H*n vann Eurovision Young Musicians 2022

PANELEN TIPSAR. Under lördagskvällen den 23:e juli sändes den 20:e upplagan av Eurovision Young Musicians (EYM). I denna artikel presenterar vi vilka artister som tävlade om segern och vem som vann.

OBS! Spoiler alert gällande resultatet – om du inte vill veta vem som vann kan du vänta till fredagen den 29:e juli då SVT lägger ut hela sändningen i SVT Play via denna länk (där programmet sedan finns tillgängligt till och med den 28 juli 2024).

 

Bakgrund

Det här var den första upplagan av Eurovision Young Musicians som produceras sedan 2018. Egentligen är det tänkt att tävlingen ska äga rum vartannat år men på grund av coronapandemin fick upplagan 2020, som skulle ha ägt rum i Zagreb i Kroatien, ställas in. Tidigare i vintras stod det klart att en ny upplaga skulle hållas det här året dock inte i Kroatien utan i Montpellier i södra Frankrike.

Sammanlagt var det nio länder som deltog med både Frankrike och Österrike som gjorde comeback medan ett flertal länder som tävlat förut har av olika skäl avböjt medverkan. Sverige fanns med på startlistan och representerades av trombonisten Lukas Flink.

 

Resultatet

Den röstande juryn betygsatte varje framträdande enligt olika kriterier och när poängerna lades samman fick man ihop en topp 3 som ser ut som följer:

1. Tjeckien: Daniel Matejča (violin)

2. Tyskland: Philipp Schupelius (cello)

3. Norge: Alma Serafin Kraggerud (violin)

 

Övriga tävlande slutade oplacerade, eller på delad fjärde plats. Det gällde:

Belgien: Thaïs Defoort (cello)

Frankrike: Maxime Grizard (cello)

Kroatien: Ivan Petrović-Poljak (piano)

Polen: Milena Pioruńska (violin)

Sverige: Lukas Flink (trombon)

Österrike: Alexander Svetnitsky-Ehrenreich (klarinett)

 

Upplägget

Själva finalen ägde rum i Corum i Montpellier med Judith Chaine och Vincent Delbushaye som värdar samt Pierre Dumoussaud som kapellmästare. Till skillnad från Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest används liveorkester och själva sändningen gjordes i samarbete mellan Radio France, France Télévisions och Telewizja Polska.

Som tidigare nämnt var det ingen tittaromröstning utan alla resultat avgjordes av en femmannajury som utgjordes av den litauiska pianisten Mūza Rubackytė (juryns ordförande),  den schweiziska oboisten Nora Cismondi, chefen för Festival Radio France Montpellier Jean-Pierre Rousseau, den franska cellisten Christian-Pierre La Marca och den albanska violinisten Tedi Papavrami.

 


 

Kommentera