Sammanfattade Eurovision-nyheter, september 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i september 2022.

 

Eurovision 2023

Det har gått ungefär 4,5 månad sedan Kalush Orchestra tog hem segern för Ukraina i Eurovision 2022, även om det inte blir Ukraina som tävlingen kommer att hållas i nästa år (med anledning av det oroliga säkerhetspolitiska läget). Arbetet med den kommande upplagan anno 2023 är i full gång och det här är vad vi för närvarande vet om den produktionen.

 

Värdland

I juni kom beskedet att trots sin seger är Ukraina inte aktuella som värdnation, ett beslut som EBU tog med anledning av det säkerhetspolitiska läget i landet. Ungefär samtidigt inleddes istället förhandlingar med ESC-tvåan Storbritannien som den 25:e juli lämnade besked att de tar över värdskapet för Eurovision 2023 även om det är sagt att den ska delvis göras på uppdrag av Ukraina och därmed i någon slags ukrainsk anda tillsammans med representanter för det ukrainska TV-bolaget UA:PBC. Det blir nionde gången som Storbritannien är värd för en Eurovision Song Contest varav den femte utanför seger. De fyra tidigare gånger som Storbritannien har varit värd (1960, 1963, 1972 och 1974) har uteslutande handlat om att samma vinnarnation vunnit tätt inpå och därmed inte haft ekonomiska möjligheter att arrangera så snart igen. I ett fall har det också handlat om logistiska skäl.

 

Värdstad och värdarena

Processen att hitta en lämplig värdstad och värdarena startade i samband med att beskedet om värdlandet dök upp. Under sommaren har ett flertal städer i alla delar av Storbritannien visat intresse för att stå värd, och i augusti gjorde BBC och EBU klart att det var bara sju städer (Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield) som skulle ges möjlighet att arrangera. I samband med det beskedet kommunicerades det ut att städerna skulle ha lämnat in officiella bud senast den 8:e september.

Under september har värdstadskommittén arbetat på och i slutet av månaden kom besked från BBC att de hade valt ut Glasgow och Liverpool till den slutgiltiga röstningsomgången där värdstaden ska bestämmas. De senaste åren har även andra värdnationer gjort på samma sätt, dvs. låtit det gå till en slutomgång med ett fåtal kandidater. När vi kan förvänta oss det slutgiltiga beskedet är ännu inte känt, men man ska komma ihåg att inför 2022 års tävling dröjde det faktiskt till den 8:e oktober innan valet av värdstad var 100 procent officiellt presenterat.

 

Tävlingsformen

Enligt Eurovision.tv är det troligt att upplägget med två semifinaler inför finalen fortsätter även om de betonar att några biljetter ännu inte är till salu (dessa släpps först senare). Tävlingsdatumen bör bli klara antingen i samband med eller i anslutning till valet av värdstad och värdarena.

EBU har även bekräftat att 2022 års vinnarland Ukraina kommer att slippa delta i kvalprogrammen och blir därmed direktkvalificerad till finalen tillsammans med Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland i ”The Big Five”. Det innebär att finalen får en tävlande mer jämfört med i år, dvs. 26 istället för 25 finalister.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag hade fram till 30:e september uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2023. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

– Namn efter land innebär att ett artistval är gjort

– Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning

– Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

Semifinalister**

 • Albanien Festivali i Këngës 61
 • BelgienEurosong 2023
 • Cypern Internval
 • Danmark Dansk Melodi Grand Prix 2023
 • EstlandEesti Laul 2023
 • Finland UMK 2023
 • Georgien The Voice Georgien
 • Grekland
 • IrlandEurosong Late Late Show Special
 • Island Söngvakeppnin 2023
 • Israel – Noa Kirel
 • KroatienDora 2023
 • LettlandSupernova 2023
 • Litauen
 • Malta MESC 2023
 • Nederländerna
 • Norge Norsk Melodi Grand Prix 2023
 • PolenNationell final
 • PortugalFestival da Canção 2023
 • Rumänien
 • San MarinoUna voce per San Marino
 • Schweiz Internval
 • SerbienPesma za Evroviziju 2023
 • Slovenien
 • Sverige Melodifestivalen 2023
 • Österrike

 

Direktkvalificerade länder**

 • FrankrikeC’est vous qui décidez
 • Italien – Festival di Sanremo 2023
 • Spanien Benidorm Fest
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • UkrainaVidbir 2023

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2022 eller början av 2023 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2023.

