Startfältet till Ukrainas Vidbir 2023 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 17:e december kommer Ukraina att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023 och med (i skrivande stund) exakt en månad kvar till sändning har nu TV-bolaget UA:PBC presenterat finalisterna.

Själva startfältet har utsetts av en jury som har valt bland 384 låtar som skickades in via en öppen antagning tidigare i höstas. Inför denna presentation hade dock UA:PBC gått ut med en lista på 36 artister som hade gått vidare till en slutomröstning innan juryn gjorde sitt slutgiltiga val.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlade i Vidbir 2023 i alfabetisk ordning efter artist. Uppgifter om låtskrivare saknas för tillfället (det kommer att fyllas i senare).

  • 2Tone – ”Kvitka”
  • Angelina – ”Stronger”
  • Demchuk – ”Alive”
  • Fiinka – ”Dovbush”
  • Jerry Heil – ”When God Shut the Door”
  • Krutь – ”Kolyskova”
  • Moisei – ”I’m Not Alone”
  • Oy Sound System – ”Oy, tuzhu”
  • Tember Blanche – ”Ia vdoma”
  • Tvorchi – ”Heart of Steel”

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi tre artister som har tävlat i en tidigare ukrainsk Eurovision-uttagning: Jerry Heil, Krutь och Tvorchi, som alla tävlade i Vidbir 2020. Vid det tillfället var det ingen av de tre som vann och därför finns här ingen artist i det här startfältet som tidigare har representerat Ukraina i Eurovision.

Det är också värt att notera att det finns inte en enda musikgrupp bland startfältets tio tävlande som utgörs av mer än två medlemmar.

 

Upplägg

2023 års ukrainska ESC-uttagning Vidbir avgörs alltså redan nu i december 2022 där tio artister kommer att tävla om segern. Resultatet kommer att avgöras av å ena sidan tittarröstning och å andra sidan av juryröstning, där årets tre jurymedlemmar (Jamala, Taras Topolya och Julia Sanina) har röstats fram av publiken att få vara del av juryn (istället för att produktionen utser jurymedlemmarna). Sändningen kommer att hållas i en tunnelbanestation i Kiev och är planerad att gå ut både i nationell TV och via sociala medier.

 

Ukraina deltar men är inte ESC-värdland

I maj i år var det som bekant Ukrainas Kalush Orchestra som tog hem segern i Eurovision 2022 med bidraget ”Stefania”. Trots segern får landet inte stå värd för Eurovisionen nästa år, vilket beror på den mycket oroliga situation som landet befinner sig i sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari i år, ett krig som tyvärr fortfarande pågår. EBU beslutade därför tidigt under sommaren 2022 att arrangemanget måste gå av stapeln någon annanstans 2023 och det slutade med att tvåan Storbritannien accepterade att bli värdnationpå uppdrag av Ukraina ska tilläggas. Vad det sistnämnda innebär i slutändan vet vi inte men det på något sätt kommer Ukraina att involveras i projektet vilket skulle kunna ske i form av exempelvis valet av programledare, mellanakter, platser för vykortsinspelningar eller innehållet i dessa osv.

Då Ukraina vann Eurovision 2022 men inte får hålla i värdskapet i Ukraina har EBU låtit landet bli direktkvalificerad till Eurovision-finalen i maj. Vinnaren av Vidbir kan därför redan i december i år börja förbereda sig för sitt scenframträdande i Liverpool den 13:e maj!

 


 

Kommentera