Våra drömartister i Melodifestivalen 2021

PANELEN TYCKER TILL. Arbetet med att ta fram startfältet till Melodifestivalen 2021 är i full gång i SVT-huset i Stockholm. Ännu vet vi inte vilka namn SVT tänker välja ut, däremot har vi artister på vår önskelista som vi hoppas får se i tävlingen nästa år. Vi listar både artister vi hoppas gör comeback samt får debutera i sammanhanget.

För att förtydliga så har vi ingen kännedom om någon av dessa artister ens är aktuella för tävlingen 2021. Det vill säga, det är inte bekräftade namn utan artister vi hoppas får se på Mello-scenen nu till 2021. Du får gärna lägga till fler namn i kommentarsfältet om du känner att vi missat några intressanta namn! Nu kör vi!

 

Senaste tre Idol-vinnarna


Att TV4-programmet Idol har levererat många artister till Melodifestivalen är ingen underdrift, snarare ett bevis på att det går att skapa sig en karriär inom musikbranschen med den hjälpen. Med det sagt vore det inte helt otroligt om någon av de senaste vinnarna och/eller andra säsongsfinalister skulle dyka upp i tävlingen. Exempel på sådana namn är Tusse Chiza (Idol-vinnare 2019), Sebastian Walldén (Idol-vinnare 2018) och Chris Kläfford (Idol-vinnare 2017). Med anledning av att 2016 års Idol-vinnare Liamoo gjorde stor succé i Melodifestivalerna 2018 och 2019 så skulle ett sådant scenario inte vara helt otänkbart.

 

Cecilia Kallin


2010 gjorde gruppen Timoteij stor succé i Melodifestivalen då de gick raka vägen till finalen med låten Kom”, som också var favorittippad att vinna. Men någon seger blev det inte, däremot fick tjejerna Elina Thorsell, Bodil Bergström, Cecilia Kallin och Johanna Pettersson en riktig bra start på musikkarriären. De deltog också i Melodifestivalen 2012 med låtenStormande hav men då åkte de ut redan i Andra chansen. Mellan och efter tävlandet i Melodifestivalen gav gruppen ut två album och en rad singlar. 2014 hoppade Johanna Pettersson av och 2016 bestämde sig den resterande trion för att gå skilda vägar.

Cecilia Kallin har efter splittringen med Timoteij fortsatt med musiken som soloartist, bland annat släppte hon sin debutsingel ”Runaway” (se klippet ovan) 2018 som följdes upp med Don’t You Wanna KnowStation och Play Pretend”. Även under 2020 har hon släppt fler singlar, den senaste så sent som i mitten av september.

Timoteij är saknade i Melodifestivalen och därför vore det extra roligt om någon av tjejerna kunde tävla igen. Varför inte redan i Melodifestivalen 2021?

 

Loke Nyberg


Loke är en trubadursångare som till dags dato släppt fem fullängdsalbum och två EP-skivor. Han omnämns ofta som Ungergroundvisans härförare och hans låtar skildrar allt mellan hjärta och smärta, liv och död. En kille som man alltid kan se varje år på Medeltidsveckan, och som av det skälet vore intressant att ta del av även i Melodifestivalen. Det kan tilläggas att Loke Nyberg även spelar i folkmusikbandet Jordbrand, som faktiskt försökte ställa upp i 2018 års Melodifestival. Den gången fick de ingen plats, men kanske denna gång?

 

YOHIO


Yohio var mer poppis i Japan innan vi i lilla Sverige upptäckte han. Hans look är inspirerad av japanska musikgenren visual kei. Han har kända släktingar, t.ex är hans pappa gitarrist i bandet Corroded och hans farbror är medlem i bandet Takida. Hans genombrott i Melodifestivalen kom 2013 med låtenHeartbreak Hotelsom slutade på andra plats, mycket tack vare stort tittarstöd. Han återvände året efter med låten To the end och slutade då sexa i finalen. Han har inte legat på latsidan musikmässigt och släppt flera singlar varav de senaste är bl.a My nocturnal serenade och Silent Rebellion. Du har också kunnat se han som skådespelare i den svenska serien Jordskott. Han skulle behöva uppmärksammas mer här i Sverige och den bästa plattformen för det är Mello!

 

Boris René


Foto: ESC-Panelen

Boris Lumbana, här Boris René, fick sitt genombrott i Melodifestivalen 2016 då han deltog med låtenPut your love on me som slutade på tionde plats i finalen. Det gick lite bättre året efter med låten Her kiss som slutade på åttonde plats. När han inte sysslar med musik så spelar han fotboll i Göteborgska laget GAIS. Boris släppte singeln What the funk förra året och har bara gjort några till låtar efter Mello. Han är en glädjespridare med karisma som också borde få en tredje sista chans att visa vart skåpet ska stå!

