Sammanfattade Eurovision-nyheter, november 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i november 2022.

 

Eurovision 2023

Sedan Storbritannien tog över ansvaret för Eurovision-arrangemanget från Ukraina i somras har mycket hänt. Nedan är vad vi för närvarande vet om den produktionen.

 

Liverpool blir värdstad för Eurovision 2023

Efter en lång tids väntan blev det i början av oktober i år klart att Liverpool har fått uppdraget att vara värdstad för Eurovision Song Contest 2023! Den arena som tävlingen kommer att hållas i heter Liverpool Arena. I en intervju med Eurovision.tv säger tävlingens högste chef Martin Österdahl att Liverpool är den mest ideala staden att hålla arrangemanget inte minst för att staden är känd för sin musik och att de har stor vana av att arrangera större musikevenemang. Staden sägs också ha lämnat in ett bud som också inkluderar Ukraina på ett fint sätt.

Beslutet om värdstad valdes i samråd mellan brittiska TV-bolaget BBC tillsammans med EBU. Detta inleddes i slutet av juli månad, strax efter att Storbritannien hade tagit över värdskapet från Ukraina (som av säkerhetsskäl inte får arrangera 2023 års tävling), då  brittiska städer gavs möjlighet att ansöka om att få ta hand om tävlingen. Bland de städer som ansökte valde BBC att gå vidare med förslagen från Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield vilka sedan kom att fördjupas och ytterligare en tid senare blev det klart att Glasgow och Liverpool hade gått vidare till den avgörande röstningsomgången, där det sedan blev Liverpool som vann budgivningen.

Sedan lite mer än en månad tillbaka har ett s.k. samarbetsavtal upprättats mellan det ukrainska TV-bolaget UA:PBCs styrelsechef Mykola Chernotytskyi och det brittiska TV-bolaget BBC:s generaldirektör Tim Davie som styr hur produktionen ska genomföras mellan bägge bolagen. Avtalet går bland annat ut på att BBC ska involvera ukrainska artister i det kreativa skapandet likväl att ukrainsk kultur ska användas i showen. Dessutom ska UA:PBC att arbeta med programledarvalet vilket i skrivande stund ej är officiellt presenterat än.

 

Tävlingsform och datum

I samband med att värdstaden offentliggjordes meddelade BBC att tävlingen kommer att äga rum den 9:e, 11:e och 13:e maj. Av datumen framgår det att upplägget med två semifinaler och en final fortsätter där alla deltagarländer, med undantag för ”Big Five”-länderna och Ukraina, behöver kvala. Det i sin tur gör att finalen kommer att ha 26 tävlingsbidrag istället för 25 (som det var i 2022 års final).

 

Ukraina direktkvalificeras till finalen

Som känt var det musikgruppen Kalush Orchestra från Ukraina som vann Eurovision 2022, men p.g.a. det oroliga säkerhetspolitiska läge som råder i Ukraina efter att Ryssland invaderade landet tidigare under året (en konflikt som tyvärr fortfarande är aktiv) beslutade EBU under början av sommaren 2022 att man inte vill förlägga tävlingen just nu i Ukraina. Därför tillfrågade EBU tvåan från finalen i Turin, vilket var Storbritannien, som efter en viss betänketid tackade ja till uppdraget. Det är dock sagt att Storbritannien är värd på uppdrag av Ukraina, vilket gör att Ukraina kommer att involveras i projektet även om tävlingen inte hålls på ukrainsk mark.

Tack vare sin seger i finalen 2022 direktkvalificeras också Ukraina till 2023 års final, vilket i sin tur leder till att finalen 2023 kommer att ha 26 finalister (6 som är direktkvalificerade och 20 som kvalar in från semifinalerna).

 

Stor förändring i Eurovisions omröstningar

Efter många år med samma röstningsupplägg i Eurovision Song Contest gick EBU i november ut med att stora förändringar är att vänta till 2023 års tävling. Den huvudsakliga delen av förändringen blir att de två semifinalerna kommer bara att avgöras genom tittarnas omröstningar, det vill säga att de nationella jurygrupperna stryks i dessa program. Däremot kommer juryn att vara kvar till finalen och om ett land inte kan uppvisa ett giltigt resultat kommer backupjurys att användas.

