Så blir Spaniens Benidorm Fest 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Spanska TV-bolaget RTVE har bekräftat delar av upplägget inför sin kommande Benidorm Fest-uttagning som ska utse Spaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023.

 

Uppstart inför 2023

Under sommaren 2022 har RTVE startat förberedelserna till 2023 års upplaga och punkterna nedan är några saker som har bekräftats:

– Upplägget blir fortsatt två semifinaler och en final, vilka kommer att sändas den 31:a januari (första semifinalen), 2:a februari (andra semifinalen) och 4:e februari (finalen). Biljettförsäljningen kommer att starta redan nu i sommar.

– Sångerskan Mónica Naranjo tar över som huvudsaklig programledare för alla tre sändningar. I skrivande stund är det däremot inte känt om hon kommer att göra jobbet själv eller om hon får med sig en eller flera kollegor.

– Precis som ifjol avgörs alla program av å ena sidan en hälft av en kombinerad spansk och internationell jury och å andra sidan av 25 procent tittarröstning och 25 procent demoskopröstning. Exakta poängfördelningen presenteras senare.

– Det är sagt att den internationella juryn kommer att ges större tyngd den här gången för att publiken ska få reda på vad Europa verkligen tycker om tävlingsbidragen.

– Vid oavgjort resultat (särskilt gällande förstaplatsen) är det juryns favorit som vinner.

 

Så utses startfältet

Dagen efter presentationen släppte RTVE information om tävlingsregler, där det bland annat framgår att startfältet kommer att utses både via en allmän antagning samt inbjudningar. Den allmänna antagningen sker digitalt via RTVE:s hemsida mellan den 1:a september och 10:e oktober i år och därefter ska startfältet väljas ut. Detta arbete kommer att ledas av Nacho Cano, som även kommer att ingå i röstningsjuryn i programmen. RTVE har också bjudit in Christer Björkman att ingå i denna expertpanel. Maximalt 16 bidrag kommer att tas ut i tävlan (vilket i så fall skulle bli tre fler jämfört med 2022 års upplaga).

 

Processen

Juryarbetet kommer att gå till som så att en panel bestående av personer som arbetar inom eller med musikindustrin kommer att lyssna igenom allt inkommet material och därefter göra ett urval om 16 bidrag samt 6 reserver. De deltagare som väljs ut kommer sedan att kontaktas för att i en ny fas skriva kontrakt samt leverera slutversioner av tävlingsbidrag. En deltagare kan välja att tacka nej till att fortsätta tävla men om startfältet har hunnit offentliggöras ska avhoppet göras genom överenskommelse.

När startfältet är presenterat kommer tävlingsbidragen, totalt 16 bidrag, att fördelas ut i två semifinaler. Från dessa röstar jury, tittarna och demoskopomröstningen vidare halva startfältet till finalen där sedan vinnaren koras.

 

Tävlingsregler

Alla tävlande inklusive låtskrivare och tävlingsbidrag måste uppfylla EBU:s regelverk för Eurovision Song Contest, däribland:

– Tävlingsbidraget får inte ha varit offentligt publicerat före den 1:a september 2022.

– Artisten måste vara minst 16 år gammal (senast uppfyllt den 1:a maj 2023). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på maximalt 3 minuter (dock minst 2 min 30 sek).

– Varje scenframträdande får ha maximalt 6 personer på scenen, vilket inkluderar huvudsångare samt ev. körsångare och dansare.

 

Utöver detta har RTVE egna krav:

– För att få tävla som artist måste man inneha spanskt medborgarskap och/eller vara permanentboende i Spanien. Om det är en musikgrupp som tävlar räcker det med att halva gruppen uppfyller detta krav.

– Låtskrivare från hela världen får skicka in tävlingsbidrag, däremot måste varje team ha minst en låtskrivare som har spanskt medborgarskap och/eller är permanentboende i Spanien.

– Vem som helst får skicka in bidrag och tävla, däremot görs undantag för personer som arbetar med/inom produktionen och deras släktingar. Förbud finns även för personer som arbetar med/inom Valenciaregionen och Benidorms kommunfullmäktige inklusive närstående till dessa.

– Låtskrivarna måste se till att det inte finns några s.k. tredjepartskontrakt som ställer till det vid en eventuell tävlan i Eurovision. Samma sak måste låtskrivarna godkänna att RTVE och EBU får användningsrätt att använda bidraget vid framställan av både Benidorm Fest och i senare skede även för Eurovision. Det kommer att behöva skrivas kontrakt för den delen.

– Den artist som vinner Benidorm Fest ska representera Spanien i Eurovision 2023. Vederbörande måste kunna avsätta tid, både för repetitioner men även för promotion samt ha möjlighet att resa till Eurovision och genomföra allt det som är planerat att genomföras där.

– Tävlingsbidragen måste innehålla talad och/eller sjungen text i någon form. Exakt hur mycket framgår ej.

– Spanska ska användas som huvudsakligt språk även om det är okej att lägga till text på annat/andra språk med.

– Alla former av svordomar och annat olämpligt inklusive religiösa, politiska och kommersiella budskap och gestikulationer är förbjudna att använda sig av.

– Alla sånginsatser ska göras live även om körsång får vara förinspelad.

— Alla former av effekter som förvränger huvudsånginsatser är inte tillåtna.

– RTVE äger rättigheterna till regelverket och kan när som helst och hur som helst justera dessa samt diskvalificera alla som bryter mot dessa regler.

 

Bakgrund

Själva uttagningsformen – Benidorm Fest – återupptogs inför Eurovision 2022 då RTVE sade sig vilja satsa mer seriöst på Eurovision. Detta efter flera år av mer eller mindre bottenplaceringar i Eurovision-finaler (i alla fall i samtliga upplagor sedan 2015). Metoden blev att återuppväcka Benidorm Fest, som inte hade anordnats sedan 2006, och succén var ett faktum.

Vinnaren av upplagan, Chanel med bidraget ”SloMo”, tog sig till en hedrande tredjeplats i totaltabellen i Turin, vilket är Spaniens bästa placering sedan Anabel Conte blev tvåa med ”Vuelve conmigo” 1995 och första gången sedan 2003, då sångerskan Beth blev åtta med ”Dime”, som landet placerade sig högre än tionde plats!

Så här såg framträdandet ut i finalen i våras:

 


 

Kommentera