Sammanfattade Eurovision-nyheter, november 2020

Foto & copyright: Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsbevakningen ut i november 2020.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Resultat: Junior Eurovision 2020


JUNIOR EUROVISION 2020. Efter en spännande omröstning blev det artisten Valentina som representerade Frankrike med bidraget “J’imagine” som blev vinnare i Junior Eurovision 2020! Det är första gången någonsin som Frankrike vunnit en Junior Eurovision-tävling, och nu återstår det att se om den franska televisionen får ta över stafettpinnen och arrangera nästa års tävling eller om uppgiften går till något annat lands TV-bolag.

 

Vad hände?

Söndagen den 29:e november arrangerades den 18:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest i Warszawa i Polen. Det var andra året på raken som Polen stod värd efter att man hade tagit hem två segrar på raken i tävlingen (2018 och på hemmaplan 2019). Programledare för finalen var trion Ida Nowakowska-Herndon, Rafał Brzozowski och Małgorzata Tomaszewsk.

På grund av coronapandemin blev årets upplaga något förändrad i och med att ingen av de tävlande var på plats i den TV-studio som finalen hölls i. Istället var samtliga framträdanden förinspelade, antingen i lokala TV-studios i respektive hemland eller i studion i Warszawa. Däremot kunde produktionen ta in en mindre publik i studion, som samtliga höll social distansering.

 

Resultatet

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Frankrike på 88 poäng följt av Kazakstan på andra plats med 83 poäng och Vitryssland på tredje plats med 73 poäng. I det läget låg också Tyskland sist med 27 poäng, men totalt sett skilde det nästan ingenting mellan länderna. När onlineröstarnas resultat adderades med juryernas poäng visade det sig att bägge parter hade samma topp två, däremot hamnade Nederländerna trea hos onlineröstningen medan Vitryssland först var femma hos dem.

När sedan juryernas och onlineröstningens resultat lagts samman hade artisten Valentina för Frankrike med bidraget “J’imagine” fått högst totalpoäng och därmed vunnit finalen! Så här såg vinnarframträdandet ut:

 

 

Melodifestivalen 2021


MELODIFESTIVALEN 2021. Mycket har hänt i Melodifestival-bubblan den här månaden inte minst att tävlingsupplägget har bekräftats. Stanna kvar så berättar vi mer!

I skrivande stund (30:e november 2020) är det endast två månader kvar innan det är dags för Melodifestivalen att äntra tv-tablåerna igen i SVT1, och redan nu är förberedelserna igång. Under de sista dagarna i november började Melodifestivalredaktion twittra och instagramma ut bilder på en nedräkning till något torde vara någon slags presentation, och mycket riktigt visade det sig vara startskottet för att presentera tävlingsbidragen.

Årets presentation blir lite annorlunda då bidragen meddelas vid olika tillfällen under tre dagar. Nio artister släpps den 1:a december, lika många den 2:a december och tio artister den 3:e december. Artisterna presenteras utan inbördes ordning, det vill säga fördelningen till deltävlingar och startnummer blir klart först i ett senare skede.

 

Vad vi vet just nu

Det vi vet fortsatt om Melodifestivalen 2021 är att 28 bidrag, fördelat på sju bidrag á fyra deltävlingar, kommer att tävla. Därefter följer uppsamlingsheatet Andra chansen och den avgörande finalen som korar vinnaren som blir Sveriges representant i Eurovision 2021. I deltävlingarna röstas publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller att de får en chans till via Andra chansen. Exakt hur omröstningarna kommer att gå till är däremot fortsatt inte helt känt.

På grund av coronapandemin kommer sändningarna denna gång enbart hållas i en och samma arena istället för att vara på turné. Enda värdstaden för året blir Stockholm. Ingen publik kommer att tillåtas att vara på plats i arenan vid sändning. Däremot kommer sändningarna kunna följas i SVT, både i linjär-TV och på webben.

De tävlingsdatum som SVT har bokat in för Melodifestivalen 2021 är den 6:e, 13:e, 20:e och 27:e februari (för deltävlingarna) samt 6:e och 13:e mars (för Andra chansen och finalen). Alla program kommer att hållas i Annexet i Stockholm, men det är ännu inte känt gällande vem eller vilka som kommer att vara programledare.