** Sedan i juli har vi valt att placera länderna som semifinalister respektive direktkvalificerade, i och med att EBU själva har bekräftat vilka länder som kommer att vara direktkvalificerade till finalen.

 

Melodifestivalen 2023

Den 26:e augusti öppnade Sveriges Television antagningen till Melodifestivalen 2023 och tre veckor senare, vid lunchtid den 16:e september, avslutades antagningen. Det är alltid stort intresse för låtskrivare att skicka in bidrag och den här gången var det extra stort då inte mindre än 2 824 bidrag skickades in. Det är den högsta noteringen sedan 2011 (då SVT fick in närmare 3800 bidrag)!

Från och med nu tar nästa fas vid som innebär att startfältet ska väljas ut. Först ska urvalsjuryn göra sitt val om 14 bidrag vilket sedan följer SVT:s val om ytterligare 14 bidrag. Bägge parter väljer bland urvalet som skickades in men SVT ges möjlighet att göra s.k. specialinbjudningar till specifika artister och låtskrivare. Någon gång senare i höst beräknas startfältet att presenteras men i skrivande stund (30 september) saknas ett datum.

OBS! Om du skickade in en eller flera bidrag till antagningen är dessa blockade från att ges ut åtminstone fram till 25:e november i år. Om din låt eller dina låtar inte har kommit med i startfältet så får du därefter ge ut dessa låtar hur du vill, men tänk på att det kan vara klokt att inte publicera om du planerar att skicka in låten eller låtarna igen, antingen till något annat lands uttagning eller till Melodifestivalen ett senare år.

 

Programledarna

I slutet av september presenterades duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl som programledare till Melodifestivalen 2023. De kommer att vara programledare för alla 6 sändningar i februari och mars. Det är första gången sedan 2015 som det blir en duo som programledare för Melodifestivalen (ifjol var Farah Abadi endast sidekick till Oscar Zia) och då som nu blir det två programledare från Skåne.

 

Turnéplan och biljettsläpp

Sedan i februari i år har det varit känt att den Melodifestivalturné som skulle ha ägt rum 2022 flyttas fram till 2023 då tanken är att Melodifestivalen ska besöka 6 städer runt om i Sverige under lika många veckor! Det är också första gången sedan 2020 som turnén blir av, de två senaste upplagorna har alla program sänts från Stockholm.

Premiären för Melodifestivalen 2023 planeras till Scandinavium i Göteborg den 4:e februari och därefter följer (i tur och ordning) SAAB Arena i Linköping den 11:e februari, Sparbanken Arena i Lidköping den 18:e februari och Malmö Arena i Malmö den 25:e februari. Själva semifinalprogrammet är planerat att äga rum i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik den 4:e mars och finalen den 11:e mars i Friends Arena i Stockholm.

Om du köpte en eller flera biljetter till 2022 års deltävlingar och/eller semifinal så kommer dessa biljetter att vara giltiga till 2023 års turnéstopp. Däremot gäller inte finalbiljetterna längre utan där måste du i så fall köpa nya biljetter. Det kommer även att bli ett nytt biljettsläpp med start den 1:a november där fler biljetter säljs till samtliga genrep och direktsändningar.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för resterande länder som har bekräftat deltagande? Det finns en hel del igång och nedan är det vi just nu känner till för varje land.

 

Albanien: I juni blev det officiellt att Albanien öppnar sin antagning till årets upplaga av Festivali i Këngës. Det har sedan dess blivit officiellt att FiK fortsätter som uttagning till Eurovision Song Contest. Vi inväntar mer information om startfält, tävlingsregler, uttagningsdatum och upplägg. Enligt Eurovision.tv:s kalender (uppdaterad 30/9) är det troligt att uttagningen äger rum i december, vilket för övrigt är brukligt för just FiK. Det har också ryktats om att årets upplaga av FiK kan få tittaromröstning, vilket i så fall blir historiskt! Detta utspel kommer från den albanska OGAE-klubben men har ännu inte officiellt bekräftats av det albanska TV-bolaget RTSH.


