Sammanfattade Eurovision-nyheter, augusti 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i augusti 2022.

 

Eurovision 2023

Det har gått ungefär 3,5 månad sedan Kalush Orchestra tog hem segern för Ukraina i Eurovision 2022, även om det inte blir Ukraina som tävlingen kommer att hållas i nästa år (med anledning av det oroliga säkerhetspolitiska läget). Arbetet med den kommande upplagan anno 2023 påbörjats och det här är vad vi för närvarande vet om den produktionen.

 

Värdland

I juni kom beskedet att trots sin seger är Ukraina inte aktuella som värdnation, ett beslut som EBU tog med anledning av det säkerhetspolitiska läget i landet. Ungefär samtidigt inleddes istället förhandlingar med ESC-tvåan Storbritannien som den 25:e juli lämnade besked att de tar över värdskapet för Eurovision 2023 även om det är sagt att den ska delvis göras på uppdrag av Ukraina och därmed i någon slags ukrainsk anda tillsammans med representanter för det ukrainska TV-bolaget UA:PBC.

EBU har även bekräftat att Ukraina kommer att slippa delta i kvalprogrammen och blir därmed direktkvalificerad till finalen tillsammans med övriga länder i ”The Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland). Det innebär att finalen får en tävlande mer jämfört med i år, dvs. 26 istället för 25 finalister.

Genom åren har vinnarnationer i stort sett alltid kunnat stå värd året efter sin seger men det har förekommit undantag från den regeln åren 1957, 1960, 1963, 1972, 1974 och 1980. I dessa fall handlade det oftast om ekonomiska orsaker såsom att länder hade vunnit för tätt inpå och inte kunde arrangera så snabbt igen. Vid fyra av dessa tillfällen tog Storbritannien hand om värdskapet och nu blir det således deras femte arrangemang utanför seger. Landet har förvisso stått värd ytterligare fyra gånger (1968, 1977, 1982 och 1998) och dessa gånger har det varit efter seger.

 

Värdstad och värdarena

Processen att hitta en lämplig värdstad och värdarena startade i samband med att beskedet om värdlandet dök upp. Under sommaren har ett flertal städer i alla delar av Storbritannien visat intresse för att stå värd, men i augusti gjorde BBC och EBU klart att det är bara sju städer som ges möjlighet att få värdskapet. Dessa städer är (i alfabetisk ordning) Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield. Samtliga är i norra England eller Skottland. Vilken av dessa städer som kommer att få uppdraget avgörs under hösten, däremot har det kommunicerats ut att städerna ska ha lämnat in officiella bud senast den 8:e september.

Notera att det finns inget exakt datum för när presentationen kommer att äga rum. Ifjol (läs: inför 2022 års tävling) dröjde det faktiskt till början av oktober innan valet av värdstad var 100 procent officiellt, medan andra år har processen varit klar redan under någon av sommarmånaderna (då hade förvisso processerna dragit igång mycket tidigare än vad de gör den här gången). Oavsett kommer vi att följa årets process noggrant.

 

Tävlingsformen

Enligt Eurovision.tv är det troligt att upplägget med två semifinaler inför finalen fortsätter även om de betonar att några biljetter ännu inte är till salu (dessa släpps först senare). Tävlingsdatumen bör bli klara antingen i samband med eller i anslutning till valet av värdstad och värdarena.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag hade fram till 31:a augusti uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2023. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

– Namn efter land innebär att ett artistval är gjort

– Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning

– Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

Semifinalister**

 • Albanien Festivali i Këngës 61
 • BelgienEurosong 2023
 • Cypern Internval
 • Danmark Dansk Melodi Grand Prix 2023
 • Estland
 • Finland UMK 2023
 • Georgien The Voice Georgien
 • Grekland
 • Island Söngvakeppnin 2023
 • Israel – Noa Kirel
 • Lettland
 • Litauen
 • Nederländerna
 • Norge Norsk Melodi Grand Prix 2023
 • Polen
 • Rumänien
 • San MarinoUna voce per San Marino
 • Schweiz Internval
 • Serbien
 • Sverige Melodifestivalen 2023
 • Österrike

 

Direktkvalificerade länder**

 • FrankrikeC’est vous qui décidez
 • Italien – Festival di Sanremo 2023
 • Spanien Benidorm Fest
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • UkrainaVidbir 2023

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2022 eller början av 2023 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2023.

** Sedan juli har vi valt att placera länderna som semifinalister respektive direktkvalificerade. Detta efter att EBU själva har bekräftat vilka länder som kommer att vara direktkvalificerade till finalen.