 

Så väljs startfältet ut

I september hölls den officiella antagningen och via den inkom inte mindre än 2 747 bidrag som sedan SVT-redaktionen lyssnade igenom, gallrade ur och skickade vidare till sin urvalsjury som fick välja ut 14 bidrag. Därefter har SVT-redaktionen börjat med att göra sina val om 14 bidrag samt att de har börjat tillsätta artister till alla bidrag.

Vilka 28 artister och låtar som kommer tävla nästa år är än så länge inte känt, mer än att Julia Alfrida är 2021 års P4 Nästa-joker i tävlingen. Även om SVT vill hålla allt hemligt verkar det som att nästan alla namn har hunnit läcka ut via Aftonbladets rapportering. Så har varit brukligt sedan många år och vi får se hur många rätt antal namn som Aftonbladet hinner ”avslöja” innan SVT tar ton.

 

Rösta fram kandidater till Hall of Fame

Inför Melodifestivalen 2020 införde SVT sin egen Hall of Fame för Melodifestivalen och första året valdes inte mindre än 48 upplevelser in. Till 2021 fortsätter nu traditionen och denna gång fick publiken bestämma fem akter/personer/händelser och sedan kompletterar en jury med två akter/personer/händelser. Omröstningarna genomfördes under oktober och november månad och de val som publiken gjorde blev:

  • Epok 1958-69: Ola Håkansson (artist och låtskrivare)
  • Epok 1970-79: Ulf Elfving (programledare och kommentator)
  • Epok 1980-89: Carola (artist)
  • Epok 1990-2001: Jan Johansen (artist)
  • Epok 2002-2011: Magnus Carlsson (artist)

I skrivande stund saknas uppgifter om vilka val som juryn gjort.

 

 

Eurovision 2021


Skippade lottningar 2021

I slutet av föregående månad kom Eurovision.tv med beskedet att 41 länder kommer att delta i Eurovision 2021, och att startfältet kommer att bestå av exakt samma länder som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Med anledning av att inga avhopp eller andra länder har valt att debutera eller göra comeback 2021 beslöt sig EBU för att slopa semifinallottningen och istället behålla det lottningsresultat som skulle ha använts ifjol. Annars är det brukligt att den nya säsongen inleds med en så kallad semifinallottning där länderna som behöver kvala till sig en finalplats fördelas ut, men någon sådan blir alltså inte av 2021.

EBU:s beslut innebär alltså att föregående års lottningsresultat står sig 2021, och för Sveriges del betyder det att vinnaren av Melodifestivalen 2021 kommer att tävla i den första semifinalen i Rotterdam som hålls tisdagen den 18:e maj 2021. Förutom det kommer Sverige att få fortsätta tävla i den första halvan i den semifinalen, vilket gör ett startnummer mellan 1 och 8 (av totalt 17) i den semifinalen. Det exakta startnumret för Sverige och de resterande 34 semifinalländerna sätts dock först någon gång efter att de nationella uttagningarna har avgjorts, förmodligen i slutet av mars eller början av april.

 

Vilka tävlar var?

– I den första semifinalen den 18:e maj 2021 tävlar Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Cypern, Irland, Israel, Kroatien, Litauen, Malta, Nordmakedonien, Norge, Rumänien, Ryssland, Slovenien, Sverige, Ukraina och Vitryssland. Startfältet består av totalt 17 länder varav åtta tävlar i den första halvan och nio i den andra halvan.

– I den andra semifinalen den 20:e maj 2021 tävlar Albanien, Armenien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Island, Lettland, Moldavien, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Serbien, Tjeckien och Österrike. Startfältet består av totalt 18 länder varav nio vardera i respektive starthalva.

– “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland och värdlandet Nederländerna är redan klara för finaltävlan den 22:a maj. De kommer senare att få sällskap av respektive framröstad topp 10 i de två semifinalerna, vilket innebär att 26 länder gör upp om segern.

 

Nederländernas startnummer lottas inte om

Startordningarna för semifinalerna samt finalen kommer även denna gång att sättas av produktionsteamet bakom tävlingen. De måste utgå ifrån hur semifinaluppdelningarna gjorts respektive halvindelningarna blivit men är därefter fria att sätta länderna i vilken ordning de vill. Inför finalen kommer samma sak att göras med finalisterna, där alla utom värdlandet får lotta sin starthalva innan startordningen sätts. Värdlandets startnummer behöver däremot inte lottas då det redan är gjort, eller snarare har EBU valt att behålla det startnummer Nederländerna fick inför finalen 2020, dvs. nummer 23 av 26.