 

Swingfly


Denna rave-räv hade vart kul att ha med igen för vi tycker att bägge hans tidigare låtar var roliga att lyssna på! Första gången vi såg Swingfly var 2011 då han livade upp stämningen mycket med den catchiga låtenMe and My Drum som skrällde sig hela vägen till final (från startnummer 2 ska inflikas) och lyckades sluta femma! Inte illa! Sedan kom han tillbaks 2016 med en minst lika bra, om inte bättre låt, där han kamperade ihop med Helena Gutarra ochYou Carved Your Name. Trots att det fanns en hel del favoritskap för den låten så tog resan slut redan i första röstningsomgången…

 

Watain


Detta är nog förmodligen den mest orealistiska önskningen men Watain är Sveriges största band inom genren Black Metal. Så stora har de blivit, att de vann en grammis för Årets Hårdrock 2011 med albumet ”Lawless Darkness”. Håller däremot sannolikheten nere på 0,0001% att de skulle bli aktuella för Mellon. Man kan ju inte ha med ett sånt här band i en uttagning för ESC? Jo, det kan man faktiskt, om man frågar vårt grannland i väst. Till och med vid två tillfällen har det hänt att black metal synts till i Norge!

En favoritlåt från bandet är ”Malfeitor”.

 

Atoma


En ännu större joker vi gräver fram i det personliga musikarkivet är Atoma, som är ytterligare ett rockband som beblandar mycket atmosfär och melodier. De grundades i Skogås söder om Stockholm som efterföljare till Doom metal-bandet Slumber (samma medlemmar). 2012 släppte Atoma albumet Skylight, men har sedan dess fallit i tystnad. Däremot är bandet nu igång igen och arbetar med sitt andra album som väntas släppas i år, 2020. En favoritlåt från bandet är ”Hole in the Sky”.

 

Linda Pritchard


Linda Norrgård, mer känd som Linda Pritchard, tävlade i Melodifestivalen 2010 med låten You’re making me hot-hot-hot och 2011 med låten Alive”. Ingen av gånger gick hon till final men hon har varit en stor favorit för några av oss vid bägge tillfällena. Innan hon själv stod på scen var hon dansare 2006 och 2008. Har körat bakom självaste Celine Dion och Velvet och turnerat tre säsonger med Diggiloo. 2012 släppte hon musikvideonWicked Game på youtube som är en mer dansvänlig version av klassikern. Till förmån för barncancerfonden gjorde hon låten 100 änglar i din famn 2015.

2018 kunde man se henne delta i musikalen Godspell i Malmö och 2019 kunde vi se henne köra bakom självaste Michael Rice i Eurovision Song Contest. Hon har två små barn (födda 2015 och  2017) som håller henne upptagen men vi hoppas att vi får se henne på scen snart igen!

 

Uno Svenningsson


Uno Svenningsson är ingen debutant i musikvärlden och ej heller så i Melodifestivalen där han har tävlat två gånger som artist (2007 med Irma Schultz och 2016 med Patrik Isaksson och Tommy Nilsson) och utöver det var han också en av låtskrivarna bakom Låt skiten brinna som Martin Stenmarck tävlade med 2019. Nu till 2021 hade det varit roligt om han fick chansen att komma tillbaka och tävla själv på scenen med sin musik. Det finns väl inga andra ord att säga än att den är ljuv och härlig!

 

Axel Schylström


Foto: ESC-Panelen

Axel Schylström slog igenom musikaliskt när han deltog i Idol 2015 där han slutade på en fjärdeplats. Men innan dess hade han bland annat spelat fotboll i sin hemstad Norrköping som mittfältare i IK Sleipners A-lag samtidigt som han hade musiken som lika stort intresse.

2017 deltog Axel i Melodifestivalen för första gången, med låtenNär ingen ser som tog honom till Andra chansen där han sedan åkte ut i duell mot Lisa Ajaxs ”I Don’t Give A”. Därefter har han fortsatt att släppa musik, bland annat singeln Räkna med mig som släppte så sent som i början av september 2020. Därför är Axel ett namn att räkna med och vi hoppas att få se honom igen på scenen i Melodifestivalen 2021.