 

Melodifestivalen 2023

Den 26:e augusti öppnade Sveriges Television antagningen till Melodifestivalen 2023 och för att alla ska hinna förbereda sig gick SVT i början av juli ut med tävlingsreglerna. Själva antagningen är öppen fram till den 16:e september klockan 11:59 CEST.

Initialt är det planerat för att Melodifestivalen kommer att få samma upplägg som det har varit sedan 2002, det vill säga att det blir fyra deltävlingar, ett semifinalprogram och final. Totalt sett kommer 28 bidrag att väljas ut från två kvoter: en allmän antagning, där bidrag väljs av en urvalsjury, och Melodifestivalredaktions val. Varje part väljer 14 bidrag vardera till startfältet.

Vi vet ännu inte när SVT kommer att presentera startfältet men det brukar vara någon gång under senhösten. Så snart vi har ett datum kommer vi att presentera det.

Frågor & svar om tävlingsreglerna »

Information In English »

Allt vi vet om Melodifestivalen 2023 »

 

Turnéplan och biljettinformation

Eftersom Melodifestivalturnén blev inställd i år (läs: 2022) har SVT och deras produktionspartners sedan i vintras beslutat att turnén flyttas fram till 2023. Det innebär att det sedan dess har varit känt att Melodifestivalen 2023 kommer att besöka Scandinavium i Göteborg (den 4:e februari), SAAB Arena i Linköping (den 11:e februari), Sparbanken Arena i Lidköping (den 18:e februari) och Malmö Arena i Malmö (den 25:e februari). Själva semifinalprogrammet är planerat att äga rum i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik den 4:e mars och finalen den 11:e mars i någon arena i Stockholmsområdet. Exakt vilken finalarena det är tal om har inte offentliggjorts än.

Om du köpte biljetter till någon av deltävlingarna och/eller semifinalen inför Melodifestivalen 2022 och har valt att behålla dessa kommer dessa automatiskt flyttas över till 2023. Du kan således använda biljetterna den här gången istället för att köpa nya. Detta besked gäller dock inte Melodifestivalfinalen 2023 där det kommer att säljas nya biljetter.

Det kommer även att bli ett ytterligare biljettsläpp med start den 1:a november i år. Mer info finns att läsa hos den officiella biljettpartnern Ticketmaster även om de saknar länkar till den första deltävlingen samt finalen.

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har precis som SVT börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Albanien: I juni blev det officiellt att Albanien öppnar sin antagning till årets upplaga av Festivali i Këngës. Det har sedan dess blivit officiellt att FiK fortsätter som uttagning till Eurovision Song Contest. Vi inväntar mer information om startfält, tävlingsregler, uttagningsdatum och upplägg.


Belgien: För första gången sedan 2016 kommer Belgien att välja artist och tävlingsbidrag genom uttagningen Eurosong istället för via internval. Detta besked lämnades av flamländska TV-bolaget VRT under augusti månad. Exakt hur omfattande uttagningen blir är inte känd, ej heller när den är planerad att sändas.


Cypern: I slutet av juli bekräftade TV-bolaget CyBC till ESCToday.com Cyperns deltagande i Eurovision 2023, samt sagt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom ett internval. Det fanns dock tidigare uppgifter om att CyBC planerade en slags uttagning för att välja sin representant men dessa planer ska nu ha strukits bland annat på grund av andra programprioriteringar. Det skulle i så fall ha varit den första publika uttagningen för Cypern sedan 2015, men nu blir det inte så. Istället fortsätter CyBC med ett internval där man ännu inte har gått ut med uppgifter om vem/vilka som ska få tävla.


Danmark: Under sensommaren har DR bekräftat att det blir en fortsättning på Dansk MGP, men det har inte sagts något mer om dess form, regler eller var i Danmark som den är tänkt att äga rum. Vi återkommer med fler besked senare under säsongen. De två senaste Eurovisionerna har Danmark misslyckats med att få en finalplats i Eurovision (man var senast i final i Tel Aviv 2019).


Finland: Finska Yle har gått ut med regelverket för sin kommande UMK-final som är planerad att äga rum i februari 2023. Mellan den 1-5 september kan de som är intresserade att skicka in tävlingsbidrag anmäla sitt intresse via en digital antagning. Mer information om detta har vi samlat i denna artikel.


Frankrike: Efter att TV-kanalen France2 tidigare i juli bekräftade Frankrikes Eurovision-deltagande 2023 släpptes en kommuniké med kommande TV-program där bolaget bekräftar fortsättningen med ESC-uttagningen C’est vous qui décidez. Denna uttagning infördes inför 2021 års tävling och var även aktuell inför 2022. Därmed blir det nu tredje gången gillt som denna uttagningsform används – om än att det ännu inte är känt hur omfattande den blir till kommande säsong.