Det är okänt när semifinalernas startordningar släpps, men det borde ske någon gång i slutet av mars eller i början av april.

 

Pandemisäkrad produktion

För att säkerställa att alla 41 länder som anmält sitt intresse att delta i Eurovision 2021 kan delta i tävlingen i maj har EBU nu ställt som krav att respektive land ska göra varsin förinspelad liveupptagning av sitt tävlingsbidrag som används som ett reservinslag ifall att ett lands artist och/eller delegation inte kan vara på plats i Rotterdam.

Inspelningarna ska vara gjorda senast i slutet av mars och för att alla länder ska få så rättvisa framträdanden som möjligt har EBU ställt kriterier på hur dessa ska göras. Till en början ska inspelningen äga rum i en studio utan publik och det ska vara en treminutersuppspelning utan paus. För de länder som håller någon slags publik uttagning kommer det således ej gå att använda en repris av vinnarframträdandet utan det måste vara en nyinspelning av framträdandet. Dessutom får inte detta framträdande klippas om i efterhand utan det ska vara filmat i en tagning. Dessutom får själva inspelningstillfället ta maximalt 60 minuter och under den tiden får landet endast spela in tre versioner av samma framträdande. Efteråt väljs den bästa versionen ut. Under inspelningstillfället kan också EBU-personer koppla upp sig live mot studion för att säkerställa att allt går enligt plan.

Varje lands TV-bolag får själva ansvara för den studiomiljö som inspelningen görs i, även om EBU helst önskar inspelningar utan effekter som virtuella verkligheter, konfetti, drönare, vatten och så kallade green screens.

 

Sedan tidigare har EBU också meddelat att man har tillsammans med årets värdland Nederländerna tagit fram en plan för att kunna sända Eurovision 2021 oavsett hur pandemiläget ser ut i världen kommande våren. Beroende på vilket av de fyra scenarier som man studerat ut kommer att bli aktuellt återstår det att se om publik tillåts eller inte. Det har sedan i början av hösten också varit känt att det inte blir något programledarbyte i Rotterdam och temat “Open up” kommer att återanvändas.

 

Mer information

På våra samlingssidor för Eurovision 2021 respektive Nationella uttagningar 2021 kan du se sammanställningen över vilka länder som tävlar samt vilka artister och uttagningar som är aktuella för 2021. Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt till så länge säsongen pågår. Nu kan du också följa vår Kalender som fylls på med uttagningsdatum till och med att nationella-säsongen är över i mitten av mars.

 

 

Andra nationella uttagningar


Hur ser det ut på nationella-fronten? En del länder är i uppstartsfas, andra har bara lämnat kryptiska besked. Här är en sammanfattning av läget med besked vi har kunnat hitta hos de olika TV-bolagen sedan månader tillbaka. Besked som saknas kommer att dyka upp under uttagningssäsongens gång.

 

Albanien – Festivali i Këngës 59

Redan i somras började albanska RTSH att planera för nästa upplaga av sin Festivali i Këngës (FiK). Vid den tidpunkten var det oklart huruvida Albanien ville delta eller inte i Eurovisionen 2021, och i september bekräftade RTSH sitt fortsatta Eurovision-deltagande och passade även på att tala om att man fortsätter med FiK som uttagningsmetoden, vilket gjorde att RTSH därmed ryckte undan mattan för 2020-artisten Arilena Ara.

I början av oktober hölls en antagning under två dagar och från den utsåg en mindre jury 26 bidrag som de tyckt bäst om. Juryns val presenterades i slutet av oktober och nu i november blev det bestämt att uttagningen ska äga rum under tre dagar i december (17:e till 19:e december) och att den hålls i öppen miljö i närheten av torget Italia i huvudstaden Tirana istället för i en inomhusarena. Av det skälet blir det heller ingen liveorkester i denna upplaga. Nu i november släpptes också alla studioversioner, men någon semifinaluppdelning är ännu inte gjord.

 

Australien – Info om tävlingsbidraget

I Australien har sångerskan Montaigne börjat förbereda sig för sin kommande Eurovision-låt, något hon i oktober diskuterade på sin Twitch-kanal. Däremot sades inget hur långt arbetet har kommit eller när låten kan tänkas släppas. Sångerskan Montaigne utsågs redan i vintras till att åter bli Australiens representant i Eurovisionen, vilket samtidigt innebar att den tidigare uttagningsfinalen som Australien använt inför såväl Eurovision 2019 som Eurovision 2020 pausas 2021.