En annan nyhet i detta är att EBU från och med 2023 kommer att bjuda in tv-tittare i andra länder än tävlingsländerna att vara med och rösta. Det innebär att om man befinner sig i ett av de länder som inte deltar i nästa års Eurovision så kommer man att ges möjlighet att logga in via en onlineportal och avlägga röster. Dessa röster kommer att räknas som en slags ”rest of the world”-tittargrupp som kommer avge 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng i alla tre sändningar. Det kommer däremot inte finnas med någon ”rest of the world”-jury i finalen.

 

Eurovision 2023-arbetsgruppen

Under föregående månad presenterade BBC nyckelpersonerna i arbetsteamet bakom Eurovision 2023:

Martin Green blir tävlingens verkställande direktör (som leder arbetet i alla tävlingsdelar och mellan Liverpool, EBU och andra samarbetspartners).

Rachel Ashdown blir BBC:s huvudkommissionär för BBC Studios gällande såväl semifinals- och finalsändningarna och andra sändningar som exempelvis semifinallottningen.

Andrew Cartmell blir tävlingens exekutiva producent.

Lee Smithurst blir tävlingens showproducent, dvs. den som leder den kreativa ledningen och skapar det redaktionella innehållet.

Twan van de Nieuwenhuijzen fortsätter som tävlingsproducent, något han även var ansvarig för i Rotterdam 2021 och Turin 2022. Rollen innebär att vara kreativt ansvarig för att skapa de scenframträdanden som artisterna kommer att göra på scenen i Liverpool Arena.

James O’ Brien blir tekniskt ansvarig för produktionen.

Utöver dessa personer tillkommer ytterligare personer inom en rad olika yrkesområden, vilka ansluter till Eurovision under pågående produktionsarbete fram till sändningarna i maj.

 

 

Deltagarlistan i Eurovision 2023

För snart en månad sedan, den 22:a oktober för att vara exakt, blev det officiellt presenterat att 37 länder kommer att tävla i Eurovision Song Contest 2023, vilket är tre färre jämfört med 2022 års tävling. Detta kommer sig av att Bulgarien, Montenegro och Nordmakedonien har valt att inte ställa upp igen vilket är av bland annat ekonomiska skäl samt andra programprioriteringar.

Antalet deltagande länder blir nu den lägsta sedan ESC 2014 i Köpenhamn som också hade 37 länder till start. Då så nu innebär det att semifinalerna kommer att ha 15 respektive 16 tävlande då det är 31 länder som behöver genomgå kvalprogrammen. Vilken semi som får flest deltagare är inte känt. I övrigt blir ”Big Five” och den här gången även Ukraina direktkvalificerade till finalen.

Nedan är en fördelning av ländernas uppdelningar i tävlingen, listade i alfabetisk ordning inom varje sektion.

 

Semifinalister

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Georgien
 • Grekland
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Kroatien
 • Lettland
 • Litauen
 • Malta
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • Rumänien
 • San Marino
 • Schweiz
 • Serbien
 • Slovenien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Österrike

 

Direktkvalificerade länder till finalen

 • Frankrike
 • Italien
 • Spanien
 • Storbritannien (värdland)
 • Tyskland
 • Ukraina (regerande mästare)

 

 

Melodifestivalen 2023

Snart är det dags för en ny Melodifestivalsäsong även om den startar först den 4:e februari nästa år. Nedan är vad vi hittills har fått bekräftat från Sveriges Television.

 

Startfältet

I slutet av augusti fram till mitten av september hölls en antagning till Melodifestivalen 2023 som totalt sett inbringade 2 824 bidrag från vilken en urvalsjury och SVT:s Melodifestivalredaktion ska utse sammanlagt 28 tävlingsbidrag. Fram till november hölls startfältet hemligt men under månadens två sista dagar presenterades alla tävlande, först de som medverkar i den första och andra deltävlingen och därefter de som medverkar i den tredje och fjärde deltävlingen. Avslöjandena skedde genom två kortare videosändningar i sociala medier.

 

Förändringar

Än så länge har SVT bara meddelat en förändring i Melodifestivalen 2023 och det är gällande semifinalprogrammet den 4:e mars. Till skillnad från tidigare upplagor med dueller eller gruppindelningar kommer 2023 års semifinal bara bestå av en tävlingsomgång med alla åtta bidrag som kvalat in som treor och fyror från deltävlingarna. Det innebär att alla åtta ges lika stor chans att ta sig till final. Ett liknande koncept användes mellan 2002 och 2006.