Georgien: Efter några år med internval väljer georgiska GPB att återinföra en talangtävling för att i alla fall välja sin nästa Eurovision-representant. Den här gången blir det en säsong av The Voice Georgien som avgör det valet (förra gången var det georgiska Idol). Exakt när säsongen ska sändas är inte känt, däremot pågår en antagning till och med 20:e september.


Grekland: Det grekiska TV-bolaget ERT har gått ut med en kommuniké där man vill få in förslag på låtar och artister som vill tävla för Grekland i nästa års Eurovision Song Contest. Alla förslag som lämnas in måste uppfylla EBU:s krav men även att det måste finnas med en konceptuell idé för framträdande och marknadsföring. En ytterligare regel som ERT har lagt in är att samma bidrag inte får skickas runt till flera länders uttagningar. Fram till den 9:e oktober kan intresserade artister och låtskrivare ansöka om att delta, vad som händer därefter är däremot oklart.

Du som vill skicka in låtar ska göra det till följande e-postadress: eurovision@ert.gr


Island: I slutet av augusti bekräftade isländska RÚV att de har för avsikt att fortsätta med Söngvakeppnin som Eurovision-uttagning även till 2023. Upplägget kommer återigen bli tio tävlingsbidrag som väljs ut från en nationell antagning vilka sedan får tävla genom två semifinaler och en final om segern. Sändningarna kommer att äga rum den 18:e och 25:e februari samt 4:e mars. Det är planerat för att finalen ska få någon känd gästartist, då tidigare finaler har gästats av artister som Tusse, Eleni Foureira och Loreen.

Antagningen pågår till och med den 4:e oktober, allt material ska skickas in via denna länk. Vi har dock i skrivande stund inte hittat något regelverk.


Israel: Via en uppdatering på TV-bolaget KAN:s Facebooksida i juni kom beskedet att en kommitté kommer att ansvara för att välja ut den artist som ska representera Israel i Eurovision 2023. Sagt och gjort, i juli kom besked att de internt utsett Noa Kirel som sitt artistval även om detta då var med visst frågetecken efter att artisten enligt uppgifter ännu inte hade bestämt sig om hon verkligen ville tävla eller ej. Först nu i augusti blev det officiellt att hon har accepterat erbjudandet. När och hur tävlingsbidraget kommer att presenteras är inte känt.


Italien: Fjolårets (2022 års) värdnation Italien fortsätter i vanlig ordning med sin Festival di Sanremo som nästa år avgörs för 73:e året i ordningen! TV-bolaget Rai har officiellt meddelat att man även till nästa år tänker hämta sin Eurovision-representant från den uttagningen även om vinnaren har rätt att tacka nej till att åka till Eurovision. 2023 års uttagning är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari med totalt 25 tävlingsbidrag. Rai har även meddelat att artisten Gianni Morandi kommer att vara co-programledare under alla fem sändningar.


Nederländerna: Sedan i slutet av maj har det pågått en bidragsantagning för nederländska AVROTROS som nu är avslutad (eller den avslutas den 31:a augusti). Därefter kommer en kommitté bestående av TV-bolaget AVROTROS generaldirektör Eric van Stade, Eurovisionkommentatorn Cornald Maas, tidigare ESC-programledaren Jan Smit, radio-DJ Sander Lantinga samt DJ Carolien Borgers och Hila Noorzai att lyssna igenom och bedöma det inskickade materialet. Om det sedan blir internval (för elfte gången i ordningen) eller någon annan slags uttagning återstår att se.


Norge: NRK har börjat förbereda för Norsk Melodi Grand Prix 2023 som även den här gången är planerad att ha deltävlingar/heats inför finalen med planerade sändningsdatum i januari och februari månad. Exakt hur många bidrag som tas ut i tävlan liksom om några av dessa blir direktkvalificerade till finalen är inte officiellt. Däremot vet vi att det pågår en antagning som håller öppet fram till den 18:e september. Mer info om den finns samlat i denna artikel.


San Marino: Efter att Achille Lauro vann 2022 års Una voce per San Marino, som var San Marinos nystartade uttagning till Eurovision Song Contest, uttalade sig TV-bolaget SMRTV att uttagningen är planerad att få en andra upplaga under 2023. Först nu under sensommaren har SMRTV bekräftat att tävlingsupplägget kommer att likna 2022 års upplägg med skillnaden att inga gästartister som får gratis finalplatser i finalstartfältet kommer att bjudas in. Istället kommer alla behöva gå igenom en ansökningsprocess följt av kvalprogram för att nå finalen, vilken är planerad att äga rum den 25:e februari. Mer info finns att läsa här.