 

Belgien – Info om tävlingsbidraget

Sedan tidigare i år har det stått klart att belgiska Eurovision-representanten Hooverphoic har valt ut grundmaterial för sin Eurovision-resa 2021. I samband med att den nyheten kom sade gruppmedlemmen Alex Callier i Hooverphonic att det rör sig om olika typer av låtar som gruppenn då tillsammans med representanter från TV-bolaget VRT skulle gå igenom för att hitta den bästa låten Hooverphonic kan tävla med 2021. Det är oklart hur långt arbetet med låten kommit, men vad som istället blivit känt är att gruppen har gjort ett medlemsbyte sedan bandets tidigare sångerska Luka Cruysberghs har valt att go solo. Ersättare för henne blir sångerskan Geike Arnaert som tidigare var en del av gruppen under 1990- och början av 2000-talet.

 

Bulgarien – Info om tävlingsbidraget

Sedan i mars i år har det varit känt att Bulgarien åter tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag ser även den ut att bli en intern historia och inte omöjligen att låten kan komma från den låtskrivarcamp som anordnades i mitten av augusti i Bulgarien. Vid denna tillställning samlades en hel del välkända låtskrivare och artister för att tillsammans skapa musik ihop. Oavsett har Victoria låtit meddela att den kommande Eurovision-låten för 2021 släpps någon gång i mars 2021.

 

Cypern – Internval

I slutet av november blev det offentliggjort att Cypern ska representeras av sångerskan Elena Tsagrinou med bidraget “El Diablo”. Låten är gjord av kvartetten Jimmy Thornfeld, Laurell Barker, Oxa och Thomas Stengaard och släpps först senare under uttagningssäsongen.

Cypern är det första landet för säsong 2021 som vid ett internval inte valt att inte utse sin artist som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Detta blev dock klart redan i början av juni i år när TV-bolaget CyBC först tackade av Sandros team och sedan bekräftade Cyperns deltagande 2021.

 

Danmark – Dansk MGP 2021

Danska TV-bolaget DR (Danmarks Radio) kunde redan under våren 2020 meddela att man skulle genomföra en ny omgång av Dansk MGP för att utse Danmarks artist och bidrag till Eurovision 2021. Fram till slutet av oktober var det sedan knäpptyst från DR som först då lyfte på locket mitt i coronakrisen genom att släppa tävlingsreglerna till DMGP 2021! I dessa går det att utläsa att det som brukligt kommer att vara en finalkväll som uttagningssätt, men med skillnaden att finalen flyttas från en stor arena till en TV-studio i DR:s huvudkontor i Köpenhamn. Det är inte sagt om finalen hålls med eller utan publik, däremot är finaldatumet satt till den 6:e mars 2021.

Fram till den 20:e november 2020 pågick en antagning för intresserade låtskrivare och artister och från den kommer en jury att välja ut åtta finalbidrag. Dock flaggas det för att bidrag även kan tillkomma på annat sätt, exempelvis genom specialinbjudningar från olika skivbolag och andra intressenter. Namnen på artister och bidrag hålls hemligt till dess DR själv väljer att presentera dem.

 

Estland – Eesti Laul 2021

Estlands TV-bolag ERR bekräftade så tidigt som i mars att de ville delta i Eurovision 2021, men det var först i september som det officiella regelverket släpptes och i samma veva att antagningsperioden påbörjades. Denna avslutades i början av november och totalt hade 156 bidrag skickats in. De godkända bidragen skickades snabbt vidare till en urvalsjury som sedan fick välja ut 24 bidrag. Någon semifinalfördelning är dock inte gjord, men förmodligen lär den dyka upp inom kort. Även studioversioner är planerade att släppas inom närtid.

Annat som är känt gällande Eesti Laul är att 2021 års upplaga kommer att bli det 13:e året i rad som ERR använder sig av den uttagningen som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Upplagan består även den här gången av två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas den 18:e och 20:e februari samt 6:e mars 2021. I dagsläget har ERR bestämt att semifinalerna ska sändas från en TV-studio i Tallinn istället för att vara ute på turné, och det är oklart om även finalen drabbas av samma öde eller om den kan sändas från Saku Suurhall.

 

Finland – UMK 2021

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll som hålls lördagen den 20:e februari 2021 i Mediapolis TV-studios i Tammerfors. Tidigare har det varit okänt hur många bidrag som valts ut, men i oktober offentliggjorde Yle att juryn som valt ut tävlingsbidragen utsett sju finalbidrag. Namnen på såväl låttitlar som artister hålls hemligt till och med den 19:e januari 2021.