 

Programledarna

I slutet av september presenterades duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl som programledare till Melodifestivalen 2023. Farah Abadi var med redan ifjol (2022) dock då som sidekick till Oscar Zia medan i år blir det en konstant duo på samma sätt som det var i Melodifestivalen 2015 (då Robin Paulsson och Sanna Nielsen var programledare). Då som nu är det två programledare från Skåne.

SVT har under november också gått ut med att artisten Linda Bengtzing kommer att bli programledare för för- och eftersnacksprogrammen under Melodifestivalen 2023. Hon kommer att vara på plats vid alla 6 stopp som tävlingen gör och intervjua olika gäster som bjuds in till programmet. Det är däremot inte känt om programmen kommer att sändas ut i TV eller om det bara blir på webben och/eller i sociala medier.

 

Biljettförsäljningen

Den 1 november öppnades en ny omgång biljettförsäljning inför Melodifestivalen 2023 för den som ville köpa fler eller nya biljetter. Sedan tidigare har det varit känt att alla biljetter som således inför deltävlingarna och semifinalen till 2022 är giltiga till 2023 i och med att tävlingen inte besökte dessa städer ifjol (p.g.a. coronapandemin). Finalbiljetter måste däremot köpas på nytt då fjolårets final kunde äga rum som planerat i Friends Arena.

I skrivande stund (30:e november 2022) finns det fortfarande biljetter kvar att köpa via återförsäljarna Ticketmaster och Live Nation.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ska övriga länder i det kommande Eurovision-startfältet välja artist och tävlingsbidrag? Vilka har gett besked och vilka har inte sagt något än? Vi har sammanfattat för varje land vad som hittills har bekräftats och för att göra det mer tydligt har vi valt att kategorisera länderna i hur långt de har kommit i sin process.

 

Artist- och/eller bidragsvalet är klart

Cypern valde i oktober ut sångaren Andrew Lambrou som sin representant i tävlingen. Valet har gjorts internt, något som TV-bolaget CyBC tidigare under hösten hade meddelat att de skulle göra. Till 2024 planeras det istället att anordna en publik uttagning men då det är lång tid kvar till dess väljer vi att fokusera på 2023 års val.


Israel presenterade i mitten av juli sångerskan Noa Kirel som sitt val till Eurovision 2023. Det skulle dock dröja en månad innan hon själv bekräftade sitt deltagande. Något mer om hur själva tävlingsbidraget ska utses är inte känt. Det är i alla fall första gången på länge som Israel inte använder sig av X Factor eller liknande talangprogram för att välja artist och låtar till Eurovision, med undantag för Eden Alene som fick behålla sin tävlingsplats till ESC 2021 (efter att hon valdes ut som representant för Israel till ESC 2020).


Nederländernas AVROTROS hade under sommaren 2022 en öppen antagning för artister och låtskivare att skicka in tävlingsbidrag. När den avslutades den 31:a augusti tog en kommitté över för att lyssna igenom och bedöma det inskickade materialet och den 1:a november meddelades deras resultat i form av ännu ett internval. Det handlar om duon Mia Nicolai & Dion Cooper som kommer att tävla för Nederländerna i Eurovision 2023. Duon har tillsammans med ESC-vinnaren Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield skapat den låt som de ska framföra i Liverpool. Vad låten heter och när den kommer att släppas officiellt är däremot inte känt.

 

Planerar att hålla i en publik nationell uttagning (större eller mindre uttagning)

Albanien kommer att fortsätta med Festivali i Këngës (FiK) som ESC-uttagning, och i slutet av föregående månad fick vi också besked om vilka artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att delta i uttagningen samt att tittarna kommer att få rösta fram den artist med tillhörande bidrag som de vill se tävla för Albanien i Eurovision 2023. Tidigare har detta alltid varit ett juryarbete men nu frångås den rollen i alla fall för 2023 års FiK. Det ska dock tilläggas att juryröstningen kommer att användas i FiK men bara för att kora vinnaren av programmet vilket inte har något som helst att göra med ESC-artisten att göra (även om juryn och tittarna kan välja samma vinnare). Sändningarna kommer att äga rum mellan den 19:e och 22:a december och redan inför detta har albansk TV låtit meddela att inga studioversioner kommer att släppas innan scenframträdandena görs.