 

Anna Bergendahl


Efter att ha debuterat som 16-åring i Idol fick Anna Bergendahl ett stort genombrott i Melodifestivalen 2010 med balladenThis Is My Life. Det blev seger på första försöket även om vi alla vet hur det gick sedan. Nåväl, efter att ha hållit sig borta ett tag och släppt musik på eget håll kom så Anna tillbaka till Melodifestivalen 2019 med Ashes to Ashes och gjorde en strålande comeback, även om finalplatsen fick gå via Andra chansen! Året därpå, 2020, var det dags igen. Med låtenKingdom Come gick hon raka vägen till final och var en av favoriterna till segern och en av panelens stora favoriter. Dessvärre blev det ingen seger, men nu i oktober vann hon OGAE Second Chance Contest och har under året släppt mer musik.

Därför vore det roligt om Anna skulle få ännu en chans att tävla i Melodifestivalen med sitt nya sound för att få möjligheten att få den efterlängtade Eurovision-revanschen från nederlaget i Oslo i maj 2010.

 

Anna Sahlene


En annan Anna som inte varit med på länge i festivalen är Anna Sahlene som tidigare tävlat i den svenska Melodifestivalen tre gånger: 2003 med We’re Unbreakable, 2006 med This Woman och 2009 med norska Maria Haukaas Storeng och låten Killing Me Tenderly. Alla gångerna har gemensamma nämnaren att hon inte gick vidare till final. Däremot gick hon hela vägen till Eurovision 2002, men inte för Sverige utan för Estland och blev därmed den första svenska artisten att tävla för just Estland i Eurovision-sammanhanget. Det blev en fin bronsmedalj för henne och låten Runaway”.

Vi vet att Sahlene har fortsatt med musiken även efter sina Melodifestival-år och därför vore det nu roligt att 2021 få stifta bekantskap med henne igen för att se hur hennes sound låter idag. Blir det mer schlager eller kan vi förvänta oss något helt annat?

 

Jill Johnson


Den svenska countrydrottningen Jill Johnson har representerat Sverige i Eurovision Song Contest en gång (1998 med Kärleken är) som också blev hennes stora genombrott. Sedan dess har hon varit en populär artist som rest land och rike runt, släppt otal album och deltagit i Melodifestivalen ytterligare en gång (2003 med Crazy in Love) då hon blev fyra i finalen. Sedan dess har Mello varit utan Jill, förutom vid finalen 2005 då hon programledde sändningen med Mark Levengood. Därför tycker vi det är på tiden att hon kommer tillbaka igen. Gärna med något country-aktigt upptempo som man blir glad av! Eller varför inte i duett med Melodifestivalvinnaren Robin Stjernberg?

 

Ola Svensson (Brother Leo)


Ola Svensson gjorde sig känd i Idol 2005 och även om han åkte ut tidigt i veckofinalerna fick han skivkontrakt och släppte ett album bara ett år senare. Dessa har genom åren följts upp med nya singlar och album och inte mindre än två Melodifestivallåtar: 2008 med Love in Stereo som tog sig till Andra chansen och 2010 med Unstoppable som blev sjua i finalen. Sedan 2018 sjunger Ola under artistnamnet Brother Leo och samma år följde han upp det nya namnet med singeln Strangers On An Island. Kanske något i stil med det skulle passa för honom i Melodifestivalen 2021? Låt oss hoppas på det!

 

Dead by April feat. Tommy Körberg


Det här kan låta som en väldigt udda konstellation men det behöver det kanske inte vara. Inför 2017 hade det ryktats om att Dead by April hade planerat en comeback med en låt där gamle veteranen Tommy Körberg skulle stå för sången. Hur ihärdiga dessa rykten var kanske inte är så intressant eftersom de inte var med det året, men trots det så släpptes faktiskt en låt med just dessa två artister senare samma år! Låten heterFor Every Step och är i Lukas tycke en mycket vacker låt där Tommy verkligen bevisar styrkan i sin röst trots hans ålder. Kanske hjälpt av att han backas upp av den tunga melodin. Med den låten färskt i mitt minne tror vi att man skulle kunna få till nånting bra igen om tillfälle ges.

 

Jan Johansen


Foto: ESC-Panelen

Till en början ska vi säga att Jan Johansen fick ju tävla i Melodifestivalen 2020 då han hoppade in som ersättare för Thorsten Flinck med låten Miraklernas tid. Även om Jan gjorde ett mycket bra försök med låten och gjorde framträdandet värdigt så fick han väldigt lite tid på sig att förbereda sig. Han visade också stor styrka då han veckan före sitt framträdande återkom som gästartist och framförde hitsingelnSe på mig som han blev trea med i Eurovision 1995. Magiskt! Med den starka insatsen i ryggen och flera hits bakom sig, både i Melodifestivalen och utanför, hoppas vi att Jan Johansen får en ny chans med egen låt på Mello-scenen 2021.

