Tjeckien väljer genom ESCZ till Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Tjeckiska TV-bolaget Česká Televize (ČT) har bekräftat fortsättningen för uttagningen ESCZ som Tjeckien har använt sig av sedan 2018 som uttagning till Eurovision Song Contest (med undantag för ett år). Däremot kommer 2023 års uttagning att bli en mindre uttagning då endast tre bidrag tas ut i tävlan.

 

Uttagningens upplägg

Det som ČT hittills har gått ut med är att det blir en mindre final av ESCZ den här gången då man bara kommer att välja ut tre bidrag till finalen. Dessa tre låtar kommer däremot att få framföras live varpå tjeckiska och internationella fans samt en expertjury korar en vinnare. Mer information kommer enligt uppgifter att meddelas inom ett par dagar.

Vi ska också nämna att ČT har, i likhet med föregående års antagning, lagt in en klausul som säger att om Tjeckien av något skäl hoppar av sin Eurovision-medverkan kommer uttagningen per automatik att avbrytas.

 

Antagning och tävlingsregler

För att välja ut tävlingsbidragen har ČT öppnat en antagning vilken pågår fram till den 8:e december klockan 23.59 (lokal tid). Bidrag skickas in digitalt via denna länk. Några tävlingsregler att tänka på:

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag till uttagningen.

– Det är helt okej att skicka in flera bidrag med samma artist/demoartist.

– Ett inskickat tävlingsbidrag måste vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts, åtminstone inte före den 1:a september 2022. Eventuella låtar som har släppts offentligt före det datumet kommer per automatik att diskvalificeras.

– Tävlingsbidraget behöver inte vara i fullständig version, utan demoversioner får skickas in.

– Minst en huvudsångare måste inneha tjeckiskt medborgarskap. Om det t.ex. är en duo som är tilltänkt artist räcker det således med att en av de två innehar tjeckiskt medborgarskap.

– Det finns inga uppgifter om någon åldersgräns för artisten, däremot har EBU lägsta åldersgräns på 16 år.

 

Resultat de senaste åren

Tjeckien har tävlat i Eurovision mellan 2007 och 2009 och alla år från 2015. Efter den långa frånvaro landet gjorde har resultaten blivit bättre och bättre med inte mindre än finalavancemang 2016 (med Gabriela Gunčíková), 2018 (med Mikolas Josef), 2019 (med Lake Malawi) och 2022 (med We Are Domi). Den senaste placeringen blev däremot endast en 22:a placering trots att We Are Domi blev fyra i sin semifinal. Så här såg deras liveframträdande ut i Turin:

 


 

Kommentera