En annan intressant nyhet för UMK 2021 är att produktionen har hållit en omröstning för att utse en vinnarstatyett. Anledningen till att den tas fram till 2021 är för att denna gång kröner UMK sin tionde vinnare. Resultatet av omröstningen blev att Minna Viitalähtäs glittriga snöglob vann bland totalt 24 inskickade förslag. Snögloben tillsammans med skaparen kommer att finnas med när startfältet till UMK 2021 presenteras och dessutom tilldelas Minna en check på 3000 euro.

Även om startfältet ännu inte är presenterat har fjolårets finska representant Aksel redan nu gått ut i finsk media och sagt att han inte kommer att delta i UMK 2021. Till tidningen Voice.fi sade han att han ville skicka in en låt till UMK 2021 men valde att inte göra det denna gång, även om han inte utesluter att göra det till ett senare tillfälle. Aksels besked innebär således att någon annan artist kommer att få representera Finland i Rotterdam 2021.

 

Frankrike – Eurovision France: c’est vous qui décidez

Efter ett år med internval återgår France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag. Det är däremot inte tal om någon väckning av den tidigare nedlagda uttagningen Destination: Eurovision, som användes åren 2018 och 2019, utan det är tal ett nytt format som produceras inom företagets väggar. Från och med den 29:e juni fram till 30:e september tog France Télévision emot ansökningar från intresserade artister, och fram till nu i november har det varit tyst från TV-bolaget om uttagningen, även om det nu har kommit ett par besked. Bland annat är det planerat att finalen kommer att hållas i januari 2021 med 12 akter som tävlar om segern. Programledare för finalen blir den (sedan 2015) ständige Eurovision-kommentatorn Stephane Bern. Exakt var i Frankrike som finalen ska hållas är ännu oklart.

 

Grekland – Info om tävlingsbidraget

Tidigare har det verkat se ut som att Grekland redan hade gjort klart med Stefanias tävlingsbidrag för landet i Eurovision 2021, men denna information har pendlat fram och tillbaka sedan dess. I mitten av september uppgav sajten Eurovoix.com att Stefania skulle komma att resa till Grekland i oktober för att spela in låtar, men vad som hänt därefter är högst oklart.

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten “Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Sedan dess har det varit oklart om även hennes tävlingsbidrag ska utses internt eller via någon slags final/uttagning.

 

Island – Internval

För första gången sedan 2005 gör isländska RÚV internval till Eurovision Song Contest. I det här fallet låter de Daði Freyr och gruppen Gagnamagnið, som skulle ha tävlat för Island 2020 och som då var storfavoriter att ta hem segern, kvarstå som artistval till 2021. Det här betyder att det inte blir någon Söngvakeppnin 2021, men det är inte omöjligt att den eller någon liknande uttagning återkommer för Island till 2022.

För kännedom måste Island precis som alla andra länder ta fram ett nytt tävlingsbidrag till 2021. Vi får se om den nya låten blir lika populär som 2020-låten var.

 

Israel – Uttagning för tävlingsbidraget

Sedan den 23:e mars 2020 har det varit känt att Israel kommer att representeras av sångerskan Eden Alene i Eurovision 2021. Hon blev först utvalda att tävla för Israel i Eurovision 2020 med låten “Feker libi” men sedan tävlingen ställdes in på grund av coronavirusets framfart över världen ges hon en ny chans att få tävla.

I somras bekräftade TV-bolaget KAN/IPBC att Eden Alenes nya Eurovision-bidrag skulle väljas genom en uttagning som involverar både semifinaler och final, och därefter drog en antagningsperiod igång som officiellt skulle stänga den 5:e oktober. Men då hade bara ett 70-tal bidrag skickats in, vilket KAN tyckte var för få. Därför öppnades antagningen på nytt och stängde den 15:e oktober, och vid det tillfället hade betydligt fler låtar skickats in.

Därefter har vi fått besked om att KAN har valt att förändra processen för hur tävlingsbidraget ska väljas ut. Det nya som gäller nu är att majoriteten av uttagningen nu att hållas online, det uppger sajten Euromix. Enligt dem kommer KAN att utse tio bidrag som läggs ut i en onlineröstning och från den får publiken rösta fram två bidrag och sedan utser en jury en tredje finalist bland de utröstade låtarna. Senare i januari/februari (exakt datum saknas) kommer det att hållas ett specialprogram där de tre finallåtarna meddelas. Vad som händer därefter är i skrivande stund inte klarlagt.