Schweiz: Den här gången blir det femte gången gillt som Schweiz använder sig av metoden med att låta en publikpanel och en expertjury internt rösta fram Schweiz’ val till Eurovision Song Contest. Metoden har hittills inbringat finalavancemang varje år inklusive två topplaceringar! Inledningsvis kommer man att anordna en nationell antagning (mellan 25 augusti och 8 september) innan juryarbetet kommer igång. Exakt när vi får reda på vem som har blivit vald återstår att se…


Spanien: RTVE återinförde i år den tidigare nedlagda Benidorm Fest som uttagningsmodell till Eurovision Song Contest och efter den succé som landet gjorde i 2022 års final, då man för första gången sedan 1995 (!) hamnade i topp 3, står det nu klart att denna uttagning får en fortsättning även nästa år. För snart 1,5 månad sedan, sett ur perspektiv för skrivande stund, anordnades en pressdag i Benidorm där RTVE bekräftade tävlingsdatum och upplägget som blir snarlikt hur det var 2022. Dessutom blev det officiellt att en antagning kommer att hållas mellan den 1:a september och 10:e oktober för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.


Ukraina: Redan i december i år planerar TV-bolaget UA:PBC att anordna Vidbir 2023 som ska utse artist och tävlingsbidrag för Ukraina i Eurovision 2023. Exakt hur startfältet ska utses och hur många bidrag som väljs ut är inte känt, däremot har det kommit uppgifter om att det är tittarna som ska utse den jury som ska vara med och rösta i programmet. Upplägget ser ut att bli 50% tittarröster och 50% juryröster som avgör vinnaren. För närvarande och fram till den 15:e oktober håller en antagning öppen för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.

 

Övriga nyheter

ABBA & Cornelia Jakobs vinnare på Rockbjörnen 2022

Under torsdagskvällen den 18:e augusti höll Aftonbladet i sin årliga Rockbjörnen, där läsarna fick rösta fram årets bästa i olika kategorier. En av vinnarna blev årets Melodifestivalvinnare Cornelia Jakobs som inte bara vann ett pris – utan två! Inför galan var Cornelia Jakobs nominerad i sammanlagt tre kategorier (Årets genombrott, Årets svenska låt och Årets kvinnliga artist) och bland dessa tog Jakobs hem titlarna Årets genombrott samt Årets svenska låt, den senare för hennes ”Hold Me Closer” ett pris som hon för övrigt delar tillsammans med låtskrivarkollegorna Isa Molin och David Zandén. ”Hold Me Closer” har för övrigt i skrivande stund haft över 30 miljoner streams på Spotify!

Vi ska även nämna att popgruppen ABBA vann kategorin Årets grupp då de efter en 40 år lång väntan släppte ny musik, och 2018 års Melodifestivalvinnare Benjamin Ingrosso korades till Årets manliga artist och dessutom vann hans fanskara kategorin Årets fans.

 

Christer Björkman fyller 65 år

Den 25:e augusti fyllde den tidigare Melodifestivalproducenten Christer Björkman, som numera mer är stationerad i USA för amerikanska och kanadensiska Eurovision, 65 år. I ett reportage i Aftonbladet berättar han mer om födelsedagsplanerna och framtidsplanerna.

 

Brittisk Junior Eurovision-comeback

Det har gått 17 år sedan sist och nu är det dags för Storbritannien att göra comeback i Junior Eurovision Song Contest. Detta sker i årets upplaga som går av stapeln i Armenien senare i december. Storbritannien deltog i de tre första upplagorna av Junior Eurovision, alltså åren 2003, 2004 och 2005 där man lyckades få in en andra- och tredjeplats samt en 14:e plats. Efter detta hoppade TV-bolaget ITV av tävlingen och först nu 17 år senare visar brittiska BBC intresse igen för att delta i Juniortävlingen.

Nyheten har bekräftats via tävlingens officiella hemsida även om det ännu inte är känt vem eller vilka som kommer att tävla för landet. Sändningarna kommer att ske i kanalen BBC Children.

 

Regeljustering gällande förinspelad körsång i Eurovision

EBU har inför Eurovision 2023 gjort en justering gällande användandet av så kallad förinspelad körsång. Detta har som bekant varit tillåtet sedan 2021 och kommer även att vara tillåtet att använda i 2023 års upplaga. Däremot med ett viss förbehåll. Det som har ändrats är att all körsång som ska backa upp huvudsånginsatserna får inte längre spelas in i förväg, utan detta måste genomföras live. Antingen på eller bakom ESC-scenen. Övrig körsång får däremot vara förinspelad utan några förhinder.

