Mia Nicolai & Dion Cooper representerar Nederländerna i Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det blir en duo som kommer att representera Nederländerna i Eurovision 2023. Det har nederländska TV-bolaget AVROTROS bekräftat.

 

Vilka blev valda?

Tidigare under sommaren anordnades en öppen antagning i Nederländerna och efter att den avslutades i slutet av augusti tog en kommitté över för att göra slutvalet. Deras val föll till sist på duon Mia Nicolai & Dion Cooper som för två år sedan sattes samman av 2019 års Eurovision-vinnare Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield. Nu till årets tävling gjorde alla fyra en låt tillsammans som sedan pitchades för AVROTROS som i sin tur valde ut duon som sin representant till Liverpool.

Även om artistvalet nu är känt är det inte klart vad tävlingsbidraget heter och när låten kommer att släppas under säsongen.

Det är värt att notera att det är första gången sedan 2014 som landet tävlar med en duo. Man tävlade förvisso med en trio 2011 och 2017 men annars är det mer vanligt förekommande att Nederländerna skickar soloartister till Eurovision. Sedan är det också känt att det har förekommit genom Eurovision-historien att tidigare Eurovision-vinnare kommer tillbaka som låtskrivare för andra. Det mest kända exemplet är när Irlands Linda Martin först kom tvåa i Eurovision 1984 med ”Terminal 3” och sedan vann Eurovision 1992 med ”Why Me?” – bägge låtarna hade gjorts av Johnny Logan som då var tvåfaldig ESC-vinnare som artist (1980 och 1987) och därmed fick en tredje seger fast nu som låtskrivare.

 

Vilka är Mia Nicolai och Dion Cooper?

Mia Nicolai är en 26-årig sångerska som enligt egen utsago alltid har hållit på med musik. 2020 debuterade hon med låten Set Me Free och har dess arbetat professionellt inom musikbranschen, bland annat i andra länder. Idag är hon verksam i Los Angeles i USA.

Dion Cooper är 28 år och singer-songwriter. Han är uppväxt i en musikalisk familj och har alltid varit inspirerad av musik och hållit på med det, förutom sången spelar han också gitarr. 2021 släppte han sin första EP kallad Too Young Too Dumb med låten Firesom har över en miljon streams på Spotify.

 

Internval för elfte gången i följd

Artist- och bidragsvalet har alltså gjorts internt och det blir nu elfte året i rad som Nederländerna väljer internt. I alla tidigare försök sedan 2013, med undantag för 2015 och inställda 2020, har Nederländerna alltid nått final i Eurovision (mellan 2005 och 2012 missade man finalplats varje år).

Senast blev det en elfteplats med S10:s ”De diepte”, som för övrigt var den första låten sedan 2010 där Nederländerna framförde sin låt på nederländska istället för engelska. Så här såg finalframträdandet ut:

 


 

Kommentera