 

Dinah Nah


Foto: ESC-Panelen

Malin Dinah Sundström, eller Dinah Nah som hon använder som artistnamn, var tidigare medlem i gruppen Caramell som hade hits som t.exOm du var min som även var förband åt Backstreet Boys i Sverige 1999. 2006 fick hon skivkontrakt i Paris men efter 6 år jobbade hon åter på svensk mark. Anders Bagge ligger bakom hennes solosatsning.

I Melodifestivalen 2015 vann hon mot Dolly Style i andra chansen och slutade på en 12e plats i finalen med låten Make me (La la la). Hon återvände 2017 men låten One more night men tog sig inte vidare. 2019 släppte hon singeln Equivocal Då jag gillar denna slags europop så skadar det inte om hon får ett tredje sista försök, om inte annat för att liva upp tävlingen.

 

Jon Henrik Fjällgren


Foto: ESC-Panelen

2019 tävlade Jon Henrik Fjällgren för tredje gången i Melodifestivalen och för lika många gånger lyckades han göra ett riktigt “hat trick” med att gå direkt till final från sin deltävling. Bidragen han har bjudit på än så länge är Jag är fri (Manne leam frijje) (2015), En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh) (med Aninia 2017) och Norrsken (Goeksegh) (2019). Även om det inte har blivit några segrar i Melodifestivalen (mer än bra placeringar) så har han vunnit både Let’s Dance 2018 och Stjärnornas stjärna 2020.

Är Sverige redo för mer musik från Jon Henrik Fjällgren – självklart!

 

Smash into pieces


Rockgruppen Smash into pieces bildades 2008 och består idag av de fyra medlemmarna Chris Adam Hedman Sörbye (sång), Benjamin Jennebo (gitarr), Per Bergquist (gitarr) och den något mystiske The Apocalypse DJ (trummor). De ställde ursprungligen upp i TV4-programmet Talang men hoppade av innan liveshowerna. 2013 fick de skivkontrakt och släppte debutalbumet Unbreakable som blev en stor succé. Sedan dess har succén bara fortsatt, de har turnerat runt en stor del av världen och har så sent som 2020 släppt mer musik. Nu hade det varit roligt att få se dem på en scen som Melodifestivalscenen, för den här typen av hårdrock har saknats.

 

Magnus Carlsson


Barbados-Magnus, Alcazar-Magnus och sedan många år solo-Magnus Carlsson som deltagit i Melodifestivalen väldigt många gånger. Men det är bara för att han alltid levererat så många bra hits och att han är en underbart trevlig artist som alltid ger järnet vid varje gig. Senast han deltog i Melodifestivalen var 2015 med låten Möt mig i Gamla stan som tog sig till final som hamnade på nionde plats. Flera av oss i panelen hade den låten som favorit till segern och det är en av många låtar som lever vidare än idag.

Det har ryktats flera gånger de senaste åren att Magnus skulle vara på väg tillbaka till Melodifestivalen, men tyvärr har inget ännu gett utdelning. Så varför inte komma tillbaka till 2021? Varför inte exempelvis i en duett med Magnus Carlson (i Weeping Willows)?

Det officiella klippet för Magnus är hans senaste singel som släpptes så sent som den 10:e oktober i år (2020). Lyssna gärna och säg vad du tycker!

 

Sibel


Sibel Redzep tävlade samma år som Ola Svensson i Idol och har därefter fortsatt med musiken i olika sammanhang. Hon tävlade också samma år som Ola i Melodifestivalen 2008 (med That is Where I’ll Go) och tog sig till final medan det tog tvärstopp i deltävlingen 2010 (med Stop). Nu har det gått 11 år sedan hon senast tävlade i detta sammanhang, därför vore det toppen anser vi med en musikalisk comeback i Melodifestivalen!

 

Anniela


Sångerskan Anniela tävlade i Melodifestivalen 2011 med låten Elektrisk som inte gick vidare från sin deltävling. Men online och även utanför Mello-bubblan har Anniela släppt musik och uppträtt och flera av hennes låtar (som finns att lyssna på Spotify) är riktigt bra. Vi skulle gärna vilja höra mer av Anniela i Mello eftersom åtminstone en av oss fortfarande lyssnar på hennes låtar vid tillfällen.