Belgien planerar att för första gången sedan 2016 anordna en publik uttagning för sitt artist- och bidragsval till Eurovision. Det handlar om en final med sju tävlande som kommer att framföra två bidrag vardera varpå jury- och tittarröstning avgör en vinnare. Artisterna har presenterats men däremot har låttitlarna inte meddelats officiellt. Finalen hålls den 14:e januari i en TV-studio i huvudstaden Bryssel.


Danmark fortsätter med Dansk MGP och den 28:e oktober avslutades också antagningen till programmet. TV-bolaget DR, som anordnar uttagningen, bekräftade tidigare i sensomras att staden Næstved kommer att stå värd för finalen den 11:e februari nästa år med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare. Det är inte känt hur många bidrag som ska väljas ut till finalen.


Estlands Eesti Laul 2023 får ett lite annorlunda upplägg jämfört med 2022 års tävling. Detta bland annat sedan TV-bolaget ERR har valt att skrota kvartsfinalprogrammen vilket gör att alla bidrag börjar tävla i semifinalerna. I likhet med Danmark blir det även final i Estland den 11:e februari. Veckorna innan hålls två semifinaler (den 12:e och 14:e januari) för att avgöra vilka 12 bidrag som ska få tävla i finalen. Nu i november blev det också känt vilka bidrag som juryn valde ut och i december släpps alla studioversioner. Det är också officiellt att semifinalerna sänds från staden Viimsi medan finalen hålls i Talllin, dock inte i Saku Suurhall utan i Tondiraba Ishall.


Finland utser sin nästa Eurovision-representant i en UMK-final som är planerad till den 25:e februari i Åbo. I den finalen kommer sammanlagt sju bidrag att tävla, något som TV-bolaget Yle har bekräftat. I fjolårets uttagning var det tanken att anordna ett s.k. After Party efter sändningen men det fick p.g.a. coronapandemin ställas in. Till 2023 är det däremot tänkt att festen ska kunna hållas som planerat och om du vill se finalen live och gå på efterfesten kan du nu köpa biljetter till det via denna länk. Startfältet kommer att meddelas i januari.


Frankrike har sedan i somras inte gått ut med mer uppgifter om sin kommande ESC-uttagning annat än att France Télévisions bekräftar fortsättningen med C’est vous qui décidez. Det ska dock tilläggas att ifjol var bolaget lika hemlighetsfulla och släppte information först i ett sent skede. Vi kan i alla fall konstatera att det är roligt att uttagningen fortsätter för ett tredje år på raken. Senast Frankrike hade tre publika finaler på raken var mellan åren 2005–2007.


Georgiens nationella TV-bolag GPB har valt att återinföra en talangtävling för att i alla fall välja sin nästa Eurovision-representant. Den här gången blir det en säsong av The Voice som avgör det valet (förra gången var det georgiska Idol). Säsongen kommer att inledas den 8:e december och pågår sedan tio veckor framåt. Det är dock inte känt om artist- och bidragsvalet görs genom samma uttagning eller om den senare blir ett internval.


Irland har valt att fortsätta med konceptet att hålla en nationell final där publik- och juryröster tillsammans avgör deras representantval. Fram till den 28:e oktober kunde man skicka in tävlingsbidrag och därefter utser TV-bolaget RTÉ ett antal tävlande till finalen som även nu har fått namnet Eurosong, även om den kommer att sändas som en del av den populära talkshowen Late Late Show någon gång under början av 2023 (exakt datum saknas).


Islands uttagning Söngvakeppnin fortsätter med upplägget om två semifinaler à tio tävlande som kommer att tävla om ett antal finalplatser där vinnaren koras. Sändningarna kommer att äga rum den 18:e och 25:e februari samt 4:e mars. Det är planerat för att finalen ska få någon känd gästartist, vilket alltid har varit fallet de senaste åren. För att utse tävlingsbidrag hölls en antagning tidigare i höstas där det rapporterades att det skickades in 128 bidrag, vilket var en minskning mot hur det var ifjol.


Italien fortsätter i vanlig ordning med sin Festival di Sanremo som nästa år avgörs för 73:e året i ordningen! TV-bolaget Rai har officiellt meddelat att man även till nästa år tänker hämta sin Eurovision-representant från den uttagningen även om vinnaren har rätt att tacka nej till att åka till Eurovision. 2023 års uttagning är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari med totalt 25 tävlingsbidrag varav tre av platserna går till jokrar från Giovani-finalen som avgörs den 16:e december. Programledare för Festival di Sanremo blir publikfavoriten Amadeus tillsammans med artisten Gianni Morandi. I december kommer det att bli känt vilka artister som ska tävla i startfältet, först de 22 som Rai själva valt ut och i mitten av månaden de tre jokrarna från Giovani-finalen.


