Eurovision får en upplaga i Latinamerika

PANELEN TIPSAR. Efter att USA fick sin första upplaga av Eurovision i år står nu både Kanada och Latinamerika på tur. Det senare beskedet har lämnats av bolaget bakom produktionerna där såväl Christer Björkman, Anders Lenhoff, Ola Melzig och Peter Settman ingår.

 

Vad har hänt?

Sedan 2019 har kvartetten som vi nyss nämnde, vilka ingår i bolaget Voxovation, har arbetat för att producera en första Eurovision utanför den klassiska Eurovision-bubblan, i det här fallet USA. En första säsong genomfördes under våren 2022 där 50 delstater inklusive fem amerikanska territorier tävlade om segern där varje delstat/territorium tävlade med varsin låt om publikens och en jurys röster. I april kom också besked att under 2023 kommer en upplaga att produceras i Kanada där tio provinser och tre kanadensiska territorier kommer att tävla och nu i juli blev det känt att samma bolag planerar att starta upp en liknande tävling för Latinamerika.

Exakt när och var den latinamerikanska upplagan ska produceras och sändas är inte klart, det är något man just nu ser över, samma sak gällande vilka länder som kommer att tävla i den första upplagan vilket heller inte bestämt eller presenterat. Däremot är det känt att EBU och det spanska TV-bolaget RTVE ska ha ett gemensamt möte i Madrid i juli där man ska börja planera för hur produktionen ska genomföras.

 

Varför får Latinamerika en egen upplaga?

Eurovision Song Contest är inte bara populärt i de länder som deltar i tävlingen, utan även i många länder utanför den klassiska Eurovision-bubblan. Faktum är att utanför länderna som deltog sågs årets Eurovision av över 75 miljoner unika besökare från 232 länder varav exempelvis Argentina, Brasilien, Chile och Mexiko ingår bland de med störst tittning. Nu vill teamet bakom American Song Contest och Canada Song Contest ge fansen något storslaget och det med musik och glädje.

 


 

Kommentera