Selecţia Naţională väljer Rumäniens representant till Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Även till Eurovision 2023 kommer rumänska TV-bolaget TVR att använda sig av uttagningen Selecţia Naţională för att välja ut Rumäniens artist och tävlingsbidrag. Nytt för året är att tittarna får hela makten att rösta fram vinnaren i finalen.

 

Hur blir tävlingsupplägget?

Förra året (2022) anordnade TVR en mycket omfattande Selecţia Naţională där auditions, semifinal och final avgjorde vinnaren. Då med i princip bara juryröstning som resultat, något som TVR fick kritik för. Inför den här säsongen har man tagit till sig av kritiken och låter nu tittarna ensamt rösta fram sin vinnare, den här gången i en något mindre uttagning.

Själva urvalet kommer dock att göras av en jury som kommer att kunna välja bland låtar som skickas in via en digital antagning som pågår mellan den 14:e november och 11:e december. Under sin bedömning kommer jurymedlemmarna inte att veta om vem eller vilka som står bakom varje inskickad låts upphov. Istället kommer varje jurymedlem enskilt att rangordna tävlingsbidragen genom att betygsätta varje låt från 1 till 10. Poängerna läggs sedan samman och totalt sett kommer de 12 mest populära bidragen att väljas ut. Så snart som juryns val är klart publiceras deras val varpå en s.k. överklagningsperiod inträda under 24 timmar där låtar som har valts ut också kan dras tillbaka. Därefter blir startfältet komplett.

Finalen är planerad att avgöras den 11:e februari i en direktsänd TV-show. Som tidigare nämnt kommer tittarna helt och hållet att få rösta fram vinnaren och för att göra det hela rättvist kommer en s.k. notarius publicus att övervaka omröstningen.

 

Andra nyheter

Förutom att tittarna får rösta fram sin egen vinnare har TVR också justerat i sina regler att man nu kan skicka in tävlingsbidrag utan en bestämd artist. Det vill säga, demoartister tillåts och därefter blir det Selecţia Naţională-teamet som bestämmer vilken artist som ska framföra just det utvalda bidraget.

 

Antagningen

Själva antagningen öppnar den 14:e november och från och med då fram till den 11:e december kan man e-posta in sitt deltagarintresse till följande adress: eurovision.romania@tvr.ro

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av det regelverk som har presenterats. I regelverket finns också information gällande vad TVR vill att ni skickar med vid antagningen.

 

Låtskrivare

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag till Selecţia Naţională 2023. Det finns således inga krav på att man måste inneha rumänskt medborgarskap.

– Låtskrivaren/na bakom bidraget måste skriva på en försäkran om att tävlingsbidraget inte har varit offentligt publicerat sedan tidigare, och absolut inte före den 1:a september 2022.

– Ni måste även skriva under att ni äger upphovsrätten till ert tävlingsbidrag och att det inte finns något som förhindrar tävlan som t.ex. tredjepartsavtal.

– Det finns ingen begränsning gällande hur många låtar man kan skicka in. Samma låtskrivare tillåts att samarbeta med andra låtskrivare.

 

Tävlingsbidrag

– Ett tävlingsbidrag ska kunna framföras på maximalt 3 minuter.

– Låttexten får inte vara obscen eller innehålla politiska och/eller kommersiella budskap.

 

Artister

– För att få tävla som artist i uttagningen måste man vara 16 år eller äldre. Det innebär att endast personer födda den 13:e maj 2007 eller tidigare får delta.

– Varje scenframträdande får bestå av maximalt 6 personer i vilket huvudsångaren/na samt ev. bandmedlemmar, körsångare och dansare ingår.

– Man kan skicka in hur många bidrag som helst, däremot får en artist bara framträda med ett bidrag i finalen.

 

Övrigt

– Alla parter (låtskrivare som artist) måste skriva på en försäkran om att om ni vinner uttagningen kommer ni att representera Rumänien i Eurovision 2023.

– TVR äger rätten till regelverket och därmed rätten att diskvalificera alla tävlande, låtskrivare och tävlingsbidrag som eventuellt bryter mot reglerna.

 

 


 

Kommentera