Kroatien hade fram till andra hälften av november en antagning öppen gällande tävlingsbidrag till deras uttagning Dora 2023. Enligt de regler som har släppts ser det ut som att TV-bolaget HRT eventuellt överväger att utöka Dora från tidigare 14 till 28 bidrag vilket i så fall innebär en större final eller att det hålls inför-program till finalen. Det har rapporterats om att sammanlagt 196 bidrag skickades in och i samma veva har det ryktats om att åtminstone tre kända namn från tidigare Eurovisions ska ha skickat in material.


Lettlands antagning till uttagningen Supernova öppnade tidigare i höstas och förblir öppen till och med den 1:a december. Bidrag skickas in via detta onlineformulär. Däremot är det något oklart hur omfattande uttagningen blir den här gången. TV-bolaget LTV skriver själva i regelverket att de kommer att presentera startfältet i januari 2023 och man beräknar att en eller flera sändningar genomförs från och med februari månad.


Litauens nationella TV-bolag LRT bekräftade i oktober ytterligare en säsong med uttagningen Pabandom iš naujo! som nationell uttagning till Eurovision Song Contest. Enligt den information som LRT har släppt beräknas uttagningen den här gången bestå av maximalt fem program, men det är också beroende på hur många bidrag som tas ut i tävlan. En antagning för artister och tävlingsbidrag pågår till och med den 12:e december.


Malta kommer för första gången på många år att hålla i en mer omfattande uttagning. Till skillnad från Estland inför TV-bolaget TVM fyra kvartsfinaler och ökar därmed antalet tävlingsbidrag från 24 till 40. I dessa program, som sänds en gång i veckan i januari och början av februari, kommer publik- och tittarröstning att avgöra 24 semifinalister som sedan blir 16 finalister. Även i semifinalen och finalen avgörs resultaten med delad jury- och tittarröstning. I november presenterades juryns urval vilka kommer från den antagning som pågick tidigare i höstas.


Norge planerar för ännu en upplaga av Norsk MGP och även den här gången med uttagningsprogram inför finalen, men med en hel del förändringar jämfört med de senaste åren. Bland annat stryks två av fem heats, inga bidrag blir direktkvalificerade till finalen och samtliga heats avgörs i omgångar där alla möter alla istället för dueller. Upplägget blir således att 21 bidrag deltar vilka fördelas ut på sju per sändning och sedan får tittarna rösta fram tre favoriter i respektive heat. Sammanlagt går nio bidrag till final där vinnaren koras med hjälp av tittarröstning och internationell juryröstning (bägge parter får halva makten).

Det är också känt att för tredje gången kommer MGP-finalen att sändas från en annan ort än Oslo, nämligen Trondheim och duon Arianrhod ”Arian” Engebø och Stian ”Staysman” Thorbjørnesen kommer att vara programledare. Heaten kommer att sändas den 14:e, 21:a och 28:e januari och final den 4:e februari.


Polens nationella TV-bolag TVP gick tidigare i höstas ut med information om att de har för avsikt att fortsätta med att anordna en nationell final till Eurovision Song Contest. Utifrån tävlingsreglerna kan man läsa att TVP har för avsikt att välja ut som mest tio (10) finalister bland de låtar som skickas in via den antagning som pågår (till och med den 15:e januari). Själva finalen är planerad till den 26:e februari och cirka en månad innan beräknas startfältet presenteras.


Portugal kommer än en gång att välja artist och bidrag till Eurovision via den nationella uttagningen Festival da Canção. Även den här gången kommer TV-bolaget RTP att ha ett startfält om 20 bidrag varav 15 låtar som skapas av låtskrivare som bjudits in internt av RTP och fem som skapas av låtskrivare som skickat in tävlingsbidrag via en öppen antagning. Initialt var det sagt att det skulle vara 16-4 men en av de internt valda hoppade av. Namnen på alla 20 låtskrivare meddelades i början av november men vilka låtar som ska framföras inklusive artisterna som ska sjunga dessa har inte offentliggjorts.

