San Marino förbereder ’Una voce per San Marino 2023’

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Redan i samband med att fjolårets (läs: 2022 års) sanmarinska ESC-uttagning fick sitt finalresultat meddelade TV-bolaget SMRTV att uttagningen skulle återkomma igen till 2023. Sagt och gjort, den är nu tillbaka och det med ett par justeringar.

 

Hur blir tävlingsupplägget?

Ansökningsprocessen

Enligt regelverket som SMRTV gick ut med den 20:e augusti 2022 kan vem som helst i världen som är 16 år eller äldre ansöka om att delta. Lägsta ålderskravet ska dock vara uppfyllt senast den 30:e november 2022 (dvs, man måste vara född senast den 30/11 2006 eller tidigare för att få delta). Om man är minderårig måste målsman godkänna deltagandet. Man kan tävla som soloartist, duo, musikgrupp eller vilken annan konstellation som helst.

Ansökningsprocessen är för övrigt startad och pågår ända fram till den 15:e januari 2023. Vill du ansöka är det via denna länk som gäller!

Själva ansökningsprocessen inleds med en verifiering där man fyller i information om sig själv och/eller sin grupp. Du ska även skicka med en coverlåt samt det tävlingsbidrag du vill delta med. Den senare ska alltså vara ett nyskrivet och aldrig tidigare publicerat originalverk som kan framföras på max 3 minuter samt som uppfyller alla övriga kriterier som EBU ställer. Därefter kommer det till en deltagaravgift som måste betalas för att ansökan ska godkännas.

 

Första audition (Academy & Casting)

Precis som året innan hålls en första audition där de deltagare som väljs ut efter ansökningsprocessen får komma till San Marino för att uppträda inför en auditionjury. Detta kommer att hållas på Teatro Titano och består av sammanlagt två dagar med både utbildning och audition. Exakt hur många deltagare som går vidare är oklart men det är bara juryn som avgör vilka som kommer att kvala vidare.

I reglerna framgår det att själva castingprocessen kommer att inledas redan under andra delen av hösten 2022 för att avslutas någon gång i januari 2023. Ett exakt schema kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.

OBS! Om du går vidare till kvalprogrammen kommer du att behöva registrera dig på nytt samt betala in ytterligare en deltagaravgift. Medborgare i San Marino behöver däremot inte betala, men de måste registrera sig för att få fortsätta tävla.

 

Kvalprogram

De deltagare som väljs ut från auditionen kommer att kvala vidare till fem kvalprogram vilka är planerade att äga rum i februari 2023. Inför programmen kommer det att lottas vilka som ska uppträda i vilka program som sedan genomförs live till publik. Upplägget för kvalprogrammen är att i fyra program kommer deltagare utanför San Marino att uppträda medan i ett av de fem programmen kommer bara medborgare från San Marino att uppträda.

Det är sedan en jury som sitter med och avgör vilka deltagare som ska få gå vidare till finalen.

 

Finalen

Finalsändningen är i skrivande stund (augusti 2022) planerad att avgöras den 25:e februari 2023 på Teatro Nuovo Dogana. I programmet kommer de artister som juryn skickade vidare från kvalprogrammen att uppträda på nytt där en expertjury har hela makten att avgörs vem av de tävlande som ska bli San Marinos representant till Eurovision Song Contest 2023. Vinnarens tävlingsbidrag kommer att skickas med till Eurovisionen.

Nytt för den här upplagan är att inga s.k. etablerade artister får några gratis finalplatser, utan alla som tävlar behöver genomgå alla stegen för att nå finalen.

 

Bakgrund

Inför Eurovision 2022 valde alltså SMRTV att för andra gången någonsin låta artist- och bidragsvalet för San Marino utses genom en publik uttagning, även om det bara var juryröstning som avgjorde vinnaren. Nu återvänder uttagningen Una voce per San Marino och även denna gång bjuder man in allmänheten med sångtalang att ansöka för att försöka få en plats i startfältet. En stor nyhet är däremot att SMRTV inte planerar att bjuda in några etablerade artister som får gratis finalplatser, utan den här gången måste alla kvala genom olika auditions och kvalprogram för att nå finalen.

Uttagningen görs i samarbete mellan SMRTV, Segreteria di Stato och Media Evolution Srl.

 


 

Kommentera