 

Rumänien bekräftar deltagande i ESC 2023…

Trots att Rumäniens juryröster diskvalificerades i vårens Eurovision och trots kritik från TV-bolaget TVR mot detta beslut ser det nu ut som att Rumänien kommer till start i nästa års Eurovision. Trots detta alltså. Under fredagen den 26:e augusti gjorde TVR klart att dess styrelse officiellt röstat igenom Rumäniens fortsatta medverkan i tävlingen. Hur artist och bidrag ska väljas ut är däremot inte känt.

 

…men Luxemburg fortsätter att stanna hemma från Eurovision

Fans som väntar på att se Luxemburg göra comeback i Eurovision Song Contest får vänta ett tag till, för enligt ESCToday.com har RTL (det nationella TV-bolaget i Luxemburg) återigen avböjt att göra comeback. Anledningen sägs vara att RTL prioriterar nyhetssändningar före underhållningsprogram. Anno 2023 blir det 28:e året i ordningen där den femfaldiga ESC-vinnaren inte ställer upp i tävlingen. Senast landet deltog var i Eurovision 1994 och därefter har inga tecken på att vilja komma tillbaka igen synts till.

 

…och Liechtenstein avbryter planer på EBU-medlemskap

TV-bolaget 1FLTV i Liechtenstein har meddelat till ESC-fansajten Eurovoix.com att de inte längre avser att söka medlemskap i EBU. 1FLTV bildades 2008 och under 2010-talet såg det länge ut som att man skulle söka medlemskap i radio- och TV-unionen för att kunna ges möjlighet att bland annat tävla i Eurovision Song Contest.

Men nu kommer alltså besked att något sådant inte är aktuellt, och ska man tolka nyheten korrekt verkar det som att planerna helt och hållet inte är aktiva alls.

Liechtenstein är en av få länder i det geografiska Europa som ännu inte har tävlat i Eurovision Song Contest.

 

EBU-rapport om Eurovisions engagemang

I början av augusti publicerade EBU en rapport gällande hur populärt Eurovision Song Contest är även utanför TV-rutan. Bland annat att de låtar som tävlade i 2022 års tävling har streamats över 544 miljoner gånger, varav Italiens ”Brividi” med Mahmood & Blanco har gått bäst. Dessutom hade 6 av låtarna, däribland Cornelia Jakobs’ ”Hold Me Closer” lyckats ta sig in på Billboardlistan!

En annan av årets låtar som har fått stor spridning efter tävlingen är Armeniens Rosa Linn som i finalen fick en blygsam 20:e plats med sin låt ”Snap” men efter tävlingen har låten vuxit enormt mycket och har blivit en radiohit i flera länder.

Utöver allt detta trendas tävlingen stort i sociala medier och man ökar även engagemanget bland målgruppen 15-24 år. Helt klart visar detta att Eurovision uppskattas av många.

 

Låtskrivaren Torgny Söderberg har avlidit

I augusti nåddes vi av den sorgliga nyheten att den kända svenska låtskrivaren Torgny Söderberg, som bland annat har haft med ett flertal tävlingsbidrag i Melodifestivalen sedan 1970-talet, har avlidit vid en ålder av 77 år.

Hans första tävlingsmelodi i sammanhanget var ”Fröken Ur Sång” som Titti Sjöblom framförde, varpå han fick med ytterligare 12 bidrag varav ”Diggi-loo diggi-ley” som vann 1984 (både Melodifestivalen och Eurovision) samt ett flertal låtar som hamnade tvåa och/eller blev välkända hits. Det sista bidraget som Torgny Söderberg fick med i Melodifestivalen var ”I Love Europe” som framfördes av Christer Sjögren 2008.

 

Olivia Newton-John har avlidit

Vi har även nåtts av beskedet att den brittisk-australiensiska skådespelerskan och sångerskan Olivia Newton-John har avlidit vid en ålder av 73 år. Hon gjorde sig känd bland annat som en av huvudrollerna i musikalen Grease (tillsammans med John Travolta) men även genom de många låtar hon släppte och hundratals miljoner album som sålts genom åren. Och flera Billboardhits och grammys!

Olivia Newton-John tävlade även för Storbritannien i Eurovision Song Contest 1974 där hon kom på fjärde plats med låten ”Long Live Love”. Det var för övrigt samma år som ABBA tog hem segern i tävlingen då Storbritannien var värdnation.

 


 

Kommentera