Upplägget blir i övrigt två semifinaler och en final, men nu med en twist: varje semifinal får 6 finalister varav fem som röstas vidare med hjälp av jury- och tittarröstning och en som tittarna utser via en andra röstningsomgång.


Rumäniens nationella TV-bolag TVR godkände i slutet av oktober budgeten för landets ESC-deltagande, och nu i november öppnades en antagning för intresserade låtskrivare och artister. Två stora nyheter presenterades i samband med detta, dels att alla resultat kommer att avgöras av tittarna samt att uttagningen omvandlas till en finalkväll istället för en 45-bidragstävling med många olika kvalificeringsrundor. Den enda gången jury används blir för att utse startfältet som är beräknat att presenteras senare i december.


San Marinos fortsättning på Una voce per San Marino har visat sig blivit en succé på förhand, inte minst då över 700 personer hittills har anmält sig för att delta. Nu kommer däremot inte alla att få vara med då det från och med nu under senhösten ska ske auditions där någon form av juryröstning ska avgöra vilka deltagare som ska få komma tillbaka till San Marino i vinter för att tävla i heats och sedan i finalen. Det är i alla fall sagt att fjolårets programledarduo (Senhit & Jonathan) återvänder i samma roll även i årets final. En nyhet för året är att alla tävlande behöver genomgå alla steg för att nå finalen vilket i alla fall gäller från heaten.


Serbiens nationella TV-bolag RTS har för avsikt att fortsätta med uttagningen Pesma za Evroviziju som ESC-uttagning till 2023. Konceptet infördes till 2022 och kommer nu tillbaka igen. Tävlingsbidragen utses från den antagning som kommer att avslutas den 1:a december. Antagningen förlängdes av okänt skäl från 15/11 till 1/12.


Spaniens nationella TV-bolag RTVE släppte i slutet av oktober listan gällande de 18 artister som kommer att tävla i den spanska ESC-uttagningen Benidorm Fest. Listan innehåller fyra tidigare spanska tävlande i tidigare ESC-uttagningar varav en av dessa har varit en tidigare spansk Eurovision-representant. Alla tävlingsbidrags studioversioner släpps enligt uppgifter från RTVE själva den 19:e december. Själva sändningarna är planerade att avgöras genom två semifinaler den 31:a januari och 2:a februari medan finalen hålls den 4:e februari.


Tjeckien var i likhet med några tidigare länders rapporteringar sist ut att bekräfta sitt deltagande i Liverpool och efter det blev det officiellt att TV-bolaget Česká Televize (ČT) har bekräftat fortsättningen för uttagningen ESCZ som nationell uttagning. Det blir däremot endast tal om en mindre final den här gången där sammanlagt tre bidrag planeras att väljas ut från en nationell antagning som avslutas i december. Det är inte bekräftat när finalen ska hållas.


Tysklands NDR har valt att fortsätta med finalkonceptet Unser song für… där ett antal finalbidrag kommer att göra upp om segern. En antagning pågick under november månad och därefter ska startfältet utses via både antagningen och TikTok. En större arbetsgrupp är tillsatt för att genomföra valet av artister och låtar.


Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC har planerat att hålla finalen i Vidbir 2023 redan den 17:e december i år från en tunnelbanestation i huvudstaden Kiev. Nu i november publicerade en lista med de tio artister som ska tävla i finalen och den 1:a december är det sagt att tävlingsbidragen ska släppas officiellt.

 

Planerar för att välja internt

Australiens SBS var sist ut att meddela sig angående tävlingsstatus och velade länge gällande om det skulle bli en fortsättning på uttagningen Australia decides eller internval. Under november månad stod det till sist klart att det blir det senare alternativet även om det inte är sagt när och hur valet ska göras. Det ska också sägas att 2023 är sista året då Australien garanteras att få tävla i Eurovision, om den överenskommelse som EBU gjorde med SBS under 2019 inte förnyas måste SBS från och med ESC 2024 återgå till att begära årligt specialtillstånd från EBU för att få vara med och tävla.


