Bekräftat: Eurosong för Belgien inför Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. För första gången sedan 2016 kommer Belgien att utse sin artist och sitt tävlingsbidrag via en nationell uttagning, i det här fallet Eurosong.

I vanliga fall är vi fans annars vana vid att få reda på vilken artist som Belgien ska skicka redan under hösten medan tävlingsbidraget blir officiellt under slutspurten av uttagningssäsongen. Men något sådant blir det inte denna gång utan nu kommer det att bli en uttagning som får namnet Eurosong. Detta har flamländska TV-bolaget VRT nu officiellt bekräftat.

 

Oklart med uttagningens detaljer

Exakta detaljer kring hur uttagningen kommer att se ut samt hur många låtar som ska tävla, vem eller vilka som ska rösta fram vinnaren, när uttagningen ska hållas etc. kommer att bli känt vid ett senare tillfälle. Det vi däremot vet är att ESC-kommentatorn Peter Van de Veire kommer att vara programledare.

 

Två TV-bolag som väljer vartannat år

Inom Eurovisionen har Belgien två nationella TV-bolag som får välja artist och tävlingsbidrag, även om de väljer vartannat år. Det handlar om franskspråkiga RTBF samt flamländska VRT. Varje TV-bolag får själva bestämma hur valet ska gå till, där det på senare år har varit mer förekommande att valet har gjorts internt till förmån för att hålla en nationell publik uttagning där jury- och/eller tittarröster har fått bestämma vinnaren.

Inför Eurovision 2022 utsågs artist och bidrag internt av RTBF där valet föll på sångaren Jérémie Makiese och hans ”Miss You”. Bidraget tog sig vidare till final på en åttondeplats i den andra semifinalen i Turin och slutade sedan på 19:e plats med 64 poäng. Det var för övrigt andra året på raken som Belgien tog sig till final.

 


 

Kommentera