Belgien: För första gången sedan 2016 kommer Belgien att välja artist och tävlingsbidrag genom uttagningen Eurosong istället för via internval. Detta besked lämnades av flamländska TV-bolaget VRT under augusti månad. Exakt hur omfattande uttagningen blir är inte känd, ej heller när den är planerad att sändas. Däremot har VRT sagt att det kommer inte att bli någon öppen antagning som avgör startfältet utan artister och låtar utses av VRT själva i samråd med skivbolag och andra intressenter. Detta meddelar VRT:s musikoordinator Gerrit Kerremans i en nyligen publicerad intervju på den belgiska fansajten Songfestival.be.


Cypern: I slutet av juli bekräftade TV-bolaget CyBC till ESCToday.com Cyperns deltagande i Eurovision 2023, samt sagt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom ett internval. Det fanns dock tidigare uppgifter om att CyBC planerade en slags uttagning för att välja sin representant men dessa planer ska nu ha strukits bland annat på grund av andra programprioriteringar. Det skulle i så fall ha varit den första publika uttagningen för Cypern sedan 2015, men nu blir det inte så. Istället fortsätter CyBC med ett internval där man ännu inte har gått ut med uppgifter om vem/vilka som ska få tävla.


Danmark: Under sensommaren kunde TV-bolaget DR i Danmark bekräfta att det blir en fortsättning på Dansk MGP, och ett par veckor senare blev det officiellt sagt att staden Næstved som ligger i södra Själland (cirka 9 mil sydväst om Köpenhamn) som kommer att stå värd för Dansk MGP 2023. Finaldatumet är satt till den 11:e februari nästa år. För den som är intresserad finns det fram till den 28:e oktober möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. Alla låtar skickas in via denna länk.


Estland: Även 2023 kommer TV-bolaget ERR att använda sig av uttagningen Eesti Laul för att utse Estlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Till skillnad från fjolårets uttagning stryks kvartsfinalerna vilket gör att startfältet till 2023 bantas ned från 40 till 20 bidrag. Låtarna som väljs ut kommer att hämtas från den antagning som f.n. pågår (den avslutas den 20:e oktober) där en urvalsjury får göra bedömningen kring vilka låtar som ska få tävla. I likhet med Danmark blir det även final i Estland den 11:e februari och veckorna innan hålls två semifinaler (den 12:e och 14:e januari) för att avgöra vilka 12 bidrag som ska få tävla i finalen.


Finland: Finska Yle valde även den här gången att hålla antagningen till UMK öppen under en kortare tid i september månad. Antagningen är nu avslutad och arbetet med att utse startfältet leds av Tapio Hakanen. Exakt när startfältet kommer att presenteras är inte känt, ej heller i vilken stad den ska hållas i. Enligt reglerna, som släpptes i juni, är preliminärt finaldatum satt till februari 2023.


Frankrike: Efter att TV-kanalen France2 tidigare i juli bekräftade Frankrikes Eurovision-deltagande 2023 släpptes en kommuniké med kommande TV-program där bolaget bekräftar fortsättningen med ESC-uttagningen C’est vous qui décidez. Denna uttagning infördes inför 2021 års tävling och var även aktuell inför 2022. Därmed blir det nu tredje gången gillt som denna uttagningsform används – om än att det ännu inte är känt hur omfattande den blir till kommande säsong.


Georgien: Efter några år med internval väljer georgiska GPB att återinföra en talangtävling för att i alla fall välja sin nästa Eurovision-representant. Den här gången blir det en säsong av The Voice Georgien som avgör det valet (förra gången var det georgiska Idol). Exakt när säsongen ska sändas är ännu inte känt.


