin högsta placering sedan 1993 (!). Inför 2020 års tävling gjordes samma sak igen då artisten Gjon’s Tears med låten Répondez-moi vann den interna omröstningen. Låten var sedan en av favoriterna till att ta hem segern i tävlingen, men som vi alla vet ställdes ju Eurovision 2020 in.

I vilket fall valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR att låta Gjon’s Tears kvarstå som artist för Schweiz i tävlingen ett år till, och samtidigt med hjälp av publikpanelen och en expertjury har tävlingsbidraget valts ut. Inför juryns omröstningar hölls en intern antagning där låtskrivare hade möjligheten att sammanföra sig med Gjon’s Tears för att göra musik ihop. Därefter gjordes ett urval där de bästa låtarna skickades vidare till jurygrupperna som tillsammans fick rösta fram en vinnarlåt.

Enligt Gjon’s Tears valdes en vinnarlåt ut i november 2020, och i slutet av december samma år släpptes en video där Gjon’s Tears och Schweiz’ delegationschef Reto Peritz berättade lite kort om hur urvalsprocessen sett ut. Bland annat fick de två jurygrupperna först ge feedback på de låtar de bedömde och fick sedan se och höra Gjon framträda live med respektive låt. I videon bekräftades det att Gjon har varit med och gjort den låt han ska framföra i Eurovision 2021, men vilka fler som ligger bakom det hela är inte känt, ej heller vad låten heter och när den kommer att släppas officiellt mer än att det förmodligen blir nu i mars.

 

Storbritannien: James Newman

BBC har valt att förnya sitt samarbete mellan BBC Studios och skivbolaget BMG och därigenom valt att än en gång bjuda in artisten James Newman att representera Storbritannien i Eurovision Song Contest. På grund av coronapandemin ställdes James’ resa till Rotterdam in ifjol men nu blir den aktuell, vilket blev känt den 19:e februari. Vilken låt han får med sig är inte avslöjat än men det lär avslöjas inom de närmaste veckorna.

Då Storbritannien tillhör ”Big Five” slipper James Newman kvala genom semifinalerna och kan därför redan nu börja finslipa på finalframträdandet i Rotterdam den 22:a maj.

 

 

Länder med oklara uttagningsbesked


Vitryssland: Oklara besked om internval och/eller final

Det har varit väldigt tyst från vitryska BTRC gällande hur de ska välja artist och bidrag till Eurovision 2021, men i januari kom beskedet att Vitryssland vill hålla någon slags uttagning för att utse artist och bidrag. I vilket fall pågick i januari en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister, men sedan dess har det varit väldigt tyst från BTRC. Så om det blir ett sent internval eller en hastigt genomförd nationell final återstår att se.

 

Vaga eller ännu inga officiella besked

Till sist ska vi nämna de länder som i skrivande stund (28:e februari 2021) inte sagt något officiellt gällande hur de ska välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021. Med tanke på att det är kort tid kvar till dess alla länder måste ha bestämt artist- och bidragsval är det troligt att dessa länder väljer internt. Samtidigt finns det tid att genomföra hastiga nationella finaler, vilket gör att det inte går att utesluta något. De länder som inte lämnat besked är:*

  • Armenien
  • Polen
  • Ryssland

 

* Det kan förekomma spekulationer bland fansidorna kring hur dessa länder ska välja och/eller att ”allt är redan klart”-information. Men då officiell information saknas väljer vi att avvakta att skriva ut något tills vi har fått bekräftad information från de nationella TV-bolagen.

 


 

Kommentera