 

Italien – San Remo-festivalen

Planeringen för den 71:a upplagan av San Remo-festivalen har varit i full gång i flera månader, men det var först den 12:e oktober som italienska RAI bekräftade att man åter avser att välja artist (och förhoppningsvis också tävlingsbidraget) till Eurovision Song Contest via den uttagningen. Trots pågående coronapandemin är det enligt uppgifter tänkt att tävlingen ska ha levande orkester och publik på plats, och för att det ska gå igenom har man också flyttat fram sändningarna en månad från februari till mars, rättare sagt 2:a och 6:e mars 2021 som artisten (och förhoppningsvis också låten) koras.

Regeln är fortfarande att den vinnande artisten får frågan om att tävla för Italien i Eurovision 2021. Skulle vinnaren av något skäl tacka nej får RAI välja någon annan internt.

 

Kroatien – Dora 2021

I juni bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerar att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest.

Den 26:e oktober öppnade antagningen och nu hade HRT presenterat en del nya tävlingsregler. Bland annat kommer startfältet att ha 14 istället för tidigare 16 tävlande, varje scenframträdande får bestå av maximalt fem personer och vill artisten ha körsång måste den från och med nu vara förinspelad. I övrigt har HRT också förberett fyra olika planer som är baserade utifrån hur coronapandemin ser ut efter årsskiftet. Hur planerna ser ut presenteras inte nu, men det kan alltså innebära en något annorlunda Dora än vad vi är vana att se.

Antagningen är öppen till den 10:e december och är du intresserad är det via denna länk du ska skicka in bidrag.

Även om antagningen fortfarande är öppen står det redan nu klart att fjolårsrepresentanten Damir inte kommer att vara med i startfältet. I en intervju med tidningen In Magazine som gjordes i november berättar han att han kände att han inte hade rätt låt för tillfället och det blev hans skäl till att inte vilja tävla 2021. Damir hade inte heller fått någon gratisplats i Dora 2021 eller att han direkt skulle få representera Kroatien 2021, och det här beskedet innebär att det blir en ny artist som tävlar för Kroatien i Rotterdam 2021.

 

Lettland – Internval

I samband med att Eurovision 2020 skulle ha avgjorts meddelade lettiska LTV att man internt beslutat att pausa uttagningen Supernova och istället behålla sångerskan Samanta Tīna som sin artist till Eurovision 2021. Hur sedan tävlingsbidraget ska utses har länge varit en obesvarad fråga men först nu nästan ett halvår efter artistbeskedet har Samanta lämnat besked om att tävlingsbidraget redan är valt. Det innebär således att det inte blir någon bidragsfinal/uttagning för att utse vilken låt hon ska tävla med i Rotterdam 2021.

 

Litauen – Nationell uttagning

Efter att Eurovision 2020 blev inställd var litausiska TV-bolaget LRT snabba att meddela att man kommer att anordna en ny upplaga av sin tidigare nationella uttagning som uttagning till 2021. Därefter har det varit få nyheter kring Litauen, utan det blev känt först i slutet av oktober att en antagning hade öppnat för intresserade låtskrivare och artister. Den förblir öppen till och med 14:e december och mer fakta om den kan du hitta här.

De senaste åren har vi vant oss vid att Litauens uttagningar ofta pågår under lång tid och att regeländringar kan göras på vägen fram till mål, men ifjol (2020) höll LRT konsekvent på 6 program och några övriga tillägg syntes inte till. Enligt sajten Eurovoix.com ser det ut att bli på det sättet även 2021, däremot kan antalet program komma att justeras beroende på hur många låtar som väljs ut. Det finns i skrivande stund inga officiella eller preliminära datum för när Litauens uttagning drar igång.

Fjolårets (läs: 2020) litauiska Eurovision-representant The Roop uppgav nu i november i sina sociala medier att de vill ställa upp i årets litauiska uttagning för att en än gång kämpa om biljetten till Eurovisionen. Om de sedan finns med i startfältet och om de behöver delta redan från kvalomgångarna eller ej återstår att se.