Grekland: Det grekiska TV-bolaget ERT gick i somras ut med en kommuniké där de önskade få in förslag på låtar och artister som vill tävla för Grekland i nästa års Eurovision Song Contest. Alla förslag som lämnas in måste uppfylla EBU:s krav men även att det måste finnas med en konceptuell idé för framträdande och marknadsföring. En ytterligare regel som ERT har lagt in är att samma bidrag inte får skickas runt till flera länders uttagningar. Fram till den 9:e oktober kan intresserade artister och låtskrivare ansöka om att delta, vad som händer därefter är däremot oklart. Du som vill skicka in låtar ska göra det till följande e-postadress: eurovision@ert.gr


Irland: Den sista september gick irländska RTÉ ut med information om att de för andra året på raken kommer att utse Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom finalen i Eurosong Late Late Show Special. Programmet Eurosong kommer alltså att sändas som en del av den populära talkshowen Late Late Show någon gång under början av 2023 (exakt datum saknas). För närvarande tar RTÉ emot tävlingsbidrag, en antagning som är öppen via denna länk till och med den 28:e oktober. Startfältet kan komma att bestå av bidrag som skickades in via antagningen men även specialinbjudningar kan förekomma.


Island: I slutet av augusti bekräftade isländska RÚV att de har för avsikt att fortsätta med Söngvakeppnin som Eurovision-uttagning även till 2023. Upplägget kommer återigen bli tio tävlingsbidrag som väljs ut från en nationell antagning vilka sedan får tävla genom två semifinaler och en final om segern. Sändningarna kommer att äga rum den 18:e och 25:e februari samt 4:e mars. Det är planerat för att finalen ska få någon känd gästartist, då tidigare finaler har gästats av artister som Tusse, Eleni Foureira och Loreen.

Antagningen pågår till och med den 4:e oktober, allt material ska skickas in via denna länk.


Israel: Via en uppdatering på TV-bolaget KAN:s Facebooksida i juni kom beskedet att en kommitté kommer att ansvara för att välja ut den artist som ska representera Israel i Eurovision 2023. Sagt och gjort, i juli kom besked att de internt utsett Noa Kirel som sitt artistval även om detta då var med visst frågetecken efter att artisten enligt uppgifter ännu inte hade bestämt sig om hon verkligen ville tävla eller ej. Först nu i augusti blev det officiellt att hon har accepterat erbjudandet. När och hur tävlingsbidraget kommer att presenteras är inte känt, även om det har kommit uppgifter om att låtskrivare ska ha bjudits in för att delta vid en större sammankomst för att tillsammans skapa låtar till Noa Kirel. Om detta sedan leder till ett ytterligare internval eller någon slags uttagning låter vi än så länge vara osagt.


Italien: Fjolårets (2022 års) värdnation Italien fortsätter i vanlig ordning med sin Festival di Sanremo som nästa år avgörs för 73:e året i ordningen! TV-bolaget Rai har officiellt meddelat att man även till nästa år tänker hämta sin Eurovision-representant från den uttagningen även om vinnaren har rätt att tacka nej till att åka till Eurovision. 2023 års uttagning är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari med totalt 25 tävlingsbidrag. Rai har även meddelat att artisten Gianni Morandi kommer att vara co-programledare under alla fem sändningar.


Kroatien: Det blir en fortsättning på Dora för att utse Kroatiens nästa Eurovisionrepresentant. Enligt det regelverk som nyligen har publicerats på deras hemsida framgår det att uttagningsfinalen är beräknad att äga rum i februari 2023 och att resultatet kommer att avgöras av lika delar jury- och tittarröstning. Startfältet utses av en jury som väljer låtar som skickats in från den antagning som pågår fram till 20:e november. Alla bidrag skickas in via detta onlineformulär.


Lettland: Antagningen till Lettlands uttagning Supernova 2023 är igång, även om det är något oklart hur omfattande uttagningen blir den här gången. TV-bolaget LTV skriver själva i regelverket att de kommer att presentera startfältet i januari 2023 och man beräknar att en eller flera sändningar genomförs från och med februari månad. Bidrag skickas in senast 1:a december via detta onlineformulär.


Malta: För första gången på många år kommer Maltas Eurovision-uttagning att bli en mer omfattande sådan, detta då 2023 års MESC kommer att inledas med fyra kvartsfinaler där sammanlagt 40 artister tävlar om 24 platser i en semifinal. Kvartsfinalerna kommer att sändas den 13:e, 20:e och 27:e januari samt 3:e februari medan semifinalen avgörs den 9:e februari. Från semifinalen kvalar sedan 16 bidrag vidare till finalen den 11:e februari där vinnaren koras. Alla resultat avgörs med hjälp av jury- och tittarröstning.

