Inför: Eurovision Young Musicians 2022

PANELEN TIPSAR. Ikväll lördag (23:e juli) avgörs den 20:e upplagan av Eurovision Young Musicians (EYM). I denna artikel presenterar vi vilka artister som tävlar om segern.

 

Bakgrund

Det här är den första upplagan av Eurovision Young Musicians som produceras sedan 2018. Egentligen är det tänkt att tävlingen ska äga rum vartannat år men på grund av coronapandemin fick upplagan 2020, som skulle ha ägt rum i Zagreb i Kroatien, ställas in. Tidigare i vintras stod det klart att en ny upplaga skulle hållas det här året dock inte i Kroatien utan i Montpellier i södra Frankrike.

Sammanlagt är det nio länder som deltar med både Frankrike och Österrike som gör comeback medan ett flertal länder som tävlat förut har av olika skäl avböjt medverkan. Sverige finns med på startlistan.

 

Vilka länder tävlar?

De artister som deltar i årets upplaga är, presenterade enligt startordningen:

1. Kroatien: Ivan Petrović-Poljak (piano)

2. Frankrike: Maxime Grizard (cello)

3. Polen: Milena Pioruńska (violin)

4. Tyskland: Philipp Schupelius (cello)

5. Österrike: Alexander Svetnitsky-Ehrenreich (klarinett)

6. Norge: Alma Serafin Kraggerud (violin)

7. Belgien: Thaïs Defoort (cello)

8. Sverige: Lukas Flink (trombon)

9. Tjeckien: Daniel Matejča (violin)

 

Upplägget

Själva finalen äger rum i Corum i Montpellier med Judith Chaine och Vincent Delbushaye som värdar samt Pierre Dumoussaud som kapellmästare. Till skillnad från Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest används liveorkester och själva sändningen görs i samarbete mellan Radio France, France Télévisions och Telewizja Polska.

Resultatet avgörs endast av en jurypanel vilka betygsätter alla framträdanden enligt olika kriterier och utifrån dessa betyg koras sedan en vinnare.

 

Var kan jag se finalen?

Finalen sänds den 23:e juli med start klockan 21.00, däremot är det inte alla länder som direktsänder galan. För Sveriges del går det bara att se finalen via SVT Play och från och med den 29:e juli. Programmet läggs då ut via denna länk och finns tillgängligt till 28 juli 2024.

 


 

Kommentera