 

Malta – Info om tävlingsbidraget

Sedan det stod klart att Destiny skulle få chansen att tävla för Malta igen har det varit ganska tyst om själva tävlingsbidraget. I oktober släppte PBS den stora nyheten att de letar intresserade låtskrivare för Maltas bidrag som kunde mejla in sitt intresse. Vad detta sedan leder till låter vi än så länge vara osagt.

 

Moldavien – Info om tävlingsbidraget

Det ser ut som att Moldavien även kommer att utse sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2021 internt. Sedan tidigare är sångerskan Natalia Gordienko internt utvald att åter representera Moldavien i tävlingen, och hon har varit på resande fot till Moskva i Ryssland för att spela in låtar. Om det sedan blir Eurovision-låten eller inte som väljs där, eller om det blir ett antal låtar med en mindre final återstår att se.

Viktigt att tillägga är att Natalia inte har bekräftats som artist via det nationella TV-bolaget utan det är hon själv som gått ut i sina sociala medier och påtalat detta.

 

Norge – Norsk MGP 2021

NRK i Norge är precis som många andra länder i full gång med att starta upp inför säsongen 2021 med sin nationella uttagning. Efter flera år med bara finalkvällar beslöt NRK för att utöka tävlingen med heats inför finalen, och i oktober stod det klart att samma upplägg behålls 2021. Däremot kommer alla program att sändas från H3 Arena i Bærum utanför Oslo, vilket också inkluderar finalen. Anledningen är den pågående coronapandemin. De tävlingsdatum som är satta är lördagarna mellan den 16:e januari till 20:e februari.

Norsk MGP:s projektchef Stig Karlsen har tidigare uttalat sig i den norska tidningen Dagbladet där han bland annat har sagt att Norsk MGP 2021 kommer att kunna bli en stor folkfest även om det är troligt att de inte kommer kunna ta in sådan stor publik som de hade velat. Istället kommer det att bli TV-magi för den miljonpublik som kommer att se på programmen under kommande vinter.

Stig Karlsen har också i en senare intervju som gjordes i november fördjupat informationen om hur tävlingsupplägget kommer att bli. Det mesta som var nytt i 2020 års upplaga behålls men med en del förändringar. De stora nyheterna är att finalen får 12 bidrag istället för tio, att 6 bidrag istället för fem blir direktkvalificerade och att alla utröstade heat-bidrag kommer att tävla i en slags Andra chansen-runda om en finalplats. Heaten kommer fortfarande att ha fyra tävlande per program där publiken genom dueller får rösta fram en vinnare som går direkt till final. Den tidigare regionuppdelningen för artisterna är slopad.

Det är också utlovat att tekniken med omröstningarna ska fungera betydligt bättre denna gång. NRK:s tekniker har jobbat hårt för att det inte ska bli ett haveri som det blev i 2020 års final.

 

Polen – oklart artist- och bidragsval/metod för valet

I samband med de sista förberedelserna till Junior Eurovision-finalen har det felaktigt informerats om att sångerskan Alicja Szemplińska skulle vara klar som artist för Polen i Eurovision 2021. Även om nyheten senare samma dag tillbakavisades så skulle hon fortfarande kunna bli Polens artistval till 2021 precis som att det lika gärna kan bli någon annan artist som antingen väljs i ett internval eller genom en uttagning. Så vi får helt enkelt vänta ett tag till innan ett officiellt besked kommer.

 

Portugal – Festival da Cançao 2021

Portugal kommer till start i Rotterdam i maj nästa år. Det står klart sedan TV-bolaget RTP för en tid sedan offentliggjort regelverket för den 55:e upplagan av Festival da Cançao, där det tydligt framgår att vinnaren kommer att representera Portugal i Eurovision 2021. Sångerskan Elisa, som vann 2020 års Festival da Cançao, får därmed ingen direktbiljett till Rotterdam, däremot har hon nog all möjlighet att försöka komma med igen om hon så önskar. Vi har i alla fall inte hittat några hinder för det.

Initialt kommer RTP att bjuda in nästan alla låtskrivare, däremot hölls två platser öppna för så kallade jokrar genom en öppen antagning. Denna avslutades dock i slutet av november.

 

Schweiz – Info om tävlingsbidraget

Metoden att låta en expertjury tillsammans med en rekryterad publikpanel gav bra resultat för Schweiz i Eurovision 2019 då landet fick sin första topp 10-placering på närmare 14 (!) år. Inför 2020 års tävling gjordes samma sak igen då artisten Gjon’s Tears med låten Répondez-moi vann den interna omröstningen. Låten var sedan en av favoriterna till att ta hem segern i tävlingen, men som vi alla vet ställdes ju Eurovision 2020 in.