En antagning till Maltas uttagning kommer att pågå online mellan den 17-31 oktober.


Nederländerna: I slutet av maj öppnade Nederländernas bidragsantagning och den var sedan öppen över sommaren med deadline den 31:a augusti. Därefter kommer en kommitté bestående av TV-bolaget AVROTROS generaldirektör Eric van Stade, Eurovisionkommentatorn Cornald Maas, tidigare ESC-programledaren Jan Smit, radio-DJ Sander Lantinga samt DJ Carolien Borgers och Hila Noorzai att lyssna igenom och bedöma det inskickade materialet. Om det sedan blir internval (för elfte gången i ordningen) eller någon annan slags uttagning återstår att se.


Norge: NRK har börjat förbereda för Norsk Melodi Grand Prix 2023 som även den här gången är planerad att ha deltävlingar/heats inför finalen med planerade sändningsdatum i januari och februari månad. Exakt hur många bidrag som tas ut i tävlan liksom om några av dessa blir direktkvalificerade till finalen är inte officiellt. Däremot har NRK hållit en antagning över sommaren, vilken nu är avslutad.


Polen: Det polska TV-bolaget TVP har gått ut med information om att de har för avsikt att även nästa år utse Polens artist och tävlingsbidrag till Eurovision via konceptet med nationell final. Utifrån tävlingsreglerna kan man läsa att TVP har för avsikt att välja ut som mest tio (10) finalister bland de låtar som skickas in via den antagning som pågår (till och med den 15:e januari). Själva finalen är planerad till den 26:e februari och cirka en månad innan beräknas startfältet presenteras.


Portugal: Det portugisiska TV-bolaget RTP gick i början av september ut med att Portugal återigen kommer att tävla i Eurovision och att man även denna gång utser artist och tävlingsbidrag genom den nationella uttagningen Festival da Canção. Upplägget från fjolåret kvarstår vilket innebär att startfältet kommer att utgöras av 20 bidrag varav 16 görs av låtskrivare som tillfrågas direkt av RTP medan resterande fyra väljs ut genom en allmän antagning som pågår fram till 21 oktober. Antagningen är dock bara öppen för personer med portugisiskt medborgarskap och/eller som är permanentboende i Portugal. De som är intresserade av detta ska mejla in sin låt till följande adress: festivaldacancao@rtp.pt


San Marino: Efter att Achille Lauro vann 2022 års Una voce per San Marino, som var San Marinos nystartade uttagning till Eurovision Song Contest, uttalade sig TV-bolaget SMRTV att uttagningen är planerad att få en andra upplaga under 2023. Först nu under sensommaren har SMRTV bekräftat att tävlingsupplägget kommer att likna 2022 års upplägg med skillnaden att inga gästartister som får gratis finalplatser i finalstartfältet kommer att bjudas in. Istället kommer alla behöva gå igenom en ansökningsprocess följt av kvalprogram för att nå finalen, vilken är planerad att äga rum den 25:e februari. Mer info finns att läsa här.


Schweiz: Den här gången blir det femte gången gillt som Schweiz använder sig av metoden med att låta en publikpanel och en expertjury internt rösta fram Schweiz’ val till Eurovision Song Contest. Metoden har hittills inbringat finalavancemang varje år inklusive två topplaceringar! Inledningsvis anordnades en kortare antagningsperiod, som var igång under slutet av augusti och början av september vilket sedan följer ett gediget juryarbete. Exakt när vi får reda på vem som har blivit vald återstår att se…


Serbien: Det serbiska TV-bolaget RTS har för avsikt att fortsätta med uttagningen Pesma za Evroviziju som ESC-uttagning till 2023. Konceptet infördes till 2022 och kommer nu tillbaka igen. Mer än så vet vi faktiskt inte om 2023 års uttagning annat än att RTS har en antagning som pågår till 15:e november. Om du vill skicka in låtar ska du göra det via denna länk.