Schweiz kommer för femte året på raken att använda sig av metoden med att låta en publikpanel och en expertjury internt rösta fram Schweiz’ val till Eurovision Song Contest. Metoden har hittills inbringat finalavancemang varje år inklusive två topplaceringar! Inledningsvis anordnades en kortare antagningsperiod, som var igång under slutet av augusti och början av september vilket sedan följer ett gediget juryarbete. Exakt när vi får reda på vem som har blivit vald återstår att se, däremot har det ryktats om att omröstningen har gått in i sin slutfas. Vad det sedan innebär kan man bara spekulera om…


Österrikes nationella TV-bolag ORF har utöver att bekräftat sitt fortsatta ESC-deltagande gått ut med att en stegvis intern process kommer att leda till vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Österrike den här gången. Urvalet inleddes med att ett 15-tal artister fick genomföra filmade liveframträdanden från vilka en jury sedan har/kommer att välja ut sina favoriter. Slutligen blir det ORF själva som bestämmer vem som ska få åka till Liverpool för deras räkning i maj.

 

Har ännu inte alls eller bara delvis uppgett hur artist- och bidragsvalet ska göras

Armeniens nationella TV-bolag AMPTV var ett av de sista länderna att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2023 och de har därför inte hunnit presentera än hur de ska välja artist och tävlingsbidrag. Ifjol gjordes valet internt.


Azerbajdzjans nationella TV-bolag İctimai Televiziya bekräftade i mitten av oktober till ESCToday.com Azerbajdzjans deltagande i Eurovision 2023. Det saknas däremot uppgifter om hur artist och bidrag ska utses.


Greklands nationella TV-bolag ERT är igång med någon slags process för att göra artist- och bidragsvalet men det är något oklart hur det ska gå till. I somras gick ERT ut med en kommuniké där de ville få in förslag på låtar från olika artister och den deadlinen passerades i början av oktober. Det har gått olika rykten men vad som verkligen händer därefter är oklart. Vi avvaktar därför tills vidare…


Moldaviens nationella TV-bolag TRM meddelade bland de sista länderna sitt fortsatta ESC-deltagande och har inte meddelat hur, var eller när artist och tävlingsbidrag ska utses.


Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO i Slovenien gick i mitten av september ut med en uppdatering att man hade bekräftat sin fortsätta medverkan i Eurovision Song Contest. Däremot har de ännu inte talat om hur artist och bidrag ska väljas ut, utan det återkommer man till vid ett senare tillfälle under säsongen.


Storbritannien har som värdnation uppgiften att utse ett hemmaplansbidrag. Detta kommer att göras i samarbete med TaP Music, ett samarbete som inleddes 2022 som slutade med att Storbritannien fick sitt dittills bästa resultat på 20 år! Ifjol ledde valet till internval men det är oklart om det blir så även den här gången. Fortsättning följer!

 

 

Junior Eurovision 2022

Räknat från skrivande stund är det bara en vecka och några dagar kvar tills dess den 20:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ska avgöras. Nedan är det vi vet om tävlingen.

 

Armenien är värdnation

Förra årets JESC vanns av sångerskan Maléna som tävlade för Armenien och bara några dagar efter att Armeniens vunnit föregående års final stod det klart att Armenien och huvudstaden Jerevan får ta hand om tävlingen 2022. Däremot skulle det dröja ett par månader till innan värdstad och tävlingsdatum släpptes. Det är också bekräftat att trion Iveta Mukuchyan, Garik Papoyan och Karina Ignatyan kommer att vara programledare för årets JESC-final.

 

16 länder deltar

Enligt den deltagarlista som EBU skickade ut i slutet av september kommer 16 länder att tävla, varav en av dessa är Storbritannien som gör comeback (efter att senast ha tävlat 2005). Däremot har fyra länder som tävlade i 2021 års upplaga valt att inte delta den här gången. Sverige fortsätter att inte delta, vilket i år blir för åttonde året i följd. I Sverige är det bara SVT som kan delta i tävlingen i och med att TV4 sedan ett par år tillbaka inte längre har något EBU-medlemskap.

Samtliga tävlingsbidrag är nu officiellt presenterade och finns att lyssna på vår specialsida om ämnet.

 

Öppningsceremoni med delvis lottning

Den s.k. öppningsceremonin som inleder JESC 2022 kommer att äga rum den 5:e december. Förutom att hälsa alla välkomna och låta deltagarna vara med och tända en julgran kommer man att genomföra en lottning som avgör vilket land som inleder och avslutar finalen samt vilken startposition som Armenien får. Därefter sätts övriga startnummerplaceringar av tävlingsproducenterna.