I vilket fall valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR att låta Gjon’s Tears kvarstå som artist för Schweiz i tävlingen ett år till, och samtidigt med hjälp av publikpanelen och en expertjury ska tävlingsbidraget väljas ut. Inför juryns omröstningar hölls en intern antagning där låtskrivare hade möjligheten att sammanföra sig med Gjon’s Tears för att göra musik ihop. Därefter gjordes ett urval där de bästa låtarna skickades vidare till jurygrupperna som tillsammans har fått rösta fram en vinnarlåt. Enligt Gjon’s Tears valdes en vinnarlåt ut i november, även om det förmodligen lär dröja innan den släpps publikt.

 

Serbien – oklart artist- och bidragsval/metod för valet

Det har gått rykten om att den serbiska gruppen Hurricane, som vann Beovizija 2020 och som därmed skulle fått representera Serbien i Eurovision 2020, ska vara utvalda att en än gång få representera Serbien i tävlingen. Under natten mot tisdagen den 24:e november bekräftades ryktet först av olika fansajter som Eurovoix och Wiwibloggs som bägge citerade OGAE Serbien (serbiska motsvarigheten till Melodifestivalklubben). Men serbiska TV-bolaget RTS har ännu inte bekräftat detta utan tillbakavisar att inget är ännu klart. Även de källor som bekräftar nyheten säger att detaljer fortfarande saknas exempelvis hur låtvalet ska göras.

 

Slovenien – Info om tävlingsbidraget

Sedan i mitten av maj har det varit känt att sångerskan Ana Soklič åter kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling ville hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och den möjligheten stängdes sedan den sista september. Totalt skickades 191 låtar in, vilket sägs vara ett nytt slovenskt rekord.

Om det sedan väntar en mindre final/uttagning eller bara ett ytterligare internval för att utse tävlingsbidraget låter vi vara osagt tills mer information dykt upp.

 

Spanien – Internval

Sedan i mars har det varit känt att Spanien behåller Blas Cantó som sin artist i Eurovision Song Contest 2021. Han skulle initialt ha tävlat för Spanien 2020 men sedan kom pandemin i vägen för både honom och alla andra. Efter att beslutet kom har det varit relativt tyst från spansk media om hur bidragsvalet ska gå till, men i november uppgav i alla fall fansajten ESCBubble.com att Blas Cantó nu har fyra potentiella Eurovision-bidrag klara för presentation för TV-bolaget RTVE. Nu verkar det bara saknas metod för huruvida låten ska väljas ut, antingen om det blir ett nytt internval för den saken eller om det blir någon slags minifinal av allt som det t.ex. var 2013. Det återstår att se!

 

Tyskland – Internval

I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 återigen kommer att ske via ett internval.

Tyskland kommer att använda sig av samma urvalsmetod som sin granne Schweiz, dvs. en rekryterad publikpanel och en expertjury, som tillsammans utser ett vinnarbidrag. Det är inte sagt när ett slutgiltigt besked om valet kommer att dyka upp, däremot kom nyheter i november om att omröstningarna nu går in i slutfas, även det enligt uppgifter från den tyska Eurovisionsidan ESC Kompakt.

Senaste nytt från Tyskland har också varit att Ben Dolic inte kommer att försöka tävla igen 2021, något som han gick ut med via sitt Instagramkonto nu i november.

 

 

Övriga nyheter


SVT släpper tidigare regelkrav på kvinnliga låtskrivare

I samband med att reglerna till Melodifestivalen 2021 släpptes kom SVT med beskedet att från och med 2022 skulle de ställa krav på att varje låtskrivarteam skulle ha minst en kvinnlig låtskrivare. Detta var något som rörde upp känslorna hos vissa och förslaget fick kritik. Nu många månader senare kommer beskedet att SVT slopar detta krav, däremot kommer de inte sluta att arbeta för att Melodifestivalen ska bli mer jämställd. Arbetet med att få in fler kvinnor i tävlingen, och då särskilt på låtskrivarsidan, har bara börjat.

 

Eurovision Topp 250-omröstningen öppnad

Den årliga omröstningen där fansen får rösta fram favoritbidrag från alla tiders Eurovisioner är nu igång till den 6:e december. Om du vill lägga en röst är det via denna länk som gäller. Vi har sammanfattat hur upplägget för tävlingen går till här.

 


 

Kommentera