 

Outtrigger


Sångaren Simon Peyron var förvisso tillbaka nu senast med Ellen Benediktsson. Då tävlade de istället med en ballad. Men om man ska ha nånting med edge borde Outtrigger vara rätt igen! Tyvärr, om vi förstått det hela rätt, verkar de inte längre vara aktiva. Men kanske en re-union är på sin plats eftersom deras musik är så fantastik! Eller om Simon & Ellen gör comeback fast inte med en ballad…

 

Martin Almgren


Martin Almgren är Lindesbergaren som tog hela Sverige med storm när han år 2015 deltog i TV4s program Idol där han vann hela tävlingen. Sedan dess har Almgren turnerat runt om i landet och släppt flera singlar och en EP. Hans musik kan beskrivas som countrypop. 2018 ställde han upp i Melodifestivalen med låten “A Bitter Lullaby” som tog honom direkt till finalen. Även om det inte blev någon seger den gången så har Martin fortsatt med musiken och vi hoppas såklart att den en gång till leder till Melodifestivalen.

 

Ulrik Munther


Innan Ulrik tävlade i Melodifestivalen så hade han redan vunnit Lilla Melodifestivalen och MGP Nordic 2009, blivit uppmärksammad av självaste Perez Hilton för sin cover påBorn this way och släppt sitt första album 2011. Med låten Soldiers kom han trea i finalen 2012 och han blev åter igen trea året efter med låten Tell the world I’m here. Hans andra album “Rooftop” släpptes 2013.

Förutom musikkarriären har han även haft en egen webbserie och blivit nominerad till Bästa manliga huvudroll på Guldbaggegalan 2016 för hans medverkan i filmen Efterskalv (Rolf Lassgård vann dock). En EP släpptes 2018 och bara en månad sen släppte han en ny singel Gloom”. Vi kan inte uttala oss om hans skådespelarinsatser men vi tycker absolut att hans unika och vackra röst ska få en chans till i Mello!

 

Danny Saucedo


Att bli dubbeltvåa och därmed snubbla på mållinjen inte bara en gång utan dessutom två gånger – i rad – verkade bli lite för mycket för Danny Saucedo med först In The Club 2011 och sedan med Amazing 2012. Trots att han hade tävlingens kanske mest intressanta och nyskapande nummer efter först Eric Saades glassprängarbur och sedan Loreens magiska Euphoria-upplevelse. Ganska mycket otur där kan tilläggas för honom. Men nu har det gått väldigt lång tid sedan dess, Danny har dessutom ändrat om mycket i sin musikstil och gjort en massa annat med och därför tycker vi att det är på sin plats att vi fans åter får se honom på Mello-scenen som tävlande artist. Klippet högst upp är från fem år sedan men visar på en annan sida av Danny.

 

Zara & Jessica


Kommer du ihåg gruppen Sarek som tävlade i Melodifestivalen 2003 och 2004 med låtarna ”Genom Eld och Vatten” & ”Älvorna”. Tyvärr finns gruppen inte längre kvar, men sedan år 2018 har sångerskorna Jessica Wetterstrand och Zara Kronvall, som var med i Sarek, gått samman till en duo och släppt musik ihop. Bland annat skickade de in låten Dansa med vindentill P4 Nästa Kristianstad 2019 som vann distriktsfinalen men som ej gick vidare till riksfinalen.

Det hade varit väldigt roligt att få tillbaka en del av Sarek till Melodifestivalen igen, varför inte med en somrig låt i februari?

 

Ralf Gyllenhammar


Vi avslutar med ett minne från 2013 som undertecknad (Lukas) kommer ihåg som ett ganska svagt år med många låtar som inte lämnade så mycket eftertryck – fram tills sista deltävlingen när Ralf Gyllenhammar skulle uppträda. Då brände han på med ett härligt scenframträdande bokstavligen. Det hade vart kul att se honom bjuda på nåt nytt, antingen som soloakt igen eller om han kanske lyckas övertyga sitt band Mustasch att ställa upp.

Med det sagt är det här vår önskelista på artister som vi tycker borde få tävla 2021. Nu är vi nyfikna på vilka namn du hoppas och tror på!

Och som förtydligande är artisterna vi tagit med endast våra önskefavoriter. Vi har ingen aning om någon av dem är aktuell för tävlan 2021, men vi skulle såklart bli glada om någon av dem dyker upp.

 


1 kommentar

 1. Milla skriver:

  Drömartister i Mello:
  -Timbuktu (coola låtar)
  -Maja Jakobsson (Talang) Helt nya artister behövs!! Otroligt musikaliskt begåvad, sjunger fantastiskt.
  -Björn Skifs (återuppliva gamla artister som fortfarande kan!

  Lite variation tycker jag är bra! ❤️


 

Kommentera