 

Gästartister

Fjolårets vinnare Maléna är inbjuden gästartist till finalen i form av senaste JESC-vinnare. I och med att JESC fyller 20 år i år har man valt att bjuda in alla tidigare vinnare till finalen, även om det är oklart vilka som eventuellt har tacka ja. Ett liknande uppträdande gjordes i den åttonde upplagan år 2010. Artisten Rosa Linn, som representerade Armenien i Eurovision 2022 och som fick en världshit med sitt tävlingsbidrag ”Snap” har också bjudits in som gästartist.

 

 

Övriga nyheter

Eurovision Village hamnar i en hamn

Brittiska BBC har bekräftat att Eurovision Village, som är ett Eurovision-område för alla som befinner sig i värdstaden får besöka, kommer att vara i Pier Head som ligger ett stenkast från tävlingsarenan i Liverpool. Området kommer att bjuda på en hel del uppträdanden och andra roliga nöjen, inte minst att man kommer att kunna se de tre direktsändningarna på storbildsskärmar runt om i parken.

 

Omröstningen i årets ’ESC Topp 250’ igång

Vill du vara med och påverka vilka bidrag som ska hamna på Eurovisionfansens Topp 250-lista för 2022? I så fall är det nu du ska lägga din röst i omröstningen som sajterna Songfestival.be och ESC Radio anordnar.

Allt du behöver göra är att välja ut tio favoritbidrag som tävlat i Eurovision mellan 1956 och 2022 och skicka in via denna länk. För att rösta måste du vara inloggad via någon av dina sociala medier-konton. Du ska placera bidragen från första till tionde plats då placeringarna omvandlas till poäng enligt ESC-skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1.

Omröstningen är öppen fram till den 4:e december kl. 23:59, därefter sammanställs allas röster och de 250 mest populära bidragen (de som har fått högst totalpoäng) väljs in på topplistan den här gången. Resultat blir känt på nyårsafton då ESC Radio spelar upp topplistan i bakvänd ordning, dvs. från plats 250 till 1.

 

Fakta om säsongens Eurovision Pre Partyn

Redan nu under hösten har fyra städer i Europa meddelat att de kommer att anordna Eurovision Pre Partyn i vår inför Eurovision Song Contest. Sådant är brukligt och är en återupptagen tradition efter coronapandemin. De städer som hittills har meddelat status för detta är Barcelona, Madrid, London och Amsterdam där man redan nu har börjat sätta formen för var och när dessa tillfällen ska äga rum.

Vi kommer att följa detta noggrant under säsongen då fler artister presenteras. De medverkande lär förmodligen vara både artister som ska tävla i Eurovision 2023 samt andra gästartister från tidigare upplagor.

 

Eurovision-podden är tillbaka

Inför nästa års Eurovision Song Contest är Steve Holden tillbaka med en ny säsong av Eurovisions egen podcast. I den intervjuar han olika artister och andra personer som medverkar eller har medverkat i tävlingen. Nya episoder släpps vid olika tillfällen under säsongen.

 

Nya medlemmar invalda i Eurovisions referensgrupp

Den så kallade referensgruppen som styr arbetet bakom Eurovision Song Contest har i dagarna fått två nya medlemmar som ersätter en tidigare medlem som har lämnat gruppen. Det handlar om Alexandra Wolflast från tyska TV-bolaget NDR och Claudio Fasulo från det italienska TV-bolaget Rai som ersätter Alexandra Redde som har representerat franska TV-bolaget France Télévisions. Detta rapporterar bland andra ESCToday.com.

Själva referensgruppen utgörs idag av elva personer med Dr. Frank-Dieter Freiling från tyska ZDF som ordförande och Martin Österdahl som Executive Supervisor. Förutom dessa två medverkar de två senaste exekutiva ESC-producenterna samt den nuvarande i samma roll och fem invalda som representerar olika nationers TV-bolag, för närvarande från Armenien, Island, Italien, Portugal och Tyskland.

Gruppens roll är att se till att allt går som det ska göra men även att fatta viktiga beslut som rör tävlingen. Mötena sker cirka fem gånger per år.

 

Claes-Göran Hederström har avlidit

Den 9 november meddelade Sveriges Television att artisten Claes-Göran Hederström har avlidit vid en ålder av 77 år. Han representerade Sverige i Eurovision 1968 med poplåten ”Det börjar verka kärlek banne mig” som slutade på femte plats av 17 tävlande. Han återvände till Melodifestivalen 1973 då han hamnade på åttonde plats i den finalen med låten ”Historien om en vän”.

 


 

Kommentera