Spanien: RTVE återinförde i år den tidigare nedlagda Benidorm Fest som uttagningsmodell till Eurovision Song Contest och efter den succé som landet gjorde i 2022 års final, då man för första gången sedan 1995 (!) hamnade i topp 3, står det nu klart att denna uttagning får en fortsättning även nästa år. För snart 1,5 månad sedan, sett ur perspektiv för skrivande stund, anordnades en pressdag i Benidorm där RTVE bekräftade tävlingsdatum och upplägget som blir snarlikt hur det var 2022. Dessutom blev det officiellt att en antagning kommer att hållas mellan den 1:a september och 10:e oktober för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.


Storbritannien: BBC har gått ut med uppgifter om att de kommer att fortsätta samarbetet med skivbolaget TaP Music för att hitta Storbritanniens nästa Eurovision-representant. Själva samarbetet startade inför Eurovision 2022 och blev direkt en succé sedan landet fick sin 16:e andraplats genom tiderna, tack vare Sam Ryders ”Space Man”. Detta resultat kom också efter närmare 20 år av bottenplaceringar (med några få undantag). Hur urvalet ser ut den här gången är dock oklart, dock ska man nu hitta hemmaplansbidraget i och med att Storbritannien är 2023 års värdnation.


Ukraina: Redan i december i år planerar TV-bolaget UA:PBC att anordna Vidbir 2023 som ska utse artist och tävlingsbidrag för Ukraina i Eurovision 2023. Exakt hur startfältet ska utses och hur många bidrag som väljs ut är inte känt, däremot har det kommit uppgifter om att det är tittarna som ska utse den jury som ska vara med och rösta i programmet. Upplägget ser ut att bli 50% tittarröster och 50% juryröster som avgör vinnaren. Fram till den 15:e oktober håller en antagning öppen för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.

 

 

Övriga nyheter

Ny Eurovision-säsong inleds officiellt

Den 1:a september i år gick startdatumet för säsongen 2023, i alla fall är det från och med nu som tävlingsbidrag till uttagningar till ESC 2023 officiellt kan börja släppas – även om det är troligt att det lär dröja många månader till innan vi får höra årets första låtar. Men det är i alla fall en första milstolpe på väg till våren 2023.

 

Barcelonas Pre Party 2023 hålls i tre dagar

Arrangörerna bakom det i år nystartade Eurovision Pre Partyt ’Barcelona Eurovision Party’ har bekräftat att nästa års fest kommer att hållas under tre dagar och i tre olika lokaler. Den första festdagen blir den 23:e mars i Arena Aire, den andra festdagen hålls den 24:e mars i Sala Apolo och den tredje och sista festdagen hålls den 25:e mars i Sant Jordi Club.

Övriga Pre Partyn som också har fått datum 2023 är PrePartyES i Madrid som är planerad att äga rum den 7:e och 8:e april i La Riviera samt Eurovision in Concert i Amsterdam som är planerad att äga rum den 15:e april i AFAS LIVE. Det kan tillkomma ytterligare Pre Partyn under säsongen, dock inga vi har fått bekräftade än (det har tidigare ägt rum fester i London och Tel Aviv).

 

16 länder tävlar i Junior Eurovision 2022

Efter en lång väntan står det klart att 16 länder kommer till start i årets Junior Eurovision Song Contest som avgörs i Armeniens huvudstad Jerevan den 11:e december. Fyra länder som tävlade i 2021 års JESC-final ställer inte upp i år samtidigt som Storbritannien gör comeback (efter att senast ha tävlat 2005). Totalt sett blir det därför tre länder färre mot fjolårets upplaga. Samtidigt som deltagarlistan har presenterats står det även klart att årets tema kommer att bli ’Spin the Magic’.

Sverige är inte med och tävlar i år heller, vilket nu gör det åttonde året i rad där Sverige inte medverkar.

 

OAGE Song Contest 2022 ställs in

Efter en hel del kritik och flera avhopp har det internationella fansnätverket OGAE International beslutat att ställa in årets upplaga av OGAE Song Contest. Det här sidoprojektet går ut på att varje land skickar en artist och låt som inte har varit Eurovision-aktuell (i alla fall låten) och sedan sker en omröstning i alla klubbar om den bästa låten. Nu ställs som sagt allt in och vi får se om detta projekt återkommer nästa år.

 


 

Kommentera