Eurovision 2022: Junimöte mellan EBU och italienska RAI

EUROVISION 2022. En månad har i skrivande stund gått sedan Italien tog hem segern i Eurovision 2021 och därmed gick också startskottet för 2022 års tävling. Nu i slutet av juni har EBU haft ett första möte med italienska TV-bolaget RAI om förberedelserna inför den kommande upplagan.

 

Värdstad första punkten på listan

Det är ganska lite som har läckt ut från vad mötet handlade om mer än att det blev som en uppstart för det kommande året, som det brukligt brukar vara efter en avgjord Eurovision. Men efter mötespresentationen gick den italienska delegationschefen Simona Martorelli ut och sade att det första som RAI tittar efter nu är att hitta en värdstad för tävlingen. Och det finns enligt uppgifter många italienska städer som är intresserade av uppdraget. Sedan återstår det att se vilka städer som kommer att ha en möjlighet att få uppdraget eftersom EBU har satt upp en rad kriterier som måste kunna uppfyllas som bland annat rör arenans storlek och möjligheter, att värdstaden kan erbjuda hotellrum och transporter med mera.

Det kan noteras att mötet kunde äga rum på plats i EBU:s högkvarter i Schweiz med alla personer fysiskt på plats i samma lokal, vilket var första gången på över 18 månader som det kunde genomföras!

 

En uppdatering kring Eurovisions referensgrupp

Den så kallade referensgruppen som agerar som Eurovisions styrelse (bildad första gången 1998) har fått några nya medlemmar. Referensgruppen består förutom av en ordförande (som representerar ett TV-bolag som ej är medlem i EBU) och Eurovisions Exekutive Supervisor av de två senaste exekutiva producenterna för tävlingen (2019 och 2021) samt den nuvarande exekutiva producenten (2022). Förutom det har medlemsbolagen också fått välja in tre delegationschefer som också får tillhöra gruppen, i det här fallet av handlar det om Armeniens, Frankrikes och Islands delegationschefer.

Gruppen träffas cirka 5-6 gånger per år och fattar avgörande beslut i tävlingen, exempelvis om man ska välkomna in nya länder som inte är medlemmar i unionen (s.k. associerade medlemmar) eller regelförändringar/justeringar.

I samband med träffen mellan EBU och RAI presenterades uppställningen för den nuvarande referensgruppen som arbetar 2021/22